АПРИЛСКИ БЕБЧЕТА 2023

• 55 211
  • 622
  •   1
Отговори
# 330
Здравейте, мами. Предполагам вече повечето от нас официално са влезли във втория триместър. Да попитам - понеже аз в началото не можех изобщо да пия кафе, при положение, че преди бременността пиех по 3, но от няколко дни ми се допива. Гледам да пия безкофеиново, и по 1, разбира се. Доктора, който ме следи по ЗК ми каза, че по 1 кафе не било изобщо никакъв проблем, с лекарката, която ме следи на частно не съм го коментирала… Но тъй като този въпросния доктор, беше казал на приятелка, която скоро роди, че можело да си пие по чаша вино на ден като била нервна и прочие по време на бременноста, което за мен не е ок, алкохол не съм опитвала също от момента, в който видях двете чертички, а преди това си консумирах…нещо му нямам вяра. Та, при вас как стои този въпрос? Пиете ли кафе? Също, преди пушех по кутия цигари. Постепенно още от както разбрахме, ги намалих веднага, та до спиране. Но ми се пуши понякога много, особено сега като ми мина и гаденето, и започна да ми се пие кафе. Пуша по 1 цигара на ден, половин по обяд и вечер ако я доизпуша. Говорих по този въпрос и с двамата лекари, едва ли не ми казаха, че е нищо, тоест да не се притеснявам от тази една цигара, но на мен ми се иска изобщо да я няма и нея, а в момент на нерви, само за тази 1 цигара мисля… Няккви съвети как да я елиминирам? Вашите лекари какво ви съветват? Също така, понеже не съм голям фен на плодове, гледам да хапвам макар и насила всеки ден, на вас казвали ли са ви например на какви храни да наблягате или какво трябва да се избягва със сигурност? Знам, че някои видове риба не  се препоръчват, и до там…  И какво например може да се хапва, за да се засили имунитета? На мъжа ми племенниците са все болни, а са малки, и няма как да им кажем не идвайте, живеем в къщи една до друга, а не ми се иска да се разболявам 😩

Последна редакция: сб, 22 окт 2022, 11:46 от posh95

# 331
Моят доктор също ми каза, че е позволено 1 чаша вино и едно кафе. Тук са на едно мнение. Аз не пия, а за кафето ми беше кофти, защото пиех 2-3 на ден, но  изведнъж го спрях като почна да ми става лошо, а сега ми се гади от миризмата. За цигарите и аз така знам, че понякога е по - добре, ако ти се допуши да пушиш, но да се стараеш по-малко. Защото рязкото спиране е стрес за организма и това е вредно също за детето. Така че една цигара на ден, не е зле и постепенно може да ги спреш напълно. За другите нрща и аз съм в чуденка..

# 332
Здравейте, мами. Предполагам вече повечето от нас официално са влезли във втория триместър. Да попитам - понеже аз в началото не можех изобщо да пия кафе, при положение, че преди бременността пиех по 3, но от няколко дни ми се допива. Гледам да пия безкофеиново, и по 1, разбира се. Доктора, който ме следи по ЗК ми каза, че по 1 кафе не било изобщо никакъв проблем, с лекарката, която ме следи на частно не съм го коментирала… Но тъй като този въпросния доктор, беше казал на приятелка, която скоро роди, че можело да си пие по чаша вино на ден като била нервна и прочие по време на бременноста, което за мен не е ок, алкохол не съм опитвала също от момента, в който видях двете чертички, а преди това си консумирах…нещо му нямам вяра. Та, при вас как стои този въпрос? Пиете ли кафе? Също, преди пушех по кутия цигари. Постепенно още от както разбрахме, ги намалих веднага, та до спиране. Но ми се пуши понякога много, особено сега като ми мина и гаденето, и започна да ми се пие кафе. Пуша по 1 цигара на ден, половин по обяд и вечер ако я доизпуша. Говорих по този въпрос и с двамата лекари, едва ли не ми казаха, че е нищо, тоест да не се притеснявам от тази една цигара, но на мен ми се иска изобщо да я няма и нея, а в момент на нерви, само за тази 1 цигара мисля… Няккви съвети как да я елиминирам? Вашите лекари какво ви съветват? Също така, понеже не съм голям фен на плодове, гледам да хапвам макар и насила всеки ден, на вас казвали ли са ви например на какви храни да наблягате или какво трябва да се избягва със сигурност? Знам, че някои видове риба не  се препоръчват, и до там…  И какво например може да се хапва, за да се засили имунитета? На мъжа ми племенниците са все болни, а са малки, и няма как да им кажем не идвайте, живеем в къщи една до друга, а не ми се иска да се разболявам 😩
Аз от началото на бременността съм пила само един път кафе, но не мисля, че е толкова вредно. Не съм пушач, но знам, че при отказване може да пробвате да дъвчете дъвки.  За храните, аз съм вегетарианка и лекарката ми каза да наблягам на млечните за протеини. И аз не съм фен на плодовете, хапвам си по малко сливи тези дни. За имунитета знам, че цвеклото е много полезно и може да си правите салати с него. Също така различни смутита, така приемате повече плодове и може да си слагате различни добавки - мед, семена, протеин и каквото ви харесва.

