Вегетарианска тема - 17

• 60 872
  • 751
  •   1
Отговори
# 690
Нисковъглехидратни бисквити с пълнеж

# 691
# 692
Цитат на: BiankaD [quote
link=topic=1473795.msg48415890#msg48415890 date=1723544981]
Angela61, без риба. Хората, които ядат риба и са вегетарианци (т.е ядат млечни и яйца) са пескетарианци.

madbatt, веганството не е болест или диета заради болест. Не съм гледала предаването, но явно има някакви проблеми и те не са свързани с храненето. Но хора всякакви има във всички професии, групи обединени от еднакви интереси, начин на хранене, на живото и т.н. Екстремизъм, толерантност, възпитание- това са лични качества, независимо какъв е човека и в какво вярва, изповядва или как се храни.
Когато имам гости, с различен от моя начин на хранене се съобразявам с всички. Малко повече връткане е в кухнята, но искам гостите ми да се чувстват добре. Повечето от тях харесват и вегетарианската или веганска храна, която им поднасям също. Всъщност всички искат да опитват от " моите неща", които съм приготвила и с изненада констатират, че е вкусно.

Яйчени гнезда от тиквички по 2 начина и песто с босилек и конопени семена

Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:

[/quote]

С какво можем да заменим тиквичките? С моркови? Може би ще останат хрупкави...

# 693
  • Мадрид / София
Краставиците са добър заместител на тиквичките и обратното.

# 694
Тази вечер пица с блат-лаваш, пипер, маслини, артишок.

Мляко с ориз- млякото е кокосово. Толкова отдавна ми се ядеше.

Обядът беше бяла супа от целина.

# 695
Златен карфиол тази вечер
Обядът- супа Вишисоаз
Десертът-барчета с джинджифил, подобни на фъдж.
През деня- няколко райски ябълки и грейпфрут.

# 696
Здравейте ,някой има ли идея дали има по- ниско въглеходратен вариант на известните арменски сладки с локум .
Може ли бялото брашно и локума да се заменят с пълнозърнесто или ръжено брашно ?

# 697
Пълнозърнестото брашно нито е с много по-малко въглехидрати, нито с много по-нисък гликемичен индекс, но за сметка на това има много анти нутриенти. Аз лично го консумирам само в продукти с квас и дълго втасване. Тогава вече наистина е с по-нисък гликемичен индекс и голяма част от анти нутриентите (няма ли хубава БГ дума/израз?) са изчезнали при втасването.  Сладките не ги знам какви са, но вкусово едва ли ще е удачна замяната. Ако не са ежедневна храна, бих ги направила по оригиналната рецепта. Аз използвам често бананово брашно в сладки и сладкиши. То съдържа много резистентно нишесте и бавно покачва кръвната захар, освен това е безглутеново, но все пак си има собствен вкус.

Днес боб, квасен ръжен полупълнозърнест хляб с разни сирена, дежурните салати (отдавна сме на зимни).

# 698
Да се включа и аз, не съм писала тук отдавна. Нещо зациклих, едни и същи манджи въртя. Последните ми приготовления:
баница със спанак и сирене, нахут с патладжани и домати, нахутени палачинки, веган брауни с фурми, зелеви кюфтета, веган руска салата.

# 699
Може ли рецепта за зелевите кюфтета? Звучат много интересно

# 700
Може ли рецепта за зелевите кюфтета? Звучат много интересно
Да, настъргано зеле, но не много ситно, защото сместа ще стане на каша и вкусът ще наподобява мекици. Добавям настърган картоф и ако имате малко карфиол, придава много хубав вкус. Чубрица, червен, черен пипер, кимион и малко асафетида, която замества лука и чесъна. Има я в арабските магазини. Слагам нахутено брашно, с бяло не стават така хубави. Сол на вкус. Могат да се изпекат във фурната, но аз ги пържа, така ми харесват повече. Имайте предвид, че ако сместа престои повече време, зелето пуска вода от солта и сместа ще стане на каша. Затова действайте бързичко. Стават много вкусни.

# 701
През седмицата правих най-вече супички: картофена крем супа, гъбена, също така хумус от червена леща. За никулденската трапеза сьомгова пъстърва във фрайъра, с картофено пюре и микс броколи и карфиол. Blush

# 702
Трябва да мисля за меню за празниците, сестра ми ме помоли да направя сладки, но мисля да направя и торта. Мисля да е с точени блатове, тип медовик, за крема - маскарпоне с плодове. Трябва да събирам идеи.

# 703
Днес скитахме цял ден по коледни базари и за вечеря набързо направих една проста, но много вкусна зеленчукова супа – кромид лук, праз, чесън, едамаме, моркови, магданозен корен, картофи, джинджифил, мисо. Хлапето я похвали даже. Grinning

# 704
Много хубава тема, страхотни идеи за веге ястия се обменят в темата! Рецептата със зелевите кюфтета ме заинтригува особено, ще се пробва задължително.

Миналата седмица изпробвах нова рецепта, която бях видяла в онлайн менюто на една столова - къри нахут и сладък картоф върху канапе от пълнозърнест ориз. Сготвих я с овесено вместо с кокосово мляко за по-диетично. Получи се адски вкусно. Не знам, може би заради сладкия картоф, който поомекна и придаде много интересен вкус. За другата седмица съм запланувала къри тиква върху същото канапе, да изолзвам, докато тиквите са още в сезон. В момента също всякакви зимни зеленчуци на салата хапваме доволно.

Общи условия

Активация на акаунт