В момента чета... 79

• 44 338
  • 741
  •   1
Отговори
# 585
На финала на "Изобретяването на звука" съм. Чък Паланюк си трещи от край време. Сънувах кошмари заради историята.

"Коларят на смъртта" би бил чудесен разказ на 3 страници.

# 586
На мен "Коларят на смъртта" много ми хареса като история, атмосфера и читателско преживяване, фен съм на Селма Лагерльоф още още от детските си години, но и аз имам забележка към издателите, че го оформят и рекламират като роман, а всъщност то е по-дълъг разказ, има големи полета, големи разстояния между редовете и 1/3 от обема е ненужна критика и биографични данни. Всъщност това е книга, написана по поръчка, целяща да обърне общественото внимание към туберкулозата, която е била бич в онези времена.
Почти преполових "Кръстницата" и ако вземе нещо да се случи, няма да е зле. Трилър, а се прозявам през цялото време.

# 587
Rayna,
Големи хитранковци са от Лист…
Много некоректно издание е Коларят на смъртта.
На Лагерльоф не съм чела друго, но и едва ли ще.

Вярвам, че Цветя за Алджърнън ще ти допадне.

Ще се пробвам с Жена без път

# 588
  • Tenerife
От вчера чета "Бялата къща" - Джон Гришам. Интересно е за мен началото и предполагам, че отново няма да съм разочарована от автора. Simple Smile

# 589
Прочетох "Devotion" на Patti Smith. Огромно разочарование! Обожавам Пати Смит, музиката ѝ беше саунтрак на 20-те ми години, но не знам какво беше това, което прочетох! Чиста проба снобизъм, премесена с малко помпозност и подхвърляне на имена. За пореден път тази година се убеждавам, че "you should never meet your heroes". Много книжни разочарования имах в това отношение.

Търсех нещо, което да препоръчам по темата на конкретен човек и четох "We Should All Be Feminists" на Chimamanda Ngozi Adichie с тази идея. Супер малка книжка, която представлява само едно есе. Ясно и спокойно изразена идея, може би една идея по-умерено от нужното.

След последните книги, имах нужда от нещо супер леко и неангажиращо. Подлъгах се от препоръки от Tik Tok и YouTube и четох "It Happened One Summer" на Tessa Bailey, която е чиклит (или ромком по ново му). Този жанр изобщо не е моят и ме вади от кожата ми, но реших да дам шанс на нещо ултра леко за развлечение. Не беше изненада, че не ми хареса, но беше много голяма изненада колко добре е написана книгата! Хубав език, интелигентен хумор, темпото беше много добро, въпреки повърхността си не доскучава и върви бързо.

Сега започнах "Светлината, която не виждме" на Антъни Доер. Последното, за което ми се чете в момента е война, но е избраната книга на месеца в бук клуба, в който участвам и чета. Някъде на 1/4 съм и не ми харесва изобщо формата на книгата. Главите са по страничка, което ми навява усещането за детска книжка. Иска ми се да се задълбочи малко, въпреки темата, но не знам дали е възможно с тези супер кратички винетки. Изобщо и аз съм в някаква поредица от книги, които не ми харесват, дано скоро се промени ситуацията.

# 590
“Светлината, която не виждаме” купих веднага след като прочетох “Облакът Кукуландия”, но други книги я поизпревариха (заради обема, а пък вместо това прочетох творби с много по-голям обем, такава е и сега започнатата книга), но мисля след трите книги на Мариас (съставляващи “Лицето ти утре”) да я прочета и нея.
Вчера се бях сетила отново за прочетената книга на Антъни Доер, не помня дали тогава съм коментирала, но освен историята за отношението към писаното слово/книгата и запазването му във времето, в тази книга той е използвал всъщост и психологически подход -  който според мен е другата линия, в основата на историите  - как влияе липсата на родителите на децата-протагонисти (липса изцяло, или пък само на единия родител), съчетано със съответната среда, в която израстват те, за различния им тип на поведение. Което от своя страна ги прави толкова различни като характери и влияе на избора им как да действат в решителните, ключовите ситуации за развитието на сюжета. И отново във връзка с размирни времена - за някои от тях.
А пък по тази тема - понеже прочетох и предговора на Саймък към “Градът”, слагам в  скрит текст един цитат, който ме натъжава, че писан преди толкова време продължава да звучи актуално:
Скрит текст:

