СНБМ - инициативи - 2 част

• 31 203
  • 736
  •   1
Отговори
# 375
имам питанка - като се изработи закон той в какви "взаимоотношения" ще влезе със сегашния Семеен кодекс? Ще го отмени? Само допълни? Какъв е плана?
Аз лично предпочитам да ме насърчават като родител, а не като част от брачна единица...  За мен семейство е двойка с дете - каквито и да са облекченията - да тръгват от тук, а не от това, че имаш брак. Закона да уважи действителността все пак, а не да се опитва да създава нова... Това ми е мнението... Все пак 48% от родените деца са от семейства без брак. Не искам да се женя, защото ще ми отпуснат кредит или не знам си кво си... Да ми го отпскат,защот гледам дете, не поради други причини

Чети бе Дес  Laughing , точка 1 - да се изясни понятието СЕМЕЙСТВО и нетрадиционните форми на съвместно съжителство, т.е. тепърва ще се дебатира въпроса ....
Освен това, сайта на semeistvo.net, както вече се написа, трябва да има форум точно с тази цел - събиране на колкото се може повече мнения от хората.

# 376
  • На края на вселената!
Добре, че съм прибрана Mr. Green Поствам го пак, че май се затри покрай парцала на Еди.

Сдружение “Настоящи и бъдещи майки” се роди в средата на май 2006 г. ..............
....................
Изразихме ясната си позиция, че осигурените майки заслужават по-добро финансово обезщетение през първите месеци след раждането. Благодарение на нашите протести парламентът промени досегашното 135-дневно обезщетение за бременност и раждане, като го увеличи на 315 дни, през които майката ще получава 90 на сто от осигурителния си доход, но не може да надвишава среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението.
..........................

Предлагам да добавим и това. Както и да ги смятах, не виждам колко мами с по-високи заплати ще взимат 90% от заплатите си. Може би за заплата 200-300лв има по-малко данъци и там е възможно да са 90%, но при 500лв не е така. Дано ме разбрахте. Поне аз се бях заблудила, че ще взимам 90%.

# 377
....но не може да надвишава среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението.[/color]. 
..........................

Предлагам да добавим и това. Както и да ги смятах, не виждам колко мами с по-високи заплати ще взимат 90% от заплатите си. Може би за заплата 200-300лв има по-малко данъци и там е възможно да са 90%, но при 500лв не е така. Дано ме разбрахте. Поне аз се бях заблудила, че ще взимам 90%.

Задължително трябва да го пише, както и това, че минимума е 180 лв за 2007 г., защото има и обратния вариант - момичета, които се осигуряват на МРЗ и получават 90% от МРЗ  Shocked
Имаше вече 2-3 такива случая в другата тема.

# 378
Изчетох внимателно. Отправните точки са ясни. Имаме много работа, хайде да се впрягаме. На първо време - ще помогна на Деси с редактирането на текстовете. Ще изровя от старите теми писмата и разни други, които са всъщност официални документи, за да ги качим на сайта.
Дес, можем да работим заедно за менютата, само Влади да каже как можем да качваме или къде да пращаме текстовете.

Може би е добре, за да се ориентираме и съберем различни гледни точки, да пуснем няколко теми в съответните подфоруми, за да имаме някаква изходна позиция. Ето какви теми предлагам да пуснем на първо време:

Изясняване и дефиниране на понятието "семейство", права и отговорности при граждански брак, съжителство, самотно родителство, при семейства с осиновено/и деца, при еднополово съжителство - в подфорум Дом и семейство

Начини за диференциране на различните видове съжителства и брак - пак там.

Като помолим модераторите да заковат тези теми, докато тръгне нашият подфорум, тогава да ги преместим.

# 379
Момичета, само да ви кажа, че в събота заминавам за Петрич и ще липсвам до 07.01.07. Ще имам някакъв достъп до нет, но мнооого рядко.

