Професия учител - 14

• 60 842
  • 751
  •   1
Отговори
# 180
  • Ямбол
И аз така правя. То си има логика. Все пак входното е текуща оценка и е нормално тя да е върху нещо, което е включено в текущата година.
Досега правех по-обширни преговори, защото наистина ми беше необходимо да им припомня онова, което ще им трябва. Този път обаче смятам да сменя тактиката. Кратък преговор, входно и после да имам повече часове за затвърждаване на новото.

# 181
Сега с тази последната промяна не знам какво ще проверявам, те взаимно се изключват. Лиляна при мен досега преговор първия час, втория входно.

# 182
Да, реално е винаги от предходната година без V клас, защото там реално може да включва и знания от II клас, визирам български език и литература, предполагам и по математика е подобно.
П. П. Може ли някой колега да ми пише на лични, в случай че има впечатления от частно училище „Класик“, ще бъда благодарна.

# 183
Здравейте, тази година за пръв път ще бъда класен ръководител. Приемам съвети.

# 184
  • На изток от Рая
Lelya, аз съм начинаеща в класното ръководство, но ще се опитам да помогна.
1. Направи си папка за документацията - с различни графи, джобчета, всичко което ще ти е полезно. Извади си по едно копие от всички документи, необходими за класа (отчет на ръководителя, извинителни бележки, протокол за родителски срещи и други).
2. Постарай се комуникацията с родителите да е добра, обратната връзка е важна.
3. Организацията на родителските срещи е важна, напиши си всичко, което искаш да обсъдите.
За родителските срещи - в нашето училище не обсъждаме конкретни имена на деца, създали проблеми в часовете, мисля че така е правилно. Родителите на “провинилите се” остават след срещата.
4. Комуникацията с “твоите деца”, защото така ще ги наричат, също е важна. Тази година осъзнах, че съм се карала на моя клас, заради други колеги, а не е трябвало. Да направиш забележка, когато има сериозен проблем е едно, но да ги поучаваш как трябва да се държат в часовете, съвсем друго.
5. Създайте си правила на класа, на децата им е интересно, повечето ги спазват.

Ако се сетя още ще допълня.

# 185
Зависи в кой клас са учениците, правилата са важни, това е важно да се изясни на родителска среща, и за родителите и за учениците, както и начините за комуникация. При нас всички знаят, че трябва да информират, когато ученикът отсъства, някои се обаждат по телефона, други пишат съобщение в школо, но има такива които не се обаждат, и това в края на месеца.
За документация
Аз имам папка със джобове за всеки ученик по джоб по номера, на първата родителска среща всеки родител получи бланка в която да запише адреси, телефони, личен лекар, така за всяка справка всичко ми е в папката. Отделно всяка извинителна бележка за конкретния ученик си влиза в неговия джоб. Защото имах случай когато всички съхранявах заедно и при поискване на конкретен ученик отне време да ги отделя.

# 186
На 8 клас ще съм класна.

# 187
  • Добрич
На 8 клас ще съм класна.

За първия учебен ден им давам джобове с необходимите листи:
- Декларация съгласие;
- Декларация, че ще спазват правилника за вътрешния ред (отделно има инструктаж за техника на безопасност и охрана на труда с подпис в таблична форма, прави се септември, декември и април).
- Декларация, че са запознати с механизма за тормоза в училище;
- Декларация, че са запознати и ще спазват "ковид" мерките в училище;
- Временната програма;
- Списък с необходимите тетрадки, учебници и пособия, които трябва да си закупят.
- Справка с информацията за дневника, включителн телефонен номер и на родител и на ученик.

Декларациите се връщат с подпис и от родител ( правилници и пр. трябва да са качени в сайта на училището или в група на класа и всеки има възможност да се запознае, първата година ги чета на родителската среща, а после само припомням).
За списъка предварително питам всеки колега, който ще предава на класа ми, какво е необходимо да се закупи.
Така, като ги подхвана още от първия ден, по-лесно събирам всичко.
Напомням и за медицинските бележки.