# 333
Аз също преди пиех по 3 кафета, но сега едно сега съм само на по едно сутрин,а до към 12 седмица даже не успявах да го изпия. Едно кафе наистина не е проблем, особено ако си и с ниско кръвно, като мен. Виж, за цигарите, аз не смятам,че и една дори е Ок. Просто прочети за негативния ефект на пушенето по време на бременност и какви рискове крие и според мен ще се откажеш и от тази една. Успокоявай се с мисълта, че след като родиш и спреш да кърмиш, ако толкова ти липсва, може пак да започнеш, но тогава поне ще вредиш само на себе си.
За яденето-зависи дали ти се гади и дали имаш киселини. Аз до 12 седмица ядях основно картофи и ориз, беше ми лошо, но сега започнах да хапвам по малко риба и салати. Плодове гледам да ям, основно банани и ябълки. Знам,че с някои цитруси трябва да се  внимава, но става въпрос за големи количества. Сурови риби също се избягват. Аз също не обичам месо, освен риба, по принцип, но сега ям. Няма как да си набавите достатъчно протеин само от млечни. Прочетете малко медицински статии,а не лични мнения и ще се убедите. Не е нужно да се ядат мазни меса, но червено месо, свинско и телешко, е  желателно да се консумира от време на време.
Относно имунитета, освен да си приемате витамините за бременни, вит Д и също аз започвам Биозин мама. Има доста добри отзиви за него.

# 334
Аз също преди пиех по 3 кафета, но сега едно сега съм само на по едно сутрин,а до към 12 седмица даже не успявах да го изпия. Едно кафе наистина не е проблем, особено ако си и с ниско кръвно, като мен. Виж, за цигарите, аз не смятам,че и една дори е Ок. Просто прочети за негативния ефект на пушенето по време на бременност и какви рискове крие и според мен ще се откажеш и от тази една. Успокоявай се с мисълта, че след като родиш и спреш да кърмиш, ако толкова ти липсва, може пак да започнеш, но тогава поне ще вредиш само на себе си.
За яденето-зависи дали ти се гади и дали имаш киселини. Аз до 12 седмица ядях основно картофи и ориз, беше ми лошо, но сега започнах да хапвам по малко риба и салати. Плодове гледам да ям, основно банани и ябълки. Знам,че с някои цитруси трябва да се  внимава, но става въпрос за големи количества. Сурови риби също се избягват. Аз също не обичам месо, освен риба, по принцип, но сега ям. Няма как да си набавите достатъчно протеин само от млечни. Прочетете малко медицински статии,а не лични мнения и ще се убедите. Не е нужно да се ядат мазни меса, но червено месо, свинско и телешко, е  желателно да се консумира от време на време.
Относно имунитета, освен да си приемате витамините за бременни, вит Д и също аз започвам Биозин мама. Има доста добри отзиви за него.
Вегетарианка съм от 10г. Вече на психологическа основа не мога да консумирам месо, също така не ям и риба. Разбира се не разчитам само на млечни и яйца. Пия пренатални витамини и отделно допълнително желязо и б12, но тъй като са ми изписани лично, не мога да препоръчам на другите, понеже това е на база моите изследвания. В момента съм с хемоглобин 115, заради които ми бяха назначени допълнително желязо и б12.

