Изследване на ХОРМОНИ – 25 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 51 507
  • 740
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Здравейте
Скрит текст:
На 44г съм и вече трета година, като дойде по-хладното време, започват да ми излизат подкожни пъпки по брадичката и това продължава до пролетта. Знам, че може да е хормонално, но кои хормони да изследвам и кога? В края на този или началото на следващия месец съм на контролен при ендокринолог ( с Хашимото съм, пия по хапче и половина Еутирокс от 0.25) и ми се иска да ида с готови изследвания и по този проблем.
Благодаря предварително!

Здравей!
За пъпките - теории/причини най-различни Simple Smile - може да се консултираш с Дерматолог и/или Ендокринолог.
Причини - напр. забавен метаболизъм, което е нормално за студените месеци и респ. по-бавно обновяване на кожата, по-бавно ''самопочистване'', по-затворени пори, по-голямо кол-во себум и т.н. Дефицит на витамини и минерали - те се проявяват предимно през студените месеци
За хормоните - те не се влияят много от сезоните, освен хормоните на ЩЖ и респ. те да влияят на Пролактин, Инсулин, Андрогените... и от там проблеми с кожата, в случая.
Храненето - ако си с проблем с ЩЖ е много вероятно да си с ИР и ако не си на правилното хранене и поддържаш по-високи нива на Инсулина, то това рефлектира на Пролактин, Андрогени и т.н.
За мен - всички хормони, посочени на 1 стр., т.н. базовите хормони, дават някаква представа, ако има проблем, къде да се търси + тест за ИР и проверка нивата на витамини и минерали.
Всичко друго е на принципа проба-грешка.
След като имаш проблем с ЩЖ, е много вероятно, да имаш някои перманентни дефицити....  и е желателно те да се попълнят и да се поддържат оптимални нива ...  защото, това влияе много добре на цялото тяло - репр. функция, костна с-ма, ССС-ма, тонус, психика, сън... коса, кожа - почти всичко.

# 121
  • Ланкър, планините Овнерог
Много благодаря за преизчерпателния отговор
Принципно съм си все с дефицит на Витамин Д и уж пия, ама последно така и не бях влезнала поне в референтните.
Така и така ще ходя при ендото скоро, ще му се оплача и от това. От някъде да тръгна. На предните ходения не съм му споменавала, защото за сефте го посетих в края на февруари, а тогава не ми беше на дневен ред пъпчасването.

# 122
Здравейте Денис!
На 29 г съм в 34+5 гс. Може ли да ми разчетете изследванията? АГ-то по телефона каза, че всичко е наред, но аз не мисля така. И има ли смисъл да се консултирам на този етап с ендокринолог като след 7-8 дена ще решим дата за секцио,тъй като съм с намалени околоплодни води. До сега на гладно КЗ винаги ми е била в норма, но след глюкозата… Моля за съвет 🙏🍀

# 123
  • София
Здравейте Денис!
На 29 г съм в 34+5 гс.
Скрит текст:
Може ли да ми разчетете изследванията? АГ-то по телефона каза, че всичко е наред, но аз не мисля така. И има ли смисъл да се консултирам на този етап с ендокринолог като след 7-8 дена ще решим дата за секцио,тъй като съм с намалени околоплодни води. До сега на гладно КЗ винаги ми е била в норма, но след глюкозата… Моля за съвет 🙏🍀
Здравей!
Изследванията показват ИР, но все още, предполагам и се надявам, че няма да се случи, ... не показват гестационен диабет.

Това, което може да направиш на този етап е да внимаваш с храненето ( то е най-важно - увеличи протеина, намали мазнините и почти изключи въглехидратите - до 150гр. на ден, не повече въглехидрат ... ползвай само полезни мазнините), да се движиш повече ( умерена физическа активност, не прекалявай), прием на повече вода, следиш кръвното налягане и да си под лекарски контрол.

Включи малко вит. С, магнезий, омега 3 (DHA), ... провери серумните нива на вит.Д, възможно е да си с ниски нива, а това има отношение към правилния синтез на инсулин, респ. да си помогнеш малко и чрез него.

Според мен, е добре да се консултираш с Ендокринолог, с който заедно да обсъдите и вземете най-добрите решения, които да се приложат на този етап и след раждането.

Лека бременност до края, леко и безпроблемно раждане и едно хубаво и здраво бебче накрая.
ПП.
Добре е да следиш и гликирания хемоглобин.

# 124
Здравейте,можете ли да ми кажете мнение за прогестерона-дали е ок или е нисък(виждам че е в референтните стойности,но въпреки това да си попитам) .На преглед при АГ съм другия петък.

