Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 42

• 35 243
  • 763
  •   1
Отговори
# 540
  • София
Ще ги питам следващият път и без др през ден сме там😅🤗

# 541
  • Пловдив
Разбира се ,че ТП може да поддържа и 24 и 25 ° ,когато е правилно оразмерена .Само ,че в инсталацията има много тънкости .Гледа се вход и изход на вода .Когато я настроите  на дадени градуси ,ако е преоразмерена ще прави кратки цикли на включване и изключване ,което не води до нищо добро .При по-маломащна от нужното , ТП няма да се справя с минусови .Затова на помощ и в двата случая идват буферните съдове .
Затова няма как да знаем какво се случва при Madjarova .Трябва да се погледне графиката на термопомпата за изминалите дни .Възможно е да е циклила в по-топлото време през деня .

Отоплението с климатик ,може да е много приятно ,само ако сте в добре изолирано жилище .Никой у нас не носи чехли зимата .Климатик и ТП не се спират ,веднъж пуснати

# 542
Вече 5 ден е включена. Навън е 0 градуса, вътре беше 20.2 😀 Бива. Ама зимата, на минус 10 ако не стига 20 градуса вътре, ще му нахлупя термопомпата на главата. Но това, за съжаление, ще разберем чак догодина, когато се нанесем. 😑 Догодина ще я пуснем още от септември-октомври да си работи, та да се надяваме че ще изкараме една приятна и топла зима. Сега ще видим и сметката колко ще е за седмица пусната термопомпа 😀 Още сме на промишлен ток.

Иначе ние продължаваме с ремонтите с пълна сила. Направихме 4 бани и тоалетни, та отметнахме по-голяма част от разходите 😀 Сега лека-полека започваме плочките по всички стаи. После ще останат само врати и латекс. И обзавеждане, де. Нямам търпение вече да живеем там...

# 543
Къщата е около София, градусите на водата са 43. През деня и даже сега към 20 часа температурата беше 21.5, но навън беше 16. Сутрин, обаче, когато е около 1 градус, в къщата е около 19. Ще видим утре сутринта дали пак ще падне толкова...
Термопомпата е 8 киловата, отопляемата площ е около 160 квадрата, помпата е Дайкин алтерма, човека смята, гледа всички параметри, изолации и тн и ни увери, че ще се справя. Първо ни беше дал оферта с Мицубиши 12 киловата, после реши че ще е много и я смени на Дайкин. Цената горе-долу беше същата и на двете, имаме и буфер. Каза че по сметки щяла да ни свърши работа 7 киловата. Отделно има и други параметри по термопомпите, които имат значение и които се гледат, не са само киловатите, но не съм хич наясно. Цялата инсталация излезе около 35 хиляди лева. Само термопомпата беше 14 хиляди. Нямаме охлаждане.
Навсякъде ще сме с плочки, за мен е ок за хол и тн, за спалните трудно го преживях, но ми е по-важно да е топло, не ми се рискува с ламинат, било то и такъв за подово.
Не съм специалист, но считам че ТП ви е с недостатъчна мощност за тази квадратура. Това само може да значи, че ще върти нон-стоп и ще харчи много ток без ефективно да топли. Плочките трябва да са топли като стъпи човек върху тях и да могат дълго да отдават топлина, дори след като помпата е спряна. Това че имаш плочки само някъде/така поне разбрах от написаното/, а не изцяло също играе роля. Ние също държим на 40 - 43 градуса подаваща вода в системата и навсякъде е около 21 -23 градуса с контрол от термостатите. Ако ги отпуснем става горещо и неприятно, особено за спане. При това с ТП се захранва и водата в 300 л бойлер, на който е зададено да грее 60 градуса тепмература на водата. Вярно е, че и слънчевите панели помагат, но зимата основно ТП подгрява и отоплението, и водата в бойлера. За почти същата отопляема квадратура нашата ТП е 11 Kw Митцубиши Екодан Зубадан. Обмисляме да сложим още по-голям бойлер защото системата понякога дава грешка и това е защото бойлерът е с недостатъчен капацитет. Така ни обясни майсторът, който ни изгради системата.
Това с мокета ме разби! Идеята на подовото е не само за загрее за момент, а да поддържа дълго време топлината. Това с паркет, ламинат, а пък камоли с мокет не става. Дървото е изолатор и не предава топлината нагоре. Ако човек иска наистина да има енергийно ефективно отопление няма да гледа само красотата.
Вече има подходящ гранитогрес, които успешно имитира ламинат или пък мрамор, но разбира се всеки си решава кое му е приоритет. А да не говорим колко по-лесно се почистват плочки и как от топлото подът изсъхва за броени минути.

# 544
  • Бургас
Настройките на ТП са нещо много тънко. Всяка една си е и за конкретната къща. И при нас даваше грешка, понякога става топло или студено. Това зависи дали сме на отопление или охлаждане. Не може да викаме фирмата постоянно, не че са отказвали, но ние трябва да се опознаем с нея. Много помага форума на конкретния производител, защото в отговорите се включват специалисти от производителя. Трябва и малко знаене на чужд език. Нашата е Висман и е на немски. Много помагат там съветите.