““ГРАДЪТ“ бе написан вследствие на обезверяване. Може би малко други хора са били обезверени, въпреки че би трябвало да са. Светът преминаваше през война, която не само костваше живота на милиони и разби живота на още толкова, но роди едно ново оръжие, което притежаваше силата да унищожава не само армии, но и цели народи.
Днес малко от нас се замислят докрай за ядрената сила. Ние сме живели с нея толкова дълго, че тя се е превърнала в един от многото фактори, съставляващи основата на нашия живот. Приспособили сме се и когато въобще мислим за нея, мислим като за оръдие за международна политика, което прозира от същността й.
…..
Аз лично не бях така шокиран от мощната разрушителна сила на това оръжие, както от очевидния факт, че човекът в своята безумна жажда за власт нямаше да се спре пред нищо. Нямаше, както изглежда, предел ужасът, който хората можеха да си причинят един на друг. Аз бях запазил някаква вяра, колкото и страшна да беше Втората световна война, че в следващите векове хората ще могат да постигнат съгласие, което ще направи мира възможен.“

Чела съм досега - преди време, частично разкази от книгата (която е съставена от отделно писани, но свързани в едно повествование истории), предвидила съм я да я чета и нея, включително и епилога, който така и не видях да е превеждан на български (намерих издание на английски език, допълнено с него - не всички на английски са с включен епилог), но сега съм се фокусирала върху книгата на Хавиер Мариас.

Последна редакция: чт, 29 сеп 2022, 10:08 от fenyx

# 591
Ако видите тази книга за свободно сваляне някъде, пишете ми. Благодаря предварително Simple Smile

Сигурно ще я купя, когато Сиела я издадат, но до тогава има поне година.

Още чета Мастиленото сърце на Галбрайт, след средата съм. Впечатленията ми са добри за сега.

# 592
Коя е книгата на Галбрайт - не намерих "Мастилено сърце", да не е Галбрейт?

# 593
Да, имах предвид Джоан Роулинг: https://www.goodreads.com/book/show/60144955-the-ink-black-heart
Това не е официално заглавие на български, още не знам какво ще бъде официалното.

# 594
Феникс, благодаря за цитата! "Градът" ще се чете!

# 595
Здравейте! Започвам да чета "Понякога лъжа" на Алис Фини.

# 596

Чета това книжле, гледах интервю с авторката и тъй като съм очарована от Ком- Емине, което е засегнато в книгата, си я взех. Интересно започва.

# 597
Напоследък нещо четенето ми забави темпото си, но искам да споделя за едно малко бижу, което синът ми вчера сам си избра от книжарница "Хермес" (нали имаха намаления).
Става въпрос за "Правиш ме щастлив" на Смрити Прасадам-Холс и преводач Петя Александрова. Книжката (чете са за десетина минути, ако не и по-малко) е на пръв поглед детска, а стихчетата са наивни, но много поезията е много фина, с послания и  прекрасно илюстрирана.
Идеална би била за подарък за някой специален човек.

# 598
Happy Mijjj ツ, препоръчвам и останалите книжки:
- Винаги ще те обичам
- Ще те обичам нощ и ден
- Винаги ще съм до теб

Красиви илюстрации, малко текст, но много нежен. Обичам подобни книжки за любовта на родителите към децата.

Препоръчвам също и "Листа" на Стивън Хогтън.

# 599
Благодаря , Мiss Independent , ще ги вземем и тях 🤗

Аз приключих "Между два свята" (Сюзан Редфърн).
Потресаваща и провокативна книга, написана по действителен случай от детството на авторката и повдигаща редица въпроси като как се държим и как се справяме, когато сме поставени в изключително екстремни обстоятелства, можем ли да се отнесем с децата на другите като към нашите собствени и да се погрижим и за тях, как се справяме с последиците от ужасно преживяване.
Една ски-екскурзия на две семейни двойки с децата им , една заблудена на пътя сърна, една ужасна катастрофа в ледената пустош и нищо вече не е същото..
Много ми хареса романът и му дадох 4*.

Общи условия

Активация на акаунт