Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 42

• 36 178
  • 763
  •   1
Отговори
# 405
Момичета изпаднах в шок. Токущо за редене на павета 45кв.м. ми казаха цена 8500лв. Това само за работа, като даже отделно ще си платя и за наем на машина. Тааа... шокирана съм.
В този ред на мисли някой да е слагал павета в софийско или пернишко, ако може да сподели контакт на майстор.

Ще питам за цена майсторите, които са редили при нас и ще пиша утре ако кажат нещо разумно и ако могат да поемат. По-късно ще снимам нашите павета.

# 406
  • София/Варна
Момичета изпаднах в шок. Токущо за редене на павета 45кв.м. ми казаха цена 8500лв. Това само за работа, като даже отделно ще си платя и за наем на машина. Тааа... шокирана съм.
В този ред на мисли някой да е слагал павета в софийско или пернишко, ако може да сподели контакт на майстор.

Ще питам за цена майсторите, които са редили при нас и ще пиша утре ако кажат нещо разумно и ако могат да поемат. По-късно ще снимам нашите павета.

Ние ще имаме фронт за павета чак ноември месец. Много благодаря!

# 407
  • София
😂 😂 😂 Гледах преди време клипчето за редене на павета, не ми се видя чак толкова сложно😉

# 408
  • Отвъд алеята зад шкафа
Дали? Тук изглежда доста сложно.

# 409
Привет! Ние проучваме сега варианти за отопление на къщата, общо 280 кв. м. Аз си мислех за котел с радиатори ( в Балкана сме) но някой ни пусна мухата за термопомпа. Може ли някой да ми обясни как работят, горе-долу какви видове са, струват ли си, трябва ли да залагаме някакви тръби и кабели предварително….. примерно стойки за ФВ на покрива ще предвидим. Той самия покрив май ще е с метални керемиди, въпреки че ме е страх, тъй като не са много разпространени…Колебаем се между метални и Тондах.
Различни видове са. Ние сме с въздух - вода. Системата ни обаче вместо с вода е напълнена с пропилен гликол, за да не замръзва зимата. Също сме високо в планината и ни грее пефектно. Термопомпата работи до - 20 градуса. Има си саморазмразяваща функция и т.н. Не съм специалист и не мога да дам повече данни за техническиете характеристики. Всичко ни е по проект ОВК част, изготвен с проектната докуметация за строеж на къщата. С подово сме само, без радиатори по наш избор и 300 л бойлер. Отопляваме две къщи с обща отопляема площ около 110 - 120 кв. м. Термопомпата работи на ток на принципа на климатика като загрява водата в системата. Важно е да имате трифазен ток и да не спират често тока в населеното място. Ние имаме и поставени два слънчеви панела, които през топли и слънчеви дни подгряват водата в бойлера и така подпомагат работата на термопомпата. Двете системи са комбинирани. По този начин допълнително намаляваме разходите ни за ел. енергия. През топлите и слънчеви дни водата в бойлера изцяло се загрява от панелите. Много сме доволни. За да изградите такава система е добре да Ви изготвят проект за отопление, за да може да се изчисли подходящата мощност на термопомпата, която следва да закупите, броя на радиаторите, къде да бъдат поставени, обемът на бойлерът, и ред други устройства. За такава система е необходимо да имате свободно техническо помещение или мазе. Джадите са доста и обемисти. Системите и преди, и вероятно и сега излизат доста скъпо, но пък са енергийно ефективни и не се занимаваш с нищо. Наскоро случайно научих, че освен познатите на нашия пазар утвърдени марки термопомпи - Митцубиши, Дайкин, Viessmann и ред други, основен вносител на такива е стартирал вноса на термопомпи Хюндай, които излизали доста по-евтино.

Последна редакция: пн, 03 окт 2022, 17:38 от fatalina

# 410
  • София/Варна
😂 😂 😂 Гледах преди време клипчето за редене на павета, не ми се видя чак толкова сложно😉
Май наистина не е толкова сложно, обаче ние имаме да довършваме покрив, да правим ограда(тези неща ги правим ние с ММ и големия син) и да изкарваме пари за останалите майстори, за това определено си търся майстор, но не този от жълтите павета, нито този който ми иска 8500,че неговите вече не са жълти а златни.

# 411
  • София
Дали? Тук изглежда доста сложно.

😁😁😁 Това е една съвсем друга тема, тези са стари и мн мн специални и добре окрадени и няма пари да заменят липсващите и счупени те с нови и тн

# 412
  • Пловдив
Скоро се смях  за паветата .Дано линкът се отваря .

https://www.facebook.com/reel/367362645511418?s=yWDuG2&fs=e

Gerundiq ,това е абсолютна наглост .В Пловдив  актуалните цени са от порядъка на 25-35 лв/м2 .За бордюрите се взима на линеен метър .Нещо към 7-8 лв. беше .

# 413
Хахаха
Ама това арт изкуство с тези жълти павенца трудно можем да си го позволим! Малко майстори могат да докарат такова "изкуство"!
Според вчерашните резултати на доста хора им харесва това "изкуство". Направо изпадам в потрес, ако ще трябва още 4г да търпим подобен мърляч!