В 8. клас и снимки за картоните им исках, но сега, като ще са електронни, не знам как  стои този въпрос, но предполагам, че пак ще има снимка, която да се лепи след разпечатването.

Правя си таблица с редове от имената на учениците и колони за всяка бележка/ документ и пр. и си отбелязвам после кой какво ми е върнал.

При нас 8. клас трябва да си направят и здравни книжки, за които също трябва снимка. Освен това бял хакат и шапка.

В обши линии това май беше за началото на учебната година. Лично аз, обикновено подарявам по един химикал на всеки ученик от моя клас ( купувам си изгодно от Джъмбо).

# 188
  • Пловдив
Преди две години се наложи да искам да ми пратят снимки, за да ги прикача в електронния дневник. Някои и аз ги снимах и така при разпечатването си излизаха директно със снимка. В 10 клас се наложи да вадя на хартия заради удостоверението за завършен първи гимназиален етап. Сега поне имам снимки и за дипломата/удостоверението за втори гимназиален етап.

# 189
  • Майничка
От години съм на 8 клас, та да дам и моите 5 стотинки:
Събирам на един лист инфо за най-същественото, което обикновено питат родителите (програма, стипендии, контакти, преподаватели и т.н.) и което аз искам да кажа (канали за комуникация, достъп до школо, отсъствия, униформи и т.н.). Разпечатвам и раздавам на първа родителска (+ пращам на мейлите на следващия ден). Раздавам бланка за адрес и данни за контакт на поне двама възрастни, които се грижат за детето + ЛЛ + ред с какво, според родителя, аз трябва да съм информирана - алергии, болести с определен режим или прояви и  подобни.
Правя си екселска таблица с всички тези данни, в т.ч. серия, N и издаващо училище на удостоверението от 7 клас, после е много по-лесно с картоните и справката за РПУ, само копи-пейст. Снимките за картоните са от школо - давам срок до октомври да си качат, ако не - събирам останалите до една сива или синя стена, нащраквам им портретите и ги качвам аз.😉

# 190
Благодарности и от мен! И аз ще бъда класен ръководител за първи път  /8-ми клас/. Всяка информация и опит ще са ми от полза.🤗

# 191
Ще ми е първа година като учител в ЦОУД в начален етап и много се вълнувам. Исках да попитам учителите ЦОУД предполагам,че също присъстват на всяка родителска среща, нали? Как преминава при вас първият учебен ден? Предполагам,че учителят в ЦОУД също взема участие и помага на класния ръководител за 15.09? Разбира се,че ще обсъдят тези неща и с класния ръководител, с който ще работим в екип,но просто се вълнувам и затова исках да попитам да споделите как е при вас Simple Smile)

# 192
Честито на всички новоназначени!
Аз продължавам да чакам да ми се обадят. Ще рече човек, че чакам обаждане от кой знае къде, а то от селско училище със сещате се какви ученици.
За огромно мое съжаление в РУО няма други обяви....
Втора година учител ще съм. Трудно бих казала и учител даже. Едва ли тези въпросни ученици учат, по-скоро ще съм звероукротител.

Както се досещате от писането ми, много съм разочарована и отчаяна.

# 193
Аз продължавам да чакам да ми се обадят. Ще рече човек, че чакам обаждане от кой знае къде, а то от селско училище със сещате се какви ученици.
Имаше ли срок, в който да се обадят?

# 194
  • Добрич

Втора година учител ще съм. Трудно бих казала и учител даже. Едва ли тези въпросни ученици учат, по-скоро ще съм звероукротител.

Както се досещате от писането ми, много съм разочарована и отчаяна.

Всъщност според начина на изказ, бих казала, че това не е желана работа. Когато човек е с такава настройка, може би е по-добре да не го назначат, защото това не е  "неговото място"  и ще му е много трудно с тази гледна точка...

Сигурно звучи грубо, но 28 години работя с малцинства и знам какво мисля... Не че, не съм кандидатствала и на други места.  В Добрич има много дипломирани учутели, а "моите предмети" не са най-честата комбинация.

Общи условия

Активация на акаунт