Студенти в Нидерландия - 14

• 68 921
  • 760
  •   1
Отговори
# 420
  • София
Моят син е от НЕГ и не ще да чуе за висше на немски Laughing
Не бих могла да го подтиквам към каквото и да било. Не е като да не съм опитвала през годините. Просто не е неговото нещо.

# 421
И аз се записвам - с младеж 12-класник, който се цели в Бреда, BUAS, Creative Media and Game Technologies.

Чета ви полекинка отдавна, но вече ще трябва да позасиля, че то не остана Grin

Ако има някой, който вече е извървял пътя с този университет и/или тази специалност, може да ми пише - тук в темата или на лично. Черпя с вино, бонбони, пържоли - възможностите са неограничени Joy

На първо време да попитам какво ви е мнението за Unify. Лятото, когато се ориентираше за това какво точно иска да учи, направихме консултация в Интеграл и мислех с тях да действаме и за кандидатстването. После открих Unify, които пише, че са консултанти специално за Холандия. Имат и изложение след около две седмици. Да пробваме ли с тях? Важно ми е някой с опит да съдейства на младежа в процедурата, защото с мъжа ми сме страшно ангажирани и ако заради общо недоглеждане нещо се пропусне, ще е много тъпо...
Препоръчвам UNIFY на 100%. Единствените пари, които съм заплатил е за преводи на диплома и академична справка. Правят подробни спъсъци с нещата, които трябва да се направят от страна на кандидат-студента. Също така всеки има контакт с техен консултант, който помага изключително много с всякакви въпроси. Организират се постоянно събития, от които се научава много - особено истории от текущи и завършили студенти. Аз лично съм бил на всички събития, откакто започнах да се интересувам. Ако искате да кандидатствате в Нидерландия, със сигурност те са правилния избор. Simple Smile

# 422
  • София
Друго ще каже Русалката, Червенокоске..
Скрит текст:
Проблемът в Германия определено НЕ е в немския, поне в общия случай. Винаги има изключения, разбира се, но те само потвърждават правилото. Дори и тези с не чак пък тоооолкова добър (каквито  бяха двете ми близначки, а мога да сравнявам с голямата им сестра) се справят, при това в достатъчно тежки специалности. И всичко си разбират от самия старт ( е, без някой  странен диалект), всъщност. Бариери такива деца като тях имат в обратната посока, тоест да се отпуснат да говорят..Проблемът, същинският, са безобразно високите прагове за минаване, много  "училищният " тип следване със задължителни ежеседмични обемни домашни в  математически, инженерни дисциплини и информатика като билет за  допускане до изпита,  малкото опити преди изключване, на места само по два..Но е нормално да така, не могат да държат в безплатно образование всеки, прочистват си..С немския иначе много бързо се отпускат децата при налична база. И няма значение дали са от НЕГ или от другаде. Тоест  не избират доста хора Германия не толкова заради немския, а заради информацията от извора, че следването е много тегаво и тежко, почти никога не  завършват децата в редовното време - нещо, което не е масово характерно за  други държави. Ще ти дам и пример, момче от СМГ стартира с дъщеря ми. Както казах горе, тя не беше връх с немския, знаеше го, но си имаше своите бариери. И ако тя беше така, то той само с курс беше по-зле от нея със сигурност. Е, да, но по математика, информатика, нумерика , стохастика и сие  разбираемо беше на светлинни години пред нея. И ето, той сега завърши, по доста предмети с максималната си оценка бешеtutor,  а тя   си удължи следването с още един семестър, защото  съвсем преднамерено не се яви юни на адски гаден изпит, за да може да учи спокойно  и лятото. И какво, статистиката е 83% скъсани, справи се, но по-скоро в долния регистър на миналите 17%. Е, какво я топли вече отличният немски след 3 години учене и работа там. Не  е езикът проблемът, определено. Има деца, идващи от какви ли не краища на света, карали езикова година. Немският им куца, особено на азиатците, ама вървят стремглаво напред, понеже имат нужната подплата за другото..Когато наши деца се паднат в първите семестри в  team за домашните с китаец,  масово комуникацията върви на английски заради по-лимитирания му немски.

GD има също  преки наблюдения, почти съм убедена, че ще каже същото, а именно, че синът й в първите семестри ако е имал някакви затруднения, то те не са били с разбирането на немския.

Последна редакция: нд, 18 сеп 2022, 22:07 от пенсионирана русалка

# 423
Как се отива да учиш в държава, която не си виждал никога - не питайте
Повечето студенти първа година не са стъпвали в Нидерландия преди. А и представете си тези от Южна Африка, Китай, Канада, Аруба, Бразилия и т.н, за които е още по-различно.

