Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 34

• 30 454
  • 758
  •   1
Отговори
# 675
За съжаление писах на консултанти на 3 места и получавам отгвори - да се види от аг и дерматолог преди раждането. Да ама аг казва, че няма проблем, дерматолог не е наясно какво може и не може да се приложи по време на бременност нито пп време на кърмене.Ток или течен азот? Консултантите и те не знаят. Дали е окей да се ползва силиконово зърно, ако нямеря подходящо или някаквс обикновена лепенка отгоре?
Никой не отговори на дамата с папилома, предполагам защото просто никой няма такъв опит. Аз бих се свързала с консултант по кърмене и то от Ла лече лига или IBCLC.

Не знам дали е същото, при мен с голямото дете ми беше се появила много малка, все едно пъпка на столче на едната ареола, но в края далеч от зърното и не пречеше на кърменето. Правех й компреси с оцет между кърменията и като се сви малко я махнах с пинсета, продължих с компресите до падане на коричката. Повече не се появи. Но беше много малка, не знам при вас как е.

# 676
Здравейте, бебето е на 2 месеца и половина. Наддава добре, но смятам, че това е благодарение на добавката.
Имам нов проблем, бебето отказва да пие добавката.... Никога не е била на кърма само, винаги е пила и адартирано мляко, а сега рязко отказва.  Не намирам причината, май по-скоро е в бибероните, имам всякакви, но вече на всички се мръщи.  Давам доста добавка, изпива по 90-100-120мл, нямам идея как ще успея да ги заместя с кърма.
За колко време гърдите се пълнят след изсукване?
Всички казват слагай я често на гърда -ами слагам я, но то като няма нищо бебето само се изморява  и се ядосва...
Иначе суче много настоятелно,  личи си че е гладна, къса ми се сърцето...
Направо съм в шок днес, не знам какво се случва и как ще се справим Sad

Здравейте , има ли майки чийто бебета са с рефлукс и кърмят? Ние още сме на смесено хранене, тъкмо успях малко до увелича количествата и тя започна много да повръща. Взехме като добавка антирефлуксно мляко, което не повръща.
Слагам я на гърда, суче после в повечето случай го повръща и няма какво да направя освен да дам АМ. След това се цедя и на следващото хранене давам с шише, но пак повръща.
Направо ми става лошо, какво ли не направих, за да и осигуря повече кърма, а то се получава така , че получава все по-малко, защото я повръща..

Здравейте, колко е голямо бебето и как наддава? Рефлукса е доста неприятно състояние, но ако бебето успява да наддава добре, се приема, че не е голям проблем (е, не и за мама, която трябва да пере, да носи изправено и да се притеснява по 28 часа в денонощието).
 По принцип за бебета с такъв проблем се препоръчва да се кърмят в по-изправена позиция, често и по малко, за да могат да задържат колкото се може повече мляко. В някои случаи се дават сиропи, или по малко антирефлуксно АМ, което да действа като тапа, за да се задържи млякото.

# 677
Дайте малко повече информация, суче и плаче, че е гладна или какво се случва? Може би не иска добавката, защото няма нужда от нея, вероятно изсуква повече отколкото си мислите. Като спрете да давате добавка и суче само от гърда, ще си достигне нужните количества. Гърдите никога не са празни, производството е постоянно. Пример, ако преместите на втората гърда и върнете пак бебето след 10 мин на първата, ще усетите как млякото потича отново. Махате шишето, давате да суче често и за няколко дни количествата ще са ок. Просто се доверете на себе си. Успех

# 678
да, освен ако нямате доказан проблем , заради който не можете да произвеждате достатъчно кърма, за няколко дни с често кърмене количествата се напасват към потребностите на бебето.

# 679
  • София
А можете и да дохранвате със сонда, така цялото сукане ще е на гърда, което че стимулира производството, а паралелно ще пие и от добавката. НО така няма да има как да знаете дали не преяжда, ако се окаже че си суче достатъчно количество от гърдите.

# 680
Здравейте, не смятам, че суче достатъчно от гърдите. Като намалее млякото и започва да се дърпа и да плаче. Захапва и пуска зърното, извива се назад. Въпреки, че видно е гладна категорично отказа добавката...
Тази сутрин памперса и беше едва едва напишкан, а обикновено е целия напишкан и тежък. Цяла нощ спа с мен, не сука през цялото време, от 2 до 6 направи по-голяма пауза, но не можах да я събудя по никакъв начин.
Притеснявам се да не се дехидратира.
Нямам доказан проблем, горе долу се ориентирам кога суче мляко - прави го ритмично и дълбоко, и се чува, че гълта. За съжаление това не трае повече от 2-3мин на гърда.
За сонда се замислям и аз.

