Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 54

• 29 973
  • 743
  •   1
Отговори
# 120
Колко тежка беше при вас ИР и как я овладяхте?
Лека форма защото беше засечена съвсем в началото от ежегодните рутинни кръвни тестове. Докато все още можехме да се доберем при нас до личен лекар един ден поредния годишен тест показа 6.1 КЗ на гладно и ме изпратиха на тест за обременяване с глюкоза. Обаче така и не успяха да ми направят такъв тест защото КЗ на гладно преди теста все беше над 11 и отказваха да го направят. Поуплаших се доста и рязко смених хранителния режим и физическата активност. В съчетание с непрекъснато следене на КЗ в къщи с глюкомер за да определя кое ми понася и кое не съвсем, както и да правя достатъчно км на пътеката за да съм в норма на КЗ. Следенето на теглото в оптимален за мен диапазон после показваше дали съм в норма и дали трябва да намаля храненето или да увелича движението. И така вече 12г. Сега в България успях да се добера до лекар и лаборатория за повече изследвания и всичко изглежда почти перфектно, но аз си знам че не е, и ще се промени веднага щом наруша баланса храна/движение.

# 121
Ratsa, аз по принцип тогава включих Глюкофаж заради сутрешната КЗ. Иначе през деня и след режимни хранения не съм имала висока КЗ...Независимо с каква КЗ лягах, сутрешната преди метформина стоеше към 6. Смешното е, че и с хапчетата, при това макс доза, нямаше особена промяна.😆
Джерами, кефирът го дават полезен при чревна пропускливост, т.е. би трябвало да е ок при Хашимото. Не разбрах твоята непоносимост в какво се изразява- симптоми ли имаш или просто си правил някакви изследвания?
Натка, моята втора партида кефир вярно става все повече като домашен любимец.😆 Реших да сложа съвсем малко повече мляко в буркана този път, но пък и да не изплаквам кефирената гъба с вода (така ставал по-гъст и по-бързо)...Ориентирах се по предишния кефир, който не се "наду" чак толкова. Този обаче към обяд беше пораснал с поне 2 пръста височина...Реших да оставя марлята с която го покривам да стърчи малко (стягам я с ластиче), а "нашият" след няма и 2 часа...не само че перфектно беше запълнил всяко свободно пространство (повърхността изглеждаше точно като сирене, с отпечатаната марля), ами и лиснал даже малко суроватка под буркана...🤣
И аз съм от Пловдив...Приложението на телефона ми показва, че в момента температурата е уж 30 градуса😆, но в по-слънчевите ни стаи термометрите (които са на сянка) показват 34 и 35 градуса; в кухнята, където е бурканът с кефир, е "само" 32,5 градуса /слънце пече до около обяд в стаята/.🙂 Като кажат в жегите, че ще е 30 или 35 градуса, винаги знам, че ще се усещат като повече...🤪
Освен за споменатите градове, и за Русе съм чувала, че има ужасни жеги...
Сладолед от 2019 г съм си позволявала, макар и много рядко...Избирам от следните варианти: 1- на клечка или в чашка (не харесвам почти никакви фунийки), 2- един малък ванилов от Лидъл, във фунийка е, но е малък, а фунийката е въздушна, почти все едно я няма, 3- някакъв сладолед с наситен вкус на тъмен шоколад, 4- сладолед от кутия (само при поводи). Но предимно, ако съм навън и ми се прияде сладолед- особено пък в жегите- предпочитам да си купя айрян. Много по-добре действа и за жаждата, и за жегата.😃 Като цяло, почти всичко сладоледено щеше да ми е по-вкусно, ако не беше толкова сладко и захарно (хем избирам от по-малко сладките)- според мен, нарочно слагат толкова сладко (не е винаги само захар, уви), за да са по-пристрастяващи за масовите потребители. Познавам много хора, които първо хапват тестеното, после сладолед или мъфини/или кола или фреш, а после и още някое крекерче...след сладкото...Соленото пък е прекалено солено и накрая се оказва, че "не са напълняли, просто пият по много вода и се надуват". Ок...отдавна не противореча на подобни аргументи...🙂
Аlice, тъкмо се зачудих какво е това овесено мляко в другата тема...🙂 А кое налага да се правят такива ограничения...заради кърменето?🤔🤔 Освен ако не става дума за някакви алергии, не  има да си обясня какво общо може да има с кърменето...Аз кърмих 3 г. и 8 месеца, не съм спазвала тези ограничения, а до година и седем месеца малката отказваше да пие вода, дори и в жегите...

