Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 54

• 29 942
  • 743
  •   1
Отговори
# 75
Ох natka разсмя ме 🤣😂
На мен такива таблици не ми дават,  но  се натъртва да не ям сладко, тестяно, да огранича плодовете в големи количества, никакви сокове и газирано.
Изискват прием на протеин а въглехидрата е от салата.
Какво мислите за пиенето на протеин, имам купен,  но не го пия тк. ми е много сладък захар пише, че няма ноо подсладители има бол.
Melusine откакто чета и пиша в темата минах на две / обяд и вечеря/

# 76
12% мазнини ли бре? Че ти трябва да мязаш на професионална спортистка с толкова. А тая "метаболитна възраст" в години ли трябва да е? Grinning
Ако ми вземат пари за да ми покажат такива надраскани смешки че и без грам коментар, честно ти казвам че ще си ги поискам обратно.
Абе те обясняваха там нещата, ама колко ги слушах.. втората колона са границите за жени, тоест като пише 12- 20, значи че за жени е приемливо да имат 12 - 20 % мазнини
Безплатно беше Grinning
Аз им казах даже че съм повече мазнина от мускул, те ме гледаха като клоун Joy

# 77
При мен са две хранения, но то това си ми беше естественото и преди да мина на режим - сутрин просто нито мога, нито искам да ям. Е, преди огладнявах по-често и по-лесно, ама до обед пак не търсех да ям, все следобед и вечер.  Яла съм насила по малко само ако е трябвало да вземам лекарства сутрин. Като бях с ковид, омрънках света и тук в темата, голям зор беше със закусването. Та така де, при мен са обяд и вечеря. При други закуска и обяд. При трети си има три хранения.
Ако се заинатиш, сигурно можеш свикна и с две, но дали е нужно не се наемам да кажа.

Бриа, тия протеини не ми се струва да са баш като за нас. Не и за заместване на хранене, ако е по малко и като изключение не вярвам чак да пречат. Но подсладителите им обикновено са такива дето не стават за нас че вдигат инсулина. То няма как без овкусител де, хич няма да е вкусно без него, иначе има някакви такива по принцип. Вече зависи какъв точно е протеинът, може и да е някой който се усвоява много бързо и пак да не е много като за нас.

Кокикс, на 12% жена обикновено ще е нацепена и на плочки и възли цялата, не знам с какви очи са ти дали тоя надраскан лист, честно... Виж из нета на какъв процент мазнини какво телосложение би съответствало, поне снимки ще намериш много. Ако се познаеш на снимка с 12%, може да им разглеждаш и другите грацаници, евентуално Grinning

# 78
Бриа, при качествена храна, каквато ядеш, моят съвет е да не се занимаваш с протеини на прах. Пила съм доста време, аминокиселини също, яла съм протеинови барчета, флейкс, бисквити, браунита, абе, всичко на пазара, няма никакъв смисъл. Не си културист, няма да ходиш на състезания, не си струва. Яж си чиста храна, ако имаш нужда, пий си добавките, и към бара във фитнеса не поглеждай.

# 79
Няма да го пия, въпреки че е хубав протеина утре ще пусна снимка какъв е ама е сладък доста. Нищо сладко не ям никакви домашни торти и сладкиши само гледам как хората ядат ли ядат 😏
За съжаление нямам уреди у дома живот и здраве в новия доб ще си купя да имам кардио уреди както препоръчва Невена.

# 80
Аз не съм се тръшнала че са реалистични тези истории ,както казах - не съм им завярвала Grinning пределно ми е ясно че щом съм тук, съм далеч от 12%, просто ги споделих
Е, може би някой ден ще реша да ставам културист ама до тогава съм поне 25% ( според снимки)

# 81
А защо пиеш, треньорът ли ти препоръча?  Много са сладки, да, няма как, подсладителите едно на ръка, второ, ти като ядеш чисто, веднага те удря сладкото, чак нагарча.

# 82
Аз не съм се тръшнала че са реалистични тези истории ,както казах - не съм им завярвала Grinning пределно ми е ясно че щом съм тук, съм далеч от 12%, просто ги споделих
Е, може би някой ден ще реша да ставам културист ама до тогава съм поне 25% ( според снимки)
То ясно че няма да пишеш тук ако това число е вярно, хванах се за него напосоки че и лесно се опровергава. Поне аз бих се изсмяла и на останалите по същия начин, кой ги знае имат ли нещо общо с истина или и те са гьотере.