# 681
Принципно, ако е нещо извънредно този отказ от добавката  и има необичайно поведение, уверете се дали е здрава. Тоест да се изключи болка в гърлото, афти, някакъв дискомфорт, който да причинява да не иска да се храни. За краткото сукане, все пак от шишето тече бързо и лесно. От гърдата като потече, първо е много, после силата намаля и трябва да изсуква тя. Нормално е да се мръщи, но ако се налага ще свикне, много бебета се хранят така и това не е мъчение, не се притеснявайте. Просто трябва да свикне, по-различбо е от шишето, а и самото бебе заяква. Изключете здравословен проблем и не се притеснявайте толкова от кърменето. В крайна сметка са създадени да сучат, редки са случаите, когато това не им е възможно. Потърсете и консултант, за да ви е от полза.

# 682
Здравейте! Моето момиче направи един месец. Но аз от известно време се чувствам като разглобена (буквално). Знам, че е нормално и е свързано и с изтощението, но се чудя дали има някаква добавка, която да ме укрепи малко. В последно време състоянието на ноктите и косата ми доста се влошиха и явно имам някакъв недостиг, та въпросът ми е как да подобря нещата? В момента пия премама, но сякаш не ми върши кой знае каква работа. Сега гледам една добавка за кърмачки на прегнакеър. Някой ползвал ли я е и доволен ли е? Изобщо всякакви предложения приемам.

# 683
Храните ли се балансирано с достатъчно протеини - трябва ви поне един грам протеини на кг телесно тегло (млечни, месо, яйца) в комбинация с достатъчно въглехидрати - плодове, зеленчуци.
Възможно е да имате и проблем с щитовидните хормони - бременността и умората се отразяват на жлезата. Проверете витамин Д, както и Б12 и суплементирайте, ако има нужда.
Иначе за освежаване опитайте с цитрусови фрешчета, витамин Ц помага срещу умора, и не забравяйте протеините Simple Smile

# 684
След бременността нивото на някои хормони рязко спада, от там косопад и проблемите с ноктите. След няколко месеца ще премине. За умората... аз поне не открих начин нито с витамини, нито с храна, просто трябва сън, като липсва, натрупва се. Моето човече почна да спи едва сега на 1г6м, така че няма да обяснявам. Единствено от Б комплекс на Допелхерц мисля имах добри резултати като усещане.

# 685
Маги, старая се да си набавям протеини. Всеки ден ям месо, даже май е в повече, защото и килограмите за сваляне не са малко. И плодове ям всеки ден. За съжаление не пропускам и нещо сладко да хапна, но все пак гледам да не прекалявам. Ще си пусна и някои изследвания да видим какво ще излезе. Благодаря за съветите!

# 686
Според педиатърката проблем няма. Щом суче от гърдата не можело да има афти и тн. По-скоро не и харесват бибероните, имало такива бебета. Нослето е леко запушено. Друго необичайно не виждам. С още двама педиатри се консултирах, но всички казват остави я на гърда, ще се види дали наддава.
Обаче трябва ли да спре да наддава /евентуално/ за да се търси проблема? Притеснено  ми е, но не знам какво друго да направя.

Принципно, ако е нещо извънредно този отказ от добавката  и има необичайно поведение, уверете се дали е здрава. Тоест да се изключи болка в гърлото, афти, някакъв дискомфорт, който да причинява да не иска да се храни. За краткото сукане, все пак от шишето тече бързо и лесно. От гърдата като потече, първо е много, после силата намаля и трябва да изсуква тя. Нормално е да се мръщи, но ако се налага ще свикне, много бебета се хранят така и това не е мъчение, не се притеснявайте. Просто трябва да свикне, по-различбо е от шишето, а и самото бебе заяква. Изключете здравословен проблем и не се притеснявайте толкова от кърменето. В крайна сметка са създадени да сучат, редки са случаите, когато това не им е възможно. Потърсете и консултант, за да ви е от полза.

# 687
Ако до преди проблема е яла по 120 мл АМ на 2 месеца, то вероятно сте си намалила кърмата доста вследствие на дването на такива количества АМ. Сега когато отказва АМ се въртите в затворен кръг, защото имате малко кърма плюс не иска АМ. За да увеличите кърмата трябва да започнете да кърмите почти постоянно за седмица-две. Само изказвам предположение за проблема. Дори и да е такъв, мисля, че ще ви трябва консултант, за да излезете малко от порочния кръг и да потръгнат нещата.

# 688
Да, точно така е. Първият и месец така и не повярвах, че ще имам достатъчно кърма, а тя се роди едро бебе е хапваше доста лакомо, никога не отказваше добавката.

# 689
Слагайте я често на гърда. С дъщеря ми имах трудно начало на кърменето и ползвах първия месец везна. Синът ми се роди недоносен, беше ми важно да кърмя, в същото време трябваше да наддава достатъчно и взех под наем везна. Следях му теглото ежедневно, но във Вашия случай може да мерите на 2-3 дни, за сте спокойна, че наддава. В началото ще се сърди, но на всяко мрънкане предлагайте гърда и количеството ще се увеличи. Имайте вяра в себе си. Кърменето не е на всяка цена, но си заслужава да опитате да мине само на кърма. Успех.

Общи условия

Активация на акаунт