Любители на котки - Тема 175

• 32 566
  • 753
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Котето няма температура- 38⁰ е нормална за котки. Най- вероятно са сложили инжекция с витамини (аз винаги питам и настоявам да знам какво слагат- не им е много приятно на ветеринарите...).
Стискаме палци и лапички всичко да е ОК!
Дано да е от жегата просто.

Последна редакция: пт, 29 юли 2022, 22:37 от AnyHr

# 166
pandorina, радвам се, че сте добре вече!
Това, което си чула..аз самата го сътворих в къщи Sad
Див е излизал от нас само като бебе за обезпаразитяване и ваксини. В началото го гушках в ръцете ми, а после в раница.
Сега взех клетка от сестра ми. Ей..как я душеше, почти се навря, а аз изобщо не се замислих.
В деня на кастрация, идва часа и..Не успях с първият опит да го вкарам и стана страшно Sad Надрана, скъсана блуза от ноктите му..беше борба.  Да е здрав, ще го мисля, когато дойде края на септември за ваксина. Пак ще е борба.

# 167
Дано е от жегата липсата на апетит в момента. Мен това кашляне/давене след пиене на вода ме притеснява,гурелите в очите и това,че е слабичка.
Той като ми каза, ако искам да я ваксинирам го питах ,а сега не може ли? Той ми каза - не сега е болна 🤷‍♀️, но може и само някакви витамини да и е сложил наистина.Също ми каза, че нямало проблем да е ваксинира, въпреки че е бременна, аз си мислих, че не може и толкова време затова не я водих.

# 168
Здравейте! Нашият котарак е с хигиенни навици, винаги си е вършил работата в неговата си тоалетна. Днес обаче намерихме щедър подарък в леглото ни - и двете работи свършил там. Просто животинска дивотия или повод за притеснение? Вашите пухчовци правили ли са такива номера?

# 169
Нашата е вършила мократа работа в легло, но и тя стига. Установихме, че е вид протест, че ЧТ не си е свършил своевременно работата. Третира си тоалетната като място за еднократна употреба и държи след ползване да бъде незабавно почистена (за нас това е невъзможен каприз и затова тя ни наказва)

# 170
pandorina, радвам се, че сте добре вече!
Това, което си чула..аз самата го сътворих в къщи Sad
Див е излизал от нас само като бебе за обезпаразитяване и ваксини. В началото го гушках в ръцете ми, а после в раница.
Сега взех клетка от сестра ми. Ей..как я душеше, почти се навря, а аз изобщо не се замислих.
В деня на кастрация, идва часа и..Не успях с първият опит да го вкарам и стана страшно Sad Надрана, скъсана блуза от ноктите му..беше борба.  Да е здрав, ще го мисля, когато дойде края на септември за ваксина. Пак ще е борба.

Мен ме посъветваха да оставя клетката на достъпно място без вратичка за да може тя да си влиза и излиза свободно, ако иска и да спи там. По този начин нм да свързва транспортната клетка само с водене на лекар и ще влиза по лесно. Сложила съм я под масата за сега, че има място и през деня понякога си спи там.

П. П.
Обмисляме кастрация другия месец. Да препоръчате къде в Пловдив да я заведем? Ваксинирахме я в Еврозоовет в Тракия, но май там не правят такива процедури.

# 171
Здравейте
Имаме две млади мъжки котки – братя, на година и 2 месеца.
Единият, казва се Рей, е много чувствителен още от бебе.
Преди няколко седмици му се появиха странни рани на възглавничките на лапичките, които не бяха причинени от убождане или ухапване. Ветеринарят ни даде локален антибиотик, с който да ги мажем. Завяхнаха и образува нещакато „ кал”.
След това на предната лява лапичка се образува лек оток, след което стана рана в едната част, която изби отдолу нагоре. Отначало мислехме, че брат му го е ухапал. Но не беше така. Рей облиза мястото до кожа, смъкна козинката. Образува се отворена рана, след това изби още едно такова нещо, после трето. Ветеринарите казаха, че не са виждали такова нещо (цитат: „Това е университетски случай”) и предположиха, че може да е „микобактериоза”, откриха и някакво подуване в устата му – под езика. Предложиха емпитрично лечение с широкоспектърен антибиотик – Veraflox, който в момента даваме вече 3ти ден. Котакът се подобрява, като през цялото това време има апетит, игрив е.
Има ли някой с подобно нещо да се е сблъсквал
Може ли да снимаш да видим за какво става въпрос?

# 172
Днес водих Манди на лекар,че нещо не ми се виждаше изобщо добре.Пада и страшно много козина, тя също нещо не се храни добре напоследък, отделно е много поспалива и отпусната.Спря да мърка,имам чувството, че диша и трудно, след като пие вода протяга глава напред и сякаш иска да откашля ли/ дави ли се не знам и аз какво прави, но отскоро е така.Има и секрети на очите.
Доктора е отдаден на професията си човек не е някакъв печалбар цялото му семейство се занимават с това,но нищо не разбрах от него.И някои неща дето  ми ги каза ми се сториха много странни.

