Дванайсетокласници - последен първи учебен ден - Тема 1

• 49 064
  • 737
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Аз съм завършила немска гимназия, защото на времето имаше райониране и ако исках да уча английски, трябваше да уча в Правец. Не съжалявам. Останах с хубаво мнение за немския, за разлика от дъщеря ми, която завърши 73. За там й стигна балът, защото изборът в София в малко случаи е въпрос на желание. Сега учи в Германия, но гледа с едно око за връщане тук, като само чака да завърши. Племенникът ми завърши първа немска, но може би е уцелил "късата клечка", за която говорихте, защото вече замина за Холандия. За съжаление нивото на езиковите гимназии вече не е като по наше време.
Валери, наборът се справя с математиката, но не му е страст и не ми се иска да му причиня толкова математика, колкото е в компютърните специалности на СУ или ТУ. За това е чуденката.

# 121
Много силно апелирам да не се разваля уникалния тон  в темата! Имало е случаи да не сме на едно мнение, което е нормално, но винаги сме намирали начин да се разберем. Къде с бЕло, къде с розови хапченца, къде с фръцване.
   Момичета, не се връзвайте и не се ядосвайте!
    Теди,права си за "едно време". АЗ като им разправям на моите как се учеше език, те не ми вярват. В подготве вземахме по 300 думи наден.Виж 500 вече ни стресираха малко.
   Живеех в пансион, в стая бяхме 4 девойки от един език. Там живееше и учителката-възпитателка, която ни водеше занимето следобяд. Което си беше още 5 часа език - затвърдяваме взетото преди обяд, надграждаме и пишем домашни. Ако ни чуе да си говорим на бълг.език  в панса -черна точка на едно табло.Три черни точки -2ка.В стаите си говорехме на български, естествено. Но с нея на френски. По едно време сънувах на френски и се чудех как да кажа на тати да ми направи миш-маш като се прибера.
   За езиковата в Ловеч става дума.
   И моите ми казват, че който си мрази детето , го праща да учи немски. Аз не съм ги пратила, те се пратиха, ама е по-лесно да обвиняват мама. Ама нищо не им стана , учиха си го .
   Скиорче, споко, малкото скиорче е с боен дух, такава мадама няма да се остави на един немски да я пребори. А баткото накъде се ориентира? Може и да си писала, ама да не съм запомнила.

# 122
  • София
Само ми изскача като червена лампа "виновна си", Марулетке крилата ти фраза за мразенето и немския при родителство, ох и аз убедих моето малкото да запише немска паралелка сега, а то се луташе в избора си и един от изборите беше Испанската и сега ме гризе съвестта дали не съм подрязала криле, като го тласнах в избора към математика и немски. Виж наборът беше непоклатим, че немски няма да научи, след като упражни един напън в Гьоте. При него интересът към Холандия става все по мижав, както е актуално да се казва. Все по ясна става перспективата учене бакалавър в БГ, въпросът е СУ или ТУ за компютърни, ще се проучва, но се клони към СУ. И този Изкуствен интелект много модерен, ама не е ли и това поредна мода?

# 123
Сега гледам незаетите места в СУ, свободни за последно класиране. Медицина 11 свободни места, редовно. Има и такива платено.
   Момичета, знам че е офтопик, но съм сигурна, че ако можете ще помогнете. Може ли лицето А да завещае своето ЕТ, със завещание , на друго лице, което няма роднинска връзка с него?

# 124
  • София
Може, но доста практически и юридически проблеми може да породи това - от претенции за накърнена запазена част от наследниците, до спорове за това кое точно имущество е част от търговското предприятие на ЕТ.

Последна редакция: пн, 22 авг 2022, 17:00 от sanaka

# 125
  • София
Може, но ако се накърняват запазените части на наследниците от наследството - низходящи, родители или съпруг, могат да искат намаляване на завещателните разпореждания - чл.28 от ЗН. Най-добре е да се консултира с адвокат такава стъпка, а ако ще е нотариално - с нотариуса.

