BigBank

• 28 505
  • 408
  •   1
Отговори
# 375
Здравейте !
Какво се случва , ако сумата която преведеш е по-голяма от 5000 евро , попълва ли се декларация за произход?
Не

# 376
Попълваш декларация за произход на средствата по принцип, за всеки депозит. Тя си излиза в сайта им.

# 377
Не знам дали има някаква промяна, но от вчера прехвърлянето на суми от TBI в БигСейф е голяма мъка.
Преди ставаше за секунди /дори при 5-6 превода едно след друго/, от вчера не мога да направя 3 трансфера.
Това ми отговориха днес:
"Времето за отразяване на сумата зависи и от вида на извършения превод – например SEPA, SEPA Instant (Blink) и др. Поради тази причина е възможно при едни преводи средствата да бъдат отразени за секунди, докато при други обработката да отнеме повече време."
Аз не съм посочвала какъв вид да е превода, защото не виждам опция, и предполагам, че всеки път е един и същи.
Някой забелязал ли е забавяне на прехвърлянето /с часове/?

P.S. Сега видях "платежна система RT1 instant".
Изведнъж преводите пак започнаха да се изпълняват за секунди.

Последна редакция: чт, 03 сеп 2026, 16:32 от Kateriza

# 378
Попълваш декларация за произход на средствата по принцип, за всеки депозит. Тя си излиза в сайта им.
Някой следи ли какво попълваш като произход на средствата?

Последна редакция: чт, 03 сеп 2026, 17:36 от xarovn

# 379
Аз не съм попълвала досега.

# 380
Не може да не си. Само Биг Сейф ли имаш? Да не би да е за депозити?

Някой следи ли какво попълваш като произход на средствата?

Не. Ти носиш отговорност за данните. Като във всяка друга банка.

# 381
Не съм.
Имам два депозита. И двата заредих от Бигсейф, нея пък от банката. Няколко пъти.
А и за какво да ми искат декларация, като парите идват от редовна банка

# 382
Купих жилище през януари и правих преводи от ТБИ към продавача. Искаха ми да попълвам декларация за произход, викам, ами нали при вас си получавам заплатата?! Те не знаели, не виждали такива неща. Joy
Та какво остава за преводи от друга банка.

# 383
На мен за седем хиляди евро превод от една банка в друга банка , при условие че стоят при тях повече от пет години , писах два часа обяснения откъде са парите. Явно много са затегнали нещата с произхода на средствата!

# 384
Много досадно, ако се заяждат така вече. Няколко депозита съм правила през приложенията, не е имало проблем. Сега искам да местя 20 хиляди долара, ще искат да им ги доказвам с фишовете от студентските бригади ли? Rolling Eyes

# 385
Нищо не искат да доказваш. Има стандартен формуляр, който се попълва.

Ето го, симулирах откриване на нов депозит. На втора стъпка го даде за попълване.

# 386
Аз и хартиени декларации съм попълвала навремето, но по-горе чета за два часа обяснения. Тоест или са искали допълнителни документи, или нещо са се заяли. Не става ясно кои са банките, но и моите долари са пасивни от много време и нямам движение по сметката. Какво точно се случва, ако не им хареса изложеното в декларацията?

# 387
На хартия съм попълвала в Инвестбанк, доста писане падна. Чак два часа не, но много подробно беше.

# 388
При този вид декларации винаги отбелязвам "спестявания" /защото имам депозити от дълги години и прехвърлям средства от тук там/. Онзи ден закрих депозит във "физическа" банка. За да се прехвърлят парите в друга банка, откриха разплащателна сметка, по която прехвърлиха сумата от депозита. За мое учудване, трябваше да попълня декларация за произхода на парите /които идват от депозит, за който съм декларирала "спестявания" при откриването/. Изгубих половин час в попълване на документи, за да си прехвърля средствата. Да не говорим купчината хартия и 10 евро такси за цялата операция.

# 389
Така е. За пред НАП са тези декларации. Тях не ги вълнува, но за архивиране им трябват.

Общи условия

Активация на акаунт