Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 64

• 42 088
  • 745
  •   1
Отговори
# 510
Инфинити искат 30 процента на предварителен договор, после поетапно и накрая 10 процента на акт 15. Поне за това, от което съм се интересувала. Това са сгради само за хора с кеш Simple Smile
И напоследък сградите им не са на особено добри места. Поне моето мнение е такова.

# 511
За съжаление това го остановихме за всички по-така утвърдени в момента.
Както коментирахме, хубавите парцели са изчерпаем резурс.

# 512
Gogo1979, може ли да дадеш дефиниция за пазарна цена?
За мен е елементарно: щом човек успее да се договори на една цена това е пазарната. Та какво ще рече според теб да се купува под пазарна цена?

# 513
Gogo1979, може ли да дадеш дефиниция за пазарна цена?
За мен е елементарно: щом човек успее да се договори на една цена това е пазарната. Та какво ще рече според теб да се купува под пазарна цена?

Не е така, винаги има неориентирани хора или хора на зор. Примерно ако средната цена на Ш/З е 1700 евро, и някой продаде на 1200 по някаква причина, това не е пазарна цена. Съответно ако някой се излъже да плати 3000 евро на квадрат за панел, това пак не е пазарната цена.

# 514
Кка определи средната цена? На база кои критерии?

# 515
Основното в тази инвестиция е било лошият строител , който не е завършил сградата.
По принцип, по-евтиното строителство идва с компромиси и рискове. Хубаво е като се получи, но трябва да може да си готов да отпишеш загубите ако нещата не станат както са планирани.
Аз като гледах миналата година да купя на тъмно зелено имах много съмнения в строителните фирми и в крайна сметка избрах сграда с 20% първоначална вноска и 80% на Акт 16.
Sapien,
От края на миналата година оглеждам за тристаен апартамент, този път за нас. Не е за инвестиция.
Гледах в Гео Милев първоначално, после доста разширих (вкл. гледах и Дружба).
Бяхме решили да купим от Инфинити, в крайна сметка се отказахме, защото не ни харесва сградата до Интер Експо, а и не слагат шумоизолация между апартаментите. Гледахме Авигея и сградата на Геме Димитров (там като отворихме прозореца на 11 етаж, направо ме удари звуковата вълна).
Гледахме още няколко сгради, навсякъде е висока првоначална вноска, като за Акт 16 остават от 0 до 10 процента.
Единствено Ваклин груп искаха голямата част на Акт 16.
Къде си се включил,ако не е тайна. Може и на л. с.
Чак сега видях поста, сградата е Iris park в Младост 4. Има плюсове( включена термопомпа и подово на вода в цената) и минуси (затворен комплекс = 70-90 лв на месец). Тази сграда чекна най-много неща от листа ми с изисквания и затова я избрах.
На каква цена купи ако не е тайна и преди колко време подписа? Когато подписа имаха ли разрешително за строеж? Bravo Development са с 100 лева уставен капитал. Май това е масова практика, но този комплекс е финансиран с 35 млн лева от банка ДСК, което е предостатъчна гаранция, че ще бъде завършен. При сигурен проект можеше да вземеш и на разсрочена схема на плащане ако има отстъпка в цената. Ще има ли охрана? Такса подръжка не е приятна, но ако има охрана и се поддържат добре зелените зони си заслужава. Сградата изглежда добре. Честито.

# 516
В момента продават от 1700е/кв. нагоре.

# 517
И аз гледах преди време Ирис, но не ми хареса че вътре стените са гипсо-картон и се отказах, поне за мен си е deal breaker. Нямам идея как са сега цените, но определено имаше интересни апартаменти като разпределение (с изключение на няколко забити в ъглите), ако човек не го бърка че е гипсо-картон може и да не е лоша оферта.
Ако цената обаче е 1700 е/кв и отделно още 18к евра за гараж, лично за мен не е оправдано...

# 518
И аз гледах преди време Ирис, но не ми хареса че вътре стените са гипсо-картон и се отказах, поне за мен си е deal breaker. Нямам идея как са сега цените, но определено имаше интересни апартаменти като разпределение (с изключение на няколко забити в ъглите), ако човек не го бърка че е гипсо-картон може и да не е лоша оферта.
Ако цената обаче е 1700 е/кв и отделно още 18к евра за гараж, лично за мен не е оправдано...

Това сигурно ли е на 100% , че са гипсокартон?

# 519
Поне аз така разбрах информацията която получих при запитването и файла, който ми изпратиха относно завършването. Стените между апартаментите са тухла, стените в самия апартамент вътре са гипсо-картон.

