Работа, CV-та, HR-и, съвети - 80

• 29 930
  • 853
  •   1
Отговори
# 135
Аз също смятам, че е наложително тези права да се учат и разясняват. Както и доста други неща от реалния живот.

# 136
Irene, права си, че трябва да имаме някакво базово гражданско образование, но от друга страна законите се менят, нещата, за които можем да преговаряме, се менят. То е и малко въпрос на това да си активен, да потърсиш, да намериш начин да си разбереш правата. Съгласна съм например да има консултации в бюрата по труда, но това е услуга, която някой трябва да плати. А и адвокатите по трудово право трябва да ядат, затова са учили толкова време.

# 137
Пак ще ме изядете с парцалите, но много хора в провинцията не искат да ги осигуряват на повече от минималния праг за длъжността. Така вземат детски, отопление, еднократни помощи, общински жилища в които живеят срещу минимален наем 25- 70 лева, а дават собствените си апартаменти под наем за 300- 400 лева.

# 138
Пак ще ме изядете с парцалите, но много хора в провинцията не искат да ги осигуряват на повече от минималния праг за длъжността. Така вземат детски, отопление, еднократни помощи, общински жилища в които живеят срещу минимален наем 25- 70 лева, а дават собствените си апартаменти под наем за 300- 400 лева.
После, когато взимат болничен, майчински, пенсия в рамките на жълти стотинки, моля, да не ми реват, че държавата е виновна.

# 139
М, да, и това го има.
Дори и в София. Моя позната го правеше по същата схема преди 20-ина години. После загубихме връзка, не знам в момента дали пак е така.....

# 140
  • Бургас
Irene, права си, че трябва да имаме някакво базово гражданско образование, но от друга страна законите се менят, нещата, за които можем да преговаряме, се менят.

Таке е, нещата се менят. Но освен да се учат на момента актуалните неща, може да се научат хората къде и как да си търсят инфо. И не говоря за дебелите книги със закони и наредби, които дори за интелигентните хора са адски трудни, а да се правят през някакви периоди сбити информационни издания с най-важните промени, написани така като за средно ниво хора. Ако щете някаква интернет платформа, където да са винаги актуалните неща.

# 141
После, когато взимат болничен, майчински, пенсия в рамките на жълти стотинки, моля, да не ми реват, че държавата е виновна.
[/quote
Не ревът, не разчитат нито на болнични, нито на пенсии.Всеки гледа да купи нещо за под наем, защото имота остава и след като умреш, а пенсията не.

# 142
Аз мисля, че не е толкова сложна една консултация с адвокат, ако се наложи. Вече има и онлайн възможности. На мен ми се наложи, имах случка по време на ковид. Оказа се, че е законно, макар да не беше етично това, което направиха. Е, супер, напуснахме 6 човека наведнъж от 12 екип.

# 143
Аз също съм съгласна, че има какво да направят и държавата, и институциите - да включат обучение по основни права и задължения в училище, да има помощ при професионалното ориентиране, ИТ да разсяни на достъпен език как работи, как се подават жалби, плаща ли се за консултации и дела и такива неща. Но където и както и да е поднесена информацията, и от отсрещната страна трябва да има желание тя да бъде усвоена и осмислена.
Ето и в този форум влизат хора, питат, получават отговори. И безплатни онлайн консултации с адвокати има. И всеки малко ако поразпита из познатите си, ще намери човек, който ги разбира тези закони и може да му ги обясни. Но липсва желание. Особено младите хора, имат профили в поне 5-6 социални мрежи, следят випове и инфлуенсъри, но вярват на шефа като им каже, че в болничен и отпуска не ги пуска.

# 144
Еми то има и синдикати, но някак ми се струват твърде далечни. Появяват се в пространството предимно във връзка с политици и партии.

# 145
Скрит текст:
.......и да му бъдат изплатени обезщетение, заплатите със задна дата (понякога това са години), осигуровките към тях.
Това не е вярно. Максимум 6 заплати може да му се изплатят при отмяна на уволнението.
Не мога да споря за точен брой, ще попитам. Позната беше възстановена след две години дела. Доказа, че освобождаването ѝ е неправомерно и до колкото помня, беше казала, че е получила всичките си заплати за периода накуп. Може да е преувеличила или аз да не съм разбрала.
Винаги е най-сигурно да питаш направо Кодекса на труда:

Чл. 225. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) При незаконно уволнение работникът или служителят има право на обезщетение от работодателя в размер на брутното му трудово възнаграждение за времето, през което е останал без работа поради това уволнение, но за не повече от 6 месеца.

Не мисля, че държавата е длъжна да прави курсове по трудови права. По тази логика, почти всеки в живота си купува жилище, кола. Да направят курсове и по вещно право? Всеки влиза регулярно в договорни отношения (интернет, телевизия, мобилен телефон и т.н.). Да направят курсове и за това?

