За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 30 475
  • 760
  •   1
Отговори
# 525
Донесоха ми манатарки пресни. Обаче ги вадя от плика ими стоят някак лигави. Това нормално ли е? ИЛи просто са се овлажнили.
Овлажнени са. Остави да изсъхнат и почисти

# 526
Правила съм квас с пълнозърнесто, не е проблем и да е по-обикновено. Резките отгоре стават и с много остър нож. ММ така ги точи, че можеш пръст да отрежеш с едно движение. За мен е надценен квасът  и не си заслужава хамалогията. За мен.

# 527
  • In transit
Биби, моят приятел предложи вместо скалпел макетно ножче, но според мен няма да стане, ще издърпва тестото вместо да го реже... Моренка, много полезно, ще накарам и моя да ми направи дръжчица, ако намеря ножче. 😃

Мерси Доли, силно брашно ще търся. Мики, манитобата не е ли бяло? Мислех, че трябва да е ръжено или пълнозърнесто... Иначе ще видя за италианския магазин, тъкмо тръгвам на обиколка. 😃

Взех си скалпел точно за целта, но явно трябва да се наточи, което ме озадачи леко. С макетно ножче е много удобно. Бръснарските ножчета се позатъпяват (при мен).

Италианците правят лиевито мадре (демек квас) с бяло силно брашно - Манитоба или тип 0. Аз съм правила и ръжен квас, изцяло с ръжено брашно, ако искаш ще потърся рецептата. Но като цяло и аз като Доли смятам, че е голяма хамалогия поддръжката на квас. Иначе не е трудно изобщо. Моят след доста дълго отглеждане ми писна и го изсуших. Сега слагам от време на време от него в хляба, като се сетя. Много по-удобно е да си направиш закваска с 1-2 грама мая за 16-24 часа...няма кой знае каква разлика във вкуса.

# 528
Вкъщи квас се захваща също с ръжено брашно, но скоро не сме успявали да го убием:) Лятото си вирее без проблем основно в хладилника. Храним си го с бяло, но ползваме от относително малка мелница, не безумно фино и избелено.
Вкъщи се прави хляб само с квас. Купуваме от магазина изключително рядко. Може би на два месеца я се случи, я не. Но не го правим с цел уау вкус, даже ми трябваше бая време да свикна, защото типичните кисели, ферментирали, пробиотични храни не влизат в чинията ми. Та това ми е един от малкото начини на консумацията на такава храна.
От гледна точка на това как се чувстват коремчетата ни след хляб с квас и след хляб с мая разликата е от земята до небето. Като сложиш и че ние го правим със смесени брашна, семена, понякога сушени домати и т.н. определено си заслужава Simple Smile С мая и бавна ферментация пак е по-добре, де, но с квас е няколко идеи по-добре прието от коремчетата.

И една хитрост, ако мога така да я нарека - вместо да изхвърляме половината всеки или през ден докато храним, смесваме с брашно и директно в тигана с малко мазнина. Това ми е обичайната закуска Simple Smile Трябва да се хапва топло, с обикновено бяло сиренце е един път! Наричаме го "палачинката" поради липса на по-конкретно наименование Grinning Макар че е по-скоро като не дълбоко пържена мекица Simple Smile

# 529
  • Sofia
Както маята, така и пшеницата ако се махне,  ще е супер за стомасите на хората.  Иначе знам, че ако стане - няма изхранване.

# 530
  • München, Deutschland
Купих си силно бяло и силно пълнозърнесто брашно с доста протеин, ще тествам, пък каквото стане. И ако някой търси - в ДМ наистина имаха такива ножчета, 5бр. за около 6лв са.

# 531
  • под тепетата
Аз изпитвам ужас от бръснарски ножчета, действам си с нож. Скалпелът ми е на работата. Хлябът е със сода, а снимката вечерна и лоша.

# 532
Здравейте, възможно ли е директно  да сложа сметана, сурови броклоли, лук, картофи нарязани в йена с капак и да пека  на 180 за 45 мин.? До сега винаги съм заварявала*бланширала*запържвала, но ми се иска само да нарежа и фда смеся със сметаната?

# 533
Как правите карамелизиран лук? Само лук и захар или се запържва в олио първо?
Иначе друго, което може да се направи от такова количество лук е сушен. Аз ползвам за супи, яхнии и други, много приятен вкус придава. Купувам от едно магазинче за подправки до нас, но ми идва висока цената и съм се чудила дали не мога да изсуша в домашни условия, на фурна, без дехидрататор?

# 534
В хладилника има около литър прясно мляко със срок до вчера, според мен нищо му няма но моите хора искат да го хвърлят... на което аз естествено се мръщя.
Знам че мога да го пресека и да направя малко извара, но не съм правила никога. Оцет мисля да използвам че това имам под ръка в момента. И това е горе-долу единственото дето ми е ясно със сигурност Grinning
Вие как точно подхождате?

# 535
Аз добавям кисело мляко.

# 536
Нямам кисело мляко, в друга държава съм и би било проблемно да си го набавя в момента. Освен че хем не знам какъв точно е техният йогурт, хем става малко "На туй копче един балтон да зашиеш"

# 537
Лук карамелизирам само за гарнитура на месо, тогава запържвам осолен лук на бавен огън и чак накрая добавям малко захар и оцет, като се изпарят всякакви течности е готов.

Мляко ако трябва пресичам с малко лимонов сок, оцетът има дъх.

Здравейте, възможно ли е директно  да сложа сметана, сурови броклоли, лук, картофи нарязани в йена с капак и да пека  на 180 за 45 мин.? До сега винаги съм заварявала*бланширала*запържвала, но ми се иска само да нарежа и фда смеся със сметаната?
Ако направиш горното броколито ще се е развряло, картофите и лука може и да хрупкат, аз за такива огретенести неща готвя лук и картофи предварително поне малко за да не им трябва дълго във фурната. Това разбира се е по мой вкус, аз не понасям преготвено броколи ¯\_(ツ)_/¯

# 538
Нямам кисело мляко, в друга държава съм и би било проблемно да си го набавя в момента. Освен че хем не знам какъв точно е техният йогурт, хем става малко "На туй копче един балтон да зашиеш"
Сложи лимонтузу или сок от лимон,  ще го пресече

# 539
Лимонов сок мисля че имам. Оцет не очаквах че ще мирише в крайния резултат но явно отпада като опция, благодаря за предупреждението.
Трябва ли да си предвидя по-големичък съд или да не очаквам да шупне много на котлона като добавя киселото?

Общи условия

Активация на акаунт