НПМГ - тема 8

• 77 472
  • 753
  •   2
Отговори
# 600
  • София
Очертава се да пишем първо желание НПМГ, паралелка с математика и информатика.
Здравей, жабче! Моето дете се чувства много по-добре в НПМГ. Намери за приятели група деца от 125-то и са постоянно заедно. До миналата година беше в СМГ и много си обичаше училището. Но в НПМГ откри едно различно отношение и точно свободата, която му позволяваше да се занимава с неща, различни от учебната програма. И точно тази свобода му дава възможност да учи много повече. (Може подробност на лс)
Има по-голям брат, който учеше в НПМГ, така че първото му желание беше НПМГ.
Време за спорт ще има и в двете училища.

# 601
  • София
И ние обмисляме НПМГ за първо желание, с леки колебания между паралелките с математика и информатика и природни науки с химия.

Споделеното от Вампирче в горния пост доста ме обнадеждава, че училището сякаш би паснало добре на детето Simple Smile

Може ли да споделите повече информация какво покрива учебната програма по Информатика в паралелките Мат и Инф и после съответния профил?

Паралелката Мат / Инф с НЕ - немският от какво ниво започва, очаква ли се да е учен досега?

Съотношението момичета / момчета как е в паралелките - има ли баланс при липсата на квоти?

Извънучебните дейности, клубове, школи интересни ли са, посещават ли се активно от децата?

Много благодаря!

Последна редакция: сб, 01 юли 2023, 13:32 от aela

# 602
  • София
В момента има организирана подписка от родители на ученици в НПМГ и СМГ в подкрепа на писмо на директорите на НПМГ (г-н Ушагелов) и СМГ (Д-р Тонев) за премахване на един текст от Наредба 10 за приема в 8 клас.
Искането в писмото е в Наредба 10 / 2016 г. да отпадне текста ", по учебни предмети, по които не се провежда национално външно оценяване".

чл. 57 (2)  По решение на педагогическия съвет като елемент от балообразуването
по ал. 1 може да бъде включен и общият брой точки, приравнен до 100, от
резултатите, получени от олимпиади и/или състезания от календара на МОН, по
учебни предмети, по които не се провежда национално външно оценяване през
съответната учебна година.

Адресът на подписката е https://www.peticiq.com/405965#form

Мотивите и линк към подкрепяното писмо има в края на петицията.

В същото писмо има и преложение при кандидатстването след 4 клас, класирането на двете гимназии да е общо, така че да се избегнат административните затруднения при сегашното положение.

Нека да разпространим съобщение за подписката в групите по класовете, за да са запознати родителите и който иска да я подкрепи!

# 603
И ние обмисляме НПМГ за първо желание, с леки колебания между паралелките с математика и информатика и природни науки с химия.

Споделеното от Вампирче в горния пост доста ме обнадеждава, че училището сякаш би паснало добре на детето Simple Smile

Може ли да споделите повече информация какво покрива учебната програма по Информатика в паралелките Мат и Инф и после съответния профил?

Паралелката Мат / Инф с НЕ - немският от какво ниво започва, очаква ли се да е учен досега?

Съотношението момичета / момчета как е в паралелките - има ли баланс при липсата на квоти?

Извънучебните дейности, клубове, школи интересни ли са, посещават ли се активно от децата?

Много благодаря!
На всичките Ви въпроси има отговори в темата и то от последните седмици.
Относно паралелката с немски- не, не се очаква да е учен. Започва се от нула. Всички езици в 8 клас се запчоват от нула, дори и е ЕГ. Е, ако децата са имали предишна подготова, по-лесно ще се работи и по-бързо ще се премине  към следващото ниво от учебната програма.
Относно учебната програма по информатика- има я на сайта МОН - тя не е  само за това училище.

