Студенти в Нидерландия - 14

• 70 095
  • 760
  •   1
Отговори
# 105
  • София

Дали има учащи в Делфт? Това ли е сайта за студентско настаняване там  https://www.duwo.nl/en/i-search/duwo-university-housing-1/duwo-u … dents-of-tu-delft

Привет,
да това е сайта за Делфт, но на практика той препраща към https://www.room.nl/en, където реално се прави регистрацията - струва 35 евро и важи за 8-годишен абонамент:
Registration at ROOM will cost you €35 and gives you an 8 year subscription

И да ,работи на същия принцип на период на регистрация:
tip: The longer you have been registered the greater the chances of finding a room. You can register from the age of 16. This is not an unnecessary luxury, because in the large university towns rooms are very hard to find. 
На сайта има статистика, според която добралите се до стаи са с 3-6 годишни акаунти, рядко са по-малко.

Има обаче приорити за първокурсници в летните месеци.

The priority rules for first-year students apply in the period from July to November. So if you started or you are about to start a new course in this year, you are a first-year student and you could qualify for priority.
Ultimately, the landlord will determine whether you are eligible for priority.

Успех!

# 106
  • дядовата ръкавичка
Благодаря, romantic girl! Май има и друга опция освен rooms.nl, но трябва да си записан като студент.

Register with your educational institution
You can only reserve a DUWO University Housing room if your educational institution has given you permission. Therefore, first contact your educational institution

# 107
  • София
Да, можеш чрез т.нар. University Housing, но кандидатстваш към самия университет по време на апликацията, не става чрез регистрация в DUWO платформата.
За TU Delft се заплаща такса от 285 евро за т.нар. TUDelt's housing service, който пък работи на принципа първите платили годишната такса се класират първи.
TU Delft’s housing service can only offer a limited percentage (< 45%) of new incoming international students a room. Rooms are offered on a first paid, first served basis.

https://www.tudelft.nl/en/education/practical-matters/housing

# 108
Да, можеш чрез т.нар. University Housing, но кандидатстваш към самия университет по време на апликацията, не става чрез регистрация в DUWO платформата.
За TU Delft се заплаща такса от 285 евро за т.нар. TUDelt's housing service, който пък работи на принципа първите платили годишната такса се класират първи.
TU Delft’s housing service can only offer a limited percentage (< 45%) of new incoming international students a room. Rooms are offered on a first paid, first served basis.

https://www.tudelft.nl/en/education/practical-matters/housing
Тази такса е наистина много добра инвестиция. Тези, които я платихме, бяхме спокойни още май месец, че сме с подписани договори. Част от другите, които отказаха това предложение, все още не могат да намерят квартира. Затова, когато се предлага някакво платено предложение, по-добре да се даде някаква сума, но да има сигурност и по-малко нерви.

# 109
  • София
Регистрацията  в системата на съответния университет по никакъв начин не гарантира настаняване. Синът ми продължава да  фигурира в някакви резерви, като депозитът не ни е върнат. Негова позната пък изобщо не бе включена в резервите, въпреки че се записа веднага след приема през април и кандидатстваха за хаузинг заедно. ( за Амстердамския университет става дума)

# 110
Мами, които вече оставихте децата с кола, как е пътят? Натоварени ли са границите в момента, знам че излизането от Сърбия е по-бавно, имате ли препоръки?

# 111
Изида, бях писала преди.
На 30.07. пътувахме с кола. Тръгнахме от София към 18,00 часа, за да избегнем смяната на митничарите на границата със Сърбия. Чакахме много на Сръбско-Хърватската граница (6,5 часа). После никъде по границите не сме чакали значително. Проверяваха само документите ни, рутинно и безпроблемно. На няколко места по магистралите имаше задръствания - час-два, но се преживява.
Препоръчвам винаги да поддържате половината резервоар пълен, защото не се знае къде може да попаднете в задръстване.
Ако искате на лични питайте, да не спамим темата.

Последна редакция: вт, 16 авг 2022, 18:46 от mst

# 112
Може ли от сега да се регистрираме в сайтове за квартири, за настаняване другото лято?

# 113
Малее, колко бързо сте изписали, че и нова тема сте преполовили.
Няшата сага с търсене на квартира май поприключи да речем успешно. Доста случайно, малко над бюджита ни, но все пак...
Ще е обаче свободна от 5 септемнри, а той лети на 29и, че имат нещо в унито.
Сега само трябва да намерим за 7 дни къде да остане. Че като гледам цените....
Малко остана от ваканцията и лятото.
Да се позаредим още малко, че после...

# 114
Аз с един прозаичен въпрос: Водата в Нидерландия става ли за пиене или  да се търси бутилирана? За Айндховен в частност питам.

Водата в Нидерлнадия системно се проверява.
Във всяка община, ежеседмично на случаен принцип , се взимат проби от различни домакинства и я тестват.
Не бях чувала и един ден, като ми се появиха на входа, много се зачудих.
Питах го как ще разбера какви са резултатите .
Каза, че ако не чуя нищо от тях, значи всичко е наред 😊.

