Професия учител - 14

• 60 846
  • 751
  •   1
Отговори
# 525
  • София
Заплатите на учителите са толкова ниски, че всеки приход е "добре дошъл".
Освен това в ИТ сектора много фирми започнаха да плащат интернета на служителите си по време на ковид кризата, въпреки че служителите в този сектор взимат в пъти повeче от учителите и също ползват интернета за лични цели вероятно. Simple Smile Освен това не им махнаха ваучерите за храна, а се хранят вкъщи, нали?
Така, че, Румка, ти се хващаш за тези дреболии и излиза, че дребнавите не са учителите.
П.П. не съм учител, но в семейството ми има учители, работя в ИТ сектора и този тип "дребнавост", за който ги обвиняваш, наречен "микромениджмънт", не се приема добре.
На учителите им свалям шапка, че успяват да се справят с получената заплата!

Последна редакция: вт, 11 окт 2022, 19:31 от denizara

# 526
  • Добрич
Здравейте! Предстои ми да изляза в болничен (45-дневен преди раждане) и искам да ви попитам. ДТВ, което се дели на 3 части -според вас имам ли право на третата част, която я взимаме в началото на м.декември?  Коледен бонус предполагам няма да получа, вероятно той ще бъде за заместника ми, но се чудех на ДТВ...
Благодаря за отговорите!

При нас дадоха ДТВ декември само на тези, които в момента бяха в училище, колежките по майчинство не взеха, като едната беше работила до ноември.

На мен (и на учителите, които познавам) никой не дава пари за химикали, листи, тетрадки, папки, лепило, картони  и пр. Плащаме си ги от заплатите. Години наред ползвахме личните си устройства, за да правим на тях файлове за служебно ползване и личен интернет също. И пак ги ползваме, защото работим и вкъщи, а служебните са в училище.

Сега за поправителните изпити,  за разпределения (за област Добрич те са задължителни, благодарение на РУО, а аз правя 18 такива), за декларации и заявления, за входящите равнища (правя 16 различни теста) и пр. бумащина ми замина точно един пакет копирна хартия. И поне по два пъти в годината зареждам тонер на личното си мултифункционално устройство.

Така, че да не издребняваме!
Съмнявам се, че има друга такава професия, дето непрекъснато да взема от вкъщи, за да носи на работата. Безвъзмездно, ако не броим удовлетворението от добре свършената работа (не от резултатите, защото те не зависят само от нас).

Последна редакция: вт, 11 окт 2022, 21:31 от Вела

# 527
Дай да прекратим темата. Моето мнение е без значение, нищо няма да се промени за никого, независимо дали го напиша, или не го напиша. Тъй че, лека вечер

# 528
Като се пише за дребнавост и аз искам да попитам дали има някоя друга професия, в която служителите със собствени средства купуват материали за работата. То са маркери, копирна хартия, тонери, химикали, принтери..... Сигурна съм, че всеки може да продължи списъка...

# 529
Продължавам списъка...Работя в ДГ, колежките с деца масово взимат от децата си, за да има за децата в ДГ. Аз също колко играчки и материали съм носила, само аз си знам.
Не мога да разбера след като Румка не е учител какво прави в темата?

# 530
Повечето, които работят нещо административно, и се класифицират като "специалисти" , вършат нещо в извънработно време, било то организационно или комуникации. Училищните служители не са изключение по мои наблюдения. Просто са по-многобройни и по-организирани в синдикати и комитети, и повече се говори за това;) За сметка на това имат други видове привилегии, които да компенсират трудностите.

Примери за всеотдайност или разочарование могат да се дават и в двете посоки. Това не означава, че е масова практика.

# 531
За сметка на това имат други видове привилегии, които да компенсират
Бихте ли ми казали какви са те? Бих искала да се възползвам, от тези привилегии! 😉

# 532
Доста плоско изказване, Румка. Ами откажи се от лекторските си, от ПКС също, то не е кой знае какво. Да, учителите имат достатъчно ангажименти и на пръв поглед дребни неща за вършене и всеки трябва да си търси отработеното. Къде отиде с протоколчик на родителска среща?? Никаква логика и връзка с написаното от колегата.

# 533
Я, и stambuli почна да си съчинява и да ми приписва изказвания Wink Къде съм казала нещо за ПКС? Съчиненията с елементи на въображение станаха в повече. Жената по-напред беше писала за протокол на педагогическите съвети. Затова дадох аналогия с протоколите на родителските срещи. Не е толкова несъпоставимо, струва ми се. Не ми се разправя повече с въпроса. Който прочел, прочел.

# 534
  • European Union
Никога в живота ми не съм виждала протокол от родителска среща. Кой го изисква? Кой го съхранява? Официален документ ли е? Нагледала съм се на излишни неща в образователната ни система. Но за първи път чувам за изискване за подобен протокол.
И не, по никакъв начин не може да се сравни с протокола на педагогически съвет. ПС се провежда около 15 пъти за една учебна година, срещу две родителски срещи (които в последните години не се провеждат присъствено). Протоколира се на чернова по време на съвет и се преписва в протоколна книга след това. И непрекъснато се изискват извадки на разни решения, което пак е задължение на протоколчика.
В нашето училище не се заплаща допълнително, само се дават точки на диференцираното. Никога не съм била протоколчик, но това не ми пречи да осъзная, че е допълнителна работа.

# 535
  • На изток от Рая
Аз винаги водя протоколи на родителските срещи, които провеждам - пише дневен ред, присъстващи, решения (ако има такива). Пазя една учебна година протоколите и после ги изхвърлям.

Мисленето в стил Румка стана типично за хората - те взимат хилядарки, трябва да работят, без да мрънкат, но не знаят, че всеки ден изниква нещо ново за правене, това нещо не е записано в длъжностната ни характеристика, но...
Никой не плаща за "укротяването" в час, за дългите разговори с родители, за случайните срещи извън училище, пак с родители, за всички събития, които провеждаме, участваме... не всичко, което правим се плаща, а трябва!!!
Учителите НЕ са длъжни да скланят глава и да правят всичко, каквото им кажат, защото така трябвало!

ПС: Миналата година ме натовариха с много ангажименти, които бяха  извън работно време (посещения, конкурси), не съм отказала нито една задача, но си поисках компенсацията - такава нямало, е, тази година нищо допълнително не правя, вече не ми възлагат, така че отстоявайте си правата!

Последна редакция: ср, 12 окт 2022, 19:15 от КанелА...

# 536
Здравейте, не знам дали е точната тема, но бих искаала да попитам дали някой тук е изкарал СДК по информатика и ИТ в Пловдивски университет.. Ще помоля да ми пише на лично, да не спамим темата, ако е удобно
Насочила съм се към записване на тази квалификация и искам да попитам някои неща
Благодаря предварително! 🍀
Успех на всички в работата, надявам се следващия път да се включа като ваш колега! ❤️

# 537
Години наред съм била секретар / протоколист/ на ПС и никога не съм получавала заплащане за това. Даже много се учудих, като разбрах, че в някои училища за тази допълнителна дейност се заплаща. А всеки месец ли се получава някаква сума или само за проведен съвет?

# 538
Ами при нас се получава само през учебната година и е 20лв на месец. В началото на годината се избира на ПС, издава се заповед и се изплаща сумата.

# 539
  • Ямбол
При нас е 50 лв. годишно на протоколчика, а за програмата, която правим, ни плащат по 100лв. - два пъти по 50лв. за всеки срок.

Общи условия

Активация на акаунт