Професия учител - 14

• 60 782
  • 751
  •   1
Отговори
# 570
amy_nka, били могла да дадеш някакъв линк за такива квалификации към МОН.

# 571
Здравейте. С НУП съм и немска езикова гимназия. Обмислям да запиша СДК евентуално немска филология, но не знам къде да разпитам дали е възможно. Някой ако има информация, моля да ми пише. Благодаря!
Магистър Съвременни образователни технологии в СУ е 3 семестъра и ще ви даде възможност да придобиете педагогическа правоспособност по НЕ 1-12 клас, дори ако бакалавърската степен Ви е по друга специалност. През 2020-та изискваха минимален среден успех от бакалавъра 4,50 и сертификат за ниво на езика (не помня дали приемат В2, предоставих сертификат за С1). Задочно е обучението. В момента работя като учител в гимназиален етап, но имах опит в езикови центрове. Обадете се във факултета по Педагогика. Успех!

# 572
  • Sofia
Yellowflower, какво пише в дипломата Ви от тази магистратура? В описаните ѝ пише "Програмата е ориентирана към специалисти от различни области, които биха желали да работят като учители по професионалното направление, което са завършили на бакалавърско равнище".

ЗЛОДЕИДА, може би става въпрос за "Мотивирани учители". Има няколко условия, които трябва да бъдат изпълнени.

# 573
Yellowflower, какво пише в дипломата Ви от тази магистратура? В описаните ѝ пише "Програмата е ориентирана към специалисти от различни области, които биха желали да работят като учители по професионалното направление, което са завършили на бакалавърско равнище".

ЗЛОДЕИДА, може би става въпрос за "Мотивирани учители". Има няколко условия, които трябва да бъдат изпълнени.
В дипломата пише "Учител по английски език"
Сега се замислих,че при мен вероятно е било на база педагогическо образование в чужбина, плюс Бакалавър в България (специалност Финанси, от която само са взели среден успех, който помня,че изискваха средно над 4,50), плюс сертификат за владеене на езика. Но е добре да се обадите, имах колежка, която май бе инженер с немска гимназия, а взе същата диплома. Обаче още не е работила по специалността.
Извинявам се за объркването 💐

# 574

Да, 2019 я имаше, от как пандемията настъпи, не съм се интересувала какво се случи с програмата. Аз тогава бях изпуснала срока.

Ми, пак съм изпуснала за тази уч. година... https://web.mon.bg/bg/101114

Последна редакция: пт, 28 окт 2022, 21:34 от amy_nka

# 575
  • Sofia
И тази година имаше, следях, имах обещанието, че ще ми съдействат, отговарях на всички условия и... не ми съдейставаха (не ми трябвало повече да уча). Сега плащам от своя джоб и си уча.
Основно изискване е да преподаваш предмет, по който не си специалист - за него кандидатстваш за придобиване на учителска правоспособност.
През м.март се случват нещата.

# 576
Има ли бланка или може ли да ми посочите пример как изглежда протокол от родителска среща.. в училище! Ще съм благодарна! Лека вечер!

# 577
  • Майничка
Днес, ..., се проведе родителска среща на ... клас със следния дневен ред: 1, 2, 3 ...
Присъстващи: (една таблица с име, фамилия, родител на ..., подпис). Отдолу: класен р-л, име, подпис.

# 578
Привет на всички.
Имам бакалавър по Психология, от четири години работя с деца, една по специалността, една като помощник-възпитател в ЧДГ и две като ресурсен учител.
В началото на август, започнах работа в държавна ясла, където ме назначиха като педагог, с уговорката, че ще записвам магистратура ПУП.
Лекциите вече започнаха, но се оказва, че ще ме преназначат като психолог, защото е дошла проверка и нямало как да работя като учител.
Много съм объркана, имам познати в други ДГ, без значение държавни или частни, колеги от курса ми за неспециалисти, също работят в държавни ДГ без проблем.
Знам, че имам право да работя на минимум 80% щат, ако все още не съм дипломирана като все пак това зависи от директора.
В 90% от ЧДГ, мога да работя като учител, без да има драма, но как стоят нещата в държавния сектор?
Ще съм благодарна на всеки, които успее да ме насочи как по-точно да се аргументирам със съответни наредби.
Подчертавам, че става въпрос за ясла, те са към МЗ, а не към МОН.
Благодаря!

# 579
  • Пловдив
В градинска или в яслена група сте назначена? Защото при ясленчетата май се водят медицински персонал, а не педагогически

# 580
Здравейте! Учител съм от 6 години, като две от тях бях в майчинство. Всички знаем, че ни се полага голям отпуск, който при мен се оказа, че е около 160 дни. Имаме назначен нов директор, който не беше очарован от факта, че искам да използвам всички натрупани дни и ми подхвърли реплика от сорта, че товаря бюджета на училището. Счетоводителката на училището също му каза, че не съм първата, която иска да си ползва отпуска, и че преди мен е имало още три такива случая. Има ли колежки, които са попадали в такава ситуация и как постъпихте? Имам притеснение, че по един или друг начин това ще даде отражение на отношението му към мен и работата ми.

# 581
От опит бих искала да те посъветвам да не се поддаваш на такъв натиск и да си гледаш твоя интерес. Проблемът на директора не е твой проблем. Всичко си е написано черно на бяло и те го знаят и имат достатъчно време да го предвидят. Преди да стана учител си изпатих много от работодател по отношение на майчинство, правейки компромиси в помощ на работодателя, за разлика от друга колежка, която си изкара две породени деца без да я обезпокоят. При първа възможност (детето като навърши годините) мен ме съкратиха, а нея оставиха. Поуката ми е: няма да правиш компромиси на работодател. Гледаш си интереса и договора.

# 582
Мисля си, че дори и 160 дена те ти се полагат по право. Аз каквото има ще ги изцедя, доста откраднаха от мен и сега лека полека ще си взема всичко което ми се полага..

# 583
  • Майничка
За мен е по-логично да се използват тези дни накуп и да се върнеш за началото на следващата учебна година. Така или иначе, вероятно имаш заместник, тъкмо и той/тя да си приключат с годишния материал.

# 584
Да, имам заместник. Точно с това се опита да се оправдае директорът, каза, че малко тежко идва да се плаща на двама. С предишната ни директорка бяхме водили разговор, че най-добре е да се върна за началото на на новата учебна година. Същото отговорих и на момичето, което в момента ме замества, тъй като тя също трябваше да е наясно какво да прави. Идеята ми е, да ползвам всичко, което е натрупано и паралелно с това да уча. В работно време е изключено да успея да ползвам този отпуск, а и ще ми трябва известно време да превключа 😃 на вълна училище. Благодаря на всички!

Общи условия

Активация на акаунт