Вегетарианска тема - 17

• 61 058
  • 751
  •   1
Отговори
# 660
  • софия
ехх едно от любимите ми летни хапвания - сиврия със сирене печени и с чеснов доматен сос Simple Smile
При мен днес на тигана зрънца царевица с тиквичка морков чушле и джобчет от лаваш с тофу пак на тигана.
И любимият задължителен сос за ММ : кис мляко, капки зехтин, малко натрош ленено семе, чесън и чушле

# 661
Вечерята беше варена царевица с ароматно масло и салата от тученица, сурова бамя и черита.

# 662
Доматено гаспачо- студена лятна супа

Намерих страхотна бамя, "оплевих" ( не гледам на нея като на плевел, но все пак "ходи" из цялата градина Wink)от тученицата и направих тази салата, която всички обичаме много:

Салата от тученица, домати и бамя

Един от най-любимите ми домашни сладоледи:

Лимонов сладолед с лимончело

И много малини и къпини.

Царевица с билково масло

Маслото е страшно вкусно към печени зеленчуци, филийки, содена питка, риба, солени мъфини, дори и към семпло поднесена дребна паста.

Последна редакция: пн, 29 юли 2024, 18:28 от BiankaD

# 663
Правих гювеч снощи и си облизахме пръстите както се казва.
Салата от тученица и черита- от градината.
Споделям и тази супа, която се получи мега вкусна, според мъжа ми. И иска пак да я приготвя скоро.
Къри супа с царевица и кокосово мляко

Овесено- орехова торта с кокосово лабне( цедено мляко) и сини сливи

# 664
Супа от леща и киноа с много чесън, къри + екстра куркума, дафинов лист и сусамено олио. След 4 седмици ваканция и ядене по кръчми не искам да поглеждам нищо различно от таратор, домати и постни леки манджи!
Съвсем просто (аз не съм по закусканите манджи - обичам да ги ям, но някой друг да се е мъчил да ги прави!)

Загрявам инста пота, запържвам за минута-две лука, чесъна и сухите подправки, мятам отгоре чаша леща, чаша киноа и доматено пюре, разреждам със гореща вода (повечко). Затварям капака и готвя под налягане 8-10 мин. Или същото, но малко по-дълго в обикновена тенджера.

PS Направих нова фото тема за която си мислeх отдавна! Добре сте ми дошли!
С камера и телефон на маса, или кулинарна фотография от света и у нас - 1

# 665
Закуска- круши. За обяд правих мусака с грахова кайма, тиквички, патладжан, морков и червен пипер. Залях отгоре с разбито яйце и кокосово кисело мляко, поръсих риган и запекох във фурната. Много вкусна стана.
Снимах и отрязах тортата- и тя беше супер.

Харесва ли ви Шведската торта с бадеми в Икеа?
 Е, това е вариант без захар и без млечни. Написала съм с какво може да се направи, ако нямате проблем с млечните продукти. Супер лесна за приготвяне.

Шведска бадемова торта- кето вариант, без млечни, без захар

Последна редакция: сб, 03 авг 2024, 23:18 от BiankaD

# 666
Днес градинарска супа- картофи, грах, тиквичка, моркови, лук, листа целина, пипер, магданоз, копър, малко фиде.
Закуската- кокосово кисело мляко, къпини, ягоди, малини, протеин, конопени семена.
Вечеря- сармички с киноа и манголд.
Десерт- веган сладолед домашен.

# 667
Bianka, сармичките ги завиваш в манголда ли? Попарва ли се? Търся заместител на лапад, за да си направя постни сарми като от детството ми.

# 668
  • Мадрид / София
Включвам се и аз. Ще дам няколко рецепти малко по-късно, че сега съм на работа, а и да попрочета няколко страници от темата.
Един въпрос: след като е вегетарианска, включвате ли риба и яйца, мляко? Без тях ще да е веганска.

# 669
мама-ени, ако са току що откъснати ги потапям във вряла вода за миг. Понякога ги оставям леко да завехнат и да са по-удобни за завиване.

Шишчета от патладжани с мисо глазура

Кекс с рикота, праскови и лавандула

Хубава събота!:heartbeat:

# 670
Последната черешка, която гледах беше с младо момиче от т. н. веган, вегетарианец или друго немесоядно същество, което си отмъщаваше на всички, които не и направят специално нещо вегетарианско.
Зачудих се, защо останалите участници не подскачаха, когато въпросната гърла, полуаваше нещо различно, а те не? Ако веганството е болест, изискваща специална диета е разбираемо, но явно става въпрос за друго.

# 671
Какви вкусотийки!
Аз днес направих една любима моя крем супа от броколи, картофи и моркови.

# 672
  • софия
Аз метхан в тигана зрънцата цревица от един мамул, една чушка, малко бамбукови пръчици и една лъжица овес, 2 яйца за финал отгоре. И една купа с домашни краставици и козе сирене
И студена бира и лека атлетика Simple Smile

# 673
Angela61, без риба. Хората, които ядат риба и са вегетарианци (т.е ядат млечни и яйца) са пескетарианци.

madbatt, веганството не е болест или диета заради болест. Не съм гледала предаването, но явно има някакви проблеми и те не са свързани с храненето. Но хора всякакви има във всички професии, групи обединени от еднакви интереси, начин на хранене, на живото и т.н. Екстремизъм, толерантност, възпитание- това са лични качества, независимо какъв е човека и в какво вярва, изповядва или как се храни.
Когато имам гости, с различен от моя начин на хранене се съобразявам с всички. Малко повече връткане е в кухнята, но искам гостите ми да се чувстват добре. Повечето от тях харесват и вегетарианската или веганска храна, която им поднасям също. Всъщност всички искат да опитват от " моите неща", които съм приготвила и с изненада констатират, че е вкусно.

Яйчени гнезда от тиквички по 2 начина и песто с босилек и конопени семена

# 674
В българската кухня традиционно има доста безмесни предложения. Открай време у нас се е готвело всякак. Но никога не сме го наричали веган или вегетариан.
Съвсем традиционно присъстващи, освен всякакви видове салати, са били кьополу, тиквички с кисело мляко, патладжан с майонеза, лапад/спанак/тиквички/домати/гъби/праз/коприва с ориз , праз с яйца, гювечета или сирена в гювечета , чушки бюрек, и всякакви супи или пюрета със зеленини и т.н. , картофени салати, катофи на фурна и пюрета и т.н. гювечи всякакви . Може би съм пропуснала един куп. Особено като не съм сложила щтрудели, тиквеници, кексове, макарони с яйца и др.
Т.е. ако не слагаме модерни названия май може да го наречем лека кухня.

Последна редакция: ср, 14 авг 2024, 13:37 от bella-ciao

Общи условия

Активация на акаунт