Промяна на отношенията между син и майка при поява на снаха

• 21 133
  • 442
  •   1
Отговори
# 375
  • Пловдив
Ама просто е - няма да съм с него. Без ултиматуми. Аз все пак не съм се оженила за първия, който съм срещнала. Нали гледам.

# 376
Аз съм много благодарна на Боряна за последния и пост, защото отношението и към снахите е толкова плътно и лепкаво, че се реже с нож. Аз не бих могла да дам по-добър пример за отношение на свекърва, което отблъсква.
Сам по себе си постът на Боряна звучи точно така, както си го описала, но понеже я познавам като потребител от години, ще си позволя да вметна, че поставен в контекста на другите теми, където сме се засичали, постът ѝ не е насочен ни най-малкото към теб, а е отзвук от съвсем други неща, споделяни в темите. Боряна е една от най-толерантните свекърви и последната, която би се вкопчила в сина си.

Глупостите, че било добре мъжът да е при мама, за да има кой да го наглежда да не хойка по други жени или да не се събира с коч компании, даже няма да си направя труда да коментирам. Само ще посъветвам да не се избират мъже от селската пещера. Тогава ще отпадне автоматично потребността мама да ги наглежда.

# 377
И аз отговорих - след теб.

Коментирам в цитат и болднато, защото така е по-лесно. Ще сложа цитата в скрит текст.

Скрит текст:
Всъщност, Андариел, тук изборът не е между това дали ще е с приятели или майка си, т.е. външни хора или членове на разширеното семейство. Но дори да беше, кое автоматично прави избора на майката по твоя пример по-добра опция, щом "държането под око" ще коства разрушаването на семейството на автора? - държането под око беше по-скоро метафорично. Никакво разрушаване на семейството няма, освен ако хората не се впрегнат твърде много. В случая на коментиралия обаче има напрежение, което ще доведе именно до това.

Тук изборът е между жената и майката. И почва да става леко шизофренично на моменти, защото хем се твърди, че мъжът трябва да поставя семейството си на първо място, иначе е муньо, мамино синче и т.н., хем майката трябва да е приоритет пред жената. Няма как да е и двете едновременно. - тук няма нужда от избор, защото човек има повече от една семейна връзка и първата му семейна връзка е с майка му и баща му, а чак после прави свое семейство. Нелогично и нереално е да се поставя въпросът "или-или". В семейните връзки няма "или-или", защото всеки е свързан както с родителите си, така с партньора си, също и с братя и сестри като най-близки родственици. Ако някой държи на отрязване на някоя от тези връзки е доста нахален, егоцентричен и контролиращ. След една определена възраст "детето" трябва да скъса психологическата връзка с родителите, ако тя пречи за създаването или поддържането на собствено семейство. Своеобразен "пуберет" е и ако зависимостта от първото семейство остане в един момент се стига точно до "или-или".

Аз съм много благодарна на Боряна за последния и пост, защото отношението и към снахите е толкова плътно и лепкаво, че се реже с нож. Аз не бих могла да дам по-добър пример за отношение на свекърва, което отблъсква.

Ще си позволя да цитирам.

