Професия учител - 14

• 60 743
  • 751
  •   2
Отговори
# 60
Здравейте, момичета! Можете ли да ми даде някаква примерна бланка на заявление за заемане на длъжността?

# 61
  • Някъде по Дунава
А за СДКта за занималня чували ли сте? Дали някъде има такива курсове?
Няма такова нещо. Ако е занималня 1-4 кл, учителят трябва да е завършил ПНУП, НУП или НУПЧЕ, а за 5-7 кл да е учител по общообразователни предмети, изучаващи се в 5-7кл. Общо взето всичко без философия, психология и икономика, макар че директорът ако желае да назначи някого, ще намери вратичка.

# 62
  • Добрич
След публикацията на МОН от днес за НВО и олимпиадите, си спомних вица, който четох вчера.

Асан се прибира доста късно след работа и Айшето го емва от вратата:
- Ади бе, Асане, къде беше толкуз часа?
- Спукойно ма, Айше, на лекция бях.
- Ква лекция бе, Асане?
- За риформите на МОН.
- Какой туй,  бе Асане? Да не е някоя уруспия?
- Не ма, Айше, сега щи покажа.
Поглежда Асан към печката, в която тлее жар, а до нея две кофи, една празна и една пълна с въглища. Взема пълната кофа и шумно я изсипва в празната.
- Ей туй са риформите на МОН, Айше. Печката пак е празна, ама джангър и пушек се дигна.

Доста добре и образно обяснено!

Последна редакция: сб, 30 юли 2022, 12:21 от Вела

# 63
# 64
  • Балчик
Оф, тоя не мога да го трая, добре, че не ми е директор. На всяка манджа е мерудия!

# 65
  • Добрич
Един тематичен виц (дано си остане само виц):

От МОН съобщават, че за да подготвят по-добре учениците за живота, ще прилагат нестандартни методи и форми на обучение, с цел формиране на ключови житейски компетентности..
Например за запознаване с геополитическата обстановка в страната, икономическата ситуация и екологичните   проблеми, както и за изграждане на по-добра финансова грамотност у подрастващите,  през следващата учебна година ще се разчита основно на глобалното затопляне за повишаване на температурата в класните стаи през зимния период...

# 66
Искам да попитам дали има някаква наредба за забрана да се назначават учители на пенсионна възраст?

# 67
  • Ямбол
Няма как да има.

# 68
Искам да попитам дали има някаква наредба за забрана да се назначават учители на пенсионна възраст?
На някои места просто нямат избор.
Като цяло никой не иска някого, който да му яде бюджета с по-високи надбавки за трудов стаж и професионален опит.

# 69
Това би било дискриминация.

# 70
  • Пловдив
Не знам дали има наредба, но кандидати, които не са пенсионери са с предимство, също така ако за даденото място има кандидат, който не е пенсионер, пенсионера се освобождава от работа.

Това би било дискриминация.

# 71
  • София
Искам да помоля, ако някой знае кое е основанието за това освобождаване на учители в пенсионна възраст, да го сподели.
Не коментирам това за кого е изгодно и за кого не е. Също не смятам, че има смисъл да се коментира правилно ли е, дискриминационно ли е, в интерес на децата ли е и подобни. Ясно е, че ако има някакви указания или друг някакъв документ, директорите трябва да го спазват.
А на мен ми изглежда, че такъв документ има, съдейки по действията на директорите.

# 72
  • European Union
Единственото, за което аз се сещам, е КТД. Но там не се споменава за освобождаване на пенсионери, само за назначаване - това, което Ивка007 е казала. Освобождаването е оставено на добрата воля на директора.

Последна редакция: сб, 06 авг 2022, 13:13 от Кети В

# 73
Момичета, когато кандидатствате за дадена длъжност, какво заявление попълвате за заемане на длъжността?

# 74
Има писмо-препоръка на министъра на образованието, с което се насърчава освобождаването на пенсионерите от длъжност. Дали това писмо е нормативен документ или въз основа на него е създаден такъв -не зная. Имахме казус с пенсиониране на колега, който не искаше, инициира проверка от РУО, като мислеше, че директорът е нарушил правилата, но инспекторът от РУО обясни точно това - "МОН препоръчва освобождаването на поста директор, когато лицето е изпълнило условията, естествено това важи с още по-пълна сила и за учителите."

Общи условия

Активация на акаунт