Вегетарианска тема - 17

  • 60 864
  • 751
  •   1
Отговори
# 705
  • Мнения: 1 621
Eто и обещаната торта без брашно и с малко захар( опция без никаква захар). Разбирам добре хората, които не трябва или не желаят да консумират захар и като цяло да намалят въглехидратите в менюто си. Надявам се тази торта да ви допадне.

Матча Дакуаз торта ( без захар)- Matcha Dacquoise Cake




Светли празници във всички домове, мили хора!

# 706
  • Мнения: 1 621
Честито Рождество, момичета!
Желая ви здраве, благодат и щастие!

Напоследък сме влюбени във вкуса на Дакуаз. Показах ви първата- Матча Дакуаз с ягоди, а сега приготвих за рождения ден на майка ми- Лешников дакуаз с круши. Отново стана невероятно вкусна торта. И се приготвя бързо за няма 2 часа. Яде се охладена, може и същия ден/нощ. Изцяло е без захар. Който е със съмнения относно еритритола, може да използва захар.

Последна редакция: вт, 31 дек 2024, 22:53 от BiankaD

# 707
  • София
  • Мнения: 5 349
Моля за насоки за меню за официален обяд за специален случай, с 3 гости - на 80, 50 и 20 г. Те са ... любители кулинари на професионално ниво. Когато са канили.моето семейство, са поднасяли само вегетарианска храна и 90% без глутен, заради един от нас. С пресен кето хляб, пресни пъстроцветни сезонни ордьоври, супа, основно, особена баница, десерти два вида (единият с.млечни, другият без). Дамата беше си доставила удоволствие да ни достави удоволствие на нас. Красота, нови вкусове, без преяждане с тежки комбинации.
Искам да сме на нейното ниво, но никога не съм организирала официален обяд/вечеря!
Моля за помощ, който има опит!

Ето моите идеи:
1. Вегетарианска храна, но само 1/4 без глутен и без млечни
2. Сезонни храни 90%
3. Да има и топла храна, която предварително да е сготвена и само да затопля
4. Да не дотежават комбинациите. Това е проклятие за.моите гости, които не са.вегетарианци - ядат и хумус, и кюфтета от леща, и салата от боб. А аз ги слагам всичките на масата едновременно, щото нали не слагам месо и да не останат гладни...
5. Как се съчетават ястия като руска салата, домашни красиви туршии, баница, кюфтета, френски сладкиш и... суши? Ей това не мога да го измисля, а едното ми дете иска да пече френски сладкиш, а другото да навива суши... а аз да извадя печените камби с пълнеж от карфиол и моркови, които са кулинарно съвършенство...
Мятам се от пълно неглижиране (всичко, каквото е любимо на гостите по принцип) до консултация с главен готвач в скъп ресторант в София. Но той не е вегетарианец, няма да разбере основни мои аргументи...

Последна редакция: ср, 05 фев 2025, 08:44 от ЗаСлон

# 708
  • Мнения: 1 112
Първо, не знам колко са големи децата ти, но аз на твое място бих ги оставила да се забавляват и да се постараят, щом имат желание. Ти си планирай менюто отделно от тях. Млечни не разбрах, изобщо не искаш да има, или да няма във всяко ястие?

Руска салата, туршии и каквото си изредила аз категорично не бих сервирала според както описваш повода.