Сега за подфорума-ако искате първоначално може да остане само с тези двете теми като постепенно ще стане ясно от какви още теми има нужда. Може да има една закована тема, в която да систематизираме всичко постигнато/това като инфо за новорегистрирани и тепърва започващи да четат/ и една закована тема, в която да включим важните за майките текстове от вече съществуващото законодателство. Прави ми впечатление, че постоянно има теми с въпроси за майчинството. Ох, дано се изразявам ясно, че днес се успахме и аз още реанимирам. В последствие като се разрастнем/дай Боже/ Grinning може да си има и теми по градове, за да не объркваме нещата.
Ами това се сещам засега. Отивам да пия кафе и после може още нещо да ми роди главата.

# 380
понеже гледам хванахте подфорумите вече - ето и моето предложение от вчера. Имайте предвид, че маи не е много добре да се разпокъсваме много, при положение, че и форум в сайта ще има, но е хубаво да има такива теми, заради майките от този форум - по-голямо обществено участие...

- счетоводната - да поканим двете активни момичета да ги стопанисват, Радо също...
- при счетоводната или отделно - казуси за работещата бременна и майка - правните въпроси  да качим всички нормативни документи, които засягат тези неща...
- детски градини и ясли - работната група и нормативните документи, обсъждания
- проблеми на ученици и училища...  newsm78
- КАТ, подлези, околна среда, паркове и междублокови пространства
- проекти....

А текущите неща да ги обсъждаме в тема СНБМ - инициативи... Да речем пресконференции,кръглата маса... много искам да се осъществи туй чудо... Освен полезната страна на нещата, ще е и много добре за имиджа и авторитета на сдружението, нали ще се водим организатори, нищо, че е под нечия друга егида...

Нещата около закона за семейството предлагам също да са в темата ни с текущите инициативи, защото другите неща биха били пръснати по другите теми...

# 381
Намирам статистики по райони...по общини
в НСИ има само бла бла....довечера ще започна да ги въвеждам в една таблица....да видим какво ще се получи....
това което виждам обаче  е че 11-13% са с по 3+ а на места и до 20% ..в раздела за ромско население...ще видя докъде ще стигна....

# 382
  • На края на вселената!
Идеи за теми във подфорума ни

Обща информация за СНБМ, какво постигнахме досега, какво целим да постигнем в краткосрочен и дългосрочен план, как се става член на СНБМ, устав, УС и др (може да е закована)
Библиотека - нормативна база, официални писма и др
Работна тема - тук си обсъждаме текущи неща
Проекти - тук да влизат идеи за КАТ, подлези, околна среда, паркове и междублокови пространства
Въпроси и отговори за бременност, майчинство и отглеждане на деца
Искам да ви кажа - разтоварваща тема, отдушник за всичко друго, което ни занимава в ежедневието (тук можем да се плюем и караме  на воляMr. Green)

# 383
Taka ето какво инфо получих на първо време:
Закон за семейството е имало в бившето ГДР, който закон е отменен след Обединението на Германия.
За момента същестуват ( или по-точно намерих) - граждански кодекс по семейно право, Закон за брака, закон за съжителството . Ще ги прегледам, ще прегледам и инфото за Австрия.
цък цък
Въвеждам си ги тук, защото утре заминавам при нашите за 1 месец и да не ги търся наново

# 384
Момичета, имало статия в 24 часа.
Евче, моля те ако видиш някъде в онлайн изданията нещо, кажи да може някой да ги купи на хартия Peace

# 385
  • На края на вселената!
вестник 24 часа
Нов закон ще подкрепя двойките без брак и еднополовите партньори
   Пускат майки да работят от вкъщи
http://www.24hours.bg/Default.asp?statid=41035&rubr=0&iz … id=21&iy=2006

# 386
вестник 24 часа
Нов закон ще подкрепя двойките без брак и еднополовите партньори
   Пускат майки да работят от вкъщи
http://www.24hours.bg/Default.asp?statid=41035&rubr=0&iz … id=21&iy=2006

