Професия учител - 14

• 60 789
  • 751
  •   1
Отговори
# 135
В Бургас е по-зле,  за 1 място се борим 70-80 човека.

И в Пловдив е така. За едно место- десетки кандидати. Предимство е стажа, но младите специалисти как да натрупаме стаж…? Ако започна като учител, ще взимам по- малко пари отколкото на сегашната си работа. Но мен си ме привлича  преподаването.

# 136
  • София
Здравейте, ако искам да кандидатствам за позиция преди да ми е издадена дипломата (след месец ще я имам), как се процедира?

Поискай да ти издадат уверение, че си завършила.  Аз в момента съм в същото положение.  Не съм сигурна обаче,  че директорите гледат сериозно на такъв тип документ,  въпреки че е оригинален и валиден. Моята диплома кой знае кога ще е готова,  а цяло лято кандидатствам с такова уверение.

Влязох да питам друго - има ли тук учител по Технологии и предприемачество,  бих искала да разбера повече за самия предмет,  какво изучават децата?
Разглеждам тези дни в Софийския сдк-то по ТП,  че тя таксата си била доста солена,  не очаквах такова нещо.  Хич не ми е до ново учене,  но трябва да си разширя перспективите,  иначе ще отпадна от образователната система.

Последна редакция: ср, 17 авг 2022, 18:25 от Розова магнолия

# 137
Здравейте! Може ли да се откаже предложение за класно ръководство? Целият ми трудов стаж като учител е преминал и като класен. Има колеги, които са от 5+години в училище и никога не са били. Отказват ли, какво? Ай, стига!

# 138
Руса-Мамма не знам дали е възможно отказване.
Розова магнолия мисля, че има електронночетими учебници по ТП, може да ги разгледаш. Колко е СДК-то?

# 139
В много училища класното ръководство допълва норматива на колегите. За да не са на минус, ги правят класни ръководители. Аз съм от 10г. в училището и нито веднъж не съм била класен ръководител, но за мен и колежката има достатъчен брой часове, та, ако имаме и ИУЧ, сме с допълнително лекторски, а някои колеги са на ръба и те винаги са класни ръководители, за да не им падат часовете, съответно и заплатата.

# 140
Скрит текст:
Здравейте, ако искам да кандидатствам за позиция преди да ми е издадена дипломата (след месец ще я имам), как се процедира?

Поискай да ти издадат уверение, че си завършила.  Аз в момента съм в същото положение.  Не съм сигурна обаче,  че директорите гледат сериозно на такъв тип документ,  въпреки че е оригинален и валиден. Моята диплома кой знае кога ще е готова,  а цяло лято кандидатствам с такова уверение.

Влязох да питам друго - има ли тук учител по Технологии и предприемачество,  бих искала да разбера повече за самия предмет,  какво изучават децата?
Разглеждам тези дни в Софийския сдк-то по ТП,  че тя таксата си била доста солена,  не очаквах такова нещо.  Хич не ми е до ново учене,  но трябва да си разширя перспективите,  иначе ще отпадна от образователната система.
ТП пв миналото се наричаше "Домашен бит и техника" и "Ръчен труд". Изучава се в 1-4 клас и всеки начален учител може да го води, а в 5-7 вече преподавателят е учител от "горен курс". Децата изработват разни предмети и различни материали. Обикновено в 1-4 клас има учебник+ Албум, в който има шаблони, схеми и повечето от необходимите материали за часа, рядко се налага да търсят нещо и да носят. В 5-7 клс мисля, че е по различни "направления" - готвят, чертаят разни схеми, правят нещо с/от метал, дърво.

# 141
Аз мисля, че СДК технологии и предприемачество си е губене на време и пари. Това е бившето трудово обучение. За голямо училище може би е нужна правоспособност, но в по-малките училища с него се допълва норматива. Аз нямам правоспособност по изобразително изкуство, но с него си допълвам норматива, колегите, които преподават музика и технологии и предприемачество, са по същия начин.

# 142
Здравейте! Искам да попитам за информация, при кандидастване в ДГ или училище, винаги ли трябва да ми се дава входящ номер?

# 143
  • Добрич
Здравейте! Искам да попитам за информация, при кандидастване в ДГ или училище, винаги ли трябва да ми се дава входящ номер?

Входящият номер гарантира, че документите наистина са подадени. Иначе може да не се впишат и съответно после не участват в конкурса.

И да не дадат листче с входящ номер, ако документите са записани в тетрадката (действителна тетрадка, а не фиктивна), трябва да ги включат в конкурса.

# 144
Аз си подадох документите онлайн по имейл. В отговор на моя имейл получих входящия номер, с който участвам в класирането.

# 145
  • София
J_M_M,  доколкото се ориентирах,  таксата е по 1000лв на семестър.
Дама от морето,  и според мен е загуба и  на време,  и на средства,  но ако това е начинът,  може би ще се принудя да изкарам такова сдк в момент.
А,  относно това,  че се дават предмети като изобразително,  музика и ТП на колеги без квалификация да ги преподават сигурно много други като мен негодуват.  При положение,  че съм бакалавър с изобразително и си бих главата две години магистратура да изкарам,  учейки с малко дете вкъщи и накрая на един кьорав щат да не искат да ме вземат... не знам,  какво да кажа просто.

# 146
Розова магнолия, разбирам те, но така нито на единия колега ще е пълен нормативът, нито на другия. Така поне от ръководството на съответното училище са направили така, че щатовете да са пълни, а вече ако наистина няма как, тогава се търсят лектори. Изобразителното ми беше пет часа седмично в три класа, няма как един колега по изобразително да направи норматив с тях. Става въпрос за малко селско училище.
И понеже търся работа, освен за Бургас, следя обявите и за Пловдив, прави ми впечатление големият брой обяви за търсене на лектори. Например едно и също училище е пуснало обява за лектори по: история - 280 ч., география - 190 ч., биология - 200 ч., химия - 180 ч. Часовете и предметите са само примерни, но защо не се обединят и да направят макар и половин или непълен щат?! Или това е просто начин, допустим от закона, училището да спестява пари?! Пък учителите кучета ги яли... да се спасяват...

# 147
Благодаря за новата тема!
Наблюдавам голям наплив към учителската професия в последно време, много мои познати са записали магистратури за начални учители и различни СДК-та.
А относно класното ръководство, в училището, в което работя се дава на колеги, които си върлат работата, работят с децата и родителите и не се скатават.

# 148
  • Добрич
...
А относно класното ръководство, в училището, в което работя се дава на колеги, които си върлат работата, работят с децата и родителите и не се скатават.
Това е вторият критерий след недостига на норматив.
Някои " не стават", а други се раздават  и поемат допълнителни задължения и отговорности срещу символично заплащане!

# 149
  • Ямбол
Това винаги ме е дразнело. Скатавките още повече ги оставят да скатават, а другите поемат тежестта. Добре че в нашия колектив почти няма такива.

Общи условия

Активация на акаунт