Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 54

• 30 015
  • 743
  •   1
Отговори
# 180
  • Paris, France
Скрит текст:
КЗ над 6 не е ОК в никой момент. КЗ над 6 на 1ви час предвижда сърдечни инциденти и това когато на гладно и 2ри час си е ОК. В стари теми сложих проучването и даже май го има в първия пост.
Е тука съм на съвсем съвсем различно мнение, всъщност колкото и невероятно да звучи референтните граници не са измислени ей така щото на някой му е скимнало, а са направени след мноого мноого проучвания на хиляди и дори милиони хора в продължение на десетилетия, глюкозата да се вдигне до 7 след хранене не вдига риска от никакви сърдечни инциденти, но не трябва да стои дълго там, защото аз па съм срещал проучвания, които твърдят, че глюкоза под 4.5, и инсулин под 5 (а на едно място бях срещнал и под 6) всъщност означават по-голяма дисфункция на бета клетките.

Не знам какво ти е мнението, но стотици проучвания показват точно това, което пиша - рисковете от сърдечносъдови заболявания почват да се увеличават когато КЗ на 1ви час надмине 6. След 7 и 8 конят е отишъл у реката  а над 8.5 се диагностицира преддиабет:

Скрит текст:
Според критериите на СЗО диагностичните стойности на плазмените концентрации на глюкоза в OGTT са следните: IFG като ниво на глюкоза на гладно от 6,1 до 6,9 mmol/L и 2-h под 7,8 mmol/L; IGT като глюкоза на гладно под 7,0 mmol/L и 2 часа от 7,8 до 11,0 mmol/L; диабет тип 2 като глюкоза на гладно от 7,0 mmol/L или повече или 2 часа от 11,1 mmol/L или повече [3,15]. Големи популационни проучвания предполагат, че 1-h PG ≥8,6 mmol/L е диагностичен критерий за предиабет [16], а настоящите мета-анализи показват оптималната гранична точка на 1-h PG ≥11,6 mmol/L за диагностициране на диабет тип 2.

Добавянето на 1-часови нива на глюкоза(категоризиран като <8,6, 8,6–11,5 и ≥11,6 mmol/L) към първия модел осигури значително подобрение в прогнозирането на ССЗ (LR-тест в сравнение с Модел I p=.046) и 1 -h нива на глюкоза ≥11,6 mmol/L е значим предиктор за заболеваемост и смъртност от ССЗ (HR 1,67, 95% CI 1,10–2,53)

Tова от:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7993377/

На много хора изобщо не им изследват КЗ и инсулин на първи час. Виж на dedri2 резултатите!

Много по-лесно се сваля КЗ от 7 на 5.5 или 6 на първи час, отколкото от 10 или 11. Моята беше над 10 и май над 11 даже, но диагноза СПКЯ и ИР, а не диабет. 3 години ми отне да я докарам до нормални стойности.

Кръвта с 6mmol/l глюкоза е по-гъста от тази с 5, а за тази с 7 и 8 не ми се мисли. Колкото е по-гъста, толкова повече бели прави и толкова е по-висок риска от смърт.

Глюкоза под 4.5 и инсулин под 5 защо да показват дисфункция? Може ли линк? Кое им е вредното на тези стойности?

kokix, максималното време е 8 седмици. Не се налага толкова ако няма много мазнина. Следиш на ехограф. Описала съм я в темата за пости, периодичен фаст, наскоро. Ще ти намеря линк, че вече ме болят пръстите.

dedri2, няма как да свалиш мазнина само от вътрешни органи. Сваляш, примерно 10 кила мазнина и от тях 1, 2 или 5 грама са в панкреаса, евентуално и още толкова или 10г са в черен дроб. Аз свалих 5 кила, от 53кг на 48кг. Това е положението. Не можеш да избираш. 72 кила хич не са малко. Синът ми няма 60кг, а е към 1.75м. Не е слаб. В първия пост има линк към история на слаб диабетик, който въпреки ниското тегло се съгласил да направи диетата за 11 дена и се излекувал.