# 126
Мерси!Много! ММ има някаква идея и само ми възлага задачи да проучвам някакви неща.

# 127
  • София
Аз се извинявам, че покрай моите вълнения се разразиха и неподходящи за темата ни спорове, както и обсъждане на детайли, които е добре да се дискутират в темата на НЕГ. Едва ли някой е искал за засегне друг лично - споделяме, научаваме туй-онуй, полезни сме си със съвети, мнения и инфо на база личен опит и съм благодарна на всички!
Генерално си мисля, че можем да обобщим нещата така: трудно влязоха - а доста по-лесно ще излезат от въпросните гимназии. 😉 Животът не започва, нито пък свършва с прехвалената гимназия, която и да е тя.
Марулетко, на 5 -6 км. от Вършец е къщата в едно  селце по пътя към Лъкатник. (на 25 км. от Монтана)
Наборът, писах няколко поста по-назад, че не знае какво иска от живота🙂. Тъй като има интереси в областта на литературата, историята и географията, най-вероятно ще става колега на Санака и bora😉. Сега една приятелка “ме светна” за някои интересни специалности като ГИС (географски информационни системи). Дала съм му за домашно да се поинтересува и да пропрочете за това и до 1.09. трябва да ни стобщи окончателното си решение.(дълбоко се съмнявам, че ще спази срока.🙂)
Някой беше споменал по-назад за интензивни курсове по АЕ към АВО за напреднали за подготовка за покриване на сертификати? Кога се провеждат и онлайн ли са?

# 128
# 129
Skiorche, мисля, че ти питаш за “експресна подготовка да сертификат”. Все пак той е в АЕГ  и няма нужда от 6-месечен  курс - АВО имат възможност и за експресна подготовка, с която само се упражнява самия формат. Погледни сега, защото има съобщение, че местата са ограничени.

# 130
  • София
Мерси много и на двете! Ще разгледам сега вариантите.🤗

# 131
  • София
Здравейте, неуморни писателки. Поздрави от Сахара. Интересни теми сте подхванали и като ви чета, направо учебната година си е започнала. А аз не знам колко дълго мога да понеса "има време"-то и "рано е да се каже"-то. Че и в комбинация с "ооо, не, това не, абсурд". Наборът беше стигнал до извода, че след като няма ясно определено желание за конкретна специалност, по-добре да учи бакалавър тук, а магистратура-където би било подходящо за избраната (впоследствие), специалност. Но мен ме притеснява лежерното обучение в родните ВУЗове (генерално), ранното започване на работа (по време на следването) и как би повлияло всичко това на мотивацията за въпросната магистратура. Защото сега "акълът" е друг,  моментът, средата...след 4 години, както се казва, я камилата, я камиларя....и като се замисля дълбоко....идва ми на мен да пришпоря камилата и да зарежа домочадието да си троши главата. Лошото е, че има сериозна опасност домочадието да ме последва (влачат се след мен, бе, егати хората) Joy

# 132
Еееее, Мандарин, изтрепа рибата с тая снимка!Гледай си почивката в Сахара, учебната година почвай да я мислиш като си дойдеш.

# 133
Мандаринка, страхотен камилски керван! Хубава почивка!
Аз да похваля моят син - взе си днес листовките с 1 грешка. И то се върнал да ги прегледа, та вярното поправил на грешно. Сега остана кормуването евентуално другата седмица, че има още 2 часа да взима. И вече ще има кой да ме вози, като прекаля с бЕлото и други твърди субстанции 😁
Много ми бяха интересни дискусиите последните страници, вече доста се вълнувам и притеснявам за това кандидатстване. А на тези с кандидат студенти и седмокласници едновременно, съвсем не им завиждам.

# 134
  • София
Моят син изкара летен едномесечен курс в ИЧС за сертификат по английски CAE при г-жа Аврамова. Много съм доволна. Цената беше на 1/2 на АВО и времето, за което се случиха нещата също. Сега ще чакам резултат от изпита Wink Според мен в АВО е много скъпо и безкрайно провлачено, за да се записват още и още курсове. Знам, че в София е много популярно, но това си е моето мнение и се радвам, че децата ми изкараха по 3 курса в ИЧС.

Общи условия

Активация на акаунт