Изследване на ХОРМОНИ – 25 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 51 403
  • 740
  •   1
Отговори
# 645
Благодаря Denis! Възможно ли е да е от прием на антибиотици, а и от скоро вдигам кръвно. Ще го проследя. Почвам и витамините да набавям.
Може ли мнение и за АМХ

# 646
Здравей, Денис,

Имам 2 въпроса - ЛХ и ФСХ от теб знам, че са най-добре да са около 6 в съотношение 1:1. Преди време ЛХ ми беше като за СПКЯ, но с добавки го свалих и по едно време ми бяха перфектни  - около 6 и двете. Обаче при последното изследване на 3 ден от цикъла, ЛХ - 4,21; ФСХ - 5,33 - тоест сега са малко по-ниски от 6 и се чудя дали е нормално и дали са добре, или толкова ниски не е ок и какво би означавало това - проблем с хипофизата?.... На 39 г. съм, ако възрастта е от значение.

Втори въпрос - Когато ТСХ е над 2 значи хипофункция, но и когато е под 2, обаче Т3 и Т4 или някое от тях е под средата, пак означава хипофункция. Ако човек взима хормон за тази хипофункция какво да гледа - да държи ТСХ около 1 (но пък тогава Т3 и Т4 не са се вдигнали) или да вдигне дозата, докато Т3 и Т4 станат оптимални на горна граница (но пък тогава ТСХ спада дори под границата на референтните). Примерът е от майка ми, която успя да качи Т3 и Т4 на горна граница, чувства се по-добре, но на изследване ТСХ е супер нисък. Аз си го обяснявам, че е така, понеже тя дава на организма цялата необходима доза дефакто и хипофизата не се стимулира да отделя повече ТСХ и затова. Но се чудя има ли някаква опасност за сърцето, въпреки че Т3 и Т4 не са над горна граница, ами както трябва - в горните 75% на референтните?

Благодаря ти предварително! Flowers Hibiscus

# 647
Денис, ще бъда благодарна, ако  коментираш тези резултати. Жена /75г./

Гликиран Хемоглобин (HbA1c)      5.91   % (NGSP)   До 6.00
            *
Глюкоза ( Glucose )      5.29   mmol/l   3.60 - 6.10
Глюкоза - 60та мин   ↑   11.10   mmol/l   3.30 - 8.90
Глюкоза - 120 та мин↑   9.55   mmol/l   3.30 - 7.80
FT 4 ( свободен Т4 )          19.14   pmol/l   12.00 - 22.00
TSH ( Тиреотропен Хормон )      3.120   mIU/l   0.300 - 4.200
anti Tg ( TAT )              11.22   IU/ml   До 115.00
anti TPO ( MAT )              8.92   IU/ml   До 34.00

# 648
Здравейте,

в рамките на годишните ми профилактични прегледи от работодателя има кръвни изследвания (разширена ПКК). Аз ще си пусна допълнително показатели, общо взето засега съм се спряла на изброените по-долу.

Обаче се чудя при какъв доктор да отида за да ми ги разтълкува и да ми даде адекватни съвети. Има ли такива специалисти и как се наричат? Личната лекарка е ужасно заета, чака се с часове и общо взето не мисля, че е компетентна в това. Предполам ще кажете репродуктивен специалист, но вече посетих няколко и искаха изследвания само на полови хормони и не им се занимава с тълкуване на други изследвания.
Жена съм на 32г, здрава съм, спортувам и се храня здравословно, нямам ИР, работим неуспешно за дете от 1г.

Смятам да пусна допълнително към ПКК следните изследвания. Смятате ли, че още нещо би било полезно (без полови хормони) ?
1.   Антимюлеров хормон (изследван е януари, искам да видя дали и как се е променил след 6м и след прием на витамин D)
2.   Витамин D
3.   Фолиева киселина
4.   Витамин B12
5.   Витамин B6
6.   Желязо + Феритин + ЖСК (желязо свързващ капацитет) - доколкото разбрах се тълкуват заедно
7.   Трансферин (транспортен протеин за желязото в кръвта.)
8.   ЛДХ (Лактатдехидрогеназа)
9.   Цинк + Мед + Селен (тълкуват се заедно доколкото разбрах)

Още един въпрос - колко време преди изследване трябва да спра приема на добавки (например фолиева киселина)? Достатъчни ли са 2 седмици?

Благодаря!

