Камъни в жлъчката - тема 9

• 46 647
  • 1 034
  •   1
Отговори
# 210
vl, този роваксол лекар ли ти го изписа или сама си го предписа? Както каза КЪДИ, не е безобидно топенето на камъка с препарати защото може да тръгне и запуши.
Също мисля, че липсата на кризи не е много успокоително, защото камъкът може да причини възпаления...понеже става задръжки около него..и други дразнения причинява...след празниците ще си взема направление да видим какво се случва и защо от извв.време имам тъпа болка..при положение, че преди не съм имала никакви усещания...и може и са помисля за операция колкото и да не ми се ще. На да живея с бомба със закъснител също не ми си ще...

Дамата от 4г (аз от толкова следя темата), може и повече. Се появява и започва да обяснява как се лекува с зехтин и лимон, как камъните и омекват, намаляват, изчезват и така ще се излекува. Като и кажеш да докаже с ехограф или не са и дали направление или по някаква друга причина не си е правила. Може да проверите назад в темите.

И аз съм пила зехтин и лимон, наистина ми облекчи болката. Но с тази комбинация моя роднина я оперираха по спешност и едва я спасиха. Повече от година се възстановява после и пази зверски диети. Не си правете експерименти със здравето си.

И аз до 2 седмици преди операцията си ядях и пържено и всичко, даже една седмица преди операцията си бях хапнала омлет със спанак, люта чушка, черен пипер, подправки, сирене и кашкавал. Хирурга като чу чак му стана лошо, много шашнато ме гледаше и се учуди, че не съм направила криза и не се е наложило операция по спешност. Пазих диета само две седмици между последната криза и операцията.

Не виждам как камъните могат да омекнат. Мойте са твърди точно като камък и за 4г не са се променили по абсолютно никакъв начин.

Пишеш неверни неща! Имам 4-5ехографски изследвания на жлъчката! Дори първото беше преди 18г. в Италия и тогава италианският лекар каза, че има условия за образуването на камъни. И позна.....Около 8 или 10г. по-късно се появиха. Личната каза, че вероятно жлъчката ми е превита. Жлъчни смушения има при мен още от началото на 90-те!  При последните 2ехографски изследвания не усещах никаква болка от датчика. Ти пишеш, че преди операцията си яла всичко, но аз отдавна не постъпвам така! Обясних го по-нагоре.
Докторката от ехографа е на мнение, че моите камъни не могат да предизвикат криза, защото са едри, а никакви дребни около тях няма. За изчезването на камъните никога и никъде не писах, а изразих надеждата, че може да се случи. Дано.....Ако не с тях и дано без операция!
Ровахола ми го измисли аптекарка приятелка и наистина с него уцели десятката преди повече от 10години! Личната го одобри, когато и казах, а преди ми изписваше цинарикс, който не ми помогна с нищо.
Виждам, че сте доста наплашени на тема жлъчка и докторите имат сериозен принос в това. Нашата лична ми каза, че доста хора си отнасят в гроба тези камъни! Не го измислям аз! Идеята е не да излекуваме жлъчката, защото не е възможно, както при повечето болести, а да крепим доживотно положението с разумно хранене и лекарства и евентуално лимон и зехтин. Според докторите твърдите малки камъчета запушват жлъчните канали!
Забравих да поясня, че идеята за лимона и зехтина ми я даде докторка приятелка, която освен всичко друго знае и доста народни рецепти.
Аптекар приятел ми предложи урзофал, когато нямаше ровохол, но не го купих, защото е скъп и защото не сме го коментирали с докторите. Засега промени не са ми нужни. Винаги имам в запас ровахол, а не роваксол!
Тази тема предизвика любопиството ми преди години заради заглавието, но тя трябваше да се нарича "Операции на камъни в жлъчката", защото за друго не се пише......
Преди повече от 15г. изоставихме слънчогледовото олио и готвим всичко със зехтин! Научихме се на това от италианците.....Явно, че е за предпочитане.
Омекването на камъните може да се получи, ако се случат съответните химични реакции, чиито уравнения не мога да напиша, защото не ги зная. Не си ли учила химия? Или си я проспала?
Предишните години една оперирана потребителка накиснала своите камъни в лимон и зехтин и ни уведоми, че за 2дена никакво омекване нямало! Чак пък толкова елементарно.......Ако беше така, всичко в нашия корем щеше да изгори-стомах, черва, жлъчка! Все едно да пием сярна или азотна киселина! Процесът е бавен, ако се случва изобщо.....При мен като че ли се случва,  а други се опитваха с лимон и зехтин, когато вече правеха чести жлъчни кризи и нямаше никаква полза! Но бяха преяждали с пилешки шницели, купени от магазина!

Последна редакция: сб, 31 дек 2022, 21:53 от vl

# 211
Цитат на: Мечка Малинарка link=topic=1467366.msg45802897#msg45802897
След излизане от упойката бях доста замаяна, но мина. А при ваденето на стента не разбрах даже, че съм била с упойка, но тази втората процедура е за 10 мин, нормално.

Мечка Малинарка, би ли споделила как се записва за махане на стент и къде. Вайка ми й правиха процедурата в Токуда, но не са й казали къде може да се махне. С предварително записване ли става? В гастро или хирургия? Благодаря.

