Професия учител - 14

• 60 780
  • 751
  •   1
Отговори
# 630
  • Добрич
Съществуват ли индивидуални родителски срещи, законово разрешени ли са? Не е консултация,  а род. среща в 18 часа с класен ръководител,  учител ЦОУД и родител.
Възможно ли е срещу подписка от родителите да се смени един учител с друг, защото родителите предпочитали даден учител по определени симпатии?

Всичко, което не е нормативно забранено е разрешено.

По втория въпрос - знам за такъв случай, но родителите предизвикаха проверка от директор, писаха до РУО, аргументираха се и тъй, като имаха основание, от началото на втория срок им смениха учител по предмет. Всъщност родителите не са посочвали кой да го замести, а просто искаха този учител да не преподава на децата им. (Ако това ти е полезно.)

# 631
На кратко ще разкажа за моя случай и ще помоля за съвет.
Наложи се да изляза в дълъг болничен. За един месец на мое място са идвали 3 заместнички, като всички са били доведени от класната, с която работя. Аз съм учител ЦДО. С нея по принцип имаме много различия, знам че не ме харесва, не сме се карали, защото не съм конфликтен човек.  Класът е доста проблемен, затова никоя не е издържала повече от седмица-две.
Последната заместничка е вече 6-ти ден. Като през това време класната е успяла е направи индивидуални род. срещи с всички родители.  Снощи е направила и обща, на която родителите решили да правят подписка за оставането на последната заместничка, защото много я харесвали, вместо мен. Понеже аз трябва да се върна на работа в понеделник.  Пределно ми е ясно как тези родители са били умело изманипулирани, понеже въпросната класна го владее това изкуство много добре и не й е за първи път по този начин да постига целите си.
Какво обаче мога да направя аз в такъв случай?
Ще ме накарат да напусна ли, защото няма как да ме преместят на друг клас, всеки си има учител за занималнята... Наистина не знам какво ме очаква...

# 632
  • Някъде по Дунава
Titi, искрено ти съчувствам. Ти работиш в "отровна"среда, както и аз. Не се давай! Нещо подобно се случи в класа на едното ми дете, но не махнаха учителката. Тя си беше на постоянно място, а заместникът е с временен договор. Потърпевшата също беше учител на занималня, класната се разболя и учителката на заниманията я прехвърлиха на мястото на класния. Взеха за заместник човек без опит, но така успя да омае родителите за 1 месец, че те тръгнаха да събират подписка срещу учителката на занималня.
Сега същата тази интригантка е класен, а аз съм ѝ учител на занималня. Как стана така, че се пренебрегнаха колеги с опит и нея направиха класна, не питайте. Много трудно се работи с нея, под голямо психическо натоварване съм и се чудя как да си търся правата. Класът е много слаб, тя ги пое във втори клас, но всички неуспехи приписва на мен. Лошото е, че занималнята е смесена, тоест аз работя с деца от два класа ( досега бях учител на занималня само на единия). До началото на учебната година двете класни не си говореха, сега се съюзиха срещу мен. Виждат, че повечето родители ме подкрепят и правят всичко възможно да ми сринат репутацията.
Решила съм да търся помощ от РУО или адвокат, но още обмислям кое ще е най - правилно.

# 633
Момичета, ужасно е това, което описвате. Според мен първо трябва да се обърнете към директор. Ако тогава не срещнете разбиране - мислете друг начин. Все пак тези рокади не могат да станат без него. Дано се разрешат проблемите ви!

# 634
На кратко ще разкажа за моя случай и ще помоля за съвет.
Наложи се да изляза в дълъг болничен. За един месец на мое място са идвали 3 заместнички, като всички са били доведени от класната, с която работя. Аз съм учител ЦДО. С нея по принцип имаме много различия, знам че не ме харесва, не сме се карали, защото не съм конфликтен човек.  Класът е доста проблемен, затова никоя не е издържала повече от седмица-две.
Последната заместничка е вече 6-ти ден. Като през това време класната е успяла е направи индивидуални род. срещи с всички родители.  Снощи е направила и обща, на която родителите решили да правят подписка за оставането на последната заместничка, защото много я харесвали, вместо мен. Понеже аз трябва да се върна на работа в понеделник.  Пределно ми е ясно как тези родители са били умело изманипулирани, понеже въпросната класна го владее това изкуство много добре и не й е за първи път по този начин да постига целите си.
Какво обаче мога да направя аз в такъв случай?
Ще ме накарат да напусна ли, защото няма как да ме преместят на друг клас, всеки си има учител за занималнята... Наистина не знам какво ме очаква...
Не може на основание желание на родители да ви уволняват. Прегледайте си всичко по Ел.дневник да е наред, документално всичко да ви е изрядно. Директорът ще гледа има ли нещо срещу вас-жалби, оплаквания и на тази основа може да направи проверка. Не се оставяйте, бореше се

# 635
  • Добрич
Колкото и да я харесват родителите, ако няма нарушения, с които да се обоснове директорът, едва ли ще я остави, защото юридически е неиздържано.

Този филм с подписи на родителите срещу титуляр, без обосновка е игран много пъти на различни места и в повечето случаи си остава само театърът...

Важното е да няма "за какво да се хванат", така, че дайте всичко от себе си  въпреки отровната атмосфера.

# 636
Няма да я уволнят, но могат да ѝ сменят длъжността. При мен така стана.

# 637
  • Някъде по Дунава
Няма да я уволнят, но могат да ѝ сменят длъжността. При мен така стана.
От каква длъжност на каква Ви преназначиха?

# 638
От учител по английски на учител в ЦДО. След дълъг болничен и нова "колежка", дружка на зам. директор, която първоначално ме заместваше, а после ме накараха да подпиша доп. споразумение, да си довършвала срока заместничката. И аз се вързах.

# 639
Родителска подписка не може да махне учител от училище, особено, ако е на постоянен договор. Родителите не са страна в трудово- правните отношения между учителя и директорът.
Четете кодекса на труда, колективния трудов договор и ако се наложи, не подписвайте нищо без да се консултирате с адвокат.
П.с. Чудя се къде е директорът в тази ситуация..🤔

# 640
Учител в ЦДО може лесно да се освободи, според мен, под претекст, че не се е сформирала група. А и децата могат да се отпишат. ЦДО е пожелание. Заплатите за ЦДО не ги плаща бюджета на училището, до колкото знам.

# 641
Е, кой ги плаща, като не са от бюджета на училището?🤔

# 642
  • Някъде по Дунава
От бюджета на училище са. Просто групите ЦДО се финансират допълнително, но за да не тежат на училищния бюджет е хубаво да са пълни.

# 643
Имам един въпрос към Вас и дано някой може да ми помогне. От 1 септември директорката ми даде допълнително споразумение и ме направи на 4 часов работен ден. Бременна съм и искам поне 1 срок да мине и да изляза в болнични, НО трябва да съм на 8 часов работен ден, за да вземем минималната заплата която се полага за учител 1486 за първите 9 месеца нали така, защото иначе ще е минималното.. А когаго съм на 4 часов работен ден полага ли ми се втората година 750 лв.

# 644
  • Върху лъчите на Слънцето.
Ние минахме и инспектиране, и атестиране.
При нас всеки изготвяше според своето виждане портфолиото.... Директорката каза какво да включим.
Бяха закупили придукта на Админ + и беше облекчени и улеснено.
Бях в комисията за оценяване и на колегите, и на директорката.
Колеги без 4 години не подлежаха на атестиране...
Привет!
Искаше ли се за всеки урок учителите да имат предварителен план на урока?

Общи условия

Активация на акаунт