После можеш да върнеш килограми, но само със спорт и повече протеин.

# 181
  • Столичанин ама не в повече :D
И ето виж какво пише в това, което си постнала 2 часа след хранене да не надвишава 7.8, като в това изследване всъщност се набляга на това, че не се обръща внимание на глюкозата на първи час, а трябва да се прави и да не надвишава 8.6 и че това вдига риска от сърдечни инциденти, дори на гладно да е под 6.1 и на втори час под 7.8, докато ти ми развиваш теории да е под 6 след хранене, като забележи там се говори за кръвна захар след хранене не на гладно (отделно има таблици и за холестерола).
Относно бета клетките https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1952235/ "В сравнение с жените, които са имали нисък HOMA-IR и висок HOMA-B, тези с висок HOMA-IR и нисък HOMA-B са имали най-високи RR (Таблица 4). Ниският HOMA-B постоянно се свързва с повишен риск от диабет, независимо от нивата на HOMA-IR. По същия начин HOMA-IR е положително свързан с риска от диабет сред жени с нисък HOMA-B или висок HOMA-B."

# 182
Извинете за глупавия въпрос, но ми направи впечатление, че споменавате по-високи нива на КЗ на втория час, отколкото на гладно и забелязах, че при мен е обратното.
Как мога да го тълкувам или си е окей?

На гладно - КЗ 4.36 mmol/l
1-ви час - КЗ 6.64 mmol/l
2-ри час - КЗ 3.66 mmol/l

# 183
Глюкозата не трябва да пада под 4, падне ли под 4, значи има проблем, при теб вероятно е избълван доста инсулин и затова ти е паднала толкова кръвната захар. Simple Smile

# 184
Е има едно нещо наречено бирено коремче, така че... , не съм докосвал такова нещо поне от 5 години (въпреки, че имаше едни с плодов сок дето много ми харесваха, ама там калориите със сигурност са били още повече Smile ).

Да не е така неречения Крик бира с черешов вкус ..много ми харесваше преди , има и с малинов вкус ..ама не е за нас ...Sweat Smile

# 185
Беше радлер тъкмо бяха наизлезли и беше с лимонов сок и после и с грейпфрут, инак вчера май видях и една баш с малина, ама не обърнах внимание на марката, дали е тая. Simple Smile

# 186
Глюкозата не трябва да пада под 4, падне ли под 4, значи има проблем, при теб вероятно е избълван доста инсулин и затова ти е паднала толкова кръвната захар. Simple Smile
Благодаря за бързия отговор. Гугъл ме отведе до "реактивна хипогликемия", но не знам дали е релевантно. Доста ми прилоша след като я изпих глюкозата, чак търсех къде да се облегна, след излизане от лабораторията на втория час (когато реално е била тази глюкоза), също не ми беше добре, но го отдадох на топлото време. Rolling Eyes

Инсулинът е така

на гладно - 15.10 µU/ml
1-ви час - 118 µU/ml
2-ри час - 27.2 µU/ml

# 187
Скрит текст:
tays, честит преддиабет 💐. Hba1c 5.7-6.4 = преддиабет според офицЕЯлнЪтЪ медицина:

https://www.cdc.gov/diabetes/managing/managing-blood-sugar/a1c.h … pe%202%20diabetes.

Hba1c 5.7% e усреднена КЗ от 6.4mmol/l или 117мг/дл. Егати! Достатъчно да храни милиарди гъби и бактерии във всеки един момент.

Това с подуването след оцет ми прилича на някакви гъби.

Лошата новина - колкото и спорт и диета да правиш, гъбите си ядат месцето, алкохолеца и малкото ВХ, които поемаш и си произвеждат захар. Ти си имаш захарна фабрика в червата в момента, според мене.

Добрата новина е, че с малко по-сериозна и еднообразна диета и добавки можеш да се отървеш от тях. Спират се алкохол, ВХ, всякаква сурова храна и се яде само готвено под налягане. Всички зеленчуци и ядки имат гъби по повърхността. Трябва да минат през огън от поне 105-110°С за да се изтрепят.

