Градинарство - моето хоби 31

• 47 570
  • 743
  •   1
Отговори
# 135
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯

Добре, престани поне с франджипанито! Така и никога не съм го виждала това ароматно нещо, освен на снимка. Sad

Я да покажа и аз картинка Laughing
Тази година три от клематисите се напудриха с брашнеста мана и предполагам, това е причината сега да си имам ей такива смешни цветенца. Направо като орхидеи са.  

сигурно ли е? защот оима едни клематиси, като божурчета - листенца отвън и тънички листенца отвътре.

къде си? да ти донеса някоя пръчка следващия път? вкореняването ще си е от теб Simple Smile
преди да си помислите нещо - подстригват ги често, ще събера от подстриганото.

# 136
Добре, не са от „божурчетата“.  Всяка година са си били нормални, само сега внесоха разнообразие. Нищо, де; догодина - с нови сили Simple Smile

Мерси за предложението за клечка, но засега не вярвам да ѝ хареса в Норвегия. Neutral Face Още някоя година да мине, пък може дотогава да се е стоплило достатъчно и за екзотики.

# 137
Simple Smile Simple Smile Simple Smile и в България трябва да се гледа вкъщи. Simple Smile

# 138
Страхотни снимки!!
Момичета, как се размножава клематис? Моля за инструкции като за начинаещи 😃

# 139
Герка, най-лесният начин е чрез отвод, 100% сигурен е. Виж тук, но е автоматичен превод и го е превело "чрез наслояване". Има картинка, всичко ще ти стане ясно.
https://wow-plants.com/6840628-how-to-propagate-clematis-by-cutt … mer-spring-autumn

# 140
Изобщо не съм рязала бакопите, цъфтяха тук-там и през зимата, на хладно и светло. Чак пролетта ги фризирах. Две растения имам от миналата година, и тази година си цъфтят, нямат разлика с новите. Миналата година едната саксия беше на терасата, и тази година скубах самозасяли се от фугите. Чак като цъфна едно стръкче, което бях пропуснала, се сетих какво съм скубала Grinning
А на колко хладно ги държа и колко често ги полива през зимата? И през пролетта, предполагам , че си ги изрязала когато ги изнасяш навън .. по колко отряза от разклоненията им? Много въпроси станаха Blush

# 141
Около 10°С беше. Повечето листа останаха зелени. Поливах ги, колкото да не засъхне напълно почвата, без да прекалявам. Зимата пуснаха едни дълги клони, и естествено цъфтяха само по върховете им. Не ги орязах много навреме, жал ми беше за цветовете. После станаха големи дългучи, та ги орязах с още повече цвят Confused Тази година мисля да ги резна на десетина сантиметра, да се разклонят от рано. Само не съм решила, наесен или напролет да е.

# 142
Около 10°С беше. Повечето листа останаха зелени. Поливах ги, колкото да не засъхне напълно почвата, без да прекалявам. Зимата пуснаха едни дълги клони, и естествено цъфтяха само по върховете им. Не ги орязах много навреме, жал ми беше за цветовете. После станаха големи дългучи, та ги орязах с още повече цвят Confused Тази година мисля да ги резна на десетина сантиметра, да се разклонят от рано. Само не съм решила, наесен или напролет да е.
Благодаря! Дай знак , когато решиш, и аз да опитам по същия начин. И тъй като тази година си купих около 8 броя, та ще подарявам на съседите и трябва да им кажа как за ги опазят зимата ..

# 143

# 144
Току що се връщам от Турция с тези прелестни хорнензии. Има толкова много цветя там и цените им са смешни в сравнение с нашите.

Четох, че обичат сенчести места.
Четох, че в двора е добре да се засадят на пролет. До тогава ли да ги държа в къщи или мога да ги засадя и по друго време в двора?

# 145
Реа, хортензиите не са съвсем зимоустойчиви, особено макрофила, каквито ми се струва че са твоите. Съседката си ги гледа в саксии, зимата са на студено в мазето. Листата им опадват и нямат нужда от светлина, но леко се поливат да не пресъхне почвата съвсем.
Ако ги садиш навън, зимата бих ги завила да не измръзнат.

# 146
Ох, хич не искам да завивам и тн. Във Варна духа доста и ще има да ги завивам през ден.
Саксии не обичам. Не ми се занимава да изнасям и да внасям.
Обаче пък искам да ги запазя и да не ги загубя...
Ако реша да ги садя сега навън на сенчесто местенце дали ще е подходящо?

# 147
Ако сега ги насадиш, имат време до зимата да свикнат Grinning само ги поливай редовно, ако не вали при вас.

# 148
Като ги засадиш, и завиеш, за да не ти го взема вятъра, фиксиран найлона/зеблото в земята с колчета за поливния маркуч, например.
Априпо в Лидъл от няколко седмици има материали за завиване през зимата.
И не забравяй да сееш макрофилите на сянка.
Аз днес точно направих разсад от резници. Да видим какво ще ги правя зимата…

# 149
И последно да питам.
Чета в нета как да я засадя. Пише да накисна корените във вода. Това значи, че тр да махна почвата в която са сега, а аз планувах да я запазя и с нея да ги засадя в градината. Кое е по правилно според вас?

Общи условия

Активация на акаунт