Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 55

• 23 789
  • 745
  •   1
Отговори
# 570
Това за доматите и киселата урина не го знаех. И аз имам склонност да прекалявам с тях напоследък, като нямам друго режа едни доматки с щедро количество моцарела и босилек и си хапвам вкусничко. Ама то ще е още броени дни докато свършат домашните домати както каза Натка и после ще хрупаме основно зелении.

Снощи си забърках голяма