# 424
  • София
Юнифай организират и опознавателно пътуване за желаещите, но е през пролетта.

# 425
Абсолютно се съгласявам за езика. Децата са различни и всяко си намира начин. И моята абсолютно отказа немския, но той пък си я преследва (както много пъти съм разказвала) и няма мърдане.
За Юнифай нямам инфо, ние бяхме с Интеграл и лошо не мога да кажа грам - помогнаха с абсолютно всичко.
Моята беше ходила дамо за няколко дни е Айндховен, но това не я спря да кандидатства в друг град. А голямата дъщеря на мъж ми учи цяла година в Китай докато следваше китаистика - без да си идва нито веднъж и без никакви българи и познати около нея. Та справят се децата, стига да искат.

Последна редакция: нд, 18 сеп 2022, 22:32 от chervenokoska_2

# 426
Момичета Simple Smile Предвид кризата не знам как ще е, но принципно кога пускат отоплението в Грьонинген?

# 427
При детето работи 12 месеца в годината и не го спират, регулира се с основен уред в жилището на входа и всеки си има на радиаторите. Оше миналата година ги предупредиха да спират крановете като излизат. Тази година собственика им е казал, че за момента не вдига наема, но е много вероятно за студените месеци да се наложи. При нас газта и тока да част от наема и вероятно ще се наложи някакъв допълнителен анекс.
Нейна приятелка, която имат собствено жилище в града е получила писмо с очакван разход за студените месеци 300-400евро (при плащани досега около 90-100).

# 428
Това с езика... Знам, знам, сега Русалката вероятно ще каже, че с НЕГ няма проблем с немския. Но съвсем не мисля, че е така. Това, което учиш в училище, няма нищо общо с академичния немски, с който се сблъскват децата. А в Австрия не е и съвсем точно този немски. Съученици на моята са й споделяли, че в началото им е било страшно трудно, защото почти нищо не са разбирали. Та имайте винаги едно наум. Не го казвам, за да отказвам децата, а за да ги поддтикнете към повече упражняване на езика.
Този не иска да учи на немски.
Ще учи на английски, но ще знае местния език, докато в Холандия ще трябва да научи и езика.
В този ред на мисли

# 429
И при топъл наем има уравняване. В някои случаи връщат, при други доплащат децата, поне при сина ми беше така. И на двете места на които живееше, веднъж годишно получаваше уравнително писмо.  Първия път му върнаха някаква малка сума, от там насетне не зная , но той не се колебаеше да пуска парното без значение лято ли е, зима ли е - зиморничав е много. Захладнее ли, пуска .   Последно четох, че Нидерландците са се вързали към норвежкия газ и се очаква спад на цените на газа. Надявам се това да се отрази благоприятно на крайните потребители, че моя син от благодатното общежитие трудно ще се ориентира да пести откъм топло в началото сега, когато е на свободен наем.
За езиковата бариера , разбира се съм абсолютно съгласна с Русалка. Това им е най , ама най малкия проблем . И на следващите в Нидерландия, и на тези в Австрия и Германия.  Моето германче  такъв зор виждаше в началото с обучението, категорично ми е заявявал, че езика не му е проблема. Тежко е много в Германия , отделно децата не са подготвени за това което ще учат , в общия случай много от учебните предмети в училище са изучавани на ниво под това на германчетата, изключая тези от НЕГ които идват от лайстунг паралелки. Както и да е, справят се децата - борят се всеки ден освен с тежкото обучение и с битовизми, работа, неудобства произтичащи от факта че живеят далече от семейство и среда. Да не спамим темата за трудностите в Германия .
Не се колебайте да следвате желанията на детето си, ако то иска да учи навън. Стига това да е наистина тяхно осъзнато желание . За Нидерландия си мисля, никаква помощ не е нужна при кандидатстване. Изчита си старателно сайта на университета с новите изисквания ( всяка година е различно, внимавайте ) , следва си срокове , вие се включвате с помощ за оформяне на документите - преводи, ако е нужно- нотариус. В повечето случаи кандидатстването не минава през изпит, само едни документи са . Има една централизирана платформа за всички университети - логва се в нея, качва си нещата , комуникира с мейли с университета . Нито синът ми, нито девойката му са ползвали услуги на посреднически агенции. И двамата са game technology в Бреда - минават през четири нива на изпити. Старателно да си четат сайта на университета в които кандидатстват. Там всичко пише. Ако нещо не е ясно- пишат мейл. Не копират действията на  вече миналите по тоя път, защото има различия в детайлите , съвсем умишлено. А и това е тренинг за децата - оправят ли се с това, после няма да ги мислите ама как ще иде до общината да се регистрира, пък как ще си отвори  сметка, или ще си  купи чаршафи и възглавница. Ще се справи, разбира се. Българите сме корави, в тази ситуация  в която живеем в момента  сме в пъти по подготвени от западния свят който е в ступор от  сметки за комунал, повишаване на цените на хранителните продукти и не само . Ние тук тоя филм го играем от както се помним.

