Изследване на ХОРМОНИ – 25 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 51 369
  • 740
  •   1
Отговори
# 285
Как се вдига Феритин? Какво пиете или как трябва да се промени диетата?
Аз уж ям разнообразно, и месо, и риба, и яйца/млечни всеки ден, в нормални количества и въпреки това и моят Феритин е 37,5 при норма 13-150.

# 286
Здравейте, извинявам се, ако не питам на точното място. Тъй като от 3 месеца правим опити за бебе, респективно от август месец започнах да следя различни хормонални показатели, както и нива на витамини, ПКК и т.н. съответно и започнах да коригирам там където има дефицити.
Сега се чудя дали има нужда като подготовка за бременност да изследвам основен пакет за тромбофилии, просто да разполагаме с тази информация като старт, знам, че много жени имат различни мутации, които водят до загуби. Как мислите? Препоръчвате ли го като изследване за подготовка за бременност или по скоро пост фактум, ако има съмнение за проблем.

# 287
  • София
Как се вдига Феритин? Какво пиете или как трябва да се промени диетата?
Аз уж ям разнообразно, и месо, и риба, и яйца/млечни всеки ден, в нормални количества и въпреки това и моят Феритин е 37,5 при норма 13-150.
Феритин се повишава ( попълва) с прием на желязо. Периодично ( на 2-3 месеца) се пуска т.н.Железен панел за да се следят нивата на всички показатели, които имат отношение към желязото.
Чрез храната е доста трудно, ако дефицита е по-сериозен.

Здравейте, извинявам се, ако не питам на точното място. Тъй като от 3 месеца правим опити за бебе, респективно
Скрит текст:
от август месец започнах да следя различни хормонални показатели, както и нива на витамини, ПКК и т.н. съответно и започнах да коригирам там където има дефицити.
Сега се чудя дали има нужда като подготовка за бременност да изследвам основен пакет за тромбофилии, просто да разполагаме с тази информация като старт, знам, че много жени имат различни мутации, които водят до загуби. Как мислите? Препоръчвате ли го като изследване за подготовка за бременност или по скоро пост фактум, ако има съмнение за проблем.
Здравей!
Най-правилно е, тези изследвания, да се правят преди зачеване, защото корекцията/контрола е лесен ... и да се намали евентуалния риск (ако има такъв) , при имплантацията и в хода на бременността.
Има теми за Генетичните и Имунологичните проблеми - попитай там, за повече информация.

Последна редакция: пт, 13 яну 2023, 15:19 от denis©

# 288
Здравей Денис, моя приятелка има нужда от помощ, бори се с кг. години наред, може ли мнение за изследванията.

# 289
  • София
Здравей Денис, моя приятелка има нужда от помощ, бори се с кг. години наред, може ли мнение за изследванията.
Скрит текст:
Здравей!
ТСХ е добре, но Т4 показва, че има Хипофункция на ЩЖ... трябва да изследва и следи и Т3, дори и rT3, защото най-вероятно той е причина за това разминаване на ТСХ и Т4 .
Има ИР и КЗ на гладно е висока , което не е добре. Това е причина за проблемите с кг., както и за тези по-високи нива на холестерола... според мен.
ДХЕА е висок, трябва да провери 17ОН Прогестерон и да се консултира с Ендокринолог ( да се провери функцията на НбЖ - дали там има проблем, ако няма, остава причината да е ИР)
Да провери за дефицити на витамини и минерали - ако има, да ги попълни.
За ИР - режим на хранене, спорт, добавки, медикамент... и повече воля Simple Smile

ПП.
ФСХ и Е2 са високи - ако са изследвани на 3 ден от МЦ  - показват проблем. Какъв?! - АГ трябва да прецени... може да е ЯР, да има ЗФ, киста?!...

# 290
Скрит текст:
Скрит текст:
Здравей!
ТСХ е добре, но Т4 показва, че има Хипофункция на ЩЖ... трябва да изследва и следи и Т3, дори и rT3, защото най-вероятно той е причина за това разминаване на ТСХ и Т4 .
Има ИР и КЗ на гладно е висока , което не е добре. Това е причина за проблемите с кг., както и за тези по-високи нива на холестерола... според мен.
ДХЕА е висок, трябва да провери 17ОН Прогестерон и да се консултира с Ендокринолог ( да се провери функцията на НбЖ - дали там има проблем, ако няма, остава причината да е ИР)
Да провери за дефицити на витамини и минерали - ако има, да ги попълни.
За ИР - режим на хранене, спорт, добавки, медикамент... и повече воля Simple Smile
ПП.
ФСХ и Е2 са високи - ако са изследвани на 3 ден от МЦ  - показват проблем. Какъв?! - АГ трябва да прецени... може да е ЯР, да има ЗФ, киста?!...
[/quote]
Да на 3ти ден от цикъла са.

# 291
Здравейте, момичета! Може ли да ме посъветвате в коя лаборатория в София е най-добре да се изследват полови хормони?

# 292
Здравейте отново,

Резултатите от прогестерона са ок, нали?