Диетата не е трудна. Хвърляш цели парчета пуешко, дворно пилешко, риба, даже овче или краве месо в тенджера под налягане, заедно със спанак, лук, чесън, зелено, прясно зеле, броколи, бок чой, коприва, лапад, каквото се сетиш, сол, черен пипер, куркума, канела, сминдух, дафинов лист и сварява хубаво. Ядеш веднага. Ако ще ядеш втори път, претопляш 10 мин под налягане, но идеално изяждаш веднага. Едно или 2 яденета на ден в малък прозорец.

Eй това е илачът:

https://www.amazon.com/Pure-Essence-Candex-Supplement-Capsules/dp/B095DGT4M2

Разгражда обвивката на гъбите. Чела съм по групи, че излиза много по-евтино да се купят ензимите поотделно, на прах, ама не записах откъде. Това са амилази, целулази и ей такива.

Отделно куркума с черен пипер, по 2-3г куркума и 10-15мг черен пипер няколко пъти дневно, 2 пъти май беше и лимонтозу и вит С непрекъснато. Тях можеш да ги купиш на прах в кутия. Лимонената киселина неутрализира алкохола, който захарните гъби произвеждат.

Алкохол + киселина = естер + вода.

Цейлонска канела, много чесън, люти чушки и карамфил (подправка) са полезни.

Itraconazole, Nystatin и всичко по рецепта не работи в дългосрочен план.

Пилешкото може да влоши гъби ако е пълно с антибиотици. Свинското и то. Мляното месо е 50% бактерии и гъби, 99% ако е от витрина. Азара беше писала за висока КЗ след пиле от витрина.

Ми, това е.

А, линковете!

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814612001744

https://drhyman.com/blog/2010/07/23/is-hidden-fungus-making-you-ill/

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0003986174800111

https://www.future-science.com/doi/full/10.4155/fmc.13.189

https://www.nature.com/articles/s41598-018-25154-9

Маслото от риган трепе гъбите, но трепе и полезните бактерии.

поредното безценно писание, мерси Невена , спирам всякакво мляно месо и свинско, направо като четях какво си писала и ми стана страшно .. ще оставя само телешките котлети, дробчета всякакви , риба и това е..
зеленчуците са ясни..и наблягам на пресни зеленчуци и яйца.. Да, така е Невена, Хасково беше рай от към пресни зеленчуци, сега не знам как е , от много време не съм се връщала..Предполагам си ходила там щом така добре си запозната Simple Smile Yellow Heart

# 188
Благодаря за бързия отговор. Гугъл ме отведе до "реактивна хипогликемия", но не знам дали е релевантно. Доста ми прилоша след като я изпих глюкозата, чак търсех къде да се облегна, след излизане от лабораторията на втория час (когато реално е била тази глюкоза), също не ми беше добре, но го отдадох на топлото време. Rolling Eyes

Инсулинът е така

на гладно - 15.10 µU/ml
1-ви час - 118 µU/ml
2-ри час - 27.2 µU/ml
Еми имаш инсулинова резистентност, инсулина на гладно трябва да е под 10 (дори под 8 ), на първи час трябва да е под 50, а той се вдига повече от два пъти и съответно ти сваля много кръвната захар и оттам изпадаш в хипогликемия.

Последна редакция: нд, 31 юли 2022, 11:43 от jerami

# 189
  • Paris, France
Извинете за глупавия въпрос, но ми направи впечатление, че споменавате по-високи нива на КЗ на втория час, отколкото на гладно и забелязах, че при мен е обратното.

И при мене беше точно така. С отслабване, режим, спорт, добавки и К1 се оправи. Щях да припадна на първото ОГТТ. Реактивна хипогликемия е, да. Имах през втората бременност, като КЗ падаше още на 1ви час. Стойностите на КЗ не се тълкуват сами, а заедно с инсулин.