"Не да се оплакват от вас, да чуят майка си какво я тормози, тя да получи подкрепата им, особено които са сами".  - Горното може да се случи и по телефона. Какво би могло да тормози майката на автора толкова, че да изисква той да се превръща в неин душепричастник всяка седмица по половин ден по график? Това, че майката е останала сама е било в много голяма степен и неин избор, защото е могла да си намери партньор и да си направи семейство след като авторът е пораснал и си е взел живота в ръцете, да си има и подкрепата, и мъжката ръка, но не - той синът е длъжен да поема и тези функции, функциите на съпруг. Апропо, моята свекърва също се държи така със сина си при жив съпруг, така че си е до нагласа към ролята на сина изобщо, а не до това дали си сам или не. Защо жената на автора трябва да плаща за избора на свекърва си да остане сама? Все едно е много трудно да си дадем сметка, че остаряваме, а децата излитат от гнездото и си поемат по пътя... - майката не е длъжна да прави нищо - нито да се жени повторно, нито да опразва терена за угода на снахата. Майка и син имат свои отношение и колкото и да не й харесва на снахата, майка-син е връзка за цял живот. Същото важи и за зетьовете, които имат претенции към връзката баща-дъщеря или майка-дъщеря. Утре нито снахата може да бъде снаха, нито зетят да е зет. Никой нормален човек не отрязва родителите си, нито някой родител префасонира изцяло живота си или реже връзката с децата си за угода на снаха или зет. По твоята логика и съпругата не е длъжна да се лишава от време с мъжа си, за да ходи той да помага на майка си по график половин ден всяка седмица. Какво опразване на терен, това изобщо не е стадионът на родителите, това е стадионът на другото семейство, това на сина, и ако някой ще надува свирката там, то това няма да е свекървата.  Новото семейство, Андариел, не е неразривно свързано с маркучи към родителските семейства, а гради свой живот, който може да има или да няма допирни и пресечни точки с порядките в семействата на нито един от партньорите в   него. Нагласата, че половинката на детето ми може да не е такава утре не помага, а пречи, защото още в стартова позиция приема връзката между тях за незначителна, заменяема, временна. Съответно родителят на задоменото "дете" не вижда никаква драма в това тя да бъде разрушена и започва да прекалява.

"Приятелки не заменят близките и, децата и." А трябва ли? Замислете се колко приятели ще останат в живота на някой, който очаква от тях всяка седмица по график да прекарват приоритетно време с него/нея.  В какво точно се предполага синът на авторът да замества приятелките на майка си? Та това са съвсем различни социални отношения, едното няма нищо общо с другото. - не си ли чувала, че има хора, които имат твърд график за виждане с приятели, примерно всеки четвъртък се виждат да спортуват, да пият или да правят нещо друго? Партньорът или приема тази уговорка от самото начало, или се справя сам с когнитивния си дисонанс. Ако имат уговорка двамата с майка си, значи тази уговорка важи, не са длъжни да я променят, щом ги устройва така положението и тази уговорка е важна за тях. Целият живот се променя след създаването на семейство, Андариел и всички предишни уговорки се преразглеждат. Иска ти се тези с майката да имат монопол, но няма как да е така. И ако нещата чак толкова устройваха автора на казуса, щеше направо да е теглил една на жена си, а не да се допитва до форума.

"И те, както примера ,дето почна дискусията, нямат деца и ангажименти с тях ,но трябва да се въртят около жена си, да и угаждат,  сякаш е кралица, но да забравят ,че имат майка." От това по-красноречиво няма накъде.

Значи при равни други условия (няма форсмажор, невъзможност за обслужване и т.н., които изискват реално физическо присъствие) според Боряна веригата на приоритетите е:

1. Деца
2. Майка
3. Съпруга
При равни други условия този мъж не е длъжен да реже някоя от връзките - нито да реже майка си по искане на жена си, нито да реже жена си по искане на майка си, нито да реже децата си, защото майка и съпруга не могат да го поделят. Коментирам принципният ред на приоритети според Боряна, който е абсурден. В казуса на автора деца няма, така че как би трябвало да са подредени майката и снахата, защото в конфигурацията проблем има.

