Частни училища - информативно-дискусионна тема 54

• 41 488
  • 763
  •   1
Отговори
# 120
  • София
BSS не е ли регистрирано в МОН?

# 121
  • Отвъд алеята зад шкафа
Извън факта, че подготовката по АЕ в СС е чудесна, остава въпросът - кому е нужен сертификат FCE в 6-ти клас? На децата? О, не. Те АЕ го научават така или иначе. Сертификат им трябва ако ще се местят в чужбина или за лятна програма навън. Така или иначе за унита и програми се държат други сертификати или ако приемат Кеймбридж, изискват САЕ и нагоре. Но Фенси, ти сама казваш - това е доказателство как си вършат работата учителите. Да, определено училището има най-голяма нужда от масовото явяване на FCE, т.к това е основно перо в рекламата им. Ученето на език и масовото явяване за сертификат са 2 различни неща, в СС е за сметка на родителския джоб. А и поставя ученето на език в контекста на съревнование, в което месеци наред се правят упражнения именно за този формат. Само аз ли виждам тук интереса на училището?

Последна редакция: пт, 29 юли 2022, 12:25 от gadamer

# 122
  • София
Ефектът на сертификата е от една страна учителите и училището да докажат, че са свършили работа и има легитимен документ и от друга родителите и децата да усетят, че са стигнали до някакъв завършек, затваряне на кръга, завършване на един етап. Хората обичаме да има завършек и някакъв символ за този завършек - сертификат, грамота, подарък, медал, диплома, корона. Заради тази наша човешка потребност дойде и тази мода в детските градини на края на ПУК да се раздават някакви подобия на дипломи, които са всъщност сувенири, символи на приключване на един етап.

# 123
Фенси, много благодаря за линка!
От голяма полза ще ми е за мързеливото петокласно, на което сега ще му се наложи да се напъва да учи писмен английски.
Ако убедя и голямото да се пробва, ще кажа какво е положението.

Не са задължителни сертификатите, така че не виждам за какво е критиката. Който е издържал успешно изпита, има право да се похвали.

# 124
  • София
Особено за ЧУ, които не могат да издават български дипломи...

# 125
  • Отвъд алеята зад шкафа
Ефектът на сертификата е от една страна учителите и училището да докажат, че са свършили работа и има легитимен документ и от друга родителите и децата да усетят, че са стигнали до някакъв завършек, затваряне на кръга, завършване на един етап. Хората обичаме да има завършек и някакъв символ за този завършек - сертификат, грамота, подарък, медал, диплома, корона. Заради тази наша човешка потребност дойде и тази мода в детските градини на края на ПУК да се раздават някакви подобия на дипломи, които са всъщност сувенири, символи на приключване на един етап.

450 лв струва този ненужен завършек. Оценките по АИ си ги имат в дипломата, плюс, че учат АЕ и в 7 клас. FCE не е като златен медал от олимпиада все пак.

# 126
Извън факта, че подготовката по АЕ в СС е чудесна, остава въпросът - кому е нужен сертификат FCE в 6-ти клас? На децата? О, не. Те АЕ го научават така или иначе. Сертификат им трябва ако ще се местят в чужбина или за лятна програма навън. Така или иначе за унита и програми се държат други сертификати или ако приемат Кейбридж, изискват САЕ и нагоре. Но Фенси, ти сама казваш - това е доказателство как си вършат работата учителите. Да, определено училището има най-голяма нужда от масовото явяване на FCE, т.к това е основно перо в рекламата им. Ученето на език и масовото явяване за сертификат са 2 различни неща, в СС е за сметка на родителския джоб. А и поставя ученето на език в контекста на съревнование, в което месеци наред се правят упражнения именно за този формат. Само аз ли виждам тук интереса на училището?

Изначално концепцията и мисленето ти за тези изпити е сбъркана. Явяваш се на изпит не за сертификат, а за атестацията на владеене на език. Сертификатът само показва дали си взел изпита или не. Приеми го като изпит в края на всяко езиково ниво в Аво примерно. Същите цели, но само качеството е значително по-високо и базата за сравнение е от целия свят, а не само в групата ви в Аво. Wink Хубаво едно си прочела от написаното, но друго не си видяла. Написах и че са нещо като директорски контролни, каквито имат и по Бел, и Мат всяка година. И те ли са реклама и бъркат в родителския джоб.
И всяко нещо с времето си. Сега в училище Кеймбридж изпитите, а после когато дойде време за университет и IELTS. Wink
Кой какви интереси има са само твои разсъждения и на всички, на които не им изнася статистиката. Аз като родител имам интерес. Основно перо в рекламата не знам дали е, но пък очевидно работи във всички направления. Тази година над 50% от випуска рекордно е с C1. Което е отлична атестация, както за децата учили език 3 години в Ковид онлайн условия, така и за качествата на учителите им. А и на училището създало тези възможности за обучение. Съревнование не е, а преди всичко лични постижения на всяко едно от тези деца с помощ на прекрасни учители.
И какво лошо видя в упражненията за формата? Не бери грижа за родителските джобове, ако обичаш! В крайна сметка никой не ни е опрял дуло на пистолет в челото, за да платим и да си пуснем децата на тези изпити.