# 430
Това с езика... Знам, знам, сега Русалката вероятно ще каже, че с НЕГ няма проблем с немския. Но съвсем не мисля, че е така. Това, което учиш в училище, няма нищо общо с академичния немски, с който се сблъскват децата. А в Австрия не е и съвсем точно този немски. Съученици на моята са й споделяли, че в началото им е било страшно трудно, защото почти нищо не са разбирали. Та имайте винаги едно наум. Не го казвам, за да отказвам децата, а за да ги поддтикнете към повече упражняване на езика.
Този не иска да учи на немски.
Ще учи на английски, но ще знае местния език, докато в Холандия ще трябва да научи и езика.
В този ред на мисли

Това пък от къде хрумна?? Аз не знам някой в холандия да не говори английски.. за времето за което е там моя, надали му се е случвало някой да не го разбира

# 431
За сметките си мисля, че навсякъде е различно.
В Нидерландия имаш опция да сключиш 1- годишен или 2 годишен ( може да има и за повече- не знам) договор с доставчик на ел и газ при твърда за периода цена.
Тоест всички които са сключили преди януари т.г и не им изтича скоро договора, би трябвало да са ок.

По въпроса за езика- много от фирмите са международни и официалния език вътре е английски, технологичните компании също.
Но все пак, не е като да няма хора, неразбиращи английски.
Ако някой мисли да остава, е хубаво да научи холандски. Повечето хора, ако чуят, че говориш затруднено, сами превключват на английски. Но не са малко и случаите някой да изнегодува, че за няколко години там все ок трябва да се поразбира и фламандски .

# 432
И аз се записвам - с младеж 12-класник, който се цели в Бреда, BUAS, Creative Media and Game Technologies.

Чета ви полекинка отдавна, но вече ще трябва да позасиля, че то не остана Grin

Ако има някой, който вече е извървял пътя с този университет и/или тази специалност, може да ми пише - тук в темата или на лично. Черпя с вино, бонбони, пържоли - възможностите са неограничени Joy

На първо време да попитам какво ви е мнението за Unify. Лятото, когато се ориентираше за това какво точно иска да учи, направихме консултация в Интеграл и мислех с тях да действаме и за кандидатстването. После открих Unify, които пише, че са консултанти специално за Холандия. Имат и изложение след около две седмици. Да пробваме ли с тях? Важно ми е някой с опит да съдейства на младежа в процедурата, защото с мъжа ми сме страшно ангажирани и ако заради общо недоглеждане нещо се пропусне, ще е много тъпо...
Здравейте!Ние също кандидатствахме с тях и това ни спести много време .ЗА Unify. С 2 РЪЦЕ...Не ,че неможе човек да се справи и сам, но тук има много плюсове./Запознаха децата и направиха групи още преди да заминат, съдействаха за намиране на квартири,плащане на годината , дори купиха общо самолетни билети с преференции.Синът ми замина без нас/при това никога не беше стъпвал в Хонландия преди това/,но бях спокойна ,защото бяха група от много деца които си помагаха за багажа ,поне докато не дойде време всеки да си поеме по неговия маршрут и влак.А имаха и обща поръчка на  билет за влак- впъти по-евтина. После може да ги търсите и за друго съдействие-те всички са завършили в Хонландия като нашите деца.

Последна редакция: пн, 19 сеп 2022, 11:08 от pali78

# 433
За езика - детето се записа към безплатните курсове от университета и стартира. Прекъсна поради заетост друга, но сега пак ще възстранови. Иска да поназнайва нещичко поне говоримо за момента. Иначе се оправя само с английския перфектно. Слушам ги с гаджето - някаква смесица е - 90% английски и остатъка български и немски. Тя го учи, той я учи. Тя е с предимство, защото уж го е учила немския, но пък на него му се отдават езиците.
И мойто дете е заморничаво, но заради наемодателя и призива му си накупи меки домашни дрехи и чорапи и пести. Не е като да студува, просто намали малко температурата (за мен си е яко топло де, но на мен винаги ми е топло).

# 434
Ross, би ли разяснила как стои въпросът с взимане на гражданство - ясно е, че е с изпит по странознание и език, но това изключва ли възможност за двойно гражданство?  Дочух, че нидерландско и българско  гражданство едновременно не можело, вярно ли е това?

Общи условия

Активация на акаунт