Последна редакция: пт, 19 май 2023, 21:16 от GerKa99

# 649
  • Варна
Здравей, Денис,

Имам 2 въпроса - ЛХ и ФСХ от теб знам, че са най-добре да са около 6 в съотношение 1:1. Преди време ЛХ ми беше като за СПКЯ, но с добавки го свалих и по едно време ми бяха перфектни  - около 6 и двете. Обаче при последното изследване на 3 ден от цикъла, ЛХ - 4,21; ФСХ - 5,33 - тоест сега са малко по-ниски от 6 и се чудя дали е нормално и дали са добре, или толкова ниски не е ок и какво би означавало това - проблем с хипофизата?.... На 39 г. съм, ако възрастта е от значение.
Здравей, с какви добавки успя да свалиш ЛХ? Аз съм със СПКЯ, но до сега не се е повлиявал от нищо.

# 650
Здравей, Денис,

Втори въпрос - Когато ТСХ е над 2 значи хипофункция, но и когато е под 2, обаче Т3 и Т4 или някое от тях е под средата, пак означава хипофункция. Ако човек взима хормон за тази хипофункция какво да гледа - да държи ТСХ около 1 (но пък тогава Т3 и Т4 не са се вдигнали) или да вдигне дозата, докато Т3 и Т4 станат оптимални на горна граница (но пък тогава ТСХ спада дори под границата на референтните). Примерът е от майка ми, която успя да качи Т3 и Т4 на горна граница, чувства се по-добре, но на изследване ТСХ е супер нисък. Аз си го обяснявам, че е така, понеже тя дава на организма цялата необходима доза дефакто и хипофизата не се стимулира да отделя повече ТСХ и затова. Но се чудя има ли някаква опасност за сърцето, въпреки че Т3 и Т4 не са над горна граница, ами както трябва - в горните 75% на референтните?

С какви добавки усоя да регулираш Лх,аз вече година се мъча и не успявам

# 651
  • София
Благодаря Denis! Възможно ли е да е от прием на антибиотици,
Скрит текст:
а и от скоро вдигам кръвно. Ще го проследя. Почвам и витамините да набавям.
Може ли мнение и за АМХ
Не мога да отговоря... но, по-скоро ( като връзка) е възможно да е от възпаление, а не от самия АБ ( терапията)

Здравей, Денис,

Имам 2 въпроса -
Скрит текст:
ЛХ и ФСХ от теб знам, че са най-добре да са около 6 в съотношение 1:1. Преди време ЛХ ми беше като за СПКЯ, но с добавки го свалих и по едно време ми бяха перфектни  - около 6 и двете. Обаче при последното изследване на 3 ден от цикъла, ЛХ - 4,21; ФСХ - 5,33 - тоест сега са малко по-ниски от 6 и се чудя дали е нормално и дали са добре, или толкова ниски не е ок и какво би означавало това - проблем с хипофизата?.... На 39 г. съм, ако възрастта е от значение.

Здравей!
1. за ЛХ и ФСХ ........ да са до около 6.00... или може да са 3-4-5, не е проблем. Проблем ( като начало на такъв) е ако са над 7.0... а над 9.0 си показват вече по-сериозен проблем.
Това е най-общо, защото те се тълкуват заедно с Е2 и това което посочих не е просто шаблон, който може да се наложи Simple Smile
Или сега: ЛХ - 4,21; ФСХ - 5,3 ... са супер, стига и Е2 да е в добри граници Simple Smile
2. за ТСХ - да, най-общо, ( защото Т3 и Т4 също са важни) ако е над 2.0 показва Хипофункция на ЩЖ
Ако Т3 и Т4 са високи, нормално е ТСХ да е нисък, но не трябва да пада под 0,2... тогава се отива в Хиперфункция, а това не е Ок.
Да, точно така - когато се приема медикамент, това дава сигнал на Хипофизата, че всичко е наред и тя не синтезира големи кол-ва ТСХ ... не е стресирана и си функционира и тя нормално.
За сърцето - според мен не ( ако ЩЖ функционира добре - това оказва само положит. ефект върху ССС-ма) , но по-добре се консултирайте и с Кардиолог.

Последна редакция: сб, 20 май 2023, 07:54 от denis©

# 652
Здравейте, може ли коментар на изследванията ми. Записала съм час за ендокринолог, но той е чак в края на другия месец и искам да разбера предварително тяхното тълкуване за да мога да си формулирам въпросите към доктора. Имам две неуспешни бременности и търся причината.

# 653

1. за ЛХ и ФСХ ........ да са до около 6.00... или може да са 3-4-5, не е проблем. Проблем ( като начало на такъв) е ако са над 7.0... а над 9.0 си показват вече по-сериозен проблем.
Това е най-общо, защото те се тълкуват заедно с Е2 и това което посочих не е просто шаблон, който може да се наложи Simple Smile

Здрвей, Денис,

А за какъв сериозен проблем говорят тези стойности?
При мен на 3-ти ден LH е 9.11, FSH е 6,7, а Е2 е 1027

Благодаря.

