Камъни в жлъчката - тема 9

• 46 824
  • 1 034
  •   1
Отговори
# 420
  • Пловдив
Ние с ММ ходим в хирургиите на Пещерско шосе,там винаги намираме много добри специалисти(съдов хирург,кардиолог,гастроентеролог,очен).При изписването ми след лапароскопията платих по ЗК само престоят в клиниката-4дни, 23,20лв ,нищо повече!А професионализма и отношението към мен на проф.Учиков,който ме оперира,са отлични,прекрасни...само хубави неща мога да кажа!Живея точно срещу Пълмед,но не бих отишла при тях никога!

Последна редакция: ср, 15 мар 2023, 12:15 от artemida

# 421
  • ВАРНА
de3demonka, благодаря  Flowers Bouquet  и понеже си  от сравнително скоро оперираните
при д-р Евгени Николаев, мога ли на лични да ти пиша?
Разбира се, пиши 🤗

# 422
Ох, убихте ме с тези метални клипси в Пълмед... Sad Аз така и не питах. Чрез ЯМР ми откриха запушването на канала преди операцията, макар че д-р Боянов го видя (разширението на канала) на прост ехограф и щом има разширение, значи има обструкция. Ако ми се наложи някога пак, просто не знам...

Чудя се сега ако питам за клипсите в хирургията дали някой въобще ще ми каже след толкова време (8 месеца и нагоре...) Sad

# 423
Ох, убихте ме с тези метални клипси в Пълмед... Sad Аз така и не питах. Чрез ЯМР ми откриха запушването на канала преди операцията, макар че д-р Боянов го видя (разширението на канала) на прост ехограф и щом има разширение, значи има обструкция. Ако ми се наложи някога пак, просто не знам...

Чудя се сега ако питам за клипсите в хирургията дали някой въобще ще ми каже след толкова време (8 месеца и нагоре...) Sad

Няма как да не ти кажат нали все пак се води някаква документация ( картон )

# 424
То и в епикризата го пише, но не пише материала.
Предполагам слагат едни и същи рутинно на всички, с изключения (хора, повдигнали въпроса и т.н.). Имат форма за онлайн запитване, утре ще пиша (да си видя пак епикризата преди това), че да не звъня на д-р Горанов

# 425
Пиши като разбереш. 
То и в епикризата го пише, но не пише материала.
Предполагам слагат едни и същи рутинно на всички, с изключения (хора, повдигнали въпроса и т.н.). Имат форма за онлайн запитване, утре ще пиша (да си видя пак епикризата преди това), че да не звъня на д-р Горанов

# 426

Последна редакция: чт, 16 мар 2023, 17:36 от lavaca

# 427

Питай др Горанов.Ако не са метални ще пише какви са в епикризата.Само металните не ги пише.Аз 14 дена след операцията имах спазъм на дебелото черво, което го имах и преди операцията, но тогава се уплаших да не е свързано с операцията  и отидох в спешното на Пещерско шосе през нощта.Там рентгеноложката ми каза, че имам метални клипси и ми каза,че не мога да правя ЯМР.Толкова много бях прочела в темата за операцията, но никой не беше казал за тези клипси и бях в шок.Аз  повдигнах въпроса с клипсите в темата и много хора незнаеха за тях и аз включително. На другата сутрин се обадих на Др Горанов и той ми каза  че съм с метални, защото с такива били работили в Пълмед и да не правя ЯМР,защото вълните щели да отскубнат клипсите.Ако са титаниеви ще го пише в епикризата.Мисля, че в София в някои болници слагат титаниеви.А, за пластмасовите незнам нищо и дали са по-добри и от металните. Това не ми хареса в Пълмед,че хирургът не ти го обяснява преди операцията  и ,че те праща при Др Боянов за мнение, който е страшно груб.Аз бях преди  да се оперирам 2 пъти при др Апостол Георгиев и той ми каза, че трябва да се оперирам и имах вече друго мнение и мисля, че това мнение в гастрото на Пълмед беше  казано -Да,имаш камъни и е твое решението дали ще се оперираш.Ако не бях с предварително друго мнение сигурно щях да се откажа, като ги гледах колко са груби в гастроотделението в Пълмед и то само от  преглед в кабинетите им.Мисля, че щеше да е добре др Горанов да гледа на ехограф преди  операцията  и да обясни за тези клипси, но политиката им е такава.Иначе той е добър хирург и човек. 
   Миналата седмица се оперирах, чак сега научавам за метални клипси. Никъде в епикризата не видях да се споменава. Вчера ходих да ми махнат конците, да бях прочела по рано темата за клипсите, щях да разпитам хирурзите, които присъстваха вчера, когато сестрата ми махаше шевовете. Ох..и аз  сега съм притеснена, имам ли, нямам ли такива метални клипси..Rolling Eyes