Стори ми се странно,че не може да разбере на каква възраст е и дали е бременна в момента?Той само ме изслуша, сложи и термометър  в дупето, каза че има 38° температура ,сложи и една инжекция с нещо и ако до няколко дни няма подобрение пак да я закарам така и протече прегледа само.После,ако съм искала да я ваксинирам,че сега била болна и не можело.Аз не знам и как се преглеждат котки,но във фейсбук съм виждала снимки на хора търсещи помощ на котки,които качват едни бели пластмасови подобни на тестове за бременност с резултати на нещо.Та затова и самият преглед ми се стори малко странен и бърз.
Може ли само от една температура да се останови точното заболяване ?
Абсурд. А, тези бели пластмасови са бързи тестове, да, за панлевкопения, за fiv/fevl комбиниран... Как се преглеждат котки? Хубав въпрос, но няма някакъв универслен протокол. В зависимост от симптомите и състоянието ѝ, могат да им погледнат очи, уши, кожа, лигавиците и зъбите в устата, да им измерят температура, да ги преслушат... После вече за повече яснота да им пуснат кръвни изследвания. Кръвните наистина дават яснота за общото състоние на животинката. После има образни изследвания - ехограф, рентген. Тестовете са за вируси, те дават допълнителна информация, изключват предположими диагнози... Според мен при влошено общо състояние в прегледа трябва да има поне преслушване, поглед на лигавици и кожа, мерене на температура, ако котката клюма, и като първа диагностика пкк с биохимия.
За възрастта... По зъбите, теглото, мускулатурата, козината и навиците на котката би трябвало да могат да предположат "около" някаква възраст.

# 173
За Пловдив - пак казвам аз съм си доволна от Провет - и двете клиники. Няколко кастрирани и редовно водени там котки.
Как преглеждат- винаги обстойно. Както Аминка е описала. Изслушват внимателно какво обясняваш за състоянието. Задават въпроси за навици, хранене, поведение, живот и т.н
Преслушват , гледат лигавици, уши, уста, Т винаги.
След това разговаряме. Винаги предполагат по симптомите. Предлагат изследвания. Правим. Уточняват колко струват изследванияра, за да прецени човек. Както при хората - при ДжиПи-то и симптонатично лечение, или при специалист, посявки, ехографи и неща които не винаги се плащат от НЗОК.
Никога не са ме върнали, никога не съм била свидетел на скандал или лошо отношение.

# 174
Нашата Бети ще научи всички в къщи да не оставят не прибрана храна на масата или плота на кухнята. Както и съдове в мивката. След като прекара 9 дни сама в къщи се чувства господарка. 😁 Карам се, махам я и пак ме гледа и се опъва да лежи на масата. Преди не се качваше на плота, след като бях сложила амуминиево фолио да шумка. Ама вече не се плаши от това. Влиза си и в мивката на кухнята. Днес съм забравила да затворя кутията за хляб и тя си измъкнала един плик със закуски от Лидл и си хапнала. Научила се е около 4,30 сутринта да апочне да ми се омилква и да ме буди. Ама поне да е след 5 и без това тогава почват да звънят алармите за работа. И понеже всички други спят като пънове само мен успява да пробуди. Изтяга се до мен по някое време и се кротва. Ето я готова за скок на плота.

# 175
Дам вярно е, учат ни на ред Simple Smile и аз откакто имам писан, хлябът е прибран да не се влачи за играчка, боклукът под капак, чиниите веднага измити след ядене, иначе топка лапички в накиснатите купи. Само ако успея да го отуча да отваря гардероба - не че успява да влезе, но така прави шум, като иска да ме събуди гадинчото…

# 176
Кали, нашата не е стояла сама, но се качва на плота в кухнята и навсякъде от ден първи и не се впечатлява от "не". Редовно ближе в мивката, а за гардероба не ми се говори, май ще се научи сама да си отваря и рови.

# 177
Мой опит как котка не се качва на масата поне пред човек в помещението - пълна с вода пръскачка за цветя под ръка и пръскане на котката при прегрешения. По някое време само видът на пръскачката е достатъчен.
В къщи се яде на мушама, че лесно се поддържа хигиена. А като идват гости, покривката се слага след като дойде първия гост, за да няма разходка на котешки лапи по прясно изградена покривка.
Предишната котка отварящи всички врати, включително и гардероби те. Редовно на пода имаше изсипа ни неща от някой рафт.
Мъри е тъпичка и не се сеща за подобни неща. Май някога е по-удобно да имаш тъпичка котка, отколкото свръх интелигентна, каквато беше предишната 😀.

# 178
  • Крайбрежен район
Това с пръскачката е много хубава идея. Ще го пробвам. Hands Plus1

# 179
Миля, моя се опитах да го разхладя в жегата с пръскачка с чиста вода, както беше дроб и изведнъж живна и избяга…

Общи условия

Активация на акаунт