Ще напиша няколко идейки, не меню, а неща, които аз съм правила и обичам, и сравнително бързо стават (без млечни ми е трудно да давам идеи, така че може да не са ти полезни)

Предястия/ хапчици:
- Devilled eggs - вариш яйцата, разполовяваш, вадиш жълтъците и ги намачкваш и овкусяват до гладка смес със сол, пипер, червен пипер, малко горчица. После връщаш в половинките, можеш да поставиш сместа със сладкарски шприц, да изгледа по-готино.
- Домашни гризини - аз не меся; едно (или две, колкото прецениш, че е добро количеството) бутер тесто режеш на лентички, подготвяш си разтопено масло, сухи подправки по желание или сусам, може би пармезан също. Машеш/поръсваш и печеш да са топли преди да дойдат гостите. Ако вземеш две теста, преди да срежеш мажеш едното с разтопеното масло и подправките, поръсваш с пармезан, лепваш второто отгоре и разточваш малко. После режеш на лентички и навиваш да станат като ресторантските, поръсваш отгоре със сусам или каквото ти харесва Simple Smile Много подходящ дип според мен е пасирана смес от зехтин, сушени домати и сирене фета. Също можеш да сервираш висококачествени маслини - хубаво е да са такива в зехтин, някак по-върви.
- Различни дипове, примерно както си споменала хумус - него можеш да го направиш в много варианти
- от бутертесто аз съм правила малки кошнички (слагам във формата за мъфини), или режа на квадратчета и в центъра слагам ситно нарязани гъбки и синьо сирене - много се хареса
- също - комбинацията от портокалово сладко и синьо сирене аз я обожавам върху пресни препечен хляб, като мини хапка

Супи:
- Сезонна крем супа можеш примерно да направиш от тиква - половин кг тиква, един картоф, хубав бульон. Аз не слагам лук/чесън, от морков според мен няма нужда - пасираш и сервираш поръсена с тиквени семки и няколко капки тиквено олио (това черното на цвят)
- Печеш в печката домати, чушки, морков, малко лук (слагаш зехтин), после пасираш и прецеждаш. Аз обожавам такава супа от печени чушки. Хубав, дълбок аромат. Също върви с фета по мое мнение.
- По принцип можеш да пробваш за крем супа и комбинации от зеленчуци

Салата:
-Класика е вегетарианско карпачио от червено цвекло, често е комбинирано с фета и балсамико редукция, поръсено с морска сол
- добра идея е и салата от примерно леща (подходящ сорт, например Белуга), чери домати, рукола, хубави маслинки, няколко запечени орехчета,  ииии аз на такива неща също слагам фета/краве сирене 😂 Салати аз овкусявам най-често със зехтин и лимонов сок

Вегетариански основни:
- Стек от карфиол, бланшираш, после овалваш в хлебни трохи/галета и пържиш или печеш. Честно казано пържен (в много мазнина, за да стане хрупкав) е най-вкусен. Но понеже самият зеленчук в безвкусен. Трябва да се сервира с нещо свежо с ярък аромат. Примерно като гарнитура зелена салата с дресинг от нар, и допълнително като дип манго-кориандър чътни
- можеш да купиш хубава прясна паста (пълнел сирена, гъби, тиква , спанак) и да я направиш с лек подходящ сос; нормална паста ала норма (пакери с рикота и патладжан в доматен сос) според мен също е много вкусно
- Зеленчукова лазаня с тиквички и патладжани (аз лично слагам и един ред поне кори за лазаня, иначе не ме наяжда), или пък да направиш канелони със спанак и рикота

Десерти:
- горещо препоръчвам ориз с кокосово мляко (както се прави обикновения, но с кокосово мляко, вариш в тенджерата докато ти допадне консистенцията, подслаждаш на вкус), поръсваш с печен кокосов чипс и манго - може да се направи предварително

За фасон обичам да ръся зелени подправки, но въпрос на вкус Simple Smile Надявам се да съм ти дала някакви примерни идеи, които да ти свършват работа или да те вдъхновят.

# 709
  • София
  • Мнения: 5 349
Firebird26, трогна ме с дългия си пост! Благодаря, чудесни са идеите!
Моите деца са на около 20, ще се забавляват, да. Но на гостите да не им стане тежко, защото не са вегетарианци.
"Туршии" имах предвид пачените камби, те са като карамелизирани, не са типични. И пукани красиви халапеньо, също не са типични.
Крем-супата от тиква беше заложена в менюто Simple Smile Щях да забравя за тиквеното олио, добре, че ме подсети!
И красиви маслини щях да пропусна.
И въобще всичко чудесно си описала!

