На море в Гърция 2022 - IV

• 69 880
  • 790
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Привет от мен
На Пелопонес сме, голям комплекс, на 40мин с кола от Килини.... Всичко е без забележки тук и мога да препоръчам, ако не ви притеснява 12ч път от София с малки почивки или спане в Йоанна, както направихме ние
Обмисляме Закинтос за 1 ден, но наши гръцки познати ни казаха, че е безсмислено  - много чакане, фериботът бил повече от обявените 1ч 15мин и с тръгване в 7:45 и връщане в 17:30 сме щели да имаме време само за обяд и разходка из Занти.....
Ще се радвам да дадете съвет - може ли да видим красиви плажове в югоизточна та част на острова, да усетим духа на острова, без да се качваме на корабчета и да правим обичайните туристически обиколки....
Дайте съвет...
С кола сме

# 106
Точно така, не е много практична еднодневна разходка до Занте. Градът не е нищо особено (разрушен е от земетресението през 1953 г., също както и Кефалония), източната част е силно туристическа и освен да идете на някой пясъчен плаж, няма кой знае какво интересно за правене. Навагио, както и по-екзотичните и нетуристически скалисти заливи, са на западния бряг и са на около час път с кола в посока (за точката за снимки на Навагио от въздуха говоря, иначе се стига организирано с корабче и в пик сезон не ви го препоръчвам, а и нямате много време).

На Пелопонес има страшно много за разглеждане, дори и да е повече км с кола, ще си спестите времето и разхода за ферибот.

# 107
  • София
Мерси, Параход, надявах се точно ти да отговориш....
Днес ще ходим до древна Омимпия, в късния следобяд...
Така се бях надъхала за Закинтос, ще се размина с тюркоазените му плажове....
Рових много в разни клипове и блогове, за да си дам сметка какво може да се види с кола и да, Навагио само от високо можем да го видим, защото нямаме време за корабчета....
Нещо специално на Пелопонес ако ти хрумне, Параход, ще съм благодарна да споделиш

# 108
От мои наблюдения Тасос е най-рисков за валежи и застудяване през септември сред посочените места. Южна Ситония си е доста safe избор, ако няма някакви урагани.
За моя изненада, когато миналата година бяхме на Ситоня, Неос Мармарас, в началото на септември, на 1 или 2 заминахме, времето беше лошо.
В общи линии обикаляхме плажовете по целия ръкав. Температурите бяха неочаквано ниски за това време на годината, а всеки ден брулеше много гаден вятър. Дори се прибрахме един ден по-рано, въпреки, че имахме предплатено настаняване.
Мисълта ми е, че сигурност в това, къде и какво ще е времето, няма.

# 109
И ние бяхме тогава, единия ден стояхме на плажа на Сарти с ветроустойчиви якета.
7 септември:

# 110
И ние бяхме тогава, единия ден стояхме на плажа на Сарти с ветроустойчиви якета.
7 септември:

Точно. Трябваше да си тръгнем на 8-ми, но на 7-ми стегнахме багажа и обратно в Бг. Уж следях температура, вятър и вероятност за валежи в различните части на полуострова, но на който и плаж да се позиционирахме, вятърът си знаеше неговото.

# 111
Сигурност няма. Наводнения на Халкидики е имало и през юли в последните няколко години, и то разрушителни.
Но на Тасос епизоди с лошо време имаше и преди 20 години, много преди да започнат сегашните климатични промени - ясно е какви са особеностите на микроклимата, ландшафта и защо те се различават от тези на континента. Така или иначе, след 6 септември бих препоръчала да се избира и тръгва с краткосрочна прогноза. Чарът на слабия сезон е, че позволява повече спонтанност и може всичко да се реши в последния момент.
Макар че човек винаги трябва да е готов да калкулира изненади от времето в почивката си. Наистина, в Гърция като правило не вали през лятото - нещо, което на всеки от нас се е случвало многократно на Черноморието през юли и август (и не помня някой да е правил от това трагедия, просто в България лятото не е толкова горещо и сухо). Но вече не може да се разчита. В момента в Лондон е 40+ градуса, нещо, което не е регистрирано в цялата история на измерване на температури. Освен това всеки ходил извън Халкидики знае, че баш в пик сезона е възможно да го съсипе от ветрове и буквално да не може да седи навън Stuck Out Tongue
Да, разваля настроението, но при липса на кристална топка, е по-добре да си подготвен, че вариации са възможни, и то все по-резки и непредвидими. Екологичната катастрофа ще ни скапе почивките много по-ефективно и дългосрочно от всякакъв вирус Simple Smile

П.П. Снимки от Пелопонес -най-горещият регион в Гърция, правени на 1 септември преди доста години. Идват да покажат, че всякакви случайности се случват Stuck Out Tongue

Последна редакция: ср, 20 юли 2022, 14:40 от Параход

# 112
Здравейте.
Другата седмица ще пътуваме към Гърция.
Може ли да ми кажете как се минава Кулата през делничен ден?
Чака ли се много, правят ли подробни проверки?

