Професия учител - 14

• 60 825
  • 751
  •   1
Отговори
# 165
Здравейте! Бих искала да помоля някой да ми обясни какво означава 0,5 щатна бройка по чл. 68, ал. 1, т. 1 от КТ за учител по български език и литература?
0,5 щат означава че часовете са половината от цял щат, който е  648 ч. Чл. 68, ал.1, т. 1 е временен трудов договор за определено време, най - вероятно за учебното време от 15.09. до 30.06.

Много ви благодаря. Явно затова е комбинирано с това -  педагогически съветник 0,5 щатна бройка по чл. 67, ал. 1, т. 1, във връзка с чл.70 , ал.1  от КТ/ срок за изпитване 6 месеца в полза на работодателя/.

# 166
  • Някъде по Дунава
Не знаех, че може да има половин щатна бройка за педагогически съветник. Ние имаме цяла, а учениците ни са под 400.

# 167
Здравейте! Бих искала да помоля някой да ми обясни какво означава 0,5 щатна бройка по чл. 68, ал. 1, т. 1 от КТ за учител по български език и литература?
0,5 щат означава че часовете са половината от цял щат, който е  648 ч. Чл. 68, ал.1, т. 1 е временен трудов договор за определено време, най - вероятно за учебното време от 15.09. до 30.06.

Много ви благодаря. Явно затова е комбинирано с това -  педагогически съветник 0,5 щатна бройка по чл. 67, ал. 1, т. 1, във връзка с чл.70 , ал.1  от КТ/ срок за изпитване 6 месеца в полза на работодателя/.
Тази половин щатна бройка за педагогически съветник е за постоянен трудов договор с 6-месечен изпитателен срок. При това положение аз си го представям така: идва краят на юни и ви пускат заповед за освобождаване като учител, а оставате на половин бройка като педагогически съветник. По-добре попитайте така ли е наистина, че изпаднах в недоумение. Не бях мислила, че може на две места по половин бройка в едно и също училище да си назначен по различни параграфи.

# 168
Може, разбира се, може половин щат библиотекар и т. н., стига директора да има желание, много варианти са възможни.

# 169
J_M_M,  доколкото се ориентирах,  таксата е по 1000лв на семестър.
Дама от морето,  и според мен е загуба и  на време,  и на средства,  но ако това е начинът,  може би ще се принудя да изкарам такова сдк в момент.
А,  относно това,  че се дават предмети като изобразително,  музика и ТП на колеги без квалификация да ги преподават сигурно много други като мен негодуват.  При положение,  че съм бакалавър с изобразително и си бих главата две години магистратура да изкарам,  учейки с малко дете вкъщи и накрая на един кьорав щат да не искат да ме вземат... не знам,  какво да кажа просто.
Аз изкара допълнителна квалификация по ТП тази година, иначе ми го даваха  като лекторски, защото шефката не иска да назначава специалист. Накараме да кандидатствам по една програма "Мотивиран учител"  платена от МОН, така че нищо не съм давала.
 За мен тези часове също в този им вид са глупост. Едно време поне учехме нещо практично. Готвехме, шиехме  и др. практични занимания, които са полезни за децата.

# 170
И сега по ТП готвят, шият.. поне в учишищвто на моите деца. Като под готвене нямам предвид само сандвичи, салати.. имат си печка, правят печива..

# 171
И сега по ТП готвят, шият.. поне в учишищвто на моите деца. Като под готвене нямам предвид само сандвичи, салати.. имат си печка, правят печива..
При нас отдавна няма специализирани кабинети, така че повече от сандвич и шиене на ръка не може да практикува. Покрай Ковид ние обикаляме по стаите, а не учениците, та и с това се съобразяваме.
Хубаво е, че при вас часовете са повече практични и децата се учат. Друг е въпросът, дали един учител може да е специалист по всичко: електротехник, дърводелец, готвач, шивач, градинар и т.н. Някога си имаше учители по всичко и всеки си водеше отделен час.

# 172
  • Пловдив
Здравейте! Моля за информация дали има някакъв курс за работа с НЕУСПО ? От къде мога да се подготвя за работа със системата?

# 173
Здравейте! Моля за информация дали има някакъв курс за работа с НЕУСПО ? От къде мога да се подготвя за работа със системата?

Потърси във фейсбук групата НЕИСПУО 2022, там колегите си споделят и се самообучават, защото иначе нищо няма полезно и достъпно. https://www.facebook.com/groups/443618304096962/?ref=share

# 174
Току що разгледах поредната промяна в наредба 11
В първоначален вид конкретно чл.11

Корекция през юни ( сега я видях)

И най новото с днешна дата

Досега ползвах готови входни от център за оценяване в предучилищното и училищното образование. Те няма да отговарят на новите промени в наредбата за биология и физика. Да видим какво още са ни измислили...

# 175
Какви са тези готови входни от центъра? Има ли и по други предмети, качете и тук моля!

# 176
  • European Union
А защо няма да се ползват готовите? Аз всъщност не разбрах каква е промяната, освен, че входното ниво е върху материала от последната година. Звучи ми логично и като козметична промяна. Какво пропускам?

# 177
Вероятно по всички предмети е логично да се надгражда изучавания материал от предходната година. По  физика реално в 9 клас се надгражда материал изучаван в 7 клас, в 8 клас по биология пък се надгражда изучаван по ЧП в 5 и 6 клас.

Какви са тези готови входни от центъра? Има ли и по други предмети, качете и тук моля!
Няма как да кача форума е публичен, по обществени науки знам че тази година ползваха колеги, но не съм сигурна история или география.

# 178
Вероятно по всички предмети е логично да се надгражда изучавания материал от предходната година. По  физика реално в 9 клас се надгражда материал изучаван в 7 клас, в 8 клас по биология пък се надгражда изучаван по ЧП в 5 и 6 клас.

Няма как да кача форума е публичен, по обществени науки знам че тази година ползваха колеги, но не съм сигурна история или география.
Аз с години по този начин правя входните нива по Физика и Биология. Никога не проверявам нещо, което е учено миналата година, а не се надгражда в новата. Това нашата инспекторка ни го беше казала преди 4-5 години още.

# 179
  • Добрич
...
Аз с години по този начин правя входните нива по Физика и Биология. Никога не проверявам нещо, което е учено миналата година, а не се надгражда в новата. Това нашата инспекторка ни го беше казала преди 4-5 години още.
Точно! И аз така правя. И нашата експертка също го беше казала.

Общи условия

Активация на акаунт