Правих изследването точно 7 дни след овулация, доказана с лентички, като 2 дни преди + резултат за пик на ЛХ, с АГ-то ми при рутинен преглед видяхме, че има фоликул 20мм.

# 293
  • София
Здравейте, момичета! Може ли да ме посъветвате в коя лаборатория в София е най-добре да се изследват полови хормони?
Здравей!
Моите предпочитания са, или Цибалаб, или Кандиларов.... като последните предлагат много добри оферти - погледни в края на нулевия пост, на 1 стр. на темата Peace

Здравейте отново,
Скрит текст:
Резултатите от прогестерона са ок, нали?

Правих изследването точно 7 дни след овулация, доказана с лентички, като 2 дни преди + резултат за пик на ЛХ, с АГ-то ми при рутинен преглед видяхме, че има фоликул 20мм.

Здравей!
Прогестеронът е супер... показва, че е имало О. и че ЖТ функционира много добре.

# 294
Моля за коментар на хормоните ми на щитовидната от тази сутрин. Имам ИР.

# 295
  • Варна
Здравейте, как точно да засека кога е 7ми ден след О., ако ползвам само тестове за О.? Искам да пусна прогестерон, но предния месец, когато с АГто видяхме фоликул се падна точно по Коледа, когато трябваше да го пусна и съответно беше на 6ти ден. Нямам възможност да ходя всеки месец при АГ да ме следи, за това действам с тестове. Предполагам О. е в деня след положителния тест (или след втория положителен, както често се случва при мен Simple Smile)?

# 296
  • София
Здравейте, как точно да засека кога е 7ми ден след О., ако ползвам само тестове за О.? Искам да пусна прогестерон, но предния месец, когато с АГто видяхме фоликул се падна точно по Коледа, когато трябваше да го пусна и съответно беше на 6ти ден. Нямам възможност да ходя всеки месец при АГ да ме следи, за това действам с тестове. Предполагам О. е в деня след положителния тест (или след втория положителен, както често се случва при мен Simple Smile)?
О. в домашни условия, се засича с тестове за О. + измерване на БТ ( от М до М).
О. е от 12 до 48 час, след полож. тест за О.... това е много голям интервал ...респ.  БТ помага той да се скъси

# 297
Денис, или някой друг, може ли коментар на моите хормони?

# 298
Здравей, много ще съм благодарна за мнение!
Скрит текст:
Ето резултати от 2ри ден МЦ

ЛХ е по-висок от ФСХ. За какво говори това и притеснително ли е?

От 23ри ден МЦ

Тук съотношението на естрадиола и прогестерона не е правилно доколкото се информирах.

За жалост моята лекарка не ме уведуми или може би самата тя не вижда проблем, но доколкото чета, оставям с впечатлението, че може би имам естрогенна доминантност. Какво бихте ме посаветвали?

Ръст 1,68 Тегло 65кг. Доста качих по време на пандемията, преди това бях около 58-60кг. Опитваме се от 2019 и досега не съм била бременна.  На 27год. съм.
Моля за съвет.
Здравей!
ЛХ и Е2 са високи и показват, че има ПКЯ - проявена или не - вижда се на УЗ.
Феритин нисък - трябва да се приема желязо... трябва да е над 100 ... за да може ЩЖ да функционира нормално и т.н.
В12 е нисък - да е на горна граница...660 напр.
Вит. Д е нисък - трябва да е над 150nmol/l
Ako 23 ден от МЦ не е точно 7-ми ден след О., Е2 и най-вече Прогестерона не са обективни.
В случая Прогестерона показва, че е имало някаква О., ... но, според мен, не е ЛУФ, нито е киста или ЗФ ...и по  този Е2 не могат да се правят изводи за естрогенова доминантност ..... най-вероятно повечето кг. при теб - показват това, което е нормално, но не и тези резултати.
Имаш ИР и от там качване на повече тегло + хормонален дисбаланс и проблем с МЦ, респ. вероятност за ПКЯ/СПКЯ.
Провери ТСХ, Т3 и Т4.
Малка си, не се притеснявай - всичко това, може да се коригира/контролира..... като първо и най-важно, оправи си храненето Simple Smile,  попълни дефицитите, провери и за други ....

Благодаря много! Колко жалко, че генеколожката ми погледна тези изследвания и ми каза единствено да пия желязо. Имам и такива на ТСХ, Т3 и Т4. Какво мислиш?

Тези са от 31 ден, 1 ден преди менструация. Не са на гладно! Мислиш ли че едно намаляване на кг и набавяне на феритин, б12 и д3 е достатъчно? Като инфо, хранех се веган около 1-2 години и имам чувството, че от там ми дойдоха тези проблеми.

# 299
Здравейте, след прием на Дуфастон за предизвикване на цикъл/ по схема 5 дена 3x1/ ми дойде. Сега искам да си изследвам на трети ден Lh и FSH. Питането ми е дали приема на Дуфастон ще попречи на реалните резултати или да изчакам месец без прием?

Общи условия

Активация на акаунт