# 335
Много ви благодаря 🤗 на последния преглед ми казаха, че нямало нужда от допълнителни витамини, евентуално щели да ми изпишат магнезий на по-късен етап 😐

# 336
Моят лекар е против пиенето на кофеинови напитки без значение какво количество и какъв вид. Аз отпреди бях спряла, та не ми беше проблем.

Иначе за протеина и месото - аз мисля, че за плода няма проблем, той ще си набави каквото му е нужно от бременната. Така че развитието му не мисля, че е фатално, ако не се яде месо. Проблемът е за майката. Хубаво е, че пускате изследвания и редовно следите за дефицити. Така и трябва, щом сте вегетарианка. Даже честно казано съм склонна да вярвам, че сте по-стриктна в следенето на белтъчините от повечето месоядни Simple Smile просто имате едно наум. Защото едва ли са много месоядните, които стриктно следят да имат 1.5-2 гр. протеинов прием на килограм активно тегло.

# 337
За яденето-зависи дали ти се гади и дали имаш киселини. Аз до 12 седмица ядях основно картофи и ориз, беше ми лошо, но сега започнах да хапвам по малко риба и салати. Плодове гледам да ям, основно банани и ябълки. Знам,че с някои цитруси трябва да се  внимава, но става въпрос за големи количества. Сурови риби също се избягват. Аз също не обичам месо, освен риба, по принцип, но сега ям. Няма как да си набавите достатъчно протеин само от млечни. Прочетете малко медицински статии,а не лични мнения и ще се убедите. Не е нужно да се ядат мазни меса, но червено месо, свинско и телешко, е  желателно да се консумира от време на време.
Вегетарианка съм от 10г. Вече на психологическа основа не мога да консумирам месо, също така не ям и риба. Разбира се не разчитам само на млечни и яйца. Пия пренатални витамини и отделно допълнително желязо и б12, но тъй като са ми изписани лично, не мога да препоръчам на другите, понеже това е на база моите изследвания. В момента съм с хемоглобин 115, заради които ми бяха назначени допълнително желязо и б12.
Купете си тогава поне пренателен протеин на прах. Протеинът е много важен за развитието на мозъка на бебето. Или пък ако е на психологическа основа, може да пробвате да добавите много малки късчета месо към ориз или да го пасирате в супа, някак да не усещате просто вкуса му. Предполагам не е лесно, да се свикне след толкова време. Аз също не ядах свинско и телешко, но и с двете бременности гледам да ги включвам по малко,2-3 пъти в седмицата.
Понеже тези неща не са въпрос на мнение, аз обикновено чета клинични проучвания, ето едно такова от 2020, което също обяснява, че пълната липса на животински протеин може да доведе до неврологични проблеми при бебето.
https://www.carnisostenibili.it/en/new-study-confirms-meat-is-ne … during-pregnancy/

# 338
Забравих да добавя, че като видя кола и съм като наркоманка… Преди бременността много рядко съм пила кола, но сега като я видя и така ми се пие… Гледам да е в минимални количества, не съм го коментирала с лекарите, понеже забравих, то 1 ли е… Това ми е едно от най-желаните вредни неща към момента, освен тестените. С месото отскоро започнах да се погаждам отново, в началото и аз не можех, даже едвам готвих.. Хапвах едвам по 1-2 залъка, колкото да не си лишавам организъма от нужда, лекаря каза, че е нормално и ще отшуми