Така никой мъж няма да остане женен дълго. Това, че в семейството няма деца (по принцип или към момента като при автора) не прави жена му втора, в случая даже трета категория човек, и не означава автоматичен приоритет на майка му. Двете жени не трябва да се превръщат в конкуренти, защото на практика не са, това са две паралелни писти.  Едната е майка, другата съпруга и всеки нормален мъж би трябвало да постави семейството си на първо място. Това не значи, че майката няма да получава грижи и внимание, а че самата тя не трябва да поставя сина си в позицията да избира между нея и жена си, особено когато е известно, че в семейството му има напрежение заради нея. Да, жената е кралицата, майката е кралица-майка, т.е. важна, но не на първо място. Обратното е апотеоз на родителския егоизъм - да избере мен, но да остане без семейство, снахата кучета я яли, на мен да ми се обръща внимание е по-важно. Така нито една жена няма да остане до автора и накрая цикълът ще се повтори - на стари години ще остане сам, но за разлика от майка си без деца, които да поемат неговата роля на "опора". Да, мъжът трябва да се върти около и да угажда на жена си, защото това е грижа към партньора. И и се полага не по-малко, отколкото на майката.  - Отново за семейството - кое семейство? Той първо е роден в семейството на родителите си, това е неговото родно семейство. След това прави свое семейство. Ако жената все реве и не може да преглътне, че цялото внимание не е за нея, това е най вече неин проблем, а не негов. Досега никоя жена не е спечелила войната срещу свекървата, искайки да откъсне мъжа си и искайки от него да се вижда или да не се вижда с майка си според желанията на жена си. Мъжете имат по-особено отношение към майките си и която снаха това не го разбира, рано или късно губи. Снахите печелят битките със свекървите, виж дори и в свекървенските теми в колко случаи се е стигнало именно до това заради липсата на мяра от тяхна страна. С майка си не можеш да правиш секс и да имаш деца, така че, дори с риск да прозвуча малко крайна, тази битка наистина е предварително загубена, а ако свекървата спечели победата е пирова - след като си отидат от този свят синовете им остават сами.

"Учили са ме да уважавам хората ,каквито и да са. Явно при вас не е така." Напротив. Всички сме учени да уважаваме родителите, по-възрастните. Но това не значи те да злоупотребяват с изискването на "уважение", което да доведе до разпадането на семейството на децата им. - кой решава дали злоупотребяват? Много интересно емоционално изнудване - ако семейството на сина ти се разпадне, ти си виновна, защото не го остави на мен аз да го командвам". Кое е по-важно за една свекърва - синът да запази семейството си, или свекървата да не допусне друг да го "командва"?

"Остави  и детето и  да я вижда и подкрепя." Въпросното "дете" не е нейна собственост и изглежда именно това е трудно за разбиране от много мъжки майки. Все едно жената е взела ваза от къщата на мъжка майка и си я е занесла у тях. Не са проблем виждането и подкрепата сами по себе си, обемът им е проблем за жената на автора. В един момент става като в пясъчника, хванали две деца играчката и дърпат с писъци "дай си ми я, моя си е!". Ами не, нито е на едната, нито на другата, и на двете е, но по приоритет с нея ще си играе действителният "собственик" - съпругата, с която е прякото му семейство. - утре ти ще се окажеш в ролята на майката с пораснал син. Дали ще си доволна, ако снахата започне да му пили, че те вижда според нея често?
Това си е тяхна работа и да, не бих искала да съм причина за разпада на семейството на свое дете. Гледам как свекърва ми методично се опитва от години да ни раздели въпреки, че по всякакви начини и беше показано, че няма да стане това, което иска. Това нейното не е живот.  Вече даже почва да става повече от амбиция, отива към психопатия. Няма да живея и аз такъв живот, мила съм си. А децата да гледат с кой се събират, това вече е тяхно решение и отговорност.

# 378
  • София
Ако не те харесва изначално и ска да ви раздели, ще го прави със или без ходенето на мъжа ти при нея. В момента наливаш вода в нейната мелница като го ограничаваш и му пилиш нервите. С нея трябва да се разбереш, защото войната е между вас, а мъжът-син е трофей. Накрая ще изгубиш войната.