Излишен за теб. За мен изобщо не е излишен. И за още стотици хиляди по  целия свят. Wink

Последна редакция: пт, 29 юли 2022, 12:32 от Fancy

# 127
  • Отвъд алеята зад шкафа
Дъщеря ми от години е в Бритиш кансъл и взима ниво всяка година без да плаща за изпит. Директорските контролни освен това не са платени, нали 😉

Знам за деца, ходещи при учителка от СС на частни уроци, за да вземат серфитиката с повече точки, защото нездравословната среда на съревнование ги кара да се срамуват, ако имат 150 т. А и това, че никой не смее да откаже явяването на изпита, показва каква е реалната ситуация. На мен малко ми е смешно това наблягане на сертификатен резултат в ранна възраст, при положение, че масово всякакви деца се явявават и го взимат, когато имат нужда, даже не на него, а на САЕ минимум. FCE по принцип няма значение извън статистиката за успеваемост на СС и гордостта на родителите, че децата го взимат в 6 клас. Сега, ако СС поеме масовото му организиране и плати таксите, тогава ще приема, че е просто директорско контролно.

# 128
Дъщеря ми от години е в Бритиш кансъл и взима ниво всяка година без да плаща за изпит. Директорските контролни освен това не са платени, нали 😉

Знам за деца, ходещи при учителка от СС на частни уроци, за да вземат серфитиката с повече точки, защото нездравословната среда на съревнование ги кара да се срамуват, ако имат 150 т. А и това, че никой не смее да откаже явяването на изпита, показва каква е реалната ситуация. На мен малко ми е смешно това наблягане на сертификатен резултат в ранна възраст, при положение, че масово всякакви деца се явявават и го взимат, когато имат нужда, даже не на него, а на САЕ минимум. FCE по принцип няма значение извън статистиката за успеваемост на СС и гордостта на родителите, че децата го взимат в 6 клас. Сега, ако СС поеме масовото му организиране и плати таксите, тогава ще приема, че е просто директорско контролно.

Частния случай на твоите познати, само показва, че лошо си възпитават детето. А и себе си. Очевидно не са го научили как да се възприема и как да приема неуспехите. И конкурентната среда им е виновна. Трудно ще му е на това дете в живота с този проблем да преработва неуспехите си. Ако му е толкова зле, защо изобщо са в това училище? Жалко, ако са толкова страхливи и въпреки нежеланието си са платили явяване на FCE. Ако заради Ковид, от училището бяха отложили явяване на FCE за 7 клас(както се случи с предишни випуски), изобщо нямаше да имам никакъв проблем да не пусна моята дъщеря на изпита. Simple Smile

Моето не е отишло дори на един външен урок.
Бритиш кансъл? Сериозно? Та на теб изпита ти е включен в безобразната цена.

Последна редакция: пт, 29 юли 2022, 13:09 от Fancy

# 129
  • Отвъд алеята зад шкафа
Да, но пък съм спестила  с ДУ 😂

# 130
  • София
Що се  хабите в спорове за сертификати ми е  чудно. Привърженици на идеята за явяване/неявяване на такива изпити има навсякъде, включая и в ДУ. В 20-то примерно дечурлигата още в 4 клас масово се явяват на  изпит, в 7 клас пак. Всеки сам си решава дали да даде или да не даде едни пари за сертификатен изпит, така или иначе няма да го убедите в обратното..

# 131
Кьорав сертификат нямат моите.

# 132
  • София
Нали дъщеря ти учи в чужбина? Там не са ли й искали сертификат?

# 133
  • София
IELTS има двегодишна валидност. И мен не ме зарадваха с безсрочен сертификат.

# 134
До 12 клас имам предвид.

За студентството искаха. И шматката две години “учи’ и английски в Италия, щото не видяла, че може да се освободи с Кембридж или още нещо; втората година се усети, ама тя имаше само IELTS😀и годината си мина онлайн в шеги и закачки.

Общи условия

Активация на акаунт