Благодаря за бързия отговор. Гугъл ме отведе до &quot;реактивна хипогликемия&quot;, но не знам дали е релевантно. Доста ми прилоша след като я изпих глюкозата, чак търсех къде да се облегна, след излизане от лабораторията на втория час (когато реално е била тази глюкоза), също не ми беше добре, но го отдадох на топлото време. Rolling Eyes

Инсулинът е така

на гладно - 15.10 µU/ml
1-ви час - 118 µU/ml
2-ри час - 27.2 µU/ml

Имаш много висок инсулин на първи час, който пада бързо, но не достатъчно за да влезеш в кетоза и да започнеш да произвеждаш кетони за мозъка. Когато КЗ на човек с нисък инсулин падне малко, той увеличава производството на кетони с много. При ИР, пред диабет и диабет с висок инсулин това не може да се случи. В първия пост е показано:

Като успееш да влезеш в стабилна кетоза, ниската КЗ няма да ти пречи, защото има кетони.

Първоначално ядеш често и по малко и намаляваш ВХ много бавно. Така няма да има големи скоци. Сама по себе си, ниската КЗ не е проблем.

diabetes, ходила съм, да. Единият ми прадядо е живял там през 50те 🥳. Няма земи там, бежанец е бил. Не съм стъпвала в района от поне 35 години. Отдавна няма при кого 💐.

# 190
Flowers Blossom

И при мене беше точно така. С отслабване, режим, спорт, добавки и К1 се оправи. Щях да припадна на първото ОГТТ. Реактивна хипогликемия е, да. Имах през втората бременност, като КЗ падаше още на 1ви час. Стойностите на КЗ не се тълкуват сами, а заедно с инсулин.

Благодаря за бързия отговор. Гугъл ме отведе до &quot;реактивна хипогликемия&quot;, но не знам дали е релевантно. Доста ми прилоша след като я изпих глюкозата, чак търсех къде да се облегна, след излизане от лабораторията на втория час (когато реално е била тази глюкоза), също не ми беше добре, но го отдадох на топлото време. Rolling Eyes

Инсулинът е така

на гладно - 15.10 µU/ml
1-ви час - 118 µU/ml
2-ри час - 27.2 µU/ml

Имаш много висок инсулин на първи час, който пада бързо, но не достатъчно за да влезеш в кетоза и да започнеш да произвеждаш кетони за мозъка. Когато КЗ на човек с нисък инсулин падне малко, той увеличава производството на кетони с много. При ИР, пред диабет и диабет с висок инсулин това не може да се случи. В първия пост е показано:
Скрит текст:

Като успееш да влезеш в стабилна кетоза, ниската КЗ няма да ти пречи, защото има кетони.

Първоначално ядеш често и по малко и намаляваш ВХ много бавно. Така няма да има големи скоци. Сама по себе си, ниската КЗ не е проблем.

diabetes, ходила съм, да. Единият ми прадядо е живял там през 50те 🥳. Няма земи там, бежанец е бил. Не съм стъпвала в района от поне 35 години. Отдавна няма при кого 💐.

ех, веднага щях да те поканя, ако си бях у дома, щяхме да походим из Кенана и Ямача, а после да се подсладим със сладки зеленчуци...Yellow Heart Flowers Blossom

# 191
Да не е така неречения Крик бира с черешов вкус ..много ми харесваше преди , има и с малинов вкус ..ама не е за нас ...Sweat Smile
Ох, аз умирам за крик.