# 545
fatalina, не бяхте ли с 300литра бойлер, в какъв смисъл не ви стигат? Не се затопля бързо или какво се случва?
Ние много харчим топла вода, обаче 500 литра ми се вижда ужасно много. Имаме буфер от 140 литра за подовото.

Трифазни ли са ви на всички термопомпите? Някой да е сложил монофазна?

# 546
Здравейте!
Следя ви с интерес от дълго време и най-накрая дойде и моето време да се включа. Със семейството ми се прибрахме окончателно от Великобритания след дълги години живот там и установихме, че животът в апартамент не е за нас. Решихме, че ще строи и в момента сме в процес на търсене на парцел в селата около Пловдив. Оказа се, че и това не е никак лесна задача, но се надявам скоро да намерим нашето място. Срещам проблем обаче с друга задача и това е намирането на фирма за строежа и строителен надзор. Дали защото не сме живели тук дълго време или моите способности за рисърч в Интернет не са от най-добрите, не знам, но бих искала да ви помоля за насоки или препоръки. Надявам се не нарушавам правилата по този начин, но ако е така предварително се извинявам.

С пожелание за прекрасен ден Simple Smile

# 547
Веселина, намерете си първо парцел, извадете си виза за проектиране, проект, и след това се търси строител и надзор. Поне при нас първите две, до издаването на разрешение за строеж отнеха  почти година, а без проектна документация строителя няма да ви даде оферта. Строител ще ви препоръчам нашия, както и надзора, но като му дойде времето дето се вика Simple Smile

# 548
Кой е вашият строител, Лилия? Аз в момента събирам оферти.

# 549
  • София
Veselina@, добре дошла!
Труден е пътят, но не невъзможен Simple Smile След дълги години в чужбина, неуредиците тук ще ви се струват брутални.
Парцел около Пловдив УПИ с ток и вода вероятно ще е трудна задача. Но лично аз не бих вложила пари в парцел  без ясна възможност за получаване на комуникации. Най-вече ел.енергията, алтернативните източници са скъпо удоволствие.
Относно строител - ние намерихме много трудно, за София област. Пет-шест фирми и бригади ни отказаха, две-три ни дадоха фантастични цени и ние отказахме. Фирмата, която избрахме, пак по препоръка, наблюдавахме няколко месеца как работят на два обекта едновременно. И това не попречи при нас да има проблеми и забавяне...
Моят съвет - ако нямате конкретни препоръки, обикаляйте в широк периметър около вашето място, наблюдавайте строежи, проучете фирмите строители и гледайте как работят наистина, а не на обещания. Мнението, което се шири, че ако някой строител е свободен, значи не е съвсем кадърен, май важи с пълна сила, така че бързането не е най-добрият съветник. Ние чакахме 6 месеца, за да ни дойде ред.

Минавайки през Горна Малина, наблюдаваме строежът на къща на един известен бг спортист. В началото доста се забавиха, но след това бързо наваксаха, като всеки път отбелязваме поне видимо безкомпромисно качествено извършени СМР. ЕКОС Инженеринг се казва фирмата, работят в София и областта.

Да се похваля, че се преборихме с ВиК София област. От днес вече имаме и вода.

# 550
fatalina, не бяхте ли с 300литра бойлер, в какъв смисъл не ви стигат? Не се затопля бързо или какво се случва?
Ние много харчим топла вода, обаче 500 литра ми се вижда ужасно много. Имаме буфер от 140 литра за подовото.

Зимата не затопля толкова добре, колкото лятото.  Първо защото денят е по-къс и второ, защото има повече дни в които не е слънчево. При майка ми и баща ми се случвало дори лятото да не затопли достатъчно вода, ако е било валежно цял ден, а пък зимата заради цял ден слънцегреене да има топла вода в излишък.

Veselina , добре дошла!
Както са те посъветвали момичетата разходи се из местата където се стоят нови къщи и разгледай. Опитай се да се свържете с инвеститорите за съвет.

# 551
Така де, но ако зависят само от панелите, трудна работа само с тях. Но с ТП не би трябвало да има проблем да стопли пак до 60градуса бързичко.

# 552
Така де, но ако зависят само от панелите, трудна работа само с тях. Но с ТП не би трябвало да има проблем да стопли пак до 60градуса бързичко.
Аз до колкото рабрах обмислят да слагат по-голям бойлер. Ако не могат да стоплят този то тогава по-скоро ще се мисли за слагане на по-малък...  Може и грешно да съм разбрала.

# 553
  • Пловдив
Веселина ,и ние бяхме дълги години в Англия ,сравнително бързо купихме парцел  на първа линия до Пловдив ,но не е към Родопската яка ,която е предпочитана .
Докато не закупите парцел и не стартирате проектирането е малко безмислено да търсите строител .Зависи и дали за вас само качеството на строителните дейности е от значение ,защото често дадени строители дават двойни оферти, а без количествена сметка от проектантите няма как да знаете и какво ви очаква ценово .
Мога да помагам само с  координати на отделни изпълнители след груб строеж .

# 554

С 300л сме. Загрява си перфектно и имаме достатъчно вода, но ТП понякога дава грешка и спира. ММ си се занимава и каза, че вероятно ще трябва да сменим бойлерът с по-голям.

Последна редакция: ср, 19 окт 2022, 20:09 от fatalina

Общи условия

Активация на акаунт