Пак за заблудили хората. Всичко беше само предложено, а те вече са го писали новина. Особено последното изибщо не е вярно. Rolling Eyes

Виждам, че останалите момичета са допълнили нещата. Чакам и Наси да се включи, тя водеше подробни записки. Наси, ти къде се покри след дискусията, че не успяхме да се видим newsm78

На мен текста на Моли за сдружението ми харесва, но твърдо трябва де се допълнят отдолу другите постижения. Очаквам Хриси да ревизира нещата, които съм написала и да добави каквото още се сети и до утре да сме готови.

Аз също смятам, че трябва да останат двете теми, които бяха до момента. Иначе ще разпокъсаме нещата и ще се разпилеем. Ще има теми, в които няма да се пише нищо с месеци и други, в които ще се пише ежедневно. Според мен още ни е рано за разпределяне. Нека започнем във същия вид Peace

# 387
  • С питане до Цариград, стига се, но с ... отзад!
За подфорума мисля, че като за начало е добре да почнем с двете досегашни теми и една Библиотека, представяне или нещо от сорта. С течение на времето ще се появят и други теми.
Аз също смятам, че трябва да останат двете теми, които бяха до момента. Иначе ще разпокъсаме нещата и ще се разпилеем. Ще има теми, в които няма да се пише нищо с месеци и други, в които ще се пише ежедневно. Според мен още ни е рано за разпределяне. Нека започнем във същия вид Peace
Peace

# 388
  • С питане до Цариград, стига се, но с ... отзад!
За статията - ми те хората търсят новина затова така са изкарали нещата. Сега като отида до поликлиниката ще гледам да купя един вестник да го видя и на хартия.

# 389
  • София
Момичета, имало статия в 24 часа.
Евче, моля те ако видиш някъде в онлайн изданията нещо, кажи да може някой да ги купи на хартия Peace

Както съм ви казвала преди преглеждам онлайн изданията на "Стандарт", "Сега", "Новинар" и "Монитор". Също така И Информационна агенция "Фокус". За съжаление тази новина не представлява интерес за тях. Единствените два материала са тези:

От "Новинар"
Цитат
НДСВ иска узаконяване на съжителството без брак
Депутатът от НДСВ и бивш социален министър Христина Христова инициира дискусия на тема "Подкрепата на семейството - необходимост или отживелица по време на демографска криза". Форумът ще изгради концепция на бъдещ закон в подкрепа на семейството. Основен момент в проекта е гарантирането на равнопоставеност и социална сигурност при съжителството без брак.
http://www.novinar.bg/?act=news&act1=det&sql=MjEzMDsw&mater=MjEzMDs3

И от "Монитор"
Цитат
Спасяват семейните с нов закон
ЗДРАВКА АНДОНОВА
България е на последно място по раждаемост в Европа. Това съобщи бившият социален министър, сега депутат Христина Христова вчера, като се позова на изследване на НЦИОМ.
За 2005 г. у нас са се родили само 7175 деца. В същото време 58% от семействата имат само по едно дете. 31% са тези, които се решават на второ и едва 4,7% създават трето. В същото време 42 % от бебетата у нас са извънбрачни.
Заради демографската криза депутатите обсъждат мерки, с които да насърчат семейното съжителство. Те ще ги запишат в специален нов закон за подкрепа на семейството. Другите причини за създаването му са все по-честата практика на живеене на семейни начала без брак, зачестилите еднополови връзки, тенденциозно растящата детска и семейна агресивност и влошеното образователно ниво.
До 3 месеца експертна работна група ще предложи конкретни текстове за проектозакона.
По данни на НЦИОМ 81% от българите смятат, че в България не се провежда семейна политика, а 67,5% констатират липса на институция, която да работи за това.
http://www.monitor.bg/bulgaria/article?sid=&aid=105201&cid=20&eid=932

Общи условия

Активация на акаунт