Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Завист или друго...?

 • 4 739
 • 178
 •   1
Отговори
 • Мнения: 5 834
Здравейте, от известно време ми се върти в главата темата за завистта и реших да пусна тема тук.

Старая се да не обръщам внимание и да не споделям много с хора, които не харесвам/не си пасваме и не сме близки. Създала съм си читав кръг от познанства и не бих казала, че завист има там.

Темата е по-конкретно за едно приятелско семейство - родителите ни са приятели, съответно и ние децата им сме. Като казвам деца, аз съм почти на 30, техните деца са на моите години, имаме си приказка. Живеем в различни градове доста далече едни от други. Аз съм от София, те от малък курортен град. Съответно се виждаме доста рядко, веднъж-два пъти годишно, като ние сме тези, които ходим по-често на почивка там. Разбира се, ако те идват към София по някаква работа, винаги им обръщаме внимание и помагаме с каквото можем.

Бащите ни много се уважават и са истински приятели.
Съответно и аз съм си била близка с децата на семейството - повече с едното момче. Едно време много излизахме, аз карах летата в техния град и не спирахме с дискотеки, барове, купони, пиянски истории. Разбира се, това беше преди време и сега сме семейни. Проблемът е, че жена му май хич не ме харесва.

Аз много уважавам моя приятел, цялото му семейство, прекрасни хора са. Винаги сме имали чисти и добри взаимоотношения, нищо, че не се виждаме често, поддържахме контакт. В последните години обаче нещо сякаш се счупи. Винаги се старая да се обаждам като ходя, да ги каня на кафе, вечеря и тн, но всичко е много трудно.
Той излиза с нас, когато жена му е на работа и тогава всичко си е постаро му. Но ако тя е там, сякаш се дърпа, седим половин час на кафе и айде да си ходят. Всякакви мои покани за разходка, кафе, ресторант (каквото се сетите) биват отклонени с абсурдни оправдания.

Всичко това на мен ми е странно, защото първо, че винаги съм ги имала за близки и второ, семействата ни наистина са изключително близки хора, израснали сме заедно.

Имам чувство, че жена му има някаква завист, която е неоправдана. Те знаят много неща за нас, поради факта, че семействата ни се знаят повече от 30 г. Мислят, че с брат ми сме някакви глезени деца, защото едно време баща ми имаше повече финансови възможности. Той работеше много, но ние глезени не сме били. Работя хубава работа, за която сама се преборих с много труд.  А сякаш в техните очи всичко съм получила на готово, защото баща ми беше работлив и умен, предприемчив човек. В техните очи сякаш в София по цял ден се чудим какво да правим, а едни големи заплати ни падат от небето.

Та с две думи: искам да си поддържам контакт със семейството на тези приятели, много сме били близки и вярвам, че са читави хора. Проблемът е в тая пуста завист от страната на жената на моя приятел. Наистина е непознато това чувство за мен, защото аз не умея да завиждам. Уважавам хора, които са постигнали нещо, заради труда и усилията, радвам се за чуждото щастие.

Вие как процедирате с такива хора?

Темата е по-скоро за разсъждение и искам да видя какво мисли форума.

# 1
 • Мнения: 75
Според мен отношението на жена му е по-скоро ревност, отколкото завист.

# 2
 • София
 • Мнения: 9 348
И аз мисля, че става дума за ревност от една страна и вероятно не те чувства близка, понеже не те познава и изпитва досада от общуването ми.
Завист на тема местоживеене и детство не би ми хрумнало да подозирам.

# 3
 • Мнения: 5 834
Те вече са заедно около 5 г., така че не се познаваме от скоро с нея. Имали сме време да се опознаем, когато още бяха гаджета сме излизали по-често. Откакто се ожениха, сякаш му сложи примка. Имам предвид по отношение на нас, няма как да знам за другите.
Аз имам приятел от преди те да са заедно, винаги ходим с него и тя е наясно, че съм обвързна.

За ревност не ми е хрумвало, честно. Общо взето с него си имахме една история, за която никой друг не знае. Не вярвам да й е казал. Било е много отдавна преди да бъдем обвързани и беше веднъж-два пъти. Не мисля, че дори подозира.

# 4
 • София
 • Мнения: 62 608
В случая наистина прилича повече на ревност, отколкото на завист.
Колкото до завистта - човещинка, винаги ще я има, всеки е в някаква степен и в някакви моменти завистлив. Завистта е желанието да имаш това, което има друг, смятайки, че ти заслужаваш обекта на завистта.

# 5
 • София
 • Мнения: 9 348
Щом сте имали отношения, възможно е да е споделил. Има хора, които си споделят всичко. Затова да не те харесва.
А може като цяло да не обича да се събират с други хора и да са си двамата. Или да общуват с определени хора, с които са свикнали и имат редовни контакти.
Аз самата не обичам да си излизам от рутината в общуването.
Не бих се бутала да запазя подобни отношения.

# 6
 • Мнения: 1 527
Можеш да задържиш в живота си само хора, които искат да бъдат задържани. Покани жената на екскурзия само ти и тя, за да я опознаеш по-добре. Няма как с това общуване с нея по-допирателната да станат нещата. Може тя просто да е бурсук - има такива хора - просто не обичат да общуват много много.

А може просто да ви чувства делечни и да не сте нейните хора. Де да знам.

# 7
 • Пловдив
 • Мнения: 5 032
А може и просто да не те харесва. Аз завист в описаното не виждам.

# 8
 • Мнения: 5 834
Честно казано не мисля, че ѝ е споделил, за да не си докара излишни проблеми.

Иначе затова пуснах темата, за да видя какво мислят непознати и различни хора и всяко мнение ми е ценно, за да видя другата страна на медала.

Аз съм доста комуникативна, умея да водя разговор, ако се видим, получават ни се нещата. Нито разговорът куца, нито има някаква изолация. Дори ми е споделяла неща, оплаквала ми се е от свекърва си, разказвала ми е разни семейни неща.

# 9
 • София
 • Мнения: 34 893
Ревност, бейби, ревност. Вярвай ми, имала съм няколко такива случаи. И нищо да не й е разказвал, тя си има филмите в главата.

# 10
 • Мнения: 1 527
Особено ако тя те приема за по-хубава от нея, а вие с пича имате отношения тип - дай да се гушнем чисто приятелски като се видите.

# 11
 • Мнения: 578
Според мен е ревност, но не от тези в романтичен контекст, а по-скоро сякаш мисли, че искаш да си по-близка с него отколкото тя е. Иначе не си го слагай на сърцето. Направила си каквото си могла, за да запазиш приятелството ви, насила хубост не става. Може би и той се притеснява от реакцията й и за това не напира за сближаване.

# 12
 • София
 • Мнения: 62 608
Май искаш да командваш нещата, да го играеш голямата съблазнителка, а тя да ти стане нещо като приятелка. Така, както описваш нещата, тя има сериозни основания да не те харесва и да не иска мъжът й да се събира в една компания с теб. Почесваш си самолюбието как тя ти завижда, споделя ти, ама му е само жена, а ти си владетелката на сърцето му.

# 13
 • Мнения: 936
И според мен е по-скоро ревност или просто не си допадате като характери. Не бих се мъчила едностранно да поддържам подобни отношения.

# 14
 • Мнения: 15 414
Според мен просто не те харесва, може би не сте сходен тип характери, така че да имате някаква основа, на която да станете близки.
Щом държиш на този контакт - просто се виждайте в стария формат, без жена му.

Общи условия

Активация на акаунт