Работа, CV-та, HR-и, съвети - 80

• 29 909
  • 853
  •   1
Отговори
# 105
И аз съм от малък град. Позициите са: даскал, общински служител, държавен служител, където хората седят не до пенсия, ами докато умрат; касиер в банка, изипей или телеоператор на цяла МРЗ и фантазни бонуси; сервитьор, продавач при частник на половин МРЗ и бакшиши; шивач от тъмно до тъмно на заработка, с която не стигаш и МРЗ. Или собствен бизнес, който не оцелява и два месеца. Ако си Мария и мама и тати са ти платили висшето държавна поръчка, въобще не се връщаш в малкия град. Обаче ако си Гюлчи, която едва говори български и може само да трака тегели, нямаш много избор - или седиш гладна, или бачкаш квот има.

Последна редакция: ср, 17 авг 2022, 13:59 от Нарцùса

# 106
  • Бургас
В последните постове онагледихте поговорката "Сития на гладния не вярва".

# 107
Виждам че доста от вас нямат връзка с малките фирми и хора. Хубаво е да си в корпоративния свят и да не знаеш какво става в другите малки фирми,  но истината е такава. Хората от страх че няма да вземат нищо се съгласяват да подпишат всичко. Финансовия директор им казва че това с едната заплата не се изплаща, че не важи,  че не знам си какво, тн. Хората си броят стотинките,  умърлушени че са си загубили работата, отчаяни, никой от тях няма да ходи по ИТ,  съдилища.
Явно тук има много хора които са хем от малки населени места,  хем на върховете по корпорациите.
Не ме вълнува никак че не ми вярвате и оспорвате какво съм казала.
Аз знам че съм го видяла със собствените си очи, а пък друг вярва ли ми или не,  е окей. Ваше право си е.
За мен тази точно тема приключи.

# 108
  • в сърцата на децата <3
В последните постове онагледихте поговорката "Сития на гладния не вярва".
Не е така. Всички знаем, че има корупция, че има шефове, обвързани с какви ли не структури и пр. Но говорим дали е МАСОВО или не е. Ами не, не е. Цитират се хипотетични конкретни "ами ако", докато останалите даваме ясни и точни примери защо това не е така.

Само ще вметна, че живея в град с размерите на четвърт софийски квартал. Във фабриките непрекъснато търсят хора и заплатите изобщо не са лоши. В едно от близките села отвориха цех за обработка на метали - общите работници започват на заплата 1500 чисти плюс транспорт и обяд. Останалите заплати са по-високи. Работата е мръсна, факт. Ама хляб без кора няма.

# 109
Няма голямо значение как се дават парите. Тука нещата опират до отделни ,,силни" хора, които прокарват своите интереси в конкретния регион. Дали като работодатели, дали като администрация. Има и много лични взаимоотношения.
Оттам нататък, след като си ,,малкия човек" заседнал на това място, се съобразяваш със всички около теб, а не със някакви закони, права и прочие фантазии ( тук са буквално такива ).
Държавните институции единствено може да де потърсят за някакви вземания, или да ти сложат несъществуващи такива.
Както казах, тук говорим за едни частни интереси, за едни личностни отношения, нямащи нищо общо със структури от рода на наднационални корпорации и организации.
Как ще помогне една НПО за да защити примерно конкретен българин в някакво забутано село? От насилие, от друго?
Докато се задействат административните процедури, и то всичко свършило.

# 110
Имам не малко познати, които са родом от малки градчета, а семействата им не са особено заможни. Успяха и без помощ от родители и роднини да завършат, да си намерят първоначално по-нископлатена работа, да натрупат опит и впоследствие да започнат работа с по-читаво заплащане. Работа по принцип има, дори и в малките населени места. Вече ако не знаеш езика е друго.

# 111
за София говоря
примери няма как да дам,
фирмите, в които работят приятелите ми ли трябва да напиша?

# 112
Тези работни места и аз съм ги чувала, и в моя край има такива. Бях се засилила да се прибирам, защото нали се сещаш как ще стоя в София и ще давам половин заплата за наем, като на село ще взимам повече пари, отколкото в София, и няма да плащам наем...
Като отидеш на място, нещата се оказват или много по-различни - заработка, бонуси, неупоменато изискване... или работните места са 20, а безработните - 320.
Имах и случаи, когато не ме наемат, защото съм твърде млада, образована и с трудов стаж, и нямало да остана в града.

# 113
Това пък в София точно да взимаш пари под масата - това вече съвсем не го разбирам. Докато мога да оправдая донякъде тези случаи в малките градове, в София изобщо пък не мога.

# 114
ох, от небето си паднала....
на какви пари мислиш са общаците по строежите

# 115
  • в сърцата на децата <3
ох, от небето си паднала....
на какви пари мислиш са общаците по строежите
Конкретно в момента общак на строеж взима 170-250 лева НАДНИЦА. В България, Варна, днес.

# 116
  • Бургас
Аха, да, вярвайте си. Дали правите разлика между общак и началник на бригада.

# 117
знам колко взима
и знам и на колко са му осигуровките

# 118
В София работа - бол. И за хора без образование. Но да се хванеш на нещо, за което ти плащат под масата - ок, твоя воля, но не мрънкай. Нищо против общаците, де.

# 119
То тоя общак като майстор? май зависи къде точно работи.
Всеки ден пътуват до София хора ( майстори и общаци ) вторите взимат някъде 80 лв нормално. Тук в провинцията 50-60 лв. е обикновеното, гледат да не падат по-надолу.
Ако говорим за арматуристи, заварчици там парите са други.
Също примерно се бачка ударно ( наливане на плоча да речем) там също се взима повече, но това не е всеки ден.
За курортни места и специални разценки е съвсем друга работата.

Общи условия

Активация на акаунт