Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 42

• 36 169
  • 763
  •   1
Отговори
# 420
  • София
Gerundiq , от този вид ли?

Зида се и се измазва, а там, където излиза на покрива, изолира ли се с негорима изолация?
Сега са излязли някакви нови, с блок, изолация и керамична тръба, но са си цифра, 200 лв/линеен метър.

# 421
Това първото не е за комин. То е за отдушници до колкото знам.
Наш приятел силно ни препоръча по никакъв начин да не го ползваме за комин, защото може да си подпалим къщата (и други гадости).

Нашият комини е система на schiedel. Скъпички са. Майсторите също взимат скъпо за изграждането им. Нямам идея защо при положение, че се редят като лего. Самите тела обаче са доста тежки.
Знам, че сечението на комина се изчислява. Ако имате по проект комин би трябвало да е изчислено. При нас мисля беше нещо си 18 (нямам идея какво е това 18). Нашият комин има и отвор за свежия въздух за камината. Все още не сме си купили камина.

Последна редакция: вт, 04 окт 2022, 21:07 от nellytan1

# 422
  • Sofiа
Sofya, ние имаме само един "истински " комин на верандата за бъдещо външно барбекю, който е иззидан с бетонови коминни тела

Вътре на 2 места имаме иззидани с показаните от теб керамични блокове и то само от втория етаж нагоре (име респективно и отвори в плочата), ако в бъдеще имаме някакви нужди да не се чудим как да стигнем до покрива с някакви инсталации например).
Единият даже е пуснат уж с цел, ако някога изпитам нужда от камина вътре, каквато не предвиждам, но е с цел да си оставим отворена опцията. Доколкото знам, в тези керамичните се инсталира метално коминно тяло.
Сега за пръв от от поста на nellytan1 виждам, че не са подходящи за комин. Факт, че с бърза търсачка виждам, че в някои сайтове го пишат като вентилационни тела.

# 423
# 424
  • София/Варна
Gerundiq , от този вид ли?

Зида се и се измазва, а там, където излиза на покрива, изолира ли се с негорима изолация?
Сега са излязли някакви нови, с блок, изолация и керамична тръба, но са си цифра, 200 лв/линеен метър.

Горните,керамични. Като се зидат, съществено е да се чистят "мустаците" от разтвора, за да не събират сажди.

# 425

Това за тези горните ли е?
Аз си признавам, че не съм тръсила спецификации. Дано наистина са добре проверени. Тотално различни са от тези, които ползваме за нашия комин.

Аз съм писла, че за нас съм се доверила на мнението на човек, който наистина разбира от такива системи.

# 426
  • София
Да, за тях, ще ви кажа като запалим печката дали сме подпали ли къщата🤷‍♀️

# 427
Стискам палци да не подпалите нищо и да са го измазали добре, защото знам, че си е специфично.

За съжаление с огъня шега не бива да се прави Sad.

Последна редакция: ср, 05 окт 2022, 10:56 от nellytan1

# 428
  • Пловдив
Компонентите им са негорими ,на  сертификат също го удостоверяват ,би трябвало да няма проблем .Единствено при свръзките и ватата да не стане гаф ,защото тя е негорима ,но по странен начин .Не обърнах внимание дали има показано на каква температура са изпитани .

# 429
Да, то в самите свръзки е най-пипкавия момент.
При нас са дълги керамични тела, които се свързват с нещо като силикон (дойде си в комплекта на самия комин).
Комина си имаше и арматура. Ако съм разбрала правилно, тази арматура поддържа комина при заметресения.

# 430
  • София
Зададох въпроса как е при вас, защото от прочетеното, към момента комините се изграждат по следните начини:

1. Зидария с керамично коминно тяло(това червеното), която зидария се подмазва двустранно?
2. Зидария с бетонни или огнеупорни тухли, а вътре се поставя иноксов единичен или двоен димоотвод. Той е на сегменти и се сглобява като кюнците. Двойните са вътре с изолация. Като финал ще излизи по-скъпо и от новите системи май.
Скрит текст:
3. Коминна система, в момента са на Винербергер или Schiedel, която включва няколко елемента - външно тяло бетонно, изолация, вътрешна керамична тръба, арматура.
Скрит текст:
4. Гъвкав, гофриран димоотвод, който се изолира с каменна вата и се затваря в конструкция от алуминиево фолио и след това примерно гипскартон. Най-широко разпространен метод при сглобяемите къщи.
Скрит текст:
5. Едно време дядо ми е направил комините със зидария, от печени тухли единички, подмазани двустранно, съответно долу с ревизионен отвор, отвор за кюнеца и шапка на покрива. Къща, строена в началото на 1946 г, първата от тухли в селото, до тогава само керпич и дърво. И за 75 г само веднъж е викан коминочистач, но сега всичко трябва да е скъпо и сложно. Rolling Eyes

Angel_dust, в сертификата действително не пише тези тела да са устойчиви на огън. Много "хлъзгаво" е написано, че няма такъв експлоатационен показател.

Последна редакция: ср, 05 окт 2022, 12:42 от sofyia

# 431
  • София
Ми не знам нашия строител у тях си е с такива от години, на котле с прелети обаче🤷‍♀️
Иначе да, другата система изглежда мн добре... Само исках да кажа, че не ги водят само въздуховоди.

Последна редакция: ср, 05 окт 2022, 13:01 от Angel_Dust

# 432
В къщата на майка ми и баща ми има два комина. къщата е на почти 45г.  Ползват се непрекъснато, даже понякога и лятото, когато правят зимнини. Комните са измазани от вътре и от вън. Не знам дали са строени с тухли, но може би да. Само да вметна, че тяхната къща е като струна - перфектно измазана/изглеждаща от вътре и от вън. При нас нещата не бяха така (сега поне отвън изглежда вече права) .

Ние когато търсихме майстори за покрива, много от тях казаха, че не изграждат комини. Само един каза, че може да гарантира за направата на измазан комин. От мой братовчед в бранша знам, че това си е доста специфична операция и не всеки може да я направи както трябва.
Ако имате майстро, на който може да доверите такава отговорна задача, защо не!
Аз на повечето майстори, които минаха през нас не бих се доверила за комин!  Мога да преглътна криви стени, криви подове, но комина трябва да е 100% перфектен като изпълнение.

# 433
  • София/Варна
Скоро гледах някаква безумна сръбска комедия. Един юнак прави комин на камина-видим беше. Комина беше адски криво иззидан и майстора се обясняваше , че пушека кости няма. Та наистина пушака кости няма и дори леееко да е кривнал комина не е фатално за експлоатационните му показатели. Просто трябва да е усковно вертикален и без ръбове вътре, за да не задържа много сажди и да може да се чисти.
За мен лично керамичните блокове са си перфектни за комин. Не съм виждала запалила се тухла, все пак това е печена керамика.
Запалил се комин съм виждала и то на кръчма, където реално се палят саждите или мазнини, а не самата керамика-тухла.
За вътрешен комин за мен няма никакъв смисъл и логика да му слагаш изолация (все още за керамика говоря). За външен, т.е. извън къщата комин, трябва задължително да се изолира, една от причините е да не се получава конденз, а и имаше нещо свързано с конвекцията на въздуха,когато е студен комина не дърпа.

При покрива, около комина задължително се слага вата, поне 10см., за това дървенията или метала по противопожарни норми е поне на 10см.

В старата къща си сушах дървата вътре в камината-отстрани. Един път нещо стана, т.е. съм се уляла и се запалиха всички. Толкова висока температура се беше вдигнала, че една от огнеупорните тухли на дъното на камерата се пукна, гъвкавата връзка от камерата към комина беше станала червена. На горния етаж,т.е. на една педя над тази гъвкава връзка, комина беше просто малко по-топъл от колкото е обичайно.

# 434
  • София
neliytan така е, едно време майстори е имало Hands V
Gerundiq, много хубав строителен лаф Wink Angel, сигурна съм, че всичко ще е наред, като запалите печката, но все пак да се отчетеш Wink
Аз също не разбирам защо вътрешен комин трябва да е изолиран, т.е се губи топлоотдаването. Вероятно ще  го направим зидан с червените керамични блокове.
Точно днес мъжът ми е на монтаж на газов котел и както обяснява Gerundiq, там задължително се слага метален с изолация, за да се предотврати конденз.

Общи условия

Активация на акаунт