Работа, CV-та, HR-и, съвети - 80

• 29 922
  • 853
  •   1
Отговори
# 120
Проблемът е, че хората се съгласяват на каквото и да е. Имам надежда в младите, че не са такива.
Майка ми работи в ресторант. С ковид много служители се преориентираха, за съжаление други починаха.

И сега не може да се намери миячка, сервитьорка, нито студена кухня. И шефът сам работи. Ужасно се радвам, че не намира, защото условията са кофти. И това е в София, нали.. докато има балъци, ще има и тарикати.

Херцен, никога не съм разбирала язвителните ти коментари към мен. Няма как всички да се влеем в селското стопанство, налЕ…

# 121
Говорите за съвсем различни неща. Едно е някой да се съгласи половината заплата да му е в пликче. Това наистина е масово в провинцията и наистина ИТ не може много да направи, защото много трудно се доказва.
Съвсем друго е да не познаваш законите и да не си знаеш правата.  От темите тук отдавна е ясно, че никой не прави разлика между освобождаване по време на изпитателния срок, съкращение и дисциплинарно уволнение. За всички това е под общия знаменател "изхвърлиха ме", по някаква непонятна за мен причина вярват, че щом фирмата е на собственика, той свободно се разпорежда с всичко и  може да прави със служителите каквото си иска. И подписват всякакви документи, които им се връчат, без никакви въпроси и коментари.
Съжалявам, но в епохата на интернет човек ако не отдели време да седне и да се запознае с права и закони, никой друг не му е виновен.

# 122
извинявай, не е било лично срещу теб
не си спомням и за предишен случай на язвителност
но пак извинявай, не съм искала да се почувстваш нападната или обидена

# 123
Знам със сигурност, че и в София я има практиката (не МРЗ, но на прага за длъжността), но все пак в София вариантите са доста повече и хората не са така притиснати. Обаче в провинцията няма избор. Или се съгласяваш, или децата ти стоят гладни.
И това, че на някой родителите не били съгласни, изобщо не е извадка на случващото се реално.
По малките градчета сигурна и нормална работа имат учители, лекари, полицаи, държавна администрация и хора с връзки, които успяват да се уредят на хубава работа. Повечето обаче са съгласни на каквито условия им се предложат, само и само да вземат някой лев в края на месеца.

# 124
И като се запознаем със законите какво ще последва от това? Едно нищо. Когато един шеф иска да те уволни по кофти начин ще намери причини, ще намери свидетели ако трябва, и приключваш.
Нито заплати, нито обезщетения, нито нищо. Тръгваш да си търсиш друга работа, че да изкараш нещо да не умирате от глад.
На всичко отгоре ти задържат и документите. Когато отидеш да се разправяш, охраната не те пуска, секретарката не те пуска, ,,ама той шефа днес го няма" и така.
Пък ти ако си нямаш други занимания, плащай превоз да ходиш до града, и до фирмата да си търсиш правата.

# 125
Мисля, че го бях писала в предишната тема. Имам приятелка в малък град, около 3 хил. човека. Има висше, нищо общо с икономика. Търсеше си работа и я бяха посъветвали да започне в местния клон на една от банките. Тя беше казала, че няма такова образование и съответно няма как да започне работа в банка. А то вече толкова никой не иска да работи, че били съгласни на всеки кандидат, щели да го обучат. Давали нещо около мрз.

Много ясно, че няма да има кандидати.. с такива условия. И то една от големите банки…

# 126
Лили, аз не съм казала, че не ти вярвам. Във всеки мой пост съм отбелязала, че допускам, че това се случва. Оспорвам само твърдението ти, че това е масовото.

# 127
Сега, принципно има положение при което има шансове, но да речем условията са:
Имате в този район доста роднини, на разни позиции, и то не много случайни.
Проблема/инцидента/друго, са фрапиращи, пред много свидетели или грубо нарушаване на нещо.
Имате и възможност като ресурси, не се притеснявате от нещо особено.
Може да ангажирате хора /фирми занимаващи се с такива неща, примерно и с въпроса за изплащане на кръвнина (не дай боже ) или злополука, въобще по застраховките - те взимат голям % но при ясни положения може да се захванат /.
Връзки нагоре - министерства, политици, надцакващи същите на опонента ви.
Някои други неща вече като крайно решение - прим. ангажиране на влиятелни организации, широки медийни осветлявания на вашия казус и др. НО...не е за всеки. Въобще куп обстоятелства и условия.

