Дванайсетокласници - последен първи учебен ден - Тема 1

• 49 097
  • 737
  •   1
Отговори
# 270
Обикновенно дават по една специалност. само за някой има изключение и може да имаш и второ желание. В Холандия кандидатства в 5 унита, в Англия- 5, в БГ -2 и в Ирландия в 3. Като специалностите и бяха- Химично инжинерство, Компютърни науки, Иконометрия, База данни, Медицина, геология. Англия и беше първо желание и там я приеха в 3 университета, като избра да отиде в този където има най-много приятели.  Искам да каже, че критериите са им много различни и изобщо не са наясно в тази възраст какво искат да учат. Малката по същия начин избрала е да учи в САЩ първо желание, но кандидатства и в Италия, Холандия, Ирландия, Германия и в БГ. Като, пак не знае какво да учи и пише каквото и харесва. Колото и да и казвам , че е добър програмист и е учила 5 години вече за такъв, тя е решила, че това е скучно и иска да се пробва морска биология или икономика  в някои университети.  Критериите и са  университета да е като замък и да има голяма библиотека.

# 271
# 272
  • София
Леле, аз се бях притеснила, че ще се раздвояваме между Германия и Нидерландия за едната,  и България и Нидерландия за другата, ама след поста на elitsa_b, дишам по-спокойно. 😂

Последна редакция: нд, 11 сеп 2022, 15:35 от bibi

# 273
  • София
Elitsa, твоите момичета са машини! Направо се потиснах. Моите и двамата вече пуфтят тежко, че 15.09. наближава. Думите университет и гимназия не се  споменават, “за да не си разваляме настроението”.🙂
Аз искам да попитам (някой сподели по-назад) за обучението в ИЧС по английски и сертификатът ОТЕ. Защо пише, че с него се покрива само ниво B2 или аз нещо не съм разбрала?

# 274
  • тук-там
Елица, аз за такова нещо не бях чувала! Честно! Инстересна история! Би ли споделила какво и къде учат? И доволни ли са? След като не са знаели точно какво искат да учат, в крайна сметка се оказва, че са оцелили това, което им е на сърце или?

# 275
  • София
И голямата ми дърщеря се люшкаше между много различни специалности преди да избере. Наборката знае точно какво иска да учи и да бъде от 9-ти клас.

# 276
Актуални отзиви за школите по немски имате ли? Става въпрос за дъщеря ми, студентка е, иска да започне от А1 и нагоре.Целта е специализация в Германия. Гьоте институт държат ли ниво?Мерси:heart:

# 277
Мисълта ми е , че нито знаят на тази възраст какво искат да учат, нито са наясно къде. Критериите са им коренно различни от нашите. Записа в Манчестър, заради многото приятели, които има там. Много е доволна от избора си.
Малката тази година ще кандидатства. Избрала си е 5 университета в Сащ, но за там се бори за пълна стипендия. Останалите държави и университети са и резервен вариант.
Не е голяма философия да кандидатстваш на много места. Влизаш в системата на съответната държава и си избираш университети и специалности. Навсякъде искат едни и същи документи и матури. И като учиш математика така, че да те приемат в Софийски, я знаеш добре и за изпита в Айндховен. Мотивационните писма  бяха различни, защото си е избрала различни специалности.

# 278
  • София
Моят син е на някаква друга планета...Каквото и да кажа, с каквато и степен на истерия в гласа, отговорът е "споко, има време"! Наистина ще взема да го оставя да се окъка юнашката. Може би има нужда от точно този урок Rolling Eyes

# 279
  • София
Само за математиката на входа на Софийски и Айндховен не съм много съгласна. За Айндховен трябва сериозна профилирана математика+интеграли. В Софийския е, поне беше, ООП.

# 280
Не съм наясно какво са учили в Математическата гимназия. Факт е, че изкара 6 на изпита по математика в Софийски и в Айндховен с изпит я приеха компютърно инженерство. Каза , че изпита в Айндховен не  я е затруднил особенно, но имало някаква задача с рисунки, която не знаела как се решава. Имаше някакви материали от които да чете. Това беше миналата година, по старата програма. Сега не знам какво учат в профилите. Сега вече в Софийския също изпита включва и част от профилите. Поне конспекта, които са дали има и от профилираната математика. И не мисля , че в Софийския изпита е за подценяване. Определено си е на много високо ниво и ако минеш там, ще минеш и в Айндховен. Всички съученици на дъщеря ми (осем бяха от техния клас), които кандидатстваха в Холандия компютърно инженерство ги приеха в Айндховен или в Делфт.

# 281
  • София
Не ме разбра. Далеч съм от мисълта да подценявам СУ. ООП не означава по-лесен, просто е съвсем различна материя.

# 282
Ще си позволя да се изкажа като математик-любител. Това, което беше преди, вече не е същото. Що се отнася до приема в СУ, учениците с ПП Математика са едни гърди пред останалите, стига да са взели това, което дава едно качествено училище в това отношение. Особено ако са положили ДЗИ ПП МАТ с приличен резултат. Предполагам, че същото се отнася и за изпитите в сравнително реномирани чуждестранни университети.

# 283
Далеч съм от тезата, че в реномираните университети приемат всеки и лесно. Но ако имаш 6 на матурата по математика в Математическа няма как да те затрудни изпита в Айндховен или СУ. В болшинството от случаите си вътре. И дали ще кандидатстваш само в СУ или в още 10 чуждестранни университета не е голяма разликата, след като си се готвил 5 години.

# 284
Пак да повторя. Безпредметно е да сравняваме отминал период, в който ДЗИ за всички беше върху ООП с настоящето, когато една шестица може да формира бал 24 или 25,5 взависимост от това кой, какво и как.
И да. Ако изкараш пълна шестица на ДЗИ ПП МАТ, твърде вероятно е изпитът в Айндховен да не те затрудни. В СУ няма да се явиш изобщо.

Общи условия

Активация на акаунт