# 710
  • Мнения: 362
Кръстете си всяко ястие на различна страна и си направете околосветско пътешествие. Само не забравяйте, че вегетарианското "суши" е от САЩ, а не от Япония. Даже може темата да е ястия, които погрешно се приписват на други нации, както е и руската салата.
Аз лично бих посъветвала да направите супа тип борш, а не крем супа от тиква и картофи, щом ще продължите все с ястия, които са основно въглехидрати или за "основно" направете "пържоли" от големи гъби кладница, ако можете да намерите, за след крем супата от тиква. Нещо, което е много вкусно е тофу, мариновано в соев сос и джинджифил, нарязано на пръчици, овъргаля се в брашно и се запържва. Пръчиците стават хрупкави и маринатата се ползва като сос за топене, за който иска по-соленичко. Може и за сушито да се ползва, тъкмо да комбинирате някои елементи.

# 711
  • Мадрид / София
  • Мнения: 7 090
Е, има вегетариански сушита, които са си японски. Например с прясна краставичка или с авогадо или с вид млечна паста. Тези сушита Хосомаки са само с един вкус, тоест слага се само един продукт.

# 712
  • Мнения: 408

Искам да сме на нейното ниво, но никога не съм организирала официален обяд/вечеря!
Моля за помощ, който има опит!

Здравейте, това е една от грешките, които хора без опит правят, да се втурнат да правят сложни и завъртяни ястия, които ще им отнемат много време и усилия и които никога преди това не са готвили. Моят съвет е да приготвите нещо, което знаете, че гостите ви харесват и е нещо, което вие сте уверена да приготвите. Дори това да е пресен топъл хляб, едно или две зеленчукови ястия, супа, салати и сладкиш. Освен това, не си мислете, че вегетарианците остават гладни, ако не са изяли поне няколко вида бобови. Няма нужда да претоварвате менюто с тях, достатъчно е например хумус или крем супа от леща или дал. Няколко идеи, които се получават добре и могат да се приготвят и от хора без опит: пълнени чушки с ориз и зеленчуци ( плънката може да варира), къри от карфиол и броколи с кокосово мляко, пикантно тофу в доматен сос, задушен спанак с нахут, веган овчарски пай със сладък картоф....Успех!

# 713
  • София
  • Мнения: 5 349
Благодаря за идеите!
За бобовите - аз ги осигурявам за месоядните, не за вегетарианците Simple Smile Месоядните никога не са чували думите хумус и нахут Simple Smile
За съжаление тези гости не  знам какво обичат Sad
А новите неща за мен много искам да ги опитам и ще се възползвам от повода!
Например най-после ще направя маслено тесто.

# 714
  • Мнения: 15 860
Месоядните никога не са чували думите хумус и нахут Simple Smile
Ааа, не така Wink Аз съм месоядна и често вечерям с месо + нахут + хумус. Ако съм уморена и не ми се занимава с месото - само нахут със хумус Grinning

Чудесна тема! Благодаря на всички за идеите, с които я пълните!

# 715
  • Мадрид / София
  • Мнения: 7 090
Ма то хумуса нали и той е от нахут. Просто са различни варианти на един и същ продукт.

# 716
  • Мнения: 15 860
Simple Smile Тъй де, но на мен са ми вкусни заедно!

# 717
  • Мнения: 408


Снимката не е моя.

# 718
  • Мадрид / София
  • Мнения: 7 090
Нахута го готвя като бял боб, че не обичам боб. Тук в Испания го готвят с различни месенца, ама не е за тази тема рецептата.

# 719
  • Мнения: 1 621
Обичам елда и просо и постоянно ги включвам в менюто ни. Сега и в този хляб.

Хляб от елда и просо

Общи условия

Активация на акаунт