# 192
  • Paris, France
Скрит текст:
И ето виж какво пише в това, което си постнала 2 часа след хранене да не надвишава 7.8, като в това изследване всъщност се набляга на това, че не се обръща внимание на глюкозата на първи час, а трябва да се прави и да не надвишава 8.6 и че това вдига риска от сърдечни инциденти, дори на гладно да е под 6.1 и на втори час под 7.8, докато ти ми развиваш теории да е под 6 след хранене, като забележи там се говори за кръвна захар след хранене не на гладно (отделно има таблици и за холестерола).
Относно бета клетките https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1952235/ "В сравнение с жените, които са имали нисък HOMA-IR и висок HOMA-B, тези с висок HOMA-IR и нисък HOMA-B са имали най-високи RR (Таблица 4). Ниският HOMA-B постоянно се свързва с повишен риск от диабет, независимо от нивата на HOMA-IR. По същия начин HOMA-IR е положително свързан с риска от диабет сред жени с нисък HOMA-B или висок HOMA-B."

Нисък HOMA-B означава нисък инсулин и висока КЗ, което показва измиране или хайде, заспиване на бета клетките в панкреаса и се случва дълго след качване на инсулин и КЗ. То това си е стадий на диабет 2, вече и то доста напреднал. От пишещите в темата Азара се беше докарала дотам. Висок HOMA-B, ако HOMA-IR e лош, означава хиперинсулинемия, може и без, все още патологична промяна в КЗ. Нисък HOMA-B с нормален HOMA-IR е профил на човек, който генетично не е склонен към хиперинсулинемия. Такава е тук Азара. Никой не оспорва, че до диабет 2 може да се стигне и без хиперинсулинемия, особено на гладно.

8.6 и 7.8 са точно случайни стойности ма КЗ след ОГТТ, усреднени от стойностите на 10 или 15 000 случайно избрани, уж здрави в момента, каквито в днешно време няма. Инсулинът на гладно на средният американец е 14. С такъв не можех да стана от леглото. Това са стойностите на СЗО, а не от проучването. Проучването показва ясна корелация между висока КЗ на първи час и смъртност от сърдечно съдови заболявания и зависимостта е силна и експонентно покачваща се. Прибави, че на много места изобщо не мерят инсулин и мерят КЗ само на гладно и 2ри час и 70% от хората с ИР си мислят, че са здрави. Попадни на джипи като това на tays да ти вика, че всичко ти е наред с инсулин 9 и КЗ 5.7 + повишени левкоцити и лимфоцити и чакай още 2 години без да правиш нищо по въпроса!

Всяко увеличаване на КЗ с 1 mmol/l увеличава рисковете от смърт при съдов инцидент с 4% при недиабетици и 5% при диабетици. Това са рискове от смърт. Защо изобщо да допускаме такива инциденти? Оживял инсулт с парализирана дясна половина не знам дали е по-добро от смърт. Или инфаркт и стентове, байпас.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15136307/

"В сравнение с високата кръвна захар, скоците на кръвната захар могат да имат по-голямо влияние върху развитието на коронарна артериална болест при пациенти с Диабет 2. Флуктуацията на кръвната захар е значително свързана с дебелината на интима-медия на каротидната артерия при диабет 2"

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3723244/

Скокът е, логично по-малък когато КЗ се качи от 4.9 на гладно до 5.8, примерно, отколкото от 4.5 до "препоръчаното" 8.6. В първият случай е 0.9, а във втория 4.1. Амплитудата е огромна. Добави една хипогликемийка от 2.9, каквото правех аз на втори час, след КЗ 11 на първи и картината е пълна. По 3, 4,5 скока дневно, всеки ден и след 20г парализа. Е, рискът от смърт ще е по-нисък при по-ниска КЗ.

Референтните стойности за диабет бяха 7.8ммол/л или 140мг/дл до 1998г. Тогава ги свалиха на 126мг/л или 7ммол/л. Това, че някой не е класифициран като диабетик през 1997г с КЗ 7.5 или даже 7 или 6.5 прави ли го здрав?

