Студенти в Нидерландия - 14

• 68 945
  • 760
  •   1
Отговори
# 435
  • Варна
Привет от още един кандидат Холандец ( не аз де 😅 ) !
Посетихме и Интеграл , и Юнифай. Спряхме се на вторите , заради усещането , което оставиха в нас , а именно че знаят какво правят и че са насочени само и единствено към помощ за кандидатстване в Холандия.
Младежът си избра специалност Международна бизнес администрация в Тилбург. Иска да има повече сегменти от Икономиката и математика да имало , моля ви се ( мислех че таз любов отшумя в далечните 6-7 клас, но явно ръжда не е хванала) . И държеше да е академичен университета. От Юнифай ни казаха , че е много вероятно ( ще стане ясно началото на октомври) тази специалност там да е “ нумерус фиксус” , да има изпити , ограничен прием и по тази причина е добре да има и резервен вариант за Университет , като го насочи да погледне и Грьонинген и Амстердам , където тази специалност също се предлага и е на ниво .
Та въпроса ми е има ли тук деца кандидатствали с “ ограничен прием” и какво се случва или да очакваме ?!
Аз да си призная хич не съм очарована и готова да го изпращам “ навън” , но трябва да го подкрепя в избора му . 🙂

# 436
Моят пък от Еразъм тръгна. Но в Ротердам има и Ротердам Бизнес скул. Казах му да гледа и Тилбург и грьонинген.
Ние в Пло в Интеграл ходихме. 2 пъти до сега, също много внимание Ни обърнаха. Една дама е само за Х и една за Германия и Австрия.
Аз се обърквам вече …

# 437
  • Варна
Еразъм му беше първия избор , но отпадна автоматично заради таксата .

# 438
Привет от още един кандидат Холандец ( не аз де 😅 ) !
Посетихме и Интеграл , и Юнифай. Спряхме се на вторите , заради усещането , което оставиха в нас , а именно че знаят какво правят и че са насочени само и единствено към помощ за кандидатстване в Холандия.
Младежът си избра специалност Международна бизнес администрация в Тилбург. Иска да има повече сегменти от Икономиката и математика да имало , моля ви се ( мислех че таз любов отшумя в далечните 6-7 клас, но явно ръжда не е хванала) . И държеше да е академичен университета. От Юнифай ни казаха , че е много вероятно ( ще стане ясно началото на октомври) тази специалност там да е “ нумерус фиксус” , да има изпити , ограничен прием и по тази причина е добре да има и резервен вариант за Университет , като го насочи да погледне и Грьонинген и Амстердам , където тази специалност също се предлага и е на ниво .
Та въпроса ми е има ли тук деца кандидатствали с “ ограничен прием” и какво се случва или да очакваме ?!
Аз да си призная хич не съм очарована и готова да го изпращам “ навън” , но трябва да го подкрепя в избора му . 🙂
Кандидатства се до 15.01. Изпитите са през март, а до средата на април излиза класирането, като ранкинга е в низходящ ред (съобразно представянето на изпита). Ако номерът на кандидата е по-малък или равен на броя на местата, още на същия ден получава покана за прием, която трябва да се потвърди в 14-дневен срок. Поне при нас беше така

# 439
Защо, с какво е по-различна от другите?

# 440
Ross, би ли разяснила как стои въпросът с взимане на гражданство - ясно е, че е с изпит по странознание и език, но това изключва ли възможност за двойно гражданство?  Дочух, че нидерландско и българско  гражданство едновременно не можело, вярно ли е това?

Ако подадеш документи за натурализация, си длъжен да се откажеш от други гражданства. След като получиш нидерландско гражданство, имаш срок да им изпратиш документ, че си подал за отказ.
Но ако втори член на семейството подаде документ ( вече не е точно натурализация, не помня), едва ли не той го прави по принуда и не го задължават да подава за отказ от бг гражданство. Същото важи и за децата им. Когато родител придобие гражданство, детето ( под 18 г) взима също и има право, когато стане на 18 да реши ще се отказва ли от някое гражданство или не.
Идеята е, че холандец има право да притежава ( придобива) други гражданства. Но при кандидатстване за натурализация , си само холандец.
Ставайки холандец обаче, след време можеш да кандидатстваш за бг гражданство 😀