Законите са публични. Сайтове, на които има напълно достъпни коментари има безброй. Курсове също има. Да, платени са, но това е алтернативата на това да си го прочетеш сам. Който има желание, с два клика може да се запознае с правата си във всяка една област. Със задълженията си - също.

Еми то има и синдикати, но някак ми се струват твърде далечни. Появяват се в пространството предимно във връзка с политици и партии.
Ако си член на синдиката, няма да се появяват само във връзка с политици и партии. Ако не си член на никоя от синдикалните организации, няма нищо по-нормално от това да са ти далечни. Те нямат отношение към теб, а ти не ги вълнуваш изобщо. Синдикатите обслужват и защитават интересите на членуващите в тях. Те не са някаква публична организация, която всеки може да си ползва за каквото реши.

Последна редакция: ср, 17 авг 2022, 17:36 от Нищо лично

# 146
Аз също съм съгласна, че има какво да направят и държавата, и институциите - да включат обучение по основни права и задължения в училище, да има помощ при професионалното ориентиране, ИТ да разсяни на достъпен език как работи, как се подават жалби, плаща ли се за консултации и дела и такива неща. Но където и както и да е поднесена информацията, и от отсрещната страна трябва да има желание тя да бъде усвоена и осмислена.
Ето и в този форум влизат хора, питат, получават отговори. И безплатни онлайн консултации с адвокати има. И всеки малко ако поразпита из познатите си, ще намери човек, който ги разбира тези закони и може да му ги обясни. Но липсва желание. Особено младите хора, имат профили в поне 5-6 социални мрежи, следят випове и инфлуенсъри, но вярват на шефа като им каже, че в болничен и отпуска не ги пуска.

И е така и не е така - има какво да правят, но по една или друга причина не го правят..

Скрит текст:
От една страна всеки граданин има задължения/права и трябва да е информиран/консултиран и защитен/овъзмезден. Но държавните ни чиновници правят каквото им е наредено и нищо повече, при това не винаги т.е. като няма добри закони, програми и контрол - не правят нищо. Веднъж съм опирал до Инспекция по труда, Бюро по труда и Министерството на труда: ами общо взето само се въртях в кръг и си загубих времето. Получих и неохотно безплатна консултация от виден адвокат, но разбрах, че следващия път трябва да си платя. Едно ми стана ясно след всички перипетии: правото в България най-често е на страната на работодателя. Ако има някаква неправда на работното място при служителя - търпи докато може и си търси нещо по-добро. Статистиката за текучество и причини за напускане е показателна. Има Кодекс на Труда, ама тръгнеш ли да се разправяш си като трън в очите, незабавно ти лепят етикет "черната овца" и търсят удобен момент да те разкарат. Не само това, ами те и очернят пред бъдещите ти работодатели. Обезщетенията при евентуални дела са нищожни и не си струват. В моя случай имах усещането, че работодателят ми беше предупреден от ИТ, че възнамерявам да си търся правата и получих неадекватен съвет. На друго място голям шеф и познат ми каза в прав текст, че просто са получили лош отзив от предишен работодател и няма да продължат. Със селташки номера, "дисциплинарно производство", изцеждане на ръба и т.н. могат да те докарат на ръба на нервна/здравна криза/бърнаут и последиците понякога могат да са необратими. Бизнес и HR лобитата нямат интерес нещата да са ясни и чисти. Не поставям всички под един знаменател, но сме далеч от западния свят и добрите практики.

Последна редакция: ср, 17 авг 2022, 17:35 от Нърд

# 147
Това не е вярно. Правото в България е на страната на работника. Стига работникът да си потърси наистина правата.
С цялото ми уважение, ако търсиш безплатни съвети - то и качеството им ще е като за безплатни. Избягвам да генерализирам на база етнос, но търсенето на авантичката и да не се минем да платим е доста силна черта на българина.

# 148
Това не е вярно. Правото в България е на страната на работника. Стига работникът да си потърси наистина правата.
С цялото ми уважение, ако търсиш безплатни съвети - то и качеството им ще е като за безплатни. Избягвам да генерализирам на база етнос, но търсенето на авантичката и да не се минем да платим е доста силна черта на българина.

Колко пъти си търсила правата си и какъв е бил резултата?

В моя случай не съм търсил "авантичка", а просто исках да разбера до колко е компетентен адвоката и дали би ми защитил интереса. Веднъж платих на адвокат при сделка за недвижим имот и съжалих за хонорара, след като се сдуши с мастития строител.. Не ми се влиза в правни спорове и затова, ако нещо не ми изнася, докато имам лукса да си търся успешно нова работа - вече не го мисля.

Последна редакция: чт, 18 авг 2022, 01:11 от Нърд

# 149
И как провери колко е компетентен адвокатът, като ти самият не разбираш?! Точно типичният българин, големият спец, все проверява някой да не го... нали!
Айде, моля.

Общи условия

Активация на акаунт