Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 54

• 29 943
  • 743
  •   1
Отговори
# 90
Долче, и аз все се чудя това за ходенето. Откъде толкова време? Много ми харесва като идея, но ми се струва невъзможно за реализиране.

# 91
Това още първия път като го прочетох за толкова ходене, реакцията ми беше - Много хубаво звучи, ама туй е за хора без работа...
Правя нещо подобно когато имам възможност - хранене дето не е баш режимно, после по-сериозно ходене, тук поне и баири има в изобилие Grinning С компания не се усеща човек кога е навъртял часове движение. Но такива възможности не ми се удават често, та колкото - толкова. Да не забрави тая мойта снага как да се справя и със захар Grinning Или както Таня го казва по-нАучно - да се стремим към гъвкав метаболизъм.
То не че на сладко налитам ама както писах и тия дни - накрая всичкото на захар става тъй че все тая.

Долче, на коса и прочие не съм забелязала да ми се отразява пиенето на кефир, та не знам за Б витамините дали вземам съществено количество от кефира. Мен ме привлече отначало това че си е ферментирал продукт и вземам някакво количество К2 от него че наистина не ми се пие на хапчета такова нещо. Хвалят го уж и че алергии подобрявал, а пък аз си имам и такова нещо. И така, освен че е и вкусен и е пробиотик. Дето казваш и ти - все ползи са, няма с какво да ми навреди.

# 92
  • Столичанин ама не в повече :D
Аз пък установих следното, към млечните нали имам сериозна непоносимост, ама вчера след като ме черпиха испански шоколад и не издържах и си взех едно блокче, и после си викам тъй и тъй си развалих безмлечността Smile я да ходя да си взема кефир и това беше просто като балсам за душата, после си взех и кисело мляко и него го изядох и пак много вкусно, а пък иначе сериозни непоносимости, тъй че тегаво с тез млечни Smile
Инак относно wfpbd (ох добре, че го има на същата страница, че инак винаги разбърквам буквите Smile ) съм отслабвал и без да се движа особено,  но при мене това е рядкост, не мисля, че жената е имала предвид три пъти по 2 часа, а общо 2 часа, което е друго, то и препоръките са за около 7 км на ден, което си е баш около 2 часа ходене. Разбира се, когато няма такава възможност и 30 минути ходене също са добро нещо. Въпроса е да има някакво движение. Simple Smile

# 93
Може ли пак малко да се върнем на сърцебиенето след ядене, какъв е механизмът, има ли връзка с доспиване след ядене? Панкреасът ли се претоварва да бълва инсулин, до мозъка ли не достига енергив? Затова ли е рязкото доспиване след явно неправилна храна? Аз след един лекуван хеликобактер, вече се чудя дали не става дума за хранителни непоносимости, сега пак такива неща. Бях взела например онзи ден пребиотик фибри при нови признаци за подуване, плюс едни аминокиселини за енергия, и едни зелеви салати съм почнала със задушени зеленчуци и риба, че редовно задремвам на обяд. Тази сутрин се будя, бодра бодра, с поолекнал стомах, само че толкова празен, че нямах сили да се напъна (а с извинение, след себе си оставям светло сиви каши, което никак не е ок); изведнъж като огладнях като вълк - не ми стига както друг път смутито с горски плодове и кокосово мляко, ми като набарах две хлебчета с масло и две варени яйца, и смутито. Сега хем зверски ми се доспа след тази закуска, хем червата продължават да къркорят… а друг път може и да не закуся озобщо, лигавя се до обяд с кафето и направо обядвам. И от хляб се бях отучила, а сега как го нападам, много омагьосан кръг…

# 94
Доспиването след въглехидратна храна и падането на енергията са от резкия спад на КЗ след като се е вдигнала от храната. Не е нужно дори да пада прекалено ниско, усеща се самата рязка промяна надолу защото се случва бързо. Масово го наблюдавах при колежките ми, обядват и батериите им падат почти от раз малко по-късно, та се тича за кафета, зер продължи работният ден някак там.
За сърцебиенето след храна май за магнезий писа Невена, скоро беше и би трябвало да е в последната тема преди тази.

# 95
Dolce, попитах те за мнение, защото аз лично си го обяснявам със спадане на кръвната захар, каквато е и крайната цел на хапчето реално. Т.е. след приема на хапчето, мускулните рецептори поемат глюкозата за енергия, ама тя явно идва малко и мускулите болят (отделя се въпросната млечна киселина). Същото се наблюдава и при спорт.

Относно телесните мазнини, ето тук
има калкулатор, 12% не знам как са го изчислили, ама ми се струва нереално наистина 🫢

Последна редакция: пт, 29 юли 2022, 13:15 от ratsa82

# 96
Колко хранения имате за деня? Минах от 4 на 2, но честно казано, вечер се чувствам гладна. Не ми е лошо или да ми се вие свят, просто ми се яде още, след като приключа с вечерята. Като ядях по 4 пъти нямах такова усещане. Имам достатъчно протеин, имам и мазнини, някакви идеи/препоръки какво бих могла да оптимизирам или просто е период и да чакам да мине?
Ей това се случва и при мен напоследък. Ям, ям и колкото и да ям, пак ми е гладно. По-скоро ми е: "корема не може, устата иска още" Ям два пъти на ден, на обяд ям нормално и по-набързо, че все някой ме вика за нещо. Обаче вечер ела да видиш ко стаааа, ще изям света. Ето вчера си правих пиле с броколи и сметана, ми аз опатках почти тавата.
И 2 кила съм и отгоре, и искам да се гръмна.

# 97
  • Пловдив
Покрай грижите за бебчето нямам време да ви чета! Наваксах бързичко, след раждането съм ок като килограми, даже по-слаба от преди забременяването. Даже е плашещо, защото буквално за седмица върнах теглото преди раждане и сега съм 3-4 кг по-малко, но лошото е че покрай кърменето ми е трудно да спазвам режим - забраниха ми млечните, само козе мляко и заквасена сметана в не много големи количества, домати (за мой ужас), телешко. Та сега гледам да ям свинско и пилешко, риба, краставици, тиквички, но понякога включвам въглехидрати от тези, които бях забравила и не са ок за ИР, да не говорим за недоспиването.  Глюкозата още ми е в норма, друг е въпросът с TSH, което е под нормата... Да видим какво ще каже ендокринолога, от една страна забрани покрай кърменето, от друга ИР... Стискайте палци!

# 98
Гладните момичета, хрумва ми да ви питам вода пиете ли? В тези мръсни жеги организмът има завишени нужди, да не би да бъркате жаждата с глад?

# 99
Шарпи, ако смяташ че ще ти е по-лесна дисциплината така, ядеш каквото си предвидила там и колкото и после миеш зъбите. Не е баш оптимално веднага след храна да се мият обаче, хубаво е да мине поне половин час.
Никаква гаранция че при теб ще свърши работа но пък нищо не губиш. На много хора не им и хрумва да сдъвчат храна след като вече са си измили зъбите за вечерта.
И аз за вода щях да питам дали се пие достатъчно, но може и да е липса на електролити или друго дето несъзнателно се опитва човек да си го набави от храната.
Поначало жегата си ни изморява всички, то направо е усилие да преживееш деня ако не си през цялото време в климатизирано помещение. И спането не ми се получава толкова добре, вкъщи климатици няма... А недоспал и изморен човек все търси да яде, факт. Започнах вечер да излизам да се разхождам, не че имам да ходя някъде ама за идеята си излизам. Денем в горещото време шавам навън само ако няма как да го избягна и не става само запряна вкъщи. Поне тук вечер полъхва и ветрец, абе по-добре е и без проблеми се навъртат няколко километра. Не е кой знае какво натоварване но си се пораздвижвам и после спя по-добре.

# 100
alice_ in_ wonderland1, честито бебче! Живи и здрави да сте и само радости да има във вашия дом! 🍀
Това с недоспиването...Стискаме зъби, ще мине. Моят се будеше всяка нощ до 1 година и 4 месеца и няколко дни му трябваха, за да свикне да не се буди нощем за ядене..

За хапването вечер - и аз забелязвам, че последните вечери ям по никое време. Сутрин излизаме навън малчо да играе, на обяд се прибираме, той обядва и ляга, аз хапвам нещо набързо след като е заспал и си допивам сутрешното кафе..Вечер сме навън до 9:30 и докато се приберем, пък да яде, да го изкъпя, да заспи и то ставааа.. Трябва да се опитам да вечерям в 5 преди излизане, малко ми е рано 5, защото обядвам в 2-2:30, ама....

Последна редакция: пт, 29 юли 2022, 14:47 от Jupiter sea

# 101
Аз вечерям късно, не се тъпча, слагам си порцията и това е, не си досипвам, не си дояждам. ОК съм като стана от масата, но след 30-40 минути ми се хапва още. Вода писах в някой от първите постове, че пия много по принцип, сега съм средно около 3 л на ден, често и повече. Което не пречи да е жажда, а не глад, но както казах, с повече на брой хранения се чувствам сита при същото количество вода. Може да е просто период, ще чакам да мине.

# 102
  • Paris, France
dolce miele, никой не ходи по 6 часа всеки ден. Ходенето след ядене е за диабетици 2 и ИР, които вече са отслабнали, излекували са си бактериите и гъбите, пооправили са недостиг на Д3, Б12, докат, магнезий, омега 3, но са все още ИР или диабет 2. 50г ВХ са 200 калории и по принцип се изгарят за час максимум. При дългогодишни диабетици в началото отнема повече, но с времето са нужни все по-малко минути до нормална КЗ. В началото не се ядат ВХ на всяко хранене. Ядат се веднъж дневно и тогава се ходи до нормална КЗ + 30мин. Първият път може и да са нужни усилия час и половина, но до месец времето до нормална КЗ пада до 30мин, може би. Виждала съм таблици с минути ходене в сайта на Гордън и съжалявам, че не го запазих.

Теорията е теория на негативните ВХ. Цаката е да изгориш бързо това, което си изял, така че да не се налага да му се търси място за складиране в тялото.

Всеки човек има нужда от някакво движение всеки ден, което е 60-120 минути, примерно, но различно за всеки човек. Реално не е много ако човекът живее природосъобразен живот, ходи пеша, качва стълби. В днешно време прекарваме много време седнали, качваме се по етажи с асансьори, движението ни е от вратата до колата и от колата до стола. Ядем, обаче, доста калорични храна, повече от колкото горим.

Работник във ферма, хамалин, планински екскурзовод няма нужда да излизат да ходят след ядене изобщо. Те могат и направо да прегърнат възглавницата след обилно захранване, защото си ползват мускулите редовно. Ако подобен човек е ИР, то се дължи на инфекции, някакви липси, проблем с храносмилане.

Забелязах, че при тренирани, дори в миналото хора, спортът не работи особено добре. Таис, деси 123, Melusine не виждат резултати от Спорт.

Яденето и ходенето са проста математика. Час бавно ходене гори 200 калории, час средно, задъхани гори 250кал, час тичане гори 300 калории. Оттам:

1. Бавно ходене:

1 час -    200 калории
2 часа    400 калории
3 часа    600 калории
4 часа    800 калории
5 часа   1000 калории
6 часа   1200 калории
7 часа   1400 калории
8 часа   1600 калории
9 часа   1800 калории

2. Средно бързо ходене:

1 час -   250 калории
2 часа   500 калории
3 часа   750 калории
4 часа   1000 калории

3. Тичане, крос:

1 час -   300 калории
2 часа   600 калории
3 часа   900 калории
4 часа   1200 калории

Тези, които правят 4 часови кросове едва ли пишат в темата. Интензивният спорт изморява и дава ROS при ИР. Повечето от нас не можем да тичаме по 4 часа, дори о веднъж седмично, но можем да ходим бавно 6 часа ако имаме време. От тези 6 часа можем да походим средно бързо около час, половин час крос и ето ти място за 2 парчета торта, примерно. 

Ясно е, че 6 часа дневно малко хора могат да отделят, но час или два могат. Ходене до магазина пеша, връщане с торби или количка, слизане 2 спирки преди нашата и тичане до дома пак помагат. 60 минути бързо ходене или крос или 90 мин средно бързо са нужни на всеки здрав човек ако не иска ИР.

Като е хубаво времето можем да идем в парка, вместо да кибичим в кафене или в къщи. 12 часа в парка, бавно  бързо ходене, малко крос и ето ти място за 2400 до 3500 калории. Може да ядем непрекъснато, но и непрекъснато горим калориите без нужда от инсулин. Малко HIIT през това време и метаболизъм се ускорява и за следващия ден.

Може да се започне с 20г ВХ и така не се ходи дълго. Като почне да не се вдига КЗ изобщо се увеличават бавно ВХ. Ако не се ядат ВХ всеки ден няма нужда от ходене всеки ден.

WFPB без мазнини действа по друг начин. В нея няма мазнини, които да пречат на работата на инсулина и ако в клетките има място, ВХ се превръщат в мазнини и влизат на склад.
Средно бързото ходене гори 50% мазнина и 50% ВХ. 

Alice in wonderland, честито бебе. Живи и здрави да сте 💐. Свинско и пилешко, докато кърмя не бих яла и с пари да ми ги дават. Пълни са с хормони и антибиотици + бактерии, които стават резистентни на антибиотиците.

# 103
Гладните момичета, хрумва ми да ви питам вода пиете ли? В тези мръсни жеги организмът има завишени нужди, да не би да бъркате жаждата с глад?
Определено не бъркам жаждата, категорично ми се плюска. Лично аз пия доста вода, може би по 2,5-3 литра. Дори от това наливане усещам как се подувам направо. До обяд уринирам по-често и повече като количество, а след 13,00 часа - рядко /примерно 2-3 пъти/ докато легна.

natka, когато съм гладна, вЕрвай ми ни зъбомиене ще ме спаси, ни нищо, пак ще посегна да плюскам и после пак ще си измия зъбите.
Чак аз се учудвам как в тези жеги, така ми се яде, други лета не е било така. Иначе съм в офиса на климатик и вечер  у дома също, живея в Пловдив и тук температурата е ЧЕТИРИДЕСЕТИОСЕМ градуса без ДДС-то.  Frowning

# 104
И аз си пия вода доволно, по цял ден се наливам, до мен винаги има чаша с вода. Тази промяна в апетита отчитам от няколко дни - преди това до обяд не ям, към 11ч смути горски плод, после нещо домашно сготвено за късен обяд, и лека вечеря. Опитах се да карам по-лятно на салати и зеленчуци. Супер ми беше, докато в един момент стомаха не започна пак да ми се издува. Взех фибри пребиотик да си помогна на перисталтиката, спадна шкембето, но жесток глад, при доста обилна закуска, днес бях в работна среща до 12, после докато си направя обяд, щях да умра - но без да ми се вие свят или да ми прилошава, просто едно зверско къркорене и нетърпение да натъпча стомаха, уж вода льоках да издържа, но не мина. 4 цели крила на фурна ометох, затапени с малко картоф (да, знам, но нали не е пустия хляб…)

Общи условия

Активация на акаунт