Бременна с КЗ над 5 или 5.3 на гладно се диагностицират с диабет. При бременност се прави OGTT със 100г глюкоза, а не със 75. Критериите за диабет са над 10 на първи час и над 8.6 на втори. ОК ли е за бременна жена да се разхожда с КЗ 9 и 8 два часа? Как подобна КЗ уврежда кръвоносни съдове на небременни, а за бременна е ОК?

https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/glucose-tolerance-te … bout/pac-20394296

Виж на Clouded mind захарта- 4.36 на гладно и 3.66 на втори час, че и на 1ви 6.64 хич не е лоша. Остави същия човек с инсулин над 15 на гладно и 118 на първи час без магнезий, К1, Д3, Б12, фитнес и до 2-3 години може да имаш диабетик или умрял от инсулт. С малко витамини и кардио за година или 2 човекът ще е с идеална КЗ и няма да припада. На него даже лекарства не му трябват.

Опитвам се да кажа, че е по-добре да имаме КЗ под 6 на първи час, защото КЗ не е статична и ако се разболеем или заседим може да се качи.

# 193
Здравейте!
Да ви се представя - новозаписвам се в темата като всъщност чета от известно време насам, няколко месеца, но бях в анонимност. Заела съм се с четене на по старите теми,  малко разбъркано, но ги чета. Като попти всеки новодошъл имам дооста въпроси, затова ще помоля за малко търпение, а аз от своя страна ще се опитам да не бъда от онези потребители, които задават глупави въпроси, макар че не обещавам. Въпреки че изчетох доста информация от старите теми съм доста объркана, но ще запопна със малко информация за себе си че да е ясна картината. Аз съм доста по малка от повечето тук, на 25. Откри се ИР преди около половин година случайно.  От тогава горе долу ви и чета и веднаха предприеха сама мерки..които си мислех че са доста добри и може би са/бяха, но с времето и повече четене назад в темите започвам да де съмнявам, пе това което предприех беше най правилният подход за мен. За това и ще помоля за малко съвети, лато особени благодарности искам да изразя към Невена, защото нейните мнения си ги запазвам почти всички / но това не ми пречи да не знам какво да правя/.
Та, работара е такава че веднага след като ми казаха ИР започнах кето. Строгичко. За месец два свалих значително и кз и инсулин.  До под 5 на гладно от над 10 инсулин и кз над 5. В началото не знам колко кила бях, но не бох се определила с наднормено тегло,  може би бях близо до 60 с ръст около 168/9. В момента се движа между 53/54/55. Бях станала 52 по едно време. Но да кажем средно сега съм 54. Имам си сланина, но не колкото преди като основно си е съсредоточена в корема, но пак не до степен , в която да не мога да се пусна по къси гащи например. Абе за останалите неразбираши хора биха казали че за човек който има сравнително не активен живот съм добре. Колко ми е обиколката на талията не знам, нямам метър и не съм мерила. Нося къси гащи с висока талия размер 34 или ХС/С, или 36/М ако са с по ниска , до два пръста под пъпа. На какви см отговарят не мога да кажа - може би 70? Има- няма.

Реално знам че мога да свалям още  ако продължа на стриктно кето, даже и без да се мърдам. Но последно време отпуснах режима и вече не е толкова кето, колкото по либерално НВВМХ. Имах покачване на кз и инсулин, но го отдавам на това че смесвах мазно с ВХ, колкото и малко да е било. Поправих се, започнах да си разделям храненията така че като реша да ям малко ВХ да няма мазно , а само фибри и протеин. Като ям мазнини, не ям ВХ от нищо друго, освен салати/ домат най вече/ . И започнах да ходя. Без значение дали ям ВХ или не. Може обяда да ни е бил чисто НВВМХ, аз тръгвам и ходя 2 3 часа. Не с цел негативните въглехидрати , а да си направя 10 -15 000 крачки за деня.
Започнах да си правя експерименти по прочетени неща в темата - например определям едно ядене за деня,  което е по WFPBD обяд да кажем и ям 40-50 гр ВХ чиста леща с нахут, с цвекло, зелени някакви и без капка добавено мазно. После тръгвам да ходя средно бързо / когато правех това ходих с темпо между 9.20 - 10.20 минути на километър/  или малко над 6 км в час. Резултатите бяха - стойности след час и 30 мин попти винаги около 4.8/4.7/4.9/4.6/4.4. Варираха. На втория час падат с по още малко. Е понякога след 1. 30 мин ходене бешд 5.00. Походя още 30 мин - 4.8. Но да кажем е имало разлика в темпото. Несъзнателно понякога го увеличавам или не е равномерно и го отдавах на това.
Тези експерименти си ги правех с една и съша храна - леща, боб, нахут, цвекло такива може ни около дедмица всеки ден по 1 хранене / защото не мога да ходя след всяко/ . След това поради невъзможност пак си се храня мазно, протеин, салата, с разлика че пак тръгвам да ходя, но го удрям на спортно ходене/ баш спортно, онова със стегнати крака и торс, контролирани движения на ръцете и завъртане на таза/ с доста висока скорост бих казала. Не отговарящо на изискването за VO2 50%.
Сега съм на почивка и използвам това време да си преобмисля напина на хранене , а тази тема е може би най доброто място да получа съвет.