# 339
За кафето знам че по едно на ден не е проблем, от лекари, статии и познати. Преди си хапвах месо, риба и яйца, отделно приемах и протеин на прах, защото тренирах с тежести, но откакто забременях не искам да се сещам даже за тези белтъчини! Моят лекар каза да не се притеснявам, че организма щял да си произведе за бебето(или нещо подобно) и щом ми се гади от тях да не се насилвам. Полезно е разнообразното хранене, но като гледам и другите главно всички сме на тесто и картофи… днес с мъжа ми правихме бутерки 😁 евентуално с кайма пробвай, примерно мусака, чушки с кайма, нещо да не натъртва много… сега като дойдат и мандаринките ще има повече каквод а се хапва 🤩 а аз исках да ви попитам, всички ли се следите при двама АГ? Аз си ходя само при този, който ми е жк и един път на фм в софия(от бургас съм). Чувала съм и от други, че посещават отделно на частно, но не знам? Дали е необходимо? Ааа и друго… лекарят ми каза до края на месеца да пия пренаталните и след това да съм спряла всичко(реално аз само тях пия, без други витамини)… мислих си че през цялата бременност трябва да се приемат някакви добавки?!

# 340
Пих кафе доста ограничено с предишната бременност - никакви проблеми, пия и сега. Кафето, което пия е много разредено. Ако не е такова, едва ли ще е проблем.
Относно раковите пръчки - сега е моментът да ги откажете завинаги. Ако пушите и децата ви могат да пропушат. Не зная как стресът за организма бил по-вреден от тази противна отрова.

# 341
За кафето знам че по едно на ден не е проблем, от лекари, статии и познати. Преди си хапвах месо, риба и яйца, отделно приемах и протеин на прах, защото тренирах с тежести, но откакто забременях не искам да се сещам даже за тези белтъчини! Моят лекар каза да не се притеснявам, че организма щял да си произведе за бебето(или нещо подобно) и щом ми се гади от тях да не се насилвам. Полезно е разнообразното хранене, но като гледам и другите главно всички сме на тесто и картофи… днес с мъжа ми правихме бутерки 😁 евентуално с кайма пробвай, примерно мусака, чушки с кайма, нещо да не натъртва много… сега като дойдат и мандаринките ще има повече каквод а се хапва 🤩 а аз исках да ви попитам, всички ли се следите при двама АГ? Аз си ходя само при този, който ми е жк и един път на фм в софия(от бургас съм). Чувала съм и от други, че посещават отделно на частно, но не знам? Дали е необходимо? Ааа и друго… лекарят ми каза до края на месеца да пия пренаталните и след това да съм спряла всичко(реално аз само тях пия, без други витамини)… мислих си че през цялата бременност трябва да се приемат някакви добавки?!
Относно следенето и аз се следя само по здравна каса и ще правя само феталната на частно. Доволна съм, прегледите са ми през 2-3 седмици, момичетата които ходят един път месечно главно ходят и при друг, но моите прегледи са си достатъчно чести.

# 342
Пих кафе доста ограничено с предишната бременност - никакви проблеми, пия и сега. Кафето, което пия е много разредено. Ако не е такова, едва ли ще е проблем.
Относно раковите пръчки - сега е моментът да ги откажете завинаги. Ако пушите и децата ви могат да пропушат. Не зная как стресът за организма бил по-вреден от тази противна отрова.

Аз лично отидох първо при въпросния доктор, който ме следи по здравна каса, на частно, у тях приема. Мислех при него да се следя изцяло, да си раждам тук. Първо, не ми обърна най-внимание. Споделих му, че съм с късогледство, близо минус 2. При което той ми казва, ами нормално ще си раждаш, това не е критерии, и тотално ме отряза за секцио. Но, при мен е малко рисково. Аз си пиех фолиева киселина от както почнахме опитите за бебе, тоест 2-3 месеца от преди това, като съм я и забравяла в някои дни. Питах го дали да започна някакви други витамини, отговора беше “ами то има едни добри Актив мама” и до там… Та, поразрових се, поразпитах, и реших да отида на частно. Изключително бях доволна от отношението и вниманието. Лекарката беше категорична, че е доста рисково нормалното раждане, но си ми каза жената, ако държиш да е нормално, ще мъчим нормално, отиваш пак на очен, и т.н. А не тя да ми казва “еди си как ще те израждам”.  И просто за улеснение, се записах по зк в родния ми град, да не тичам още един път и за болничен, а и недай боже нещо се наложи, да имам някой лекар по-наблизо. Но като цяло ходя при лекаря по зк по задължение или заради болничния, иначе не бих се следила при него и това е причината аз лично да ходя на 2 места… А за витамините и двамата ми казаха, че си ги продължавам, не са споменавали да ги спираме. А за фетална пък ме пратиха в марковс, в софия, при д-р Марков. Там дали пускат татковците? А, и лекарката, при която си се следя на частно, още в 13-та седмица ми каза, че на 90% е сигурна за пола вече, сега живот и здраве след 10тина дена съм пак при нея и каза, че ще ми каже със сигурност. Този тук нищо не може да каже, то и апаратурата една…. Абе ужас.

