Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 55

• 23 800
  • 745
  •   1
Отговори
# 555
А как точно се мери? Урината събира ли се в чашка или просто лентичката се слага под струята? Сутрешна урина или няма значение?😃

# 556
Винаги в чашка за да се усредни резултата и да не се разкъса лентичката (като се намокри бързо се отмива химията по нея и резултата се променя). Потапя се в чашката кратко, изцежда с допиране на ръба на лентата в домакинска хартия и най-често незабавно се отчита резултата, понякога на 20 сек. или както там пише в инструкцията. Сутришната при мен е най-лоша. Напоследък пада до 5.0, а през деня винаги е 6.5 или повече. Нямам обяснение защо. Изследват винаги сутрешната, но аз си я меря и през деня, вече не ползвам ленти и мога да меря с уреда непрекъснато докато не ми омръзне и това Simple Smile

# 557
  • Paris, France
yahoo, пий цитрат преди да си легнеш! Така няма да е брутално кисела сутрин.

Да те питам за уреда - на колко време се калибрира, знаеш ли? Аз имах такъв от ветеринарна аптека. Преносим, с батерия и ми го калибрираха на място като го купих. По едно време взе да не показва точно, та ходих, платих реактиви и го калибрираха пак. Казаха ми, че при ежеседмично ползване се калибрирал веднъж на две години, но след 5 ползвания и година вече не работеше както трябва. Гаранцията беше изтекла. В мазето е. Може би не знам как да работя с него???????

# 558
Пия цитрат и преди лягане, но ми станаха прекалено много добавките и ще ги тествам пак поотделно кое как ми се отразява на резултата.
Капачката на уреда трябва да е винаги поставена за да не се излага сензора твърде дълго на въздух. Калибрация се прави на 1-2г. и то най-вече ако не се ползва или прекалено често се ползва. При нормална употреба 1-2 пъти седмично вече трета година не се е отклонил много. Наскоро го калибрирах и след калибриране същия разтвор показа 0.27 повече от преди калибрирането, което е напълно приемливо.

# 559
Малко снимки на храна. Вече с около 50% обоняние.😁 Но сякаш някои храни ги усещам леко по-солени отпреди...🤔
Кефир с малини, сурови слънчогледови семки, цейлонска канела и малко вода (за запълване на купата):

Предястие😄 от сирене, жълти чери доматчета, зехтин, чубрица и чесън на прах (изглежда някак повече като количество на снимката):

Вечерята беше телешки бургер и пюре от печен патладжан, кисело мляко, зехтин, чесън на прах, оцет и щипка сол. Не снимах. Вчера вечерята беше печена скумрия. Бургерът и скумрията от вчера ми се сториха леко по-солени; бургерът не съм подправяла с нищо, а рибата имаше съвсем малко сол, но само на кожата отвън. Никой вкъщи не се оплака от солен вкус, та може би повредата е  в моя телевизор заради вируса...🙂
Нямам особен апетит и ме влече предимно към солено и кисело.😄

# 560
Като погледнах черитата по-горе и се сетих какъв ми е вероятно проблема. В градината е пълно с домати и май малко прекалявам с тях за да не се изхвърлят, а виждам че им дават най-често ph да е 4. Вечерята ми включва голямо количество от тях, а те наскоро почнаха да зреят и затова сега забелязах че има нещо нередно.

# 561
dolce, сухият чесън на прах добре ли ти понася? Мен ме съсипваше от киселини, с пресния и нормален на скилидки нямам проблем, научила съм и децата, че ако няма чесън в манджата, не става за ядене 😂
Снощи преди лягане успях няколко пъти да сваля на сухо пръстен, който беше заседнал в пръста ми месеци наред. Бях много щастлива. На второто раждане отидох с всичките си бижута и можех да сваля халката без проблем, това е някъде на 10-12 кг по-малко, отколкото съм сега. Махнах морковите и доматите и добавих магданоз в салатите, да видим. Понеже нагоре някой отбеляза, че Невена залитала много по добавките, исках да споделя, че лично за мен мисля, че ми помогнаха. Правила съм режим и преди, движила съм се и повече от сега, но нищо, НИЩО не се случваше. Месец и половина ги пия, според мен или започвам да попълвам липси, или оптимизирам нива, но определено усещам, че са ми катализатор да се "отпушат" нещата и да започнат да се случват. Виждам талия, макар и едра, дрехите стоят по-свободно, днес носих бебето и се наложи доста да стегна колана на раницата, значи наистина продължавам да се свивам. Нарочно не се меря в см, само кг, важно ми е да проследя тенденцията.
Между другото, бих се радвала и да сваля мускулна маса освен мазнини.

Последна редакция: чт, 01 сеп 2022, 23:36 от Melusine

# 562
Melusine, идеално ми понася чесънчето на прах.😃 Но може би зависи и какъв е точно е- аз купувам от Кауфланд, с тяхната марка К-класик и пакетчето струва 30 ст. Нещо като много фин грис е консистенцията, не като нишесте (бях купувала отдавна по неволя друг сух чесън и вътре беше като нишесте, абсолютно прахообразен- обаче в манджите се държеше като брашно по-скоро, ставаше на бучки, не се разтваряше лесно и на вкус не беше същият)...
Aз пък си купих много готин шивашки метър, специално да си меря обиколките. Широк, от едната страна е бял, а от другата (на която са сантиметрите) се редуват черно и бяло през 10 см.🙂 Искам да ми е винаги под ръка, но нямам намерение да се меря чак ежедневно. На кантара обаче си ми е навик да се тегля всеки ден...
 И аз мисля, че добавките ми помагат. Старая се (по възможност) да не са много едновременно...
Чудя се дали има общо със стойностите на инсулина, но една малка "висяща брадавица" отстрани на врата от поне едва-две седмици май върви към естествено падане...🤔 Някак съхне естествено. Имам още няколко такива, пак в тази област и на мишниците (твърде са малки и много слабо забележими, само 2-3 на мишниците махнах с конец преди 5-6 години- другите са прекалено малки, за да мога да ги хвана с конец). Едно време си мислех, че подобни неща са ми наследство от баща ми (защото той имаше много в тези части на тялото и доста по-големи); чак по-късно научих, че появата им има общо с инсулина...