Казуса ми е - искам / и вече започнах/ да се захвана сериозно със фитнес и силови тренировки. Искам да имам мускули и стегнато тяло. Но от темите знам, че ако ше се спортува усилено, кетото не е подходящо понеже метаболизма се прецаква. Аз каквото и да правя струвам над 50 гр ВХ не докарвам на ден , ако не съм решила да ям растително поне едно хранене. Основният ми проблем е че карам на доста ниски калории - някои дни не знам дали до 1000 ги докарвам, но да речем до 1200- 1400 макс на ден. Което от темите съшо знам, че за човек, който не е смъртно затлъстял да кара на прекалено ниски калории не е много ок / ако не се лъжа, ще ме извинявате/
И понеже се обърках в собствените си мисли да мина направо на питанките точно и ясно: искам да тренирам силово/ кардио/фитнес/ходене/ абе да развивам мускули, но искам да имам и достатъчно енергия да хо правя и да не си вредя. Може ли съвети, препоръки кой е най - подходящият подход в такъв скупай? Да продължавам не кето, а НВВМХ, да ям повече високо протеиново, с по- малко мазно, но за сметка да вдигна малко добрите ВХ, или да опитам изцяло  WFPBD без мазно? Или някакъв друг вариант..

Отново, искам да се извиня защото предполагам е питано и преди, не искам да съм от хората, които карат другите да се повтарят прекалено много, но информацията е страшно много и темите назад също.
Най- големият ми страх е да не си отуча тялото съвсем да възприема ВХ, защото ми се струва че това се случва. Искам да мога да си ги ям и понасям / не веднага разбира се, с времето и не по 300 гр на ден/ . Просто в момента съм изплашена, че си вредя повече отколкото си помагам. Знам основите -  ВХ и мазно заедно не,  калории от зелено и листа задължително. Аз плод не съм поглеждала от 7 месеца насам. Страх ме е да видя какво ще ми стане с кз , ако сега , след толкова време без ВХ взема пе изям 5 ягоди примерно. Или банан. Не знам дали ако сега направя ОГТТ резултатите няма да съм още по лоши от началните / да, знам че е нормално да са по лоши, когато не си ям ВХ дълго време, това не пречи да не искам да е така/. Искам да си науча тялото да възприема ВХ без особени драми. Просто ми трябва някакъв подход, който не мога да измисля какъв да е и затова се допитвам до вас.

Моля ви, само не ми се карайте много. Както казах -обърквацията в главата ми е голяма.

Предварително съм благодарна на всеки решил да сподели мнение и препоръка!

# 194
Здравейте, снощи бях поканена на гости от съседката по женски. Беше купила бяло вино, и мезета шунка луканка и тн
Пихме доста поне за мен тк аз грам не пия алкохол, сутринта очаквах к.з да е много висока - 5.7 показа и много се изненадах, тк. От една малка бира к.з при мен скача над 7.
Вечеря риба пак със салата, но и ходих да вървя имам подобрение със ставите и вече вървя с по бърз темп.

Общи условия

Активация на акаунт