# 128
.......и да му бъдат изплатени обезщетение, заплатите със задна дата (понякога това са години), осигуровките към тях.
Това не е вярно. Максимум 6 заплати може да му се изплатят при отмяна на уволнението.

# 129
  • в сърцата на децата <3
.......и да му бъдат изплатени обезщетение, заплатите със задна дата (понякога това са години), осигуровките към тях.
Това не е вярно. Максимум 6 заплати може да му се изплатят при отмяна на уволнението.
Не мога да споря за точен брой, ще попитам. Позната беше възстановена след две години дела. Доказа, че освобождаването ѝ е неправомерно и до колкото помня, беше казала, че е получила всичките си заплати за периода накуп. Може да е преувеличила или аз да не съм разбрала.

# 130
Никой не съжалява на смъртния си одър, че не е стоял повече часове в офиса и то нископлатен.. Нека некоректните работодатели сами си работят и да им се носи славата. Грижете се за себе си - това не е лукс, а приоритет и жизнена необходимост!

# 131
Най-вероятно ги осъжда и си взема заплатите без да се връща реално на мястото или се връща и веднага напуска.

# 132
Аз пък мисля, че има едно дълбоко неразбиране на чуждото положение. Нищо лично към никого, но хората, които реално сами са издрапали от ниска заплата до нещо прилично, са единици на стотици хиляди. Всички други са имали гръб - родители, любовник, съпруг, приятели, ако щете малко по-големичка фирма да ги премести в в друг град. Ама така, някой на МРЗ да събере 5 бона и да се вдигне сам-самичък от Сунгурларе към София и да започне на реални осигуровки - няма такова нещо в реалния живот. Или е теглил кредит, или 'независимостта' му зависи от разходите на някой друг.

# 133
Има го това за пари в пликче в София, естествено - в българските филми. При едно мое търсене на работа преди години на две места (в сферата на търговията, не общак на строеж) не се свениха да ми кажат на интервюто, че част от заплата е в плик, все едно това е най-нормалното нещо на света.
Относно провинцията - хем разбирам, че в много малки населени места сигурно нямаш избор, хем...понякога работниците сами са си виновни. Има си един манталитет, срещу който борбата е трудна. Давам ви пример от Варна - Варна, хора, не някой малък град в северозападна България, където шефът на единствената фабрика коли и беси! Момичета, които работят в магазин за хранителни стоки, приемат като напълно нормално част от заплатата да е в плик, вдигат рамене с - ми то навсякъде е същото. Ако стане дума за отпуск - отпуск имаш, ако си размениш смените с някой колега. За 20 дни платен годишен отпуск не бяха и чували (но сигурно е края на годината се подписват при ТРЗ, че са взети). Това е град, в който можеш да работиш в Лидл примерно, където законите се спазват и всичко ти е ток.
Втори пример - споменавала съм, че съм съкращавана няколко пъти - в един от случаите привикаха голяма част от служителите и им казаха - това са новите договори, ако не ги подпишете, това означава, че трябва да напуснете по собствено желание. И много хора напуснаха, защото "такъв бил законът". Аз устисках (подкована от адвокат) и накрая ме съкратиха с всички обезщетения по закон (те самите си признаха, че за тях тия пари са стотинки и не им дреме).
Еми сори, но докато не си знаят хората правата и докато се съгласяват на малоумни условия, ще е същото.

# 134
  • Бургас
Все повтаряме, че хората не си знаят правата. Аз също, признавам си. Ами не е ли време тези права да вземат да се учат и разясняват - било в училище, било на някакви сбирки в бюрото по труда, било чрез  някакви кампании. Не всеки има капацитета да намери правилната правна литература и да чете алинеи и подточки. Аз също. Не е ли време децата ни в училище да учат такива неща, които ще им помогнат РЕАЛНО в живота, а не тангенс и котангенс.
Ето аз например бидейки от прованс тук в темата научих много полезни неща от правна гледна точка, които не съм знаела или съм знаела грешно, казани ми от предишни фирми и аз съм взела за чиста монета. А колко хора не четат форума и изобщо не четат.

Общи условия

Активация на акаунт