На море в Гърция 2022 - IV

• 69 851
  • 790
  •   1
Отговори
# 90
  • Sofia
Здравейте,
Ще ходим в Лименария - Тасос.
Може ли да ми препоръчате хубави плажове и кръчми?

Плажове (особено за шнорхелинг, но и не са̀мо) – Алики, Трипити, Нотос, Saliara Beach (Marble Beach) и моят най-най-любим – Vathi (да не се бърка с Porto Vathi). Само дето с ужас установих, че там са построили някакъв уж high-end resort. Confounded Аз го посещавах през 2019 г. за последно и останах очарована – бяхме сам-самички на целия плаж:

# 91
Здравейте,
Ще ходим в Лименария - Тасос.
Може ли да ми препоръчате хубави плажове и кръчми?
И ако може малко напътствия - смятаме да хванем ферибота от Керамоти има ли вероятност да объркаме нещо, на Гугъл карти не ми излиза пристанището ?

Да не бъркате Лименария с Лименас, където е пристанището? Вижда се в мапса.
Май не бърка. Аз поне го разбрах, че питането е за пристанището в  Керамоти.

# 92
Да, сигурно е така, но и в Керамоти се вижда пристанището в мапса, та се зачудих...

# 93
При нас изборът за хапване е на места, в които има много хора. Обаче за Нея Карвали не важи. Там навсякъде са заети по една или две маси, възможно е, защото отиваме рано - към седем и си тръгваме около девет. Малката не стои на едно място, а и като стане тъмно я е страх и плаче, така че мама и татко се редуват да обикалят с нея, докато другия хапва. Малката хапва по нещо на всяко минаване покрай масата. Не е романтично, но за момента това е нашата реалност. Дори има моменти, в които не бях сигурна дали съм яла😂

Аз трудно бих избрала между Ситония и Кавала, моят избор винаги е място, където не съм била и, където има какво да се види, но по-скоро като забележителност. Обичам много морето, но определено десет дни само по плажовете бих се побъркала.

Да продължа с разказа за нашата почивка.
Тъй като бяхме на един хвърлей от Кавала няколко пъти отидохме дотам. Много ми е приятно да се разхождам покрай пристанището.... В Кавала има интересен Археологически музей, който се намира на запад от пристанището и е разположен в близост до морето. Малко след музея има две детски площадки, тази за малките деца е с невероятен изглед, докато люлееш детето се наслаждаваш на морската шир. Вътре има идеално поддържана зелена площ с палма и естествена сянка.
За мен най-атрактивните част на Кавала е старият град, разходката из него е леко изморителна, но много приятна, а и проблясването на морето оттук-оттам е невероятно. С детска количка, особено от летните такива  изкачването си е изпитание, така че крепостта остана непокорна от нас, никой нямаше сили да изкачва количка по стълби. Иначе там имах и среща със "стадо" български екскурзианти. Движеха се като овце и оставиха мен и още една майка с количка да ги чакаме на малкото тротоарче те да се изнижат нагоре, на никой не му дойде наум, че може да ни направи място. Това само да не се самозабравя в гръцко и да не забравям с какво се сблъсквам всеки ден в българско. Иначе в стария град има много интересни сгради. Още в началото е сградата на българския военен щаб от периода на Втората световна война. Дори си има табелка, но на нея пише за зверствата на българите в този период... Точно, а може би и част от сградата е едно много симпатично кафенце с изглед към морето. Момичето, което ни сервираше ми приличаше на тези рисунки, които съм виждала по гръцките съдове. Много красиво и усмихнато. Две фрапета и един фреш - 10 евро, донасят вода и сладки.
За мен друга интересна част беше комплекса на Халил бей - джамия и медресе. Под джамията има голяма раннохристиянска базилика. Интересно е, че в Кавала в този комплекс  е имало богата библиотека с османотурски ръкописи, чиято съдба днес е неизвестна. Един гръцки учен назидателно посочва, че и те са взети от българите като военна плячка, обаче в България няма никаква документална следа за този акт, за разлика от други ценности, които днес са в НИМ и за тях е добре известно, че са взети от Северна Гърция.
Няма как да пропуснете и Акведукта, построен по времето на Сюлейман Великолепни.
Естествено понапазаравухме малко сувенирчета от българката Лина, но вече с гръцко мислене и семейство. За Бебока купихме шапка Аз обичам Кавала, за каката пръстен от рапани, за мен гривна от мидички. Лина ни почерпи с курабийки, направи ми отстъпка и подари на малката играчка. Така, че Ви я рекламирам, в началото на пътя към стария град в ляво😂
В Кавала е единственият път, в който ядохме гироси, точно срещу стария град, но нещо не ми допаднаха.
Съчетавахме разходките до Кавала с плаж. Този в централната част не изглеждаше зле, но нямаше места за паркиране в близост, а ние сме с доста надуваеми глупости и играчки за плажа.... Така, че няколко пъти бяхме на плаж Паригиали в източната част на града. Плажът е пясъчен, но морето не е еднакво навсякъде. Първият път спряхме към средата, точно под Василополус, и морето беше прекрасно, чисто, става плавно дълбоко, идеално. Обаче единия път решихме да седнем близо до бийч бара в западната част и там се оказа, че има камъни или може би скала, която има и доста остри камъчета и тя някак изведнъж свършва и хлътваш на дълбоко. Излизането ми беше трудно, после се преместихме към средата на плажа.
Един път решихме да отидем до коментирания Амолофи. Селцата, през които минахме - Неа Ираклица, Неа Парамос, направо ме стресираха от оживление, аз все пак идвах от едно доста спокойно село😀
Дали стигнахме плажа не знам, мъжът ми се изнерви видя табела Амос бийч и свърнахме натам. Там беше малък ужас, чадър до чадър, иначе пясък, вода всичко е прекрасно, но някак си нямаш грам уединение. Имаше сърби, македонци, румънци и много българи. Ползването на чадър и шезлонг е срещу консумация, цените не бяха по-различни, може би евро нагоре, но не помня точно. Тъй като бяхме късния следобед не всички чадъри бяха заети, просто се чудя какво е, когато всичко е заето.
На връщане си купихме страхотна диня, продават ги по пътя.
Скрит текст:
Българският военен щаб

Джамията на Халил бей

\
Скрит текст:
Следва продължение...