# 113
...Продължение на разказа ми...
Един от дните се насочихме към древния град Филипи. Гугъл навигацията ни преведе през полето, но се озовахме точно на входа на обекта. Положителното от минаването по този маршрут е, че видяхме селскостопански път, който като изключим, че е тесен, е много по-добър от някои наши първокласни пътища. Филипи съществува от 4 в. пр.н.е., кръстен е на Филип Македонски и именно към неговите жители ап. Павел отправя едно от посланията си. Той е свързан и с българската история в него е запазен гръцки надпис върху мрамор а плоча от времето на хан Пресиян. В надписа се говори за похода на кавхан Исбул в тези земи и вероятно за тяхното присъединяване към България. След като византийците си връщат властта над Филипи, надписът е разбит и е сложен за основа на колони. До нас са достигнали две плочи -началото и краят на надписа, и още четири фрагмента. Днес двете плочи са поставени точно срещу входа на музея, може да ги различите по дупката върху едната от тях. Липсва надпис какъв е този надпис, но реално липсват надписи и на другите надписи, които са разположени извън музея, т.е. не е тенденциозно. Иначе в обекта има добре запазен театър, в който лятно време се провеждат фестивали, акустиката е невероятна.
Скрит текст:

[\spoiler]

Една за мен от най-приятните ни екскурзии беше до Ксанти. Очакванията ми бяха за малко градче, от типа на нашите подбалкански градчета. Оказа се голям град, в който има проблем с паркоместата. Градът е разрушен от земетресение през 1829 г. и след това е изграден наново. Бил е богат град, благодарение на тютюнопроизводството. Има прекрасни възрожденски къщи, някои реставрирани, други ги ремонтираха, но трети за съжаление се рушаха. Ксанти много напомня на Пловдив, само е някак по-разпръснат или на мен така ми се стори. Между двата града е имало път и естествено търговски обмен. На няколко места имаше информационни табели за къщите наоколо, но и те бяха надраскани от вандали, както много често при нас. Посетихме музея в една от богатите къщи, вътре стените и таваните бяха изрисувани, имаше и вътрешна тоалетна и баня, изградени още през 19 в., а тоалетната чиния беше също изрисувана. В музея имаше много интересни експонати и детайли, но трябваше да бързаме, защото зверовете бяха гладни. Ядохме на първото място, в което се предлагаше храна. Аз ядох нещо много вкусно - патладжани на венец, а вътре в тях страхотно приготвено телешко месо, не запомних името на яденето. Тук имаше и комплимент - сладък салам, който не бях яла от моето детство. Според мен градът си заслужава по-обстойна обиколка, но евентуално в бъдеще. Над града има няколко манастира, стигнахме до два от тях.  Единият беше затворен, въпреки че според часовете му за посещение трябваше да работи. Вторият го видяхме набързо, тъй като на монахинята не ѝ стана приятно, че сме българи и се държаше с нас като с потенциални хулигани. С други думи при нея антибългарската пропаганда от близкото минало е все още жива.
Скрит текст:

[\spoiler]

След Ксанти разгледахме за близки плажове. Избрахме плаж Мандра. Син флаг, подходящ за деца. Над него имаше къмпинг, пълен с български коли, но не знам дали той е Натура, за който се питаше по-горе. Плажът е равен като тепсия, пясъкът е много фин бял и някак блести на слънцето, много е приятно да ходиш по него, обаче страшно залепва по тялото и измиването е дълъг процес😂. Морето наистина е много плитко - до глезените и то поне петдесет метра навътре, после леко започва да става по-дълбоко, имах нерви да вървя навътре докъм коленете. Идеален за малки деца да си джапкат, но само при условие, че на родителите им не им се плува. Иначе беше много спокойно, просторно, хората се съобразяваха и заставаха на дистанция.
Скрит текст:

[\spoiler]

На връщане се разходихме малко из Драма. Има малък археологически музей, галерия на иконите, а не далеч манастир Света Богородица Икосифиница (в него има чудотворна икона, иначе манастирът е изгорял и е напълно обновен, ние не стигнахме до него, аз съм го посещавала преди години, интересен е да се види). Разходихме се и из парка с езерото и малката едвам я удържах да не се хвърли да гони патиците.
Скрит текст:

[\spoiler]

Така завърши нашата гръцка почивка. Прибрахме се в Бг заредени с положителни емоции и много доволни. Не успяхме да видим всичко, което ни се искаше. Обаче с годините се примирих, че животът няма да ми стигне да посетя всяко място, което искам.
Приятно гръцко лято на всички, на които им предстои!

# 114
  • софия
Здравейте.
Ден с ден не си прилича.
Преди 2 дни късна вечер, полунощ седяхме час за влизане в Бг и ни поискаха и малък талон на колата. В обратната посока нямаше никакви коли.
Преди това в деничен ден посока Гърция минахме за 10 мин. и нищо освен лични документи не ни поискаха. Половин час след нас имаше опашка.

Последна редакция: ср, 20 юли 2022, 21:37 от Не се сърди, човече

# 115
Да кажа, че се върнахме от Кефалония. Тъй като има страшно много информация в темата, няма да задълбавам в подробности.
Плажовете, които най-много ни харесаха са в следната последнователност: Антисамос (заради скалите, от които можеше да се скача и не само), Кси (пясъчен, прекрасен, с естествена сянка след 17:30), Петани (очаквахме повече да ни хареса, но имаше водорасли два дни и един ден флаг червен...), Миртос (феноменално тюркоазен, макар и да има много вълни там, напълно разбирам защо го класират на първо място).
Пещера Мелисани е малко като клопка за туристи - разходка 5 минути (буквално), която струва 8 евро на човек ( а и лодкарят постоянно си просеше бакшиши, което ми направи грозно впечатление - само германците не оставиха и цент...). Малко скъпичко ми се видя. Иначе си е едно разнообразие!
Асос - прекрасно градче, по-хубаво от италианските:)
От заведенията, които посетихме препоръчвам Antonello's grill, намира се до плаж Кси - евтино и вкусно! Таверната над плаж Фоки също беше много добра. Другите не ни впечатлиха особено. Цените ми се видяха високи, но то вече и у нас стана скъпо. 10 евро за готвено ястие, 14-15 за морски деликатеси.
Благодарение на Параход хапнахме уникални риби и скариди в Превеза (беше дала съвет на някой от темата за хубава морска храна в Превеза, та се възползвах) - препоръчвам с две ръце Amvrosios Fish taverna! И доста по-евтино, отколкото на Кефалония, за качеството няма да говоря изобщо:)
Йоанина ме впечатли изключително много - прекрасен град! Пак бих отседнала там при възможност:)
Стана дълго, съжалявам...
Ако някой иска нещо да пита, съм насреща!
Сега започва организация за есенното ни море - Ситония, най-вероятно...

# 116
Здравейте.

Нас не ни провериха нито на отиване,нито на връщане. Чакахме около 30 мин на влизане в Гърция и 10-на минути на обратно. Пътувахме рано сутринта заради децата.Петък,събота и неделя е по- натоварено. Успех

# 117
Може ли препоръка за хубава таверна в Агиа Ефимия? А има ли хубава таверна в близост до Миртос?

# 118
  • София
Към 3 ч следобяд отидохме да се настаним в нашата къщичка. Тя е съвсем в центъра на Фанари, близо до пристанището и таверните. Много по-хубава се оказа от снимките в буукинг. Вътре всичко е ново, безупречно чисто, дъщеря ми е във възторг, че тв-то е смарт и освен да зяпа в тубата, има и нетфликс.
А коя е къщичката? Може ли инфо
Потърси Garden Rooms в Booking. Няколко къщички са в един общ двор, като всяка е с веранда.
Аз ако съм на мястото на собствениците, щях да викна някой да направи по-читави снимки, дори моите са къде-къде по-хубави от показаните в Booking.

# 119
  • София
Здравейте. Ние отново наехме кемпер и скитаме из Пелопонес. Все още сме на първия ръкав, като крайната ни дестинация е о.Елафонисос.

Общи условия

Активация на акаунт