За сладкото наистина е ужас ако случайно човек опита стандартно подсладени неща. То толкова сладко, че дори и не е вкусно ами вече накъртва и гадно става.

# 83
Dolce miele, ти как си го обясняваш това с хапчето и мускулите?
Скрит текст:
Аз нямах неприятни ефекти от метформина, обаче много ми влияеше на мускулите- лесно ме заболяваха мускулите (като мускулна треска, обаче от някакви съвсем ежедневни движения). Като цяло, не можех много да спортувам- примерно, неща като вдигане на гирички не можех да правя, защото непрекъснато после ме боляха мускулите и имах слабост в ръцете...Мускулната треска не минаваше, нямаше привикване (то точно заради това разбрах, че е от метформина, защото преди хапчето това го нямаше).
Честно казано, Невена ми го беше обяснила добре.😃 Дотогава почти си мислех, че полудявам, защото мина доста време след нейните обяснения, когато най-накрая видях, че страничен ефект може да е болки в мускулите! Всъщност, случваше ми се с Глюкофаж XR, с обикновения не (по едно време бях включила обикновения Глюкофаж за известно време след ковид). Невена казваше, че се образува повече млечна киселина в мускулите (ако се включи, може да го обясни по-добре и да каже какъв е принципът).🙂
Cuckoo, оправи първо храненето, а после ще вкарваш някакъв спорт. На първо време е важно храненето да е изчистено и да имаш някакво движение като ходене. Като не е нужно да се преуморяваш...
Аз се зачудих...тук в темата има ли НАИСТИНА хора, които ходят по 3 пъти на ден след хранене по цели 2 часа, т.е. 3х2часа=6 часа дневно?!😃🤔🙃
Мelusine, подсладените протеини на прах не са за предпочитане, определено. Но пък тъй наречените "протеинови" барчета са още по-зле, според мен. Хващам понякога някое в магазина (от любопитство, не че ще ме привлече подобно нещо, че и да го плащам даже)- ами, че то досега не съм попаднала на "протеиново" барче, където вгх да не са повече...Примерно...18-23 гр протеин в барчето...30-40 гр вгх...😃 Пък после се водят протеинови...🙃
В Италия си бях купила един неподсладен протеин.😁 От My protein. Вярно че не беше сладък, вероятно на повечето хора щеше да им е безвкусен, но на мен ми беше ок. За предпочитане пред изкуствената свръхсладост на болшинството протеини...
Аз да се похваля, че вече и аз си правя кефир.🙂 Метнах го тази вечер за втора ферментация в хладилника. Но опитах една чаена лъжичка преди това- много ми хареса.🥰 Но и аз съм си почитател на кефира.
Натка, как разбираш, че е готов кефирът за прибиране в хладилника? 🙂
Между другото, нагледах се днес на мазно слаби момичета...🙄 На всичкото отгоре, с мега къси и впити панталони...🤔 Жени на възраст с кореми като бременни също (но поне те облечени по-адекватно)...
Да ви кажа и за магнезия на майка ми. Най-накрая откри магнезий, който да и' действа за крампите (магнезиев карбонат с Б витамини на Абофарма). Б 12 е в много малко количество всъщност (0,5 мкг) и е цианикобаламин, има още Б 2 и не помня останалото. Магнезиевият карбонат е 200 или 250 грама, нямам никаква представа това на колко магнезий се равнява...🤔 Майка ми не беше доволна от магнезиев цитрат, както и от няколко други вида магнезий (даде магнезиевия цитрат на мен🙂). Но пък е доволна от този, който аз изобщо нямаше да погледна...Но тя пие диуретици, кръворазреждащи, може би не усвоява добре другите форми или пък ги изпикава твърде бързо...
Вчера го ударих малко карнивор...😄 Свински дроб в тигана, 250 гр извара, подправки и малко зехтин, кафе със сметана и малко кисело мляко и малко тиквени семки. Не ми се ядеше зеле, а нямахме друг зеленчук (не броя замразените зеленчуци, имаме, но не ми се приготвяха). Много добре се чувствах, никакъв глад, днес директно към 20 ч ядох (но и много обикалях преди това, по едно време бях огладняла, но после ми мина).😄

Последна редакция: пт, 29 юли 2022, 00:56 от dolce miele

# 84
Точно първо храненето.
Аз като го оправих и ми дойде и енергията и музата за тренировки.
Първите години само тибетците правех и то със зор.