Последна редакция: чт, 11 авг 2022, 20:56 от jims

# 520
Основното в тази инвестиция е било лошият строител , който не е завършил сградата.
По принцип, по-евтиното строителство идва с компромиси и рискове. Хубаво е като се получи, но трябва да може да си готов да отпишеш загубите ако нещата не станат както са планирани.
Аз като гледах миналата година да купя на тъмно зелено имах много съмнения в строителните фирми и в крайна сметка избрах сграда с 20% първоначална вноска и 80% на Акт 16.
Sapien,
От края на миналата година оглеждам за тристаен апартамент, този път за нас. Не е за инвестиция.
Бяхме решили да купим от Инфинити, в крайна сметка се отказахме, защото не ни харесва сградата до Интер Експо, а и не слагат шумоизолация между апартаментите. Гледахме Авигея и сградата на Геме Димитров (там като отворихме прозореца на 11 етаж, направо ме удари звуковата вълна).
Гледахме още няколко сгради, навсякъде е висока првоначална вноска, като за Акт 16 остават от 0 до 10 процента.
Май много строители предлагат схеми на плащане с голям остатък (70-80%) на акт 16. Естествено цените са по-високи спрямо поетапната схема. При мен и в двете кооперации, в които ще купувам има такава опция.

Коя е сградата, ако не е тайна? Може и на лично съобщение.
И двете сгради, в които ще купувам все още ги няма обявени. Аз изкарах късмет покрай приятел, който дава парцел срещу обезщетение. Благодарение на него имам възможност да избера жилище преди всички. Там се бавят нещата, но междувременно друга сграда на същият инвеститор получи разрешително за строеж. Тя също още не е обявена. Ще я пуснат след като завършат подземните работи и минат кота 0. Цяло чудо е, че и двете сгради са на хубави места и незасенчени от други сгради в южна посока. За мен южната гледка е голям плюс. Малка, луксозна и с хубава вътрешна и външна изолация сграда също е сред основните ми желания. За късмет и двете сгради ще бъдат такива. Едната е в Лозенец, а другата до бул Тодор Каблешков между мол Парадайс и мол България. На мен локациите ми харесват. Ако някоя от локациите ви устройва ми пишете на лични.

# 521
Sapien,
Чак сега видях поста, сградата е Iris park в Младост 4. Има плюсове( включена термопомпа и подово на вода в цената) и минуси (затворен комплекс = 70-90 лв на месец). Тази сграда чекна най-много неща от листа ми с изисквания и затова я избрах.
На каква цена купи ако не е тайна и преди колко време подписа? Когато подписа имаха ли разрешително за строеж? Bravo Development са с 100 лева уставен капитал. Май това е масова практика, но този комплекс е финансиран с 35 млн лева от банка ДСК, което е предостатъчна гаранция, че ще бъде завършен. При сигурен проект можеше да вземеш и на разсрочена схема на плащане ако има отстъпка в цената. Ще има ли охрана? Такса подръжка не е приятна, но ако има охрана и се поддържат добре зелените зони си заслужава. Сградата изглежда добре. Честито.

Мерси Мъфин,

Краят на миналата година , цените тогава започваха от 1260 както е в обявата , но различните етажи имаха различна цена( по -високите бяха малко по-скъпи) и южните двустайни вече бяха свършили. Ние търсехме      голям двустаен(подобен на вашият) , но това беше най-близо като бюджет до изискванията ни.
Нямаха разрешително когато дадохме капаро, в последствие промениха бройката на двустайните и направиха повече тристайни. Сделката реално започна на много тъмнозелено. Сега цените мисля ,са други защото вече имат разрешително и копаят.
 Има видеонаблюдение и жива охрана ,стандартна подръжка на зелени площи , и почистване.
В договора има опция да се използват различни материали като купувача доплаща разликата, аз ще се опитам да искам да има канал в сервизното помещение ако няма предвиден такъв и може би ел изход за зарядно в гаража. Срока на изпълнение е 30 месеца.

# 522
Супер си уцелил. Браво. Цената е много добра. Комплекса също изглежда много обещаващо. Термопомпата вързана към подово е голям плюс. Месечната такса от 80 лева също е много ОК при положение, че влиза и охрана. Въобще 👍🏻👍🏻👍🏻.

# 523
https://www.bloombergtv.bg/a/8-novini-ot-sveta/109496-zhilishtat … do-25-tazi-godina
За имотите в Канада. 2023/2024 ще има какво да се купува с 2 мил. кеш.

# 524
Българина е богат, къде ще го сравняваш с някакви мизерни канадци. Сега да дойде танграта да ни обясни как е в Канада.
25% срив за 1г дори и намен ми се вижда невероятно, но да там е топ 3 имотен балон наред с Китай. Но защо ще ги събори? Заради променливите лихви?

Общи условия

Активация на акаунт