Последна редакция: пт, 29 юли 2022, 18:08 от dolce miele

# 122
Колко тежка беше при вас ИР и как я овладяхте?
Лека форма защото беше засечена съвсем в началото от ежегодните рутинни кръвни тестове. Докато все още можехме да се доберем при нас до личен лекар един ден поредния годишен тест показа 6.1 КЗ на гладно и ме изпратиха на тест за обременяване с глюкоза. Обаче така и не успяха да ми направят такъв тест защото КЗ на гладно преди теста все беше над 11 и отказваха да го направят. Поуплаших се доста и рязко смених хранителния режим и физическата активност. В съчетание с непрекъснато следене на КЗ в къщи с глюкомер за да определя кое ми понася и кое не съвсем, както и да правя достатъчно км на пътеката за да съм в норма на КЗ. Следенето на теглото в оптимален за мен диапазон после показваше дали съм в норма и дали трябва да намаля храненето или да увелича движението. И така вече 12г. Сега в България успях да се добера до лекар и лаборатория за повече изследвания и всичко изглежда почти перфектно, но аз си знам че не е, и ще се промени веднага щом наруша баланса храна/движение.

Благодаря за отделеното време за отговор, беше ми полезен.👏

# 123
Невена, най-ужасната жега, която помня, е баш в Париж в средата на юли 2013-а, беше над 43° но там се усеща ужасно, знаеш. Джапах и аз в локвите на République с всички дечица, не се траеше, хем 2 години всеки месец прекарвах по седмица или две в Париж и горе-долу имах представа от климата, такова нещо не бях виждала. Сладолед обичам аз, доколкото знам, чистият неиндустриален сладолед има почти 100% усвояемост. Глезла съм, като ми се приядеше преди, ходех до някоя от "бутиковите" джелатерии и срещу цената на един бъбрек ядях уж чист сладолед 😁 Някои даже предлагат кето вариант, не помня дали сорбитол или друго слагаха, но аз не съм фен на изкуствените неща, като ще е
сладко, да е плод или захар. Иначе харесвам и белия Магнум, но сега не ям такива неща. Когато пека ябълков щрудел, правя домашен сладолед от сметана, захар и яйца.

# 124
Eх, загледах белия Магнум (ако става въпрос за същият в България, разбира се) наскоро, че беше на промоция в Кауфланд...Не че щях да купувам, но ми стана любопитно защо е все на някаква промоция.😁 Реших да погледна състава...Ами, то нещо като 55-60 грама вгх май имаше в един сладолед...Ако ще ям изобщо сладолед с толкова вгх, поне ще е занаятчийски...😃

# 125
Dolce, при мен е същото положение. А сега кръвната ти захар сутрин подобри ли се? То сигурно банална ставам, ама гликираният ти колко беше (ако съм те питала и съм забравила, извинявай, че бая хора питах 😁)?

Последна редакция: пт, 29 юли 2022, 17:55 от ratsa82

# 126
  • Пловдив
Ние пловдивчани сме железни, може би защото съм свикнала  ходенето пеша по жегите не ми пречи никак, но ако имаш повечко килограми определено тежи... Бяхме в Хърватия, на една от обиколките ни се наложи да правим лек преход с качване, е цялата бях червена, то в най-голямата жега, пек, без сянка... Миналата година, след като бях отслабнала аналогичен маршрут, пак лятото, съвсем различно усещане, никакви затруднения. Та килограмите имат значение и за това.

# 127
  • Paris, France
Ох, прострях прането най-сетне. Сутринта заредих пералнята и заръчах на домашните да го пуснат. Прибирам се и го намирам както съм го оставила. 29°С е в момента.

diabetes, верно си ги бива летата в Хасково, ама поне зимите са екстра. В северна България има места с още по-високи температури, но всяка зима редовно имат по -10 и -15°С. В Хасково можеш да си ядеш пресни зеленчуци и плодове 8 месеца в годината, ако не и повече.