# 85
Аз да се похваля, че вече и аз си правя кефир.🙂 Метнах го тази вечер за втора ферментация в хладилника. Но опитах една чаена лъжичка преди това- много ми хареса.🥰
Натка, как разбираш, че е готов кефирът за прибиране в хладилника? 🙂
Как ли... ако ти за прилича на готов, значи сигурно е Grinning В топло време може и да не му трябват 24 часа, аз и не те знам колко си сложила и в колко мляко. То и да престои с малко повече, най-много да стане по-киселичък (ти и без това казваш че такъв го обичаш) или да ти се раздели на гъсто и суроватка (разбъркваш и си караш все едно не се е разделял). Като пробваш няколко зареждания и ще видиш на теб как ти харесва най-много. Пък и той и още ферментира в хладилника после, няма да остане недонаправен.
Домашен любимец си е, ще се гледате сега, пък ще си свикнете. И докато свикнете и то ще е порасло и пак ще се нагаждаш колко мляко да му наливаш, ама поне скучно няма да ти е.

Скрит текст:
За гледките в панталонки сега в жегата наистина е интересно. Момичета на по 20 години дали имат, масово дори и да не са наднормени, тресат едни целулити дето аз толкова имах само зимъска като пих кортикостероиди, иначе чак така не съм била дори и като гонех 100 кила. А съм 2 пъти на техните години и определено не съм спортен тип. Ми как няма младите момци да налитат на какички и лелички, то ние комай сме по-убави... Grinning Вода ли не пият, освен че сигурно ядат глупости, ама то толкова масово че чак ми е странно. Нездрав вид имат, това основно ми прави впечатление, а не че съм тръгнала на нечия кълка да търся кусур колко е голяма и прочие.

# 86
Около 45-46 часа го държах на масата в кухнята (там ще си се гледаме май засега, че нямам удобно свободно място на плота, а не искам да е до мивката или до котлона точно)...Още след първите 24 часа се беше разделил на суроватка )прозрачна долна половина, отгоре гъсто), добре че бях предупредена от теб.😆 Оставих го за това време, защото хем през първия ден климатикът работеше половин ден и беше хладно, хем жената, която ми го прати, каза, че така го прави (2 дни отвън и 2 дни в хладилника- но тя е от морето, климатът е друг там🤔), хем се задълбах да чета, че времето на готовност зависи от количеството на гъбата спрямо млякото и температурата...Аз сложих около 700-800 мл мляко и гъбата ми е засега около 1 равна супена лъжица. Нещо такова. Четох, че за литър мляко трябва около 1 с.л. кефирена гъба, може и по повече, за да става по-бързо или по-кисел кефирът (четох, че има и капризни гъби, които правят хубав кефир само с определена марка прясно мляко😆, нали гъбата е жива и се настройва според средата и дома).😃 Аз и най-газирания киселоч бих харесала, щом е кефир...😃 Много ми хареса, че освен че е пробиотик, помага за чревната флора, пропускливост на черва, регулира перисталтиката (т.е. помага и при запек, и при разстройство), повишава имунитет и т.н., също гъбата образувала витамини от Б-групата (Б 12 също- нали се опитвам от години да го направя оптимален), биотин, помага за доброто състояние на кожа, коса и нокти...Понеже аз обикновено не съм по страничните ефекти, очаквам консумацията на кефир да ми донесе само ползи.🙂😊

# 87
Хубаво нещо си е,ама не съм станала чисто нова за 1 година откак го завъдих де Joy
Почти изцяло съм заменила киселото мляко с него - хем пробиотик и витамини, хем лактоза едва ли остава съществена, хем не е купешкото кисело мляко с незнайно какво в него.
Не съм седнала да чакам да ме направи безсмъртна но пак си е полезно и не е кой знае каква занимавка та за сега си го гледам и аз.

# 88
Е, и аз не чакам да стана безсмъртна😆, но наистина си е нещо като домашен любимец.😁 Пък и все ще е от полза. А ако помогне поне малко да кача Б 12, би било супер.🙂 Но ще си го пия на първо място заради вкуса, защото го обичам.😃

