Отговори
# 1 695
  • София
Нищо общо няма местоположението с данъците, когато си с договор. При самоосигуряване е различно и тогава може и офшорка да имаш.

# 1 696
Напротив, ако прекарваш повече от 6 месеца в друга държава, от която работиш, си длъжен да имаш социално осигуряване там, включително да си смениш местоположението за данъчно облагане. Това за ЕС поне, правилото за 183 дена. Това за данъците и социалното.

Дори при по-кратки престои, които са несъгласувани, работодателят има право да ви направи забележка или дори да ви уволни. И няма нужда да е чужбина, стига на теория да е от различен от заявения за хоум офис адрес.

# 1 697
  • София
Нали и аз това казвам, има разлики при самоосигуряване и работа на договор.

# 1 698
Аз доколкото разбрах, каза, че нямало разлика с договора - което написах си е баш за работа на трудов договор. Има връзка местоположението с данъците, които трябва да плащаш, и как още.

# 1 699
  • тук-там
Напротив, ако прекарваш повече от 6 месеца в друга държава, от която работиш, си длъжен да имаш социално осигуряване там, включително да си смениш местоположението за данъчно облагане. Това за ЕС поне, правилото за 183 дена. Това за данъците и социалното.

Дори при по-кратки престои, които са несъгласувани, работодателят има право да ви направи забележка или дори да ви уволни. И няма нужда да е чужбина, стига на теория да е от различен от заявения за хоум офис адрес.
+ 1 Дамата е обяснила мн добре във всичките си постове!

# 1 700
  • пустинята Гоби
Какво е обяснила? Никой не твърди противното на дамата.

# 1 701
Обичам да се изненадвам приятно, разкошен уикенд си изкарахме. Видин, Белоградчик..и накрая попаднахме на пещера, за която не бях чувала - Венец.
Изумителна! Много приказна и красива.

Последна редакция: нд, 21 авг 2022, 20:48 от Angel_wing

# 1 702
Angel - много ефектно! Впечатлена съм от каската! Браво! Нещо за подходящи обувки имаше ли в инструктажа ?
Колкото до хоум офиса и къде и колко и кога …Има значение. Работодатвлет в БГ трябва доста да изпише и дефинира работата ОТ ДОМА.
Моята тясна сфера напр. Е Безопасност и ЗдрВе при Работа, трябва са ви кажа, че може да бъде много “на ръба”, предвид задълженията на работодателя..
На англ. Има една по-широка трактовка - REMOTE WORKING vs възприетата от нас home office.
Само да спомена, трудова злополука - на работното място и също по време на пътуването към/от дома…
При командировки, понякога дефинираме и “home away from home”. Това може да бъде времето след като се настаниш в хотел, квартира и т.н.
НО ДА НЕ ЗАДЪЛБАВАМЕ. Но е важно всеки да си знае границите .
Което и да е условието, и работодателя и работещия трябва да са на ясно с границите - писани и неписани, има много аспекти Simple Smile

Насладете се на почивния ден. За работа - от утре да говорим Simple Smile

# 1 703
Още от основаването на организацията, в която работя, всички служители са работили хоум офис, мисля 2008 е основана. Така е замислена изначално. Имаме служители на 6 континента, от тях има самонаети, има на договор, има и на хонорар. Никой не се интересува къде се намираш физически, стига работата да е свършена и да си достъпен онлайн при необходимост. Някои екипи са се самоорганизирали в малки офиси, но масата работещи при нас са хоум.
Договорите им са съобразени с местното законодателство по местоживеене.

# 1 704
Мариета, може и да е имало инструктаж, но ние “догонихме” групата, която беше влязла вече. Дадоха ни само каските и пари даже не ни взеха, защото не беше сигурно, че ще мога да сляза - доста стръмно и ниско беше, на 4-ри крака бях по едно време..)
Ама се справих, ентусиазма ме спаси и после на излизане им платихме.
Изобщо - цял уикенд приключения бяха.
Все на минута преди пороя се измъквахме. В Белоградчик се оказахме с дублирана резервация и никъде нямаше места за спане. Накрая една съседка на мястото ни прибра да нощуваме и тях - в чисто нова самостоятелен етаж. И пари не ни взе. Вечерта - сме на “Мама Миа” на скалите..валя проливно до преди спектакъла. Раздоха ни дъждобрани, но чак накрая на спектакъла заваля. После мокри отидохме да пием вино в една готина кръчма, където бяхме обядвали  и собственика ни почерпи с вино и мезета..)

# 1 705
  • Варна
Изобщо не е по темата за стила, но и аз се включвам с моя опит с хоум офис. Задължително работя от дома, като управителката подава документи в Бюро по труда и в Трудова медицина - на кой адрес се намирам в работно време. Подметнах, че имам чудесен вариант да се намирам на още едно място денем, с идеален интернет и т.н., но тя ме "отказа", като сподели, че трябва да извърви целия път с документи повторно, за да ме впише с втори адрес. Отказах се, за да не я затруднявам. Щеше да бъде за някакви дни, които се броят на пръсти.

# 1 706
Насладете се на почивния ден. За работа - от утре да говорим Simple Smile
Четири бяха моите почивни дни и този път им се насладихме максимално. Днес понеже разхлади почти два часа обикаляхме с куч. Пихме кафенце, после биричка и сега се опвам с книжката на климатик.

Последна редакция: нд, 21 авг 2022, 18:46 от MagniМ

# 1 707
Чуден сладур Магни!
Кучешка версия на нашия котешки Шошо Wink

Ангел,
Чудесно и емоционално прекарвате явно!

# 1 708
Мариета, аз съвети приемам всякакви, за да ставаме все по-красиви и стилни с годините.
Бад карма е права за правилото за 183 дни в годината, формира се място на стопанска дейност и подлежи на данъчно облагане.
Аз предпочитам да ходя на работа, не харесвам хоум офиса, но свикнах.

# 1 709
  • София

Имам уволнени колеги, които се бяха полакомили  да работят хоум офис от Гърция.
Това изглежда ужасно подло. Когато аз бях хоум офис, просто ми беше казано, че ако се наложи да ме извикат в офиса трябва да се явя в рамките на 30минути. Което пак е гадно, защото все пак обличане, път в трафика и тем подобни също отнемат време.
Не, не е подло. Имаш го в договора, че работиш само на територията на РБългария. Уловката беше нещо от сорта, че по трудово законодателство, ако се случи злополука с теб, важат законите в твоя полза и ще имаш право на обезщетение, само ако си на територията на страната. Фирмата не се ангажира с допълнителни рискове.
P.S.  виждам, че BadKarma го е пояснила назад много добре! Благодаря за включването! Flowers Hibiscus

Аз за 30 мин не бих могла и София да се отзова на повикване. Това е невъзможно!

Днес на плажа така
Скрит текст:

Последна редакция: нд, 21 авг 2022, 16:25 от kopche

Общи условия

Активация на акаунт