# 125
Здравейте, момичета.
Можете ли да ми кажете за колко време излизат резултатите от изследването на АМХ (анти-Мюлеров хормон)?
Взеха ми кръв на 13.10 (четвъртък) сутринта и все още не е готов...струва ми се, че доста се позабавиха. Confused

# 126
Здравейте, тъй като се готвя за първоначална консултация за инвитро АРТ, реших да си пусна ориентировъчно някои хормони, за да може лекарят да има някаква представа и база за анализ. По тсх съдя, че съм в хипофункция, но предполагам това доста се влияе от факта, че съм с желязодефицитна анемия. Щитовидните хормони са пуснати в чист ден. Но малко ме озадачават прогестерона и пролактина- пуснати са на 22ри ден от цикъла, но не съм засичала доказана овулация. (поседях си на един стол 20тина мин. в лабораторията преди пробата) Денис, моля те за мнение- дали този пролактин е много висок,а прогестерона много нисък за този ден от месеца ? Или някой тук също, който има опит и наблюдения.

По принцип съм с редовен цикъл, но от време на време се боря с пмс, та това ме навежда на мисълта за естрогенова доминантност може би? Планирам да пусна и ФСХ и Естрадиол на 2ри-3ти ден от цикъла, за по-голяма яснота.

Предварително благодаря Simple Smile

Последна редакция: вт, 18 окт 2022, 16:42 от pantuffy

# 127
Здравейте. С нередовен цикъл съм. На 28 мия ден Протестерона 21.19 излезна ? Референтните граници 2-26.44?? Как ми е хормона ??

# 128
  • София
Здравейте,можете ли да ми кажете мнение за прогестерона-
Скрит текст:
дали е ок или е нисък(виждам че е в референтните стойности,но въпреки това да си попитам) .На преглед при АГ съм другия петък.
Здравей! и Честито!
Лека и спокойна бременност

Прогестеронът е добре, следи го, поне докато чуете пулсациите.
ПП.
Трябва да се повишава и да не пада

Vicky94
Попитай в лабораторията

Здравейте, тъй като се готвя за първоначална консултация за инвитро АРТ, реших да си пусна ориентировъчно
Скрит текст:
някои хормони, за да може лекарят да има някаква представа и база за анализ. По тсх съдя, че съм в хипофункция, но предполагам това доста се влияе от факта, че съм с желязодефицитна анемия. Щитовидните хормони са пуснати в чист ден. Но малко ме озадачават прогестерона и пролактина- пуснати са на 22ри ден от цикъла, но не съм засичала доказана овулация. (поседях си на един стол 20тина мин. в лабораторията преди пробата) Денис, моля те за мнение- дали този пролактин е много висок,а прогестерона много нисък за този ден от месеца ? Или някой тук също, който има опит и наблюдения.

По принцип съм с редовен цикъл, но от време на време се боря с пмс, та това ме навежда на мисълта за естрогенова доминантност може би? Планирам да пусна и ФСХ и Естрадиол на 2ри-3ти ден от цикъла, за по-голяма яснота.

Здравей!
Имаш Хипофункция на ЩЖ... ТСХ трябва да го държиш в интервала (идеалния) 0,5-1,0.
Пролактинът е възможно да е повишен от по-високия ТСХ?!... или от ИР?! ... или ако си с по-високи нива на Андростендиона?! ( нещата са свързани и взаимозависими).
Нямаш Хашимото, което е добре.
Прогестеронът показва, че е имало О., но само толкова, защото не е изследван точно на 7-ми ден след О.
Високият Пролактин ( трябва да е около 300) има вероятност да потиска синтеза на Прогестерон - това, просто да си го имаш предвид, при опитите за зачеване... освен това пречи на имплантацията и т.н.

За естрогенова доминантност - една от причините е ИР ( особено ако има и повечко кг. и мастна тъкан по тялото) и високите нива на андрогените ( желателно е да се проверят).
ПП.
Провери и за всички възможни дефицити на витамини и минерали... за тази ЖДА може да има по-елементарна причина, която лесно да се коригира/контролира - вит.Д, В12, Биотин, ФК, цинк и т.н.

Успех! и скоро да ни се похвалиш с най-прекрасната новина Simple Smile

Здравейте. С нередовен цикъл съм. На 28 мия ден Протестерона 21.19 излезна ? Референтните граници 2-26.44?? Как ми е хормона ??
Здравей!
Добре е, показва че е имало О.

Последна редакция: ср, 19 окт 2022, 10:03 от denis.

# 129
Скрит текст:
дали е ок или е нисък(виждам че е в референтните стойности,но въпреки това да си попитам) .На преглед при АГ съм другия петък.
Здравей! и Честито!

ПП.