# 604
  • Някъде там...
Аела, на сайта на НПМГ се запознах с учебните планове, разписанието на часовете, клубовете, какви профили учат 11 и 12 клас. А клас е Мат/Инф/АЕ и Б клас е Мат/Инф/НЕ.
Надникни, има полезна информация.
Това с профилите ми е много трудно за преценка на този етап, моите девойки въобще не са ориентирани какво им се учи. Дори и сега смениха 10 пъти желанията си. И ми е притеснено, защото искам са са информирани и да изберат сами. Не аз да правя избора вместо тях.

# 605
  • София
Жабче, petiaivanov, много благодаря за отговорите!

Прегледах аз учебните планове за паралелките Мат / Инф на сайта на НПМГ и програмата на профил Информатика 11,12 клас на сайта на МОН, но инфо какво аджеба учат по информатика в планираните като ИУЧ часове от 8 до 10 клас не откривам, а ни е от особен интерес 😀

За школите и занимания по интереси не успях да се ориентирам добре от сайта - много, но доста разхвърляно инфо. Но да кажем, че не са ни от първостепенно значение за избора.

Съотношение момичета / момчета в паралелките - върнах се назад да прегледам, но има коментирано само 5-7 клас. Предполагам, все пак е горе-долу равностойно, въпреки липсата на квоти..

# 606
Общо взето няма предимно мъжки или женски класове. Може някоя година да се случи, но по-скоро ще е рядкост.

# 607
Този проблем с ограничения избор на профили в 10 клас не е ли проблем във всяка гимназия, не конкретно в НПМГ?

Мисля, че не е проблем на всяка гимназия. В СМГ са с 4 профила и много деца са избрали биология и химия в допълнение към стандартните математика и информатика като трети и четвърти профил.

# 608
  • София
Съотношение момичета / момчета в паралелките - върнах се назад да прегледам, но има коментирано само 5-7 клас. Предполагам, все пак е горе-долу равностойно, въпреки липсата на квоти..
Съотношението не е точно по равно, както при училищата с квоти, но е съизмеримо.
За пример, 11в клас (физика и математика), съотношението е 12 момичета и 15 момчета. А аз в началото бях предположила, че ще преобладават момчетата.
Но в това училище полът, както и други възможности за разделяне, не се проявяват. Просто атмосферата в училището не го предполага.

# 609
Специалност математика и информатика, учат ли c++ или ако не какъв програмен език учат, явяват ли се на олимпиади по информатика и как са учителите по информатика?

# 610
Специалност математика и информатика, учат ли c++ или ако не какъв програмен език учат, явяват ли се на олимпиади по информатика и как са учителите по информатика?
Учат c++, но поне текущият 10ти клас не можаха масово да се вдъхновят за състезателно програмиране. Имаха нещо като школа в 8ми и 9ти клас, но доста отсъстваше външният преподавател и постепенно останаха едно или две деца само там. А и бяха дистанционно през голяма част от времето.
Сега ще видим в 11ти как ще е - надявам се като останат само профилиращи предмети да се засилят малко.

# 611
  • Някъде там...
А в 8 клас с какво започват? Java или C++?

# 612
А в 8 клас с какво започват? Java или C++?
C++. Което за алгоритми, структури от данни и обектно-ориентирано програмиране си е супер. Ако почнат от 8ми клас с java ще стане малко като изучаване на "занаят". А една МГ трябва да дава сериозна и широка теоретична подготовка, а не тясно специализиране за конкретна професия.

# 613
  • София
Много, много е трудно да започнеш да учиш информатика в 8 клас и да очакваш някакви резултати на олимпиадата (аз зная за една олимпиада и няколко състезания).
Но ако детето Ви е учило информатика и се е явявало на олимпиади досега, ще има пълна подкрепа от страна на ръководството.
И не е задължително детето да е специалност математика и информатика.

# 614
Мога ли да се доверя на минималните балове от миналата година за природни науки с химия? Очаква ли се голяма разлика или не според вяс?

Общи условия

Активация на акаунт