# 441
  • Варна
Защо, с какво е по-различна от другите?

Аз говоря за Erasmus University , където таксата е 7000 евро.
Може би говорим за различни неща . Simple Smile

# 442
  • Габрово
Здравейте! Знам, че е обсъждано, но сякаш не намирам кой знае колко подробно инфо и споделен опит. Как точно желаещите за Нидерландия кандидат-студенти идващи от професионални гимназии се преборват с дискриминацията касаеща професионалните гимназии? Ако някой има опит и счита, че не е място да разводняваме темата, приемам и ЛС Simple Smile

# 443
  • София
3te...ki, аз съм явно от твоя отбор Blush
Моята девойка също е от профиционална гимназия и отгоре на всичко със странна учебна програма, в която няма оценка по Изобразително изкуство и не може да се яви на ДЗИ по избор по Изобразително изкуство, защото не е изучавала такъв предмет, а тя иска да се занимава с рисуване. Не че се е засила много да е в БГ, но все пак.
Какво точно имаш предвид под дискриминация?

# 444

Грешно говориш...
Таксите в този университет са точно такива, каквито са в който и да е друг нидерландски университет.

Последна редакция: вт, 20 сеп 2022, 17:12 от kodbg

# 445
  • Варна

Грешно говориш...
Таксите в този университет са точно такива, колкото са в който и да е друг нидерландски университет.

Хм, значи кандидата нещо грешно е видял . Благодаря!

# 446
  • Отвъд алеята зад шкафа
Аз също на бърз прочит виждам такса от 7100 евро за бакалавър за учебната 2023-2024 в Еразъм. Обаче всъщност това е institutional fee, а не statutory fee.

П.П Таксата се определя от няколко критерия, всъщност около 2000 евро е таксата за български студент, ако за първи път ще е студент в тази степен.

Последна редакция: вт, 20 сеп 2022, 17:08 от gadamer

# 447
  • Sofia
И аз се записвам - с младеж 12-класник, който се цели в Бреда, BUAS, Creative Media and Game Technologies.
Чета ви полекинка отдавна, но вече ще трябва да позасиля, че то не остана Grin
Ако има някой, който вече е извървял пътя с този университет и/или тази специалност, може да ми пише - тук в темата или на лично. Черпя с вино, бонбони, пържоли - възможностите са неограничени Joy
На първо време да попитам какво ви е мнението за Unify. Лятото, когато се ориентираше за това какво точно иска да учи, направихме консултация в Интеграл и мислех с тях да действаме и за кандидатстването. После открих Unify, които пише, че са консултанти специално за Холандия.
….

И аз съм на тази вълна, хахах Simple Smile))
Та, присъединявам се към темата! И исках да попитам именно това - Unify или Интеграл? Вече бяхме на консултация в Интеграл, а днес слушах виртуалното им изложение. Но пък Юнифай са тясно специализирани за холандските уни-та, ето защо съм записала и за там консултация.
Белинда, да се държим за ръце през цялото това приключение? 😀😃

# 448
  • Варна
Аз признавам , че едва след като Код ме поправи отворих сайта на Унито. Младежа си ги гледа.
Има три обявени такси : Задължителна 2200 евро, институционална 7000 евро и още някаква си 9 и нещо. Той решил , че втората ще му търсят . 🙂

# 449
  • Габрово
3te...ki, аз съм явно от твоя отбор Blush
Моята девойка също е от профиционална гимназия и отгоре на всичко със странна учебна програма, в която няма оценка по Изобразително изкуство и не може да се яви на ДЗИ по избор по Изобразително изкуство, защото не е изучавала такъв предмет, а тя иска да се занимава с рисуване. Не че се е засила много да е в БГ, но все пак.
Какво точно имаш предвид под дискриминация?

Ами не знам дали важи за всички, но за специалностите към които се е насочил синът ми (компютърни) унитата приемат, че стандартните гимназии (езикови, математичеки...) изучават всички общообразователни предмети докрай и така да се каже са по-общокултурни 😁, докато в профилираните гимназии заместват някои от общообразователните предмети с тясно специализирани по професията и дипломите им не се харесват на унитата... Разбира се това е съвсем лаишко обяснение... Аз затова тук търся повече информация, да пия от извора дето се казва, но гледам засега май няма никой с опит да споделя...

Общи условия

Активация на акаунт