Vicky94
Попитай в лабораторията

Здравейте, тъй като се готвя за първоначална консултация за инвитро АРТ, реших да си пусна ориентировъчно
Скрит текст:
някои хормони, за да може лекарят да има някаква представа и база за анализ. По тсх съдя, че съм в хипофункция, но предполагам това доста се влияе от факта, че съм с желязодефицитна анемия. Щитовидните хормони са пуснати в чист ден. Но малко ме озадачават прогестерона и пролактина- пуснати са на 22ри ден от цикъла, но не съм засичала доказана овулация. (поседях си на един стол 20тина мин. в лабораторията преди пробата) Денис, моля те за мнение- дали този пролактин е много висок,а прогестерона много нисък за този ден от месеца ? Или някой тук също, който има опит и наблюдения.

Здравей!
Имаш Хипофункция на ЩЖ... ТСХ трябва да го държиш в интервала (идеалния) 0,5-1,0.
Пролактинът е възможно да е повишен от по-високия ТСХ?!... или от ИР?! ... или ако си с по-високи нива на Андростендиона?! ( нещата са свързани и взаимозависими).
Прогестеронът показва, че е имало О., но само толкова, защото не е изследван точно на 7-ми ден след О.
Високият Пролактин ( трябва да е около 300) има вероятност да потиска синтеза на Прогестерон - това, просто да си го имаш предвид, при опитите за зачеване... освен това пречи на имплантацията и т.н.

За естрогенова доминантност - една от причините е ИР ( особено ако има и повечко кг. и мастна тъкан по тялото) и високите нива на андрогените ( желателно е да се проверят).
ПП.
Провери и за всички възможни дефицити на витамини и минерали... за тази ЖДА може да има по-елементарна причина, която лесно да се коригира/контролира - вит.Д, В12, Биотин, ФК, цинк и т.н.

Успех и скоро да ни се похвалиш с най-прекрасната новина
Много ти благодаря за отговора Денис Simple Smile да, имам някакви наченки на ИР, макар, че тренирам 5 дни в седмицата и реално нямам много килограми, но след прекаран ковид миналата година пролетта, като че ли нещо се отключи и за година и половина от 58кг стигнах 63. Реално типичната симптоматика на ир, с маалко мазнинки в долната част на корема, при редовен спорт и без промяна в храненето. Реално миналото лято това ме усъмни и като пуснах тсх беше  над 3- почти 4, а инсулина ми на гладно най- високо го бях засякла 15. Въведох малко промени в хранителния режим, намалих ориз, картофи, сладки неща почти не ядях преди, но сега още повече внимавам с тях и като че ли бавно и полека има подобрение- без лекарства се понамали това тсх и инсулина спадна до 9 сега. Има още какво да се подобрява със сигурност. Но явно пролактина пречи на прогестерона и допълнително подсилва пмс- това обяснява и че добавката която взимам от време на време има ефект- Витекс.
Със сигурност ще обърна по-задълбочено внимание на попълване на дефицитите. Още веднъж огромно благодаря!:hatched_chick:

# 130
Скрит текст:
Здравей! и Честито!

ПП.

Vicky94
Попитай в лабораторията

Скрит текст:

Здравей!

ПП.

Успех! и скоро да ни се похвалиш с най-прекрасната новина Simple Smile

Здравей!
Добре е, показва че е имало О.

Първо благодаря за бързия отговор,а да попитам на какъв период трябва да го следя тоз прогестерон.Изследването е от понеделник 17.10. на преглед съм на 28.10

# 131
Здравейте Денис мога ли да попитам нещо ....бременна съм в 8 седмица и 3 дни направени преди това изследвания за тромбофилия и нк клетки реших да отида при още една аг защото моята ме вика на повече от 20 дни а аз съм притеснена защото съм имала предно две загуби та..едната ми енизписала итрогестан 3по2 но шпа и натаспин а другата смята че трябва да си бия фраксипарин прилагат ти изследванията ако може да ми кажеш мнението си благодаря
[video][/video]

# 132
Здравейте, може ли мнение? Изследванията са направено около овулация. Бях писала и в друга тема, но видях, че е стара.

# 133
Здравейте Денис и момичета Simple Smile
На 40 г. съм. След мисед през м.февруари т.г. до момента правим неуспешни опити. Установи се тромбофилия, високи NK клетки и ИР. Моля за коментар на изследванията, направени съответно на 3 ден от цикъла и на 7-ми ден от О, засечена с тест ленти. Цикъл на 26 дни. Предстои ни консултация с лекар, ще  съм благодарна за всяко изказано мнение.

# 134
Здравейте Денис и момичета Simple Smile
На 40 г. съм. След мисед през м.февруари т.г. до момента правим неуспешни опити. Установи се тромбофилия, високи NK клетки и ИР. Моля за коментар на изследванията, направени съответно на 3 ден от цикъла и на 7-ми ден от О, засечена с тест ленти. Цикъл на 26 дни. Предстои ни консултация с лекар, ще  съм благодарна за всяко изказано мнение.

Здравейте , защо не правите трикратно обременяване с глюкоза? И тогава напълно да се установи , че имате ИР... така няма как да разберете..

Общи условия

Активация на акаунт