Последна редакция: вт, 19 юли 2022, 20:05 от gigi-gagi

# 94
  • София
Здравейте, някои знае ли къде мога да закупя евро в  Неа Перамос или каква е таксата за теглене от банкомат?

slan4ize_76, таксата за теглене от банкомат в ЕС не може да бъде по-висока от тази за теглене от банкомат на друга банка в България. (За ЦКБ е 1,50 лв.) Същото е като с преводите. Уловката е да се внимава с банкоматите - да са на нормални гръцки банки (например Пиреус) - не трябва да се ползват на Euronet - тях ги има и в България, най-вече по Черноморието и имат собствени високи такси.

# 95

Следва продължение...
Благодаря ти за подробния разказ и за снимките. Ще гледам да ги посетя тези места непременно. И аз съм от тези, които съчетават плажа със забележителности.

# 96
  • Варна
Здравейте, някои знае ли къде мога да закупя евро в  Неа Перамос или каква е таксата за теглене от банкомат?

виж пред мазутиса , а и Кавала е на 10 мин, иначе нямам спомен някъде да са ми отказали плащане с карта , 3/4 от джобните кеш евра ги върнахме , само на 2-3 лели на сергии по шосето за диня и домати

# 97
Здравейте!
Бихте ли ми препоръчали локация за почивка в Гърция? Може да ви прозвучи странно, но с приятелят ми никога не сме ходили в Гърция и сме много неориентирани. Искаме да е сравнително близо до София и обмисляхме да е през септември. Интересуваме се от локация, която е спокойна и има хубави плажове. Всякакви препоръки биха ми били полезни.

# 98
Може ли отзиви за къмпинг Натура, регион Ксанти? Мислим да бъдем на палатка - плажът става ли за деца? От снимките в интернет ми се вижда, че няма много сенчести места... Ако някой е посещавал, моля да сподели подробности.
По празниците около 06.09.2019г. минахме само да го погледнем. Къмпингът е малък, тогава беше препълнен основно с българи. Морето е плитко, пясъчен плаж, но  ни се стори скучен. Ние плуваме и обичаме да има скали и подводен живот. По-добър избор на къмпинг в тази част на Гърция за нас е този на Керамоти. По-голям със сенчести места. Не сме влизали в морето (пак само минахме да разгледаме), но от отзивите тук съм останала с впечатление, че плажът е добър за малки деца.

# 99
Здравейте, тъй като искаме да идем в Ираклица. Само че нямаме кола. Автобусите от София са до Кавала. Знаете ли дали още минават вътрешните линии междуградски мисля че KTEL бяха и през колко време? А такси колко пари би излязло? Имаше преди 2 години директни автобуси София- Неа Перамос и Неа Ираклица, сега вече ги няма.

# 100
Този до Амолофи сигурно спира в Ираклица и Перамос.
Я виж дали отваряш линка, ако не ще го пусна по друг начин
https://www.ktelkavalas.gr/attachments/article/295/%CE%9A%CE%91% … 6%CE%9F%CE%99.pdf

# 101
За още по-лесно Simple Smile

# 102
  • Sofia
Здравейте!
Бихте ли ми препоръчали локация за почивка в Гърция? Може да ви прозвучи странно, но с приятелят ми никога не сме ходили в Гърция и сме много неориентирани. Искаме да е сравнително близо до София и обмисляхме да е през септември. Интересуваме се от локация, която е спокойна и има хубави плажове. Всякакви препоръки биха ми били полезни.

Имайте предвид, че е налице някакъв осезаем риск времето да е по-хладно в Северна Гърция през септември. Има опасност и от валежи, бури... Ориентирайте се поне към първата половина на месеца – шансовете са по-големи времето да е добро и да става за плаж.
Иначе, като локации – коментирали сме ги много пъти – Тасос, някой от ръкавите на Халкидики (най-популярен е Ситония), Неа Ираклица, Неа Перамос и т.н.
Всичките стават, ако търсите просто неангажираща почивка. На мен, от изброените, най-много ми допада Тасос, но за там си трябва шофиране, за да обикаляте из плажовете. Ако това не ви е проблем, стреляйте. Simple Smile

# 103
От мои наблюдения Тасос е най-рисков за валежи и застудяване през септември сред посочените места. Южна Ситония си е доста safe избор, ако няма някакви урагани.

# 104
  • Sofia
Всъщност, като се замисля, септември най-вероятно ще има повече свободни места за настаняване – нищо не им пречи да гледат прогнозата и чак като се уверят, че времето е добро, да тръгват натам.
Нас последния ден на Сарти ни застигна много силна буря, после май някакви наводнения имаше в района. Нямам спомен вече, за 2016 г. говоря.
Сега сме далеч по-педантични в следенето на прогнозите. Simple Smile За вятъра също гледаме, че сме го играли този филм.

Общи условия

Активация на акаунт