# 379
  • Пловдив
Ако не те харесва изначално и ска да ви раздели, ще го прави със или без ходенето на мъжа ти при нея. В момента наливаш вода в нейната мелница като го ограничаваш и му пилиш нервите. С нея трябва да се разбереш, защото войната е между вас, а мъжът-син е трофей. Накрая ще изгубиш войната.
Твърде си категорична. И говориш много уверено за човешки отношения, които може и да не е така. На мен не ми се налага да водя война и битки. Предполагам, екстраполирайки личния си опит, че и на други жени не им се налага.

# 380
Андариел, всъщност не съм го ограничила да ходи при тях, което прави лично нашия казус още по-нелеп. Ходи, защото и двамата са болни и има нужда да се вършат неща по къщата. Аз не, някои лицемерия не са ми по силите. Но тя не престава да рие, не мирясва. Искаше да се върнал да живее с нея, защото е болна и майката била по-важна от жената. Ами ... познай от 1 път дали това ще се случи.

Янтра, за кой син и е болно, че не живее вече с нея - семейният или ергенът?

# 381
  • София
Моят опит няма връзка, а и аз винаги съм уважавала  свекърва си, дори през ум не ми е минавало да ограничавам или да се конкурирам с нея за внимание. Да е жива и здрава, каквито и завои да стават в живота, имам положително отношение към нея.

Не че съм категорична, но обичайно се получава както го описвам - стават големи проблеми заради неразбирателства и конкуренция между снаха и свекърва.

# 382
Иска ти се.

# 383
Хич не харесвам общи знаменатели относно мъже и жени. Всеки постъпва по даден начин, заради разбиранията си, не заради полови признаци. Андариел, разби ме с това, че жените са много, майката е една. Ти на такова стъпало ли се слагаш в твоето семейство?
Няма как да се сравни майката и жената. Те са с коренно различни функции в живота на мъжа. Не харесвам манипулациите нито от едната страна, нито от другата. А това за степенуването няма да коментирам.

# 384
Джейн, жените, които никога не са били Единствената за техния мъж, а самите те възприемат мъжете като минаващи през леглата им оплодители и банкомати, логично изповядват принципа "Жени много, майката е една".

# 385
  • Пловдив
Моят опит няма връзка, а и аз винаги съм уважавала  свекърва си, дори през ум не ми е минавало да ограничавам или да се конкурирам с нея за внимание. Да е жива и здрава, каквито и завои да стават в живота, имам положително отношение към нея.

Не че съм категорична, но обичайно се получава както го описвам - стават големи проблеми заради неразбирателства и конкуренция между снаха и свекърва.
Аз уважавам свекърва ми, но не съм близка с нея. И поради това, че синът и ЯСНО е завил как стоят нещата - не ми се налага да имам неразбирателства и конкуренция.

# 386
  • София
На практика е така, не съм го измислила аз - всеки има една майка, а но има повече от един партньор. Хората се женят, раделят, развеждат, имат нови партньори. Нещо като с кралицата - през кабинета й са минали десет премиери. Wink

Близостта хората си я правят.

# 387
  • София
Майката е една, но е минало.

# 388
Като засравняват ябълки  с портокали, рЕзко губя желание да обяснявам защо твърденията им са нелепи.

Щом на 50 и кусур годишна жена трябва да се обясни, че може човек да е имал повече от едно гадже, но мъжът, с когото се събира, за да изживеят живота си заедно, е единственият, а ти си единствената за него, пиши работата бегАла.

# 389
Ако мъжът не е мамин Мунчо, то е напълно нормално да поставя жена си и семейството си на първо място - преди мама, роднини и приятели. И ако е свестен и оправен човек, ще успее да намери баланса и няма да се налага да реже контакт с останалите. Ако обаче мама иска да е лепната за сина си, прави панаири и циркове и изобщо е тегав човек - мъжът трябва, дори е длъжен да постави граници и ако се налага - да разреди контактите с маминка, за да не си изгуби семейството.
Много трудно да се проумее. Оставете пълнолетните си деца да дишат и да имат собствен живот.

Общи условия

Активация на акаунт