Последна редакция: сб, 22 окт 2022, 17:31 от posh95

# 343

Аз лично отидох първо при въпросния доктор, който ме следи по здравна каса, на частно, у тях приема. Мислех при него да се следя изцяло, да си раждам тук. Първо, не ми обърна най-внимание. Споделих му, че съм с късогледство, близо минус 2. При което той ми казва, ами нормално ще си раждаш, това не е критерии, и тотално ме отряза за секцио. Но, при мен е малко рисково. Аз си пиех фолиева киселина от както почнахме опитите за бебе, тоест 2-3 месеца от преди това, като съм я и забравяла в някои дни. Питах го дали да започна някакви други витамини, отговора беше “ами то има едни добри Актив мама” и до там… Та, поразрових се, поразпитах, и реших да отида на частно. Изключително бях доволна от отношението и вниманието. Лекарката беше категорична, че е доста рисково нормалното раждане, но си ми каза жената, ако държиш да е нормално, ще мъчим нормално, отиваш пак на очен, и т.н. А не тя да ми казва “еди си как ще те израждам”.  И просто за улеснение, се записах по зк в родния ми град, да не тичам още един път и за болничен, а и недай боже нещо се наложи, да имам някой лекар по-наблизо. Но като цяло ходя при лекаря по зк по задължение или заради болничния, иначе не бих се следила при него и това е причината аз лично да ходя на 2 места… А за витамините и двамата ми казаха, че си ги продължавам, не са споменавали да ги спираме. А за фетална пък ме пратиха в марковс, в софия, при д-р Марков. Там дали пускат татковците? А, и лекарката, при която си се следя на частно, още в 13-та седмица ми каза, че на 90% е сигурна за пола вече, сега живот и здраве след 10тина дена съм пак при нея и каза, че ще ми каже със сигурност. Този тук нищо не може да каже, то и апаратурата една…. Абе ужас.

Уххх, ами да в такъв случай нормално да потърсите друг лекар..  и аз се учудих за витамините защо да ги спирам, пак ще го питам следващия път, въпреки, че той ще е вече две седмици след като трябва да съм ги спряла. За този др Марков нз дали пускат, не съм сиг в тази тема ли писах или в друга, мойта фм беше в мол парадайс, център надежда там не пускаха:( може да потърсиш тук във форума
Относно следенето и аз се следя само по здравна каса и ще правя само феталната на частно. Доволна съм, прегледите са ми през 2-3 седмици, момичетата които ходят един път месечно главно ходят и при друг, но моите прегледи са си достатъчно чести.

Ами те и моите са 1 път в месеца :/ какво ви представляват прегледите всеки път? Освен ехограф нещо друго? Изследвания ли пускат по-често?

Последна редакция: сб, 22 окт 2022, 18:29 от Sash i

# 344

Ами те и моите са 1 път в месеца :/ какво ви представляват прегледите всеки път? Освен ехограф нещо друго? Изследвания ли пускат по-често?
Първият преглед ми беше в 6та седмица за установяване на бременността, вторият в 9та и тогава ми пусна ПКК, урина, цитонамазка и влагалищен секрет и ми каза да отида в 11 за коментиране на резултатите. Междувременно си направих и пренатален тест и още едно изследване за антитела на еритроцитите, тъй като съм с отрицателен резус фактор.  На последният преглед обсъдихме резултатите и ми изписа желязо и б12. Тази седмица ще ходя на феталната морфология.

Общи условия

Активация на акаунт