Последна редакция: чт, 01 сеп 2022, 23:53 от dolce miele

# 563
  • Paris, France
yahoo, яж си доматите, да ти е сладко! Сезонът свършва и после няма. Пийвай повечко цитрат преди сън! Каквото мога си купувам на прах и така не се усеща, че е много или малко. Също няма усещането за гълтаме на лекарства. Сол нигари (магнезиев хлорид + сулфат), калиев бикарбонат, лимонена киселина, аскорбинова киселина (лимонтозу) са ми на прах и ми служат и за друго. С лимонена киселина чистя миялна и пералня, с бикарбонат чистя мазни съдове в миялната (+ препарат),  със сол нигари съм правила тофу.

Като ми дойдат много добавките, просто не пия всичко, всеки ден. В комплекс съм пила през ден, примерно. Цитрат изобщо не е нужен ако урината е с pH над 6.5, но ако е перманентно кисела и се храниш кетогенно, рискуваш да си загубиш малкото мускули и най-лошото - да си прецакаш бъбреците.

Това се случва при ниско pH на урината при кетогенна диета, като при ИР е на степен 2 или 3.  

"Излишъкът на калций в урината (хиперкалциурия) възниква поради повишена костна деминерализация с ацидоза. Костите се състоят главно от калциев фосфат. Фосфатът реагира с киселината и калцият се отделя от бъбреците.

Хипоцитратурия: урината има необичайно ниска концентрация на цитрат, който обикновено помага за разтварянето на свободния калций.

Урината има ниско pH, което спира разтварянето на пикочната киселина, което води до кристали, които действат като място за образуване на калциеви камъни."

От:

https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/0883073807301926

Точно заради намаляване на костната плътност режимът не се препоръчва като начин на хранене след успешно преборване на ИР.

Melusine, честито сваляне ..... на бижутата. Чудесно звучиш. Жива французойка си с тоя чесън. Те го ядат сутрин, обед и вечер и не им пука хич. Ама и диабет почти нямат.

Само пресен купувам. Не ми харесва сухият на вкус, а ММ полива с него месата.

dolce, вземи и на мене шивашки метър, но го искам еластичен 🥳.

Последна редакция: пт, 02 сеп 2022, 01:53 от Nevena Virolan

# 564
Тайс, още ли пътуваш?

# 565
yahoo, яж си доматите, да ти е сладко! Сезонът свършва и после няма.

dolce, вземи и на мене шивашки метър, но го искам еластичен 🥳.
Лошото е че си права за доматите, поне където съм в момента като гледам им остават дни още и това ще им е... Разглезих се с домашни градински и подозирам че скоро рязко ще ми станат не толкова любими салатите. Disappointed

За еластичния метър изцвилих на глас посреднощ, направо си стреснах другарчето Joy Аз откога мрънкам и тук че не ви знам как мерите да хванете 1-2 санта разлика в талията - ми тя моята е толкоз мека че такава разлика докарвам само от това колко ще дръпна да опъна метъра при замерването. А като имах и голям корем дето пък хептен мек беше, там съвсем цирк с разликата.
Ще си разчитам на огледалото - поне очилата са ми премерени че са точно колкото трябва, скоро бях на проверка за тях Grinning

# 566
Ха ха😆 Така да се каже, достатъчно са ми стегнати тлъстинките😅 На мен ми е много лесно измерването, "опъвам" по един и същ начин, а и си имам добра естествена извивка. Меря талия (най-тънката част, която е съвсем малко над пъпа), около пъпа, долната част на корема и ханша. Други обиколки меря много по-рядко. Гръдната малко варира в зависимост от сутиена (нея я меря още по-рядко, отколкото бедра, колене и подобни), но там не ми е цел да свалям чак толкова...😄

# 567
Аз хептен само талията меря, ако изобщо де. То това е най-показателното при мен. Извивка си имам, не е да нямам, че даже и в правилната посока. (В продължение на години точно тая част ми беше "извита" наобратно - изпъкнало отстрани вместо вдлъбнато, ужасна работа.) Ама и сега е меко и потъва малко шивашкият метър ако дръпна по-енергично да изпъна. Съответно бързо ми вина ентусиазмът за мерене и през повечето време не знам в кое чекмедже съм метнала въпросния метър.

# 568
Добро утро, сетих се вчера, че планински катерач не съм включила.
Преди го опитах, но кръста ми беше кекав и не ми беше приятно.
Вчера го направих и добре беше.
Въпросът ми е сега колко повторения се прави?
Някой прави ли го?

# 569
Елора, колкото ти е комфортно. Добре е за начало по 10-15 повторения на крак, 3 серии примерно, след време може да увеличиш до 20-25 повторения и/или 4-5 серии. Хубаво упражнение е, аз също не го харесвам много, но го правех редовно.

Последна редакция: пт, 02 сеп 2022, 07:45 от Melusine

Общи условия

Активация на акаунт