# 654
  • София

Здрвей, Денис,

Благодаря.

Здравей!
Не посочваш рефер.граници
Прилича ми на ПКЯ със ЗФ/киста... предполагам
Дай поне рефер. на Е2

# 655

Здрвей, Денис,

Благодаря.

Здравей!
Дай поне рефер. на Е2

Здравей,

LH: 9,11 mU/ml
Фоликуларна фаза: 2.4-12.6
Овулаторна фаза: 14-95.6
Лутеална фаза: 1-11.4
Менопауза: 7.7 - 58.5

FSH: 6,7mU/ml
фоликуларна фаза: 3.5 - 12.5
овулаторна фаза: 4.7 - 21.5
лутеална фаза: 1.7 - 7.7
Менопауза: 25.8 - 134.8

Естрадиол: 1027pmol/L
Фоликулна фаза: 45,4 - 854
Овулация: 151 - 1461
Лутеална фаза: 81,9 - 1251

Посещавам репродуктивен. Няма задържани фоликули, кисти, ПКЯ. Единствено същия месец се откри полип на шийката, който отстранихме.

Едит: АМХ е нисичък (0,47), но и витамин Д тогава беше критично нисък. В месеца с тези изследвания преброихме по 3 антрални фоликули от всяка страна, този месец са 4 на 5 (след прием на витамин Д около 2 месеца).

Последна редакция: нд, 21 май 2023, 08:57 от vanesa_georg

# 656
  • София
Скрит текст:

Здрвей, Денис,

Благодаря.

Здравей!
Дай поне рефер. на Е2

Здравей,

LH: 9,11 mU/ml
Фоликуларна фаза: 2.4-12.6
Овулаторна фаза: 14-95.6
Лутеална фаза: 1-11.4
Менопауза: 7.7 - 58.5

FSH: 6,7mU/ml
фоликуларна фаза: 3.5 - 12.5
овулаторна фаза: 4.7 - 21.5
лутеална фаза: 1.7 - 7.7
Менопауза: 25.8 - 134.8

Естрадиол: 1027pmol/L
Фоликулна фаза: 45,4 - 854
Овулация: 151 - 1461
Лутеална фаза: 81,9 - 1251

Посещавам репродуктивен. Няма задържани фоликули, кисти, ПКЯ. Единствено същия месец се откри полип на шийката, който отстранихме.

Едит: АМХ е нисичък (0,47), но и витамин Д тогава беше критично нисък. В месеца с тези изследвания преброихме по 3 антрални фоликули от всяка страна, този месец са 4 на 5 (след прием на витамин Д около 2 месеца).
E2 e доста висок за 3 ден от МЦ?! Възможно е  да е имало киста или ЗФ, които да търпят обратно развитие?!
Все някъде има  причина за тези по-високи нива?! Лекарят да прецени Simple Smile  - говори с него, той може да даде най-правилния отговор или поне предположение, на база това, което вижда на УЗ... или което се е случило предходния МЦ ( ако сте правили напр. стимулация... след като сте следили Ф. още в началото на МЦ)
ЛХ също е висок... ако не е ПКЯ, пак остава да е киста, ЗФ... показва, че има лутеинизация

# 657
Благодаря ти много, Денис ❤ Наистина нямаше задържан фоликул или киста. Сега се сещам, че докторката видя малки миомни възелчета, които не отчете като проблем. А за Е2 коментарът беше, че и тя се чуди защо е висок и че може да е нещо моментно.
Този месец правим стимулация с естествени опити и предполагам отново ще проследим хормоните, като се надявам да са по-добре.
Пропуснах да кажа и че се оказах с хипофунция (само леко завишен Тсх), ако това е възможно да е дало отражение по разбъркването на хормоните (защото пък и Прогестерона на 21ви ден се оказа нисък и ще приемам препарат за него този месец). От 2 месеца коригираме и щитовидната, надявам се успешно, предстои контрола другата седмица.
Изобщо - сложна ситуация, но се надяваме на положителни резултати Simple Smile

# 658
Момичета, тези от вас, които ме питаха как съм свалила LH - с една комбинация от добавки, които Денис (на която съм безкрайно благодарна) ми даде - бяха много, но след като ги пих 3 месеца, после продължих само с поддържащи, тоест някои от тях, които сметнах, че са повлияли най-много, а те са витамин Е, витамин А, Инозитол (мисля, че той при мен е game changer, както се казва).

# 659
  • Варна
Аз пих инозитол с години, но хормоните не мръднаха Sad

Общи условия

Активация на акаунт