# 89
  • Paris, France
Скрит текст:
Невена, докато си тук да те подхвана с малко въпроси Grinning
 Първия - за магнезия , имам си цитрат на прах, и вече си имам и хелиран глицинат ( води се хелиран лизинат глицинат) , та досега пиех цитрата по една чаена лъжичка ок. 3 грама преди сън, имаш ли идея дали е по добре да цитрата да се пие преди хранене примерно,  а преди сън глицината? Така де, дали може и двете форми в един ден?
Втория -  кокосов въпрос Grinning Набавих си един умрял кокос на промоция , та днес го разбъчках, уви, в него вода нямаше..но си му изкарах месото, и с вода хо пуснах в чопъра да стане на кокосово мляко. И понеже до сега не съм барала такива неща- това "млекце" може ли да си се пие? Де да го знам дали не вдига кз или инсулин..ВХ би трябвало да няма много, те са във водата май,дето я нямаше ..с останалия пулп мисля да го изсуша и да си го направя на брашно..
И последно обещавам - ако е писано, извинавам се, сигурно е..WFPBD подходяща ли е ако например работим по 8- 9 часа в офис..без възможност за движение..е изяън тях със трениране и спорт, но да не може да се излезе на двучасово ходене след храненето... та ако се спазва стриктно WFPBD,  без мазнини и всичко забранено, но без тази поне не постоянна възможност три пъти на ден да се ходи по 2 часа минимум.. удачно ли е?

ПС: Скоро във фитнеса ми правиха сегментен анализ изследване с уред Танита, не знам как да го чета, пускам снимка долу

Първо да се оплача - написах един дълъг пост, че и проучвания слагах и гадта го изтри. Почвам отзад напред.

WFPBD без мазнини може да се практикува и без особено движение веднага, но не при всеки работи. Доста хора с диабет 1 не се движат след всяко хранене и ползват по-малко инсулин на WFPBD (9 единици инсулин) отколкото на кето (10 единици). Това са резултати на жена, която си беше показала КЗ, мерена постоянно, 24 часа с continuous blood monitor и беше, усреднено, по-ниска на WFPBD.  В предишна тема ги бях показала, но сега не ги намирам. Единственото неприятно е, че може да изгладнееш докато си на бюрото. Няма го засищането от кето.

Кокоса можеш да го ядеш всякак, но имай предвид, че кокосовата мазнина е богата на palmitic acid, който индуцира ИР и не е добре да се прекалява. 

Магнезий- може и 5 форми в един ден, но ако замениш някакво количество магнезиев цитрат с друга форма ще трябва да намериш друг вид цитрат за да се алкализираш. Цитратът е супер важен при ИР и диабет, както и при нискокалорични и кетогенни диети. При ИР има недостиг на бикарбонат, който панкреасът произвежда от цитрат. Когато организмът е кисел, той вади магнезий и калций от кости или изкарва киселината с урината, но киселата урина прави камъни в бъбреците.

https://openheart.bmj.com/content/8/2/e001788

От тук - "Това особено може да стане проблематично, след като започнем да произвеждаме повече от 40-70 mEq киселина на ден, което обикновено се случва при рН на урината от 6,25-6,5. По този начин, ако pH на урината е 6,5 или по-малко, това предполага задържане на киселина и риск от развитие на нискостепенна метаболитна ацидоза".

Повтарям непрекъснато, че урина с pH под 6.5 не бива да се допуска в никакъв случай. Свързано е и с увеличаване на кортизол.

Ако урината е с pH 6.8-7, то цитрат не е нужен.

Цитратът може да се пие по всяко време. Хлоридът също.

За глицинат съм пас. Пробваш и ако си доволна, продължаваш.

dolce miele, да, млечна киселина се натрупва в мускулите от Метформин. Оттам и болката, все едно е мускулна треска. Неутрализира я бикарбонат 🥳. Оттам нуждата от цитрат. Спорт и Метформин ползват едни и същи канали и рецептори и си пречат, защото заедно увеличават кортизол. Ако се чувствате готови за спорт е по-добре да намалите и спрете Метформин.

Melusine, аз ядях по 5-6 пъти в началото и отслабвам повече като ям често. Можеш да редуваш ден с често ядене с ден с 2 хранения. Не е добре да се чувстваш гладна, защото тогава тялото влиза в mode de survie - оцеляване и намалява обмяната на веществата. Ти си млада и след като си отслабнала лесно, ще отслабнеш пак. Ако беше на моя възраст щях да ти пиша друго. Пишеш, че ядеш достатъчно протеин, но като клъцнеш ВХ, голяма част от протеина отива за производство на глюкоза за мозъка и всеки ден се произвеждат по 75г глюкоза за мозъка. Това продължава до влизане в кетоза. След това вече има кетони за мозъка  и не е нужна толкова захар. Струва си да увеличиш протеините.

Протеини на прах, дори без захар и подсладители, меки протеини от cottage cheese, творог, морски дарове увеличават глюконеогенезата и са абсолютно излишни. Това го има в първия пост. Четете го!

Общи условия

Активация на акаунт