Ето нашият перваз. За съжаление нямаше как да почистя преди да го снимам
Скрит текст:

Тук споделям една къща близо до нас. Харесва ми как са помислили за щорите още по време на грубия строеж. Харесват ми такива архитекти с внимание към всеки един детайл.
Скрит текст:

Ние също сме с метална обшивка, като цвета на улуците:
Скрит текст:

И ние ще се отпляваме на подово с ТП. ТП-та е най-ефективна, ако изолацията ви e добра и ползвате подово или конвектори. Проектът за една такава система за отопление/охлаждане е задължителен.

Fatalina,  вие буфер бойлер ли имате? Аз искам да си сложим още соларни панели на покрива и с тях да подпомагаме отоплението.

Последна редакция: вт, 04 окт 2022, 08:42 от nellytan1

# 414
Fatalina,  вие буфер бойлер ли имате? Аз искам да си сложим още соларни панели на покрива и с тях да подпомагаме отоплението.
Имаме и буфер и 300 л бойлер. Малко трудно нагласиха да работят добре двете системи - солари и ТП, дори е сега понякога дава грешка, та се наложи майсторите да идват и да корегират нещо си. Много ми е сложна тази система и изобщо не съм наясно кога какво се включва, работи, задаване на температури и режими. ММ и синовете се оправят с нея.
Аз само си контролирам температурата на съответното помещение с термостата. Управлява се от разстояние от мобилен телефон, чрез wi-fi. Много е удобно. Ако не сме я включвали и оставили да работи, като решим да ходим за няколко дни, от предната вечер на нощна тарифа ММ я включва и до другият ден като отидем е топло навсякъде или поне в помещенията, където сме оставили отворени термостатите. С тях може да се изклюва стая/стаи, които не искаш да отопляваш. Зимните месеци е най-ефективно ако ТП работи без да се спира. Задава се по-нисък температурен режим и само поддържа топлото. Да се има предвид, че ТП с подово по-бавно загрява, но пък кяато се изключи топли още часове наред. В нашият случай е по-различно ползването, защото са къщи, в които не живеем постоянно. Покрай Ковида и работата от вкъщи обаче доста се ползваха. Това лято юни и юли живяхме там непрекъснато и си пътувах до София. Сметките ми бяха по около 45 лв. за всичко. Почти не се е налагало да пускаме ТП за подгряване на бойлера, защото изцяло водата загряваше от слънчевите панели. Миналото лято сметките ни бяха по-високи, т.к. ТП я ползвахме за подгряване на водата в сглобяем басейн. Все пак сме в планината, а там дори и лятно време нощите са доста хладни и съответно горният слой на водата в басейна изстива, макар и покрит с покривало. Това лято не сме ползвали басейна, а си ходехме на селският басейн и тези в Сапарева баня.

Последна редакция: вт, 04 окт 2022, 09:32 от fatalina

# 415
fatalina , много благодаря за разясненията!

# 416
Здравейте,
Търся препоръки за майстори с турбозол за замазка и мазилка. Районът е Елин Пелин.
Освен това, как направихте вашите огради? Ние се чудим дали дамотливаме фундамент и после от зелените колци или направо тях с дупка в земята с бетон. Какво ще препоръчате? Като цяло не искаме да е нещо супер скъпо с камъни и т.н, защото ще си насадя туи и разни други растения около нея, за да закриват.

# 417
  • София
Можеш да комбинираш двата варианта, както са направили нашите съседи. Откъм улицата имат бетонова стъпка (полезно си е на улица с денивелация, но и по принцип заради гаражни врати и механизми) и над нея от зелените оградни пана, закрити с иглолистни. Откъм нас колчетата са в земята, с бетон в дупките и не са мръднали.
Ако решиш, прочети за разликите между туя и лейландски кипарис Simple Smile

Последна редакция: вт, 04 окт 2022, 11:58 от ToniShu

# 418
  • София
Здравейте, въпрос към тези, които имат изхранен комин-за камина, печка или котел, как и с какво е направена?

# 419
  • София/Варна
Здравейте, въпрос към тези, които имат изхранен комин-за камина, печка или котел, как и с какво е направена?
При нас е зидано с керамични коминни тела. За затворена камина единични, за котел единично, за барбекю две тела. Това беше в старата ни къща. Ползвано почти 10 години без проблем.
Здравейте,
Търся препоръки за майстори с турбозол за замазка и мазилка. Районът е Елин Пелин.
Освен това, как направихте вашите огради? Ние се чудим дали дамотливаме фундамент и после от зелените колци или направо тях с дупка в земята с бетон. Какво ще препоръчате? Като цяло не искаме да е нещо супер скъпо с камъни и т.н, защото ще си насадя туи и разни други растения около нея, за да закриват.
Мога да препоръчам нашия за мазилка. Замазка не прави. Преди малко му плащах и каза, че имал дупка и ако сте готови и го харесате можел да започне. Ако решиш или имаш въпроси пиши на лична.

Общи условия

Активация на акаунт