# 428
Благодаря ви!
Няма какво да питам, то е ясно Simple Smile Иначе в епикризата пише само, че съм двойно "клипсирана"... Така или иначе, ако се наложи някога ЯМР, преди това ще се прави рентген или скенер и ще се види, че са метални...

Изумявам обаче и аз! Това са несметно количество оперативно отстранени жлъчки...всички тези хора да се лишават от качествено и понякога единствено възможно образно изследване..... И досега да са писнали! Съмнява ме. Вероятно няма желязо в клипсата.

Последна редакция: чт, 16 мар 2023, 14:00 от Мечка Малинарка

# 429
И то без да са предупредени

# 430
Ние пратихме 450лв за титаниева и тя ри е противопоказна за МРИ?

# 431
Пуснах аз едно запитване (то по-скоро прозвуча като културно обвинение) във формата в сайта на болницата, пък да видим!

Говорих сега с нашия екип лекари (и зъболекари). Казват, че е абсурдно металът да е някакъв обикновен, често е тантал или титан, които не се намагнетизират. При зъболекарите същото, ползвали Ni, Co, Cr, Mo и т.н. Без желязо, защото ако влезе във взаимодействие с хемоглобина и Н20 в организма ще станело мазало.

Друго, подсъдно е, ако не се каже и запише изрично, че ЯМР е невъзможен след клипсиране с определен материал и после стане белята. Никой лекар не иска да носи тази отговорност. Въпреки че живеем в бананова република, това би било недопустимо. Така че аз мисля, че материалът е неподатлив на магнетизиране, пък ще видим.

N.U.A
Кога беше твоята операция? (последните години материалите били заменени и вече нямало проблем с ЯМР, но явно е пак до болница)

Последна редакция: чт, 16 мар 2023, 10:14 от Мечка Малинарка

# 432
Здравейте, мисля че съм писала и преди, когато се повдигна въпроса за вида на клипсите. Аз съм оперирана във ВМА София , клипсите са надлежно описани в епикризата ми, две на брой титаниеви.

# 433
Да, както изискват стандартите на добра практика. Аз говорих с д-р Горанов, каза, че слагали метални (сплави) или полимерни. ВЕРОЯТНО съм с метални поради стандарта на болницата. И трябвало да започнат да ги вписват, защото все повече хора се обаждали впоследствие... Не би трябвало да имам проблем, досега щяло да се знае.....Без коментар.

Ще изискам официален документ от болницата, щото на честна дума да ме разпокъса магнита, няма нужда. Все съм си мислела, че ще умра като достолепна дама с поне 7 котки.

# 434
Да, както изискват стандартите на добра практика. Аз говорих с д-р Горанов, каза, че слагали метални (сплави) или полимерни. ВЕРОЯТНО съм с метални поради стандарта на болницата. И трябвало да започнат да ги вписват, защото все повече хора се обаждали впоследствие... Не би трябвало да имам проблем, досега щяло да се знае.....Без коментар.

Ще изискам официален документ от болницата, щото на честна дума да ме разпокъса магнита, няма нужда. Все съм си мислела, че ще умра като достолепна дама с поне 7

Последна редакция: чт, 16 мар 2023, 17:38 от lavaca

Общи условия

Активация на акаунт