# 212
  • Sofia
Как да не са ѝ казали..,не е ли попитала поне?
Кой го е правил?
Платено ли е?
Дават епикриза,там би трябвало да пише какво е правено и какво следва.

# 213
Казали са й че трябва да се махне стентът, но в друго отделение. Тя живее в провинцията и е вдовица. Аз и брат ми не сме в България, но брат ми е бил с нея по време на операцията. Опитвам се да планирам отиване с нея, след месец, но не знам къде да я записвам.

# 214
Цитат на: Мечка Малинарка link=topic=1467366.msg45802897#msg45802897
След излизане от упойката бях доста замаяна, но мина. А при ваденето на стента не разбрах даже, че съм била с упойка, но тази втората процедура е за 10 мин, нормално.

Мечка Малинарка, би ли споделила как се записва за махане на стент и къде. Вайка ми й правиха процедурата в Токуда, но не са й казали къде може да се махне. С предварително записване ли става? В гастро или хирургия? Благодаря.

В същото отделение се прави - гастро. Хирурзите нямат тази компетенция. На мен ми казаха да запиша час предварително като наближи времето. Пак казвам - най-добре е да е в същото отделение от същия специалист, правил ЕРХПГ-ята. Цената на махането на стента би трябвало да е включена в първоначалното заплатено при ЕРХПГ. Аз платих само престоя в болницата отново (то няма как Simple Smile ). Не удължавайте времевия период от поставянето до махането - над 3 месеца има риск от сраствания и възпаления. (по този повод все още съвременната медицина се бори да  създаде материал за доживотно безпроблемно присъствие, но уви...дано децата ни го дочакат).

Лично аз мисля, че ако се обадите в друга болница (която извършва услугата) за махане на стент, ще се учудят и вероятно ще ви насочат към първоначалното място.
Не мога да дам съвет, но аз бих постъпила така: бих позвънила (вие като по-оправна) в отделението, извършило ЕРХПГ, за да попитам кога могат да ми запишат час за изваждане на стента. И спрямо това после да действам (ще потърся правата си и едва тогава евентуално ще търся друго отделение)

# 215
Супер много благодаря! Много полезна информация.
Желая Ви много здрава и щастлива 2023!

# 216
  • Sofia
Най-добре и правилно според мен е да се махне там където е слаган стенда.
Както споделих ,на сестра ми също в Токуда ѝ го сложиха и там го махнаха след месец.

# 217
  • софия
Честита 2023г. Бъдете здрави!Ще се оперирам на 10.01 във ВМА. Интересуват ме чисто организационни неща. Кога се плаща, кога може да се храниш за последно. Бих била много благодарна , ако някои опериран там,  ми пише на лични. Да не занимавам всички..

# 218
Здравейте, въпроса ми е малко извън темата за камъни в жлъчката. Преди доста година ми откриха полеп или налеп на жлъчка. И от доста време не съм ходил на преглед. Въпроса ми е сега към гастроентелог или трябва да ида на преглед или при друг вид специалист?

# 219
Здравейте, въпроса ми е малко извън темата за камъни в жлъчката. Преди доста година ми откриха полеп или налеп на жлъчка. И от доста време не съм ходил на преглед. Въпроса ми е сега към гастроентелог или трябва да ида на преглед или при друг вид специалист?

Здравейте! При гастроентеролог за начало, ако прецени, ще ви изпрати при хирург.

# 220
Здравейте, началото на миналия февруари ми махнаха жлъчката. Общо взето се чувствам ок след операцията. Въпросът е че сега съм бременна в 8г.с. и започнах да изпитвам дискомфорт, който незнам дали се дължи на бременността или на факта, че нямам жлъчка. Общо взето имам силно гадене, леки кисилини, често уригване и общо взето преди хранене ми се гади много, след като се на храня, известно време след това пак получавам неразположвние. Гледам да ям лека храна, без мазно, пържено, пикантни и тн. Има ли някоя сред вас да е била бременна без жлъчка и да сподели как се е чувствала?

# 221
Имам една бременост с жлъчка и две без жлъчка. Не съм имала никакви оплаквания през нито една от бременностите си. Но аз не повръщам по време на бременност, нямам
гадене и другите стандартни оплаквания. Оплакванията Ви звучат съвсем нормално за този етап от бременността, но по-добре се консултирайте с лекар.

# 222
Имам една бременост с жлъчка и две без жлъчка. Не съм имала никакви оплаквания през нито една от бременностите си. Но аз не повръщам по време на бременност, нямам
гадене и другите стандартни оплаквания. Оплакванията Ви звучат съвсем нормално за този етап от бременността, но по-добре се консултирайте с лекар.

Да ти е честито и третата рожба!Знаех за 2 ,но вече  са 3:blush:

# 223
Благодаря. Малката е на почти 5м, явно не се е налагало да се хваля. 😊😊😊

# 224
Здравейте,вчера ме изписаха от болницата, но все още съм с превръзка. Забравих да попитам трябва ли да ходя за смяна и кога.. Казаха ми да не се къпя,докато не махнат конците ,но за превръзката нищо. Как беше при вас?Кога я махнаха?

Общи условия

Активация на акаунт