За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 30 463
  • 760
  •   1
Отговори
# 555
  • Мнения: 5 804
Лятото се счупваме от домашна лимонада, но вече ни е хладно Simple Smile Гледаме я за лимонада и мохито Grinning И други коктейли, де Joy
Биляна, не съм се спряла на конкретна все още. Чудя се какви да са ядките вътре. Има с орехи, с шамфъстък, с бадеми... С чесън, без чесън Grinning

# 556
  • Sofia
  • Мнения: 22 573
Мдаа, то всяко песто се прави по един и същи начин по примера на босилековото, пък дали ще е от  мента, магданоз, друга зеления... сушени домати, тиквички, маслини...  и останалото, + че могат и по различни неща да се добавят, по вкус.

# 557
  • Мнения: 754
Искам да си направя кисело мляко, но колко лъжички кисело мляко се добавят към 1 л прясно? Искам да стане по-гъсто, ако има значение 😁 Благодаря предварително!

# 558
  • Sofia
  • Мнения: 22 573
Искам да си направя кисело мляко, но колко лъжички кисело мляко се добавят към 1 л прясно? Искам да стане по-гъсто, ако има значение 😁 Благодаря предварително!
Гъстотата зависи от качеството на млякото.  Иначе 3с.л. кис. мляко забъркваш в 1л прясно.

# 559
  • в сърцата на децата <3
  • Мнения: 4 077
Хора, имам проблем 😂 Смлях домати за пюре, обаче и двете машинки за махане на люспи и семки по някаква причина не искат да го прекарат. На електрическата се задръства и не иска да извади отпред никаква люспа, а ръчната тече от всякъде, но не и от където трябва 🤦 Дали да не го кипна малко? Може би ще се отдели по-лесно 🤔

# 560
  • Мнения: 124
Здравейте,дали мога да напълня чушки с кайма и ориз сега и да ги сложа да се пекат довечера?

# 561
  • Sofia
  • Мнения: 22 573
Здравейте,дали мога да напълня чушки с кайма и ориз сега и да ги сложа да се пекат довечера?
Да.

# 562
  • Мнения: 124
Много благодаря!

# 563
  • Мнения: 14 921
Здравейте, мога ли да направя стафиди в сушилня за плодове. Четох противоречиви мнения и ще се радвам, ако някой сподели от личен опит.

# 564
  • Мнения: 163
Здравейте,заела съм се да направя много неща,а нямам никакъв опит,но имам желание.
Мъфини/готови/с цветна глазура-мога ли да направя глазурата само с разбита сметана,която ще оцветя и шприцовам?
Тарталети с крем
Маскарпоне с бита или с заквасена сметана?Кога,колко и каква захар/пудра или кристална/слагам?
Оцветен крем в чашки-пак маскарпоне и сметана,като по средата ще има сладко от ягоди и от боровинки.Пак със същите въпроси каква сметана,захар и по колко?
Кейк попс-взела съм цветен шоколад за глазурата.Гледах клипчета и там пекат блатове,които ги натрошават и смесват с маскарпоне или друг крем.Мога ли да взема готови блатове или кекс и да ги смеся с шоколадов ганаш?
Цветни целувки на клечка-моля за подробна рецепта.
Моля за идеи,за които се изисква елементарни умения и трудно може да се обърка нещо.
Освен целувките,мога ли всичко друго да приготвя предния ден?

# 565
  • Мнения: 17 116
Здравейте,заела съм се да направя много неща,а нямам никакъв опит,но имам желание.
Ами трябват ти готварски книги  Smiley
Глазура само със сметана според мен може ако ще се ядат веднага, иначе е проблематично. Обикновено с масло издържат повече.
Тарталети с крем има най-различни, зависи какво ти харесва на теб, дали обичате по-сладко или не и т.н.. Най-добре е да следваш рецепта. За крема в чашки също.
"Кейк попс" има най-различни, може и с готови блатове и ганаш, стига да го направиш нужната консистенция.
Целувки на клечка нямам представа какво е.
Идеи за какво? Сладки? Торти? Почерпка за рожден ден?
Всичко можеш да приготвиш предварително, стига рецептата да е подходяща.
¯\_(ツ)_/¯

# 566
  • Sofia
  • Мнения: 22 573
.. . Маскарпоне с бита или с заквасена сметана?... колко и каква захар/пудра или кристална/слагам?
Оцветен крем в чашки-пак маскарпоне и сметана,като по средата ще има сладко от ягоди и от боровинки.Пак със същите въпроси каква сметана,захар и по колко?...
Маскарпонето и заквасената сметана - с пудра захара и разбъркваш ръчно. Колкото зависи от количеството им и вкусът ви.  Иначе с каквато искаш сметана - с едната ще е по плътен, с другата по въздушен крем.

# 567
  • Мнения: 163
Ефибуш,питам тук за да получа адекватни отговори и изпитани рецепти от хора,които разбират от кулинария,за да не ми се налага да търся готварски книги.Мисля,че за това е темата.Знам,че има различни рецепти,за това питам за изпитани и подходящи.
Целувки на клечка са по-големи целувки с забита клечка.Извинявам се,ако не съм се изразила правилно.Търся подробна рецепта за целувки.
Благодаря Морена!Щях с миксера да разбърквам,но ще е на ръка.Въпросът ми е по скоро кой крем е по-подходящ за тарталети и кой със сладко или е въпрос на вкус.Сметаната с каква масленост трябва да е?

# 568
  • Мнения: 24 625
Ако ще е течна сметана за разбиване ти трябва да е поне 30 процента млечна сметана, по-нисък процент е само за влагане в сосове и прочие но не и за разбиване. Има и разни растителни и даже казват че с тях се работи по-лесно, но такова нещо няма как да го препоръчам с чиста съвест на някого, търси млечна сметана ако ще разбиваш.
Ако е заквасена сметана - колкото процента предпочиташ. Особено заедно с маскарпоне ако ще е, основната масленост на крема ще е от него при всяко положение.

# 569
  • Sofia
  • Мнения: 22 573
Сметаната да поне 35% масленост, особено за начинаещ. С недостатъчно мазнина - няма твърди връхчета.
Маскарпонето може първоначално да разбиеш с миксер, че доста плъно и като започнеш да го подслаждаш (слагаш, пробваш и така докато ти хареса) - на ръка.  Заквасената сметана само на ръка, че се втечнява с миксер, както и от захарта.
Маскарпонето с която и да е сметана става за  плънка за тарталети,  има значение коя, ако ще слагаш и нещо отгоре. Но ще овлажнят тарталетата и ще стане трошлива - трябва да се приготви непосредствено преди сервиране. Или преди да ги пълниш да намажеш тарталетите с шоколад - бял в случая (топиш го и нанасяш с четка), щом и кремът е бял, за да имаш изолиращ слой.

Общи условия

Активация на акаунт