Аз редувам. Ту минерална, ту от чешмата.

# 115
Изида, бях писала преди.
На 30.07. пътувахме с кола. Тръгнахме от София към 18,00 часа, за да избегнем смяната на митничарите на границата със Сърбия. Чакахме много на Сръбско-Хърватската граница (6,5 часа).

Четох, четох, благодаря от сърце ❤️ Затова и питах още ли е такова чакането. Чудим се кой от трите маршрута да подхванем - през Хърватия, Унгария или Румъния.

# 116

Четох, четох, благодаря от сърце ❤️ Затова и питах още ли е такова чакането. Чудим се кой от трите маршрута да подхванем - през Хърватия, Унгария или Румъния.

Ние тръгваме в петък през Хърватия. Един ден да има за организиране на мястото за спане на студентката и от понеделник - по институции. Ако остане време ще ходим да го видим и онова студено море там...
В тази връзка, ако на някой му е направило впечатление - дали има достатъчно LPG станции по маршрута, че колата ни няма друга опция?

# 117
Август е най-натоварения месец за пътуване с кола по пътищата из Европа.
Около 10% от населението на Нидерландия са етнически турци. Това важи и за Германия, Австрия,Белгия, Франция.
Все държави, които са по същия маршрут. Те август се прибират до Турция, повечето с коли, като прибавим и тръгналите европейци на ваканция, или такива като вас, ситуацията само се усложнява. Не мисля, че ще стане по-спокойно до 10 септември. Би било късмет.
Ако можете да карате на тъмно, гледайте изходната ви точка от Сърбия да е след 1 ч. Поне нашия опит от дълги години пътуване с кола , показва, че опашките са по-малки. Хората избягват да пътуват нощем.
Ако сте през деня потърсете малко известни граници ( проверете им работното време).
Една година ни казаха, че на Калотина опашката е над 10 часа чакане. Тогава изнамери мъжа ми някаква граница ( имам спомен, че е до Трън). В едни гори тилилейски Simple Smile Ама нямаше коли Simple Smile
През Румъния дълги опашки не би трябвало да има ( освен Дунав мост), но пък трябва да преглътнеш отсечката София -Видин , както и едни около 200 км в Румъния с ограничение 50. И ако някой камион е направил задръстване. Или друга ситуация на пътя. Двулентов път, нямаш от къде да заобиколиш.

Не можеш да предвидиш кой на кой август пътува. Населенето на Германия е 83 милиона и това е една от причините, различните провинции да започват и свършват уч. година по различно време- да няма задръстване по пътищата. Съответно през целия август имат дати за начало на уч. година.

Последна редакция: ср, 17 авг 2022, 07:40 от rosss

# 118
Относно бележката издадена по електронен път и НАП Русе
Имах доста ядове с тях
Занесох уверението преведено
Върнаха ме ,че няма печат и подпис
Обадих се на познат от НАП ,той прочете закона и каза да ходя да се разправям с тех
След като поисках трите имена и длъжността на дамата с описано обяснение защо не ми приема бележката ,взе че се засуети по етажите
Донесе ми ето това ....

Та на следващото прибиране на синът ми ...през януари занесох такава бележка и беше приета с уверението и изчистиха задълженията
Juja27...и при мен е същото и ние сме от Русе.Връщат ме отново за прословутия печат и подпис...детето е бясно,каза ,че живеем  в Каменната ера ,още.!Той ще трябва да ходи и да търси някой едва септември, а оригинала как ще праща, като няма да си идва незнам????Вие все пак успяхте ли да подадете без печат и подпис,зада ходя да се разправям пак с тях?

# 119
Относно бележката издадена по електронен път и НАП Русе
Имах доста ядове с тях
Занесох уверението преведено
Върнаха ме ,че няма печат и подпис
Обадих се на познат от НАП ,той прочете закона и каза да ходя да се разправям с тех
След като поисках трите имена и длъжността на дамата с описано обяснение защо не ми приема бележката ,взе че се засуети по етажите
Донесе ми ето това ....

Та на следващото прибиране на синът ми ...през януари занесох такава бележка и беше приета с уверението и изчистиха задълженията
Juja27...и при мен е същото и ние сме от Русе.Връщат ме отново за прословутия печат и подпис...детето е бясно,каза ,че живеем  в Каменната ера ,още.!Той ще трябва да ходи и да търси някой едва септември, а оригинала как ще праща, като няма да си идва незнам????Вие все пак успяхте ли да подадете без печат и подпис,зада ходя да се разправям пак с тях?
Пали,успях да подам именно със собственоръчно написана бележка ,която беше с текста от документа който съм прикачила.
Другият вариант беше да пише на документа издаден от университета ,че е по електронен път.
Не ,че нещо ...ама защо не напишете вие една бележка уж от името на детето щом няма вариант да си дойде скоро.
Напишете я ,идете в НАП ,покажете документа който съм прикачила и пробвайте да подадете.

Общи условия

Активация на акаунт