Мelusine, 43° на сянка никога не сме имали. 2019г почти ги стигнахме един ден. 2003 беше ужасно лятото, а бях бременна. Рядко минава 35°С термометъра. На слънце, на République може и да е станало толкова, разбира се. Права си, че навън е ужасно като е горещо, но всички влакове, трамваи, магазин и са климатизирани. Аз навън не излизам преди 22ч като е горещо, освен по работа. То до нас е ад. Бетонът на Défense се нагрява, а няма зеленина. Е, има фонтани, но си е горещо и пълно с хора по цяла нощ. Ходехме едно време да храним котките през нощта, но сега е пълно с плъхове, които ни бягат през краката безстрашно. Бездомни котки вече няма. Освен плъховете да са го изяли????????Кметството се опитва да ни убеди, че били полезни плъховете. Изяждали изхвърлената храна и така имало по-малко боклук за бунищата. На човек в Парижкия район се пада по плъх и половина. Дано да не мине котка път, но има вероятност да се изнесем скоро.

dolce, кефирът навън ли ферментира? Мислех, че живее в хладилника. А мирише ли докато ферментира? Искам и аз млечен, ама няма откъде. Предлагат ми воден. Не знаех, че има В12 в кефира. Искам и аз.

# 128
Аlice, може би е и до тренинг, наистина.😄 И аз съм свикнала да ходя в жегите, изобщо не ми пречи, а ходенето винаги съм го харесвала и никога не съм го правила по задължение. Даже с най-ниското желязо и хемоглобин съм мъкнела торби в жегата в Пловдив. Но преди няколко години, по един стръмен скалист терен, в жега и с ниско желязо, дори жените на по 60-70 г бяха свежарки и го понасяха по-лесно от мен...А някои изобщо не бяха слаби, чак ме беше срам, че едва дишах и полагах големи усилия, за да ми личи възможно най-малко, че едва дишам...А как се потях от зор (но то с онзи нисък хемоглобин, явно е било и от надморската височина)...😬 Всички ме изпреварваха и чак на следващия ден загрях, че е имало връзка с железния панел!
Невена, отвън на стайна температура си ферментира кефирът.🙂 След ден-два слагам капачка и в хладилника за още толкова време. Стайна температура...преди малко над час беше такава😁 (на сянка, каната и фрайърът отзад не са работили от вчера и не влияят на температурата):

Не мирише кефирът. Ако доближа много нос до буркана, мирише на нещо като кисело мляко, но нетрапчиво (според мен, т.е. от 20-30 см не мирише на абсолютно нищо, все едно имаш кисело мляко в буркан без капачка), но отначало си е просто прясно мляко с гъбата вътре. В хладилника може да се съхранява кефирената гъба.
Dolce, при мен е същото положение. А сега кръвната ти захар сутрин подобри ли се? То сигурно банална ставам, ама гликираният ти колко беше (ако съм те питала и съм забравила, извинявай, че бая хора питах 😁)?
Направи така, че да получаваш ЛС- изписва ми, че си ги забранила.😉

Последна редакция: пт, 29 юли 2022, 21:20 от dolce miele

# 129
"Потенето вади сол, натрий и пиенето на много повече вода без соли влошава положението за някои хора. При липса на магнезий може да го подобри."
 Невена, това не ми стана ясно? Да се пие или да не се пие магнезий?
Аз живея в Хасково😅 . Май не ми завиждаш аа? Тия дни в жегите ми прескача сърцето. Никога не ми е било толкова продължително. И повярвай ми хич не ми се яде мазно , ама и само на растителни храни не бих изкарала повече от ден два. Имам лош спомен от едни пости. Все бях гладна и повече не повторих. И хич не ми се обикаля след хранене на 40 градуса.

# 130
Изкарах деня на 100 гр кисело мляко (като айрян с кафе и доста вода😂), малко извара (със зехтин, сол и сух чесън), чашка кефир с малко горски плодове и сурови тиквени семки. Кефирът беше от първия домашен, но не ми се чакаше до утре.😋 И вода, студена. За нищо друго нямах желание при тези температури. Сега ще завъртя едни яйца, без гарнитури /през деня не ми беше добре и не ми се правят салати, а и не съм много гладна/. Не ми беше добре по едно време, знам, че е малко късно за вечеря, но няма да лягам много рано и не искам после да огладнея.

# 131
Ядете ли песто? Кумата ми правеше жестоко песто от магданоз, зехтин и орехи, и тъй като прочетох грешно рецептата за кюфтенцата, имам останали 2 връзки магданоз, които се чудя как да оползотворя, както и хубав зехтин. Много обичам песто на салати, а и на пържоли, та се чудя включвате ли го в режима си?

# 132
Да, правя песто от магданоз. Много по-често, отколкото от босилек.🙂

# 133
Би ли споделила рецепта?

# 134
Бих, но всеки път го правя на око.😁 Слагам магданоз, зехтин, сол, понякога чесън. Като ядки добавям суров слънчоглед или орехи, пробвала съм и с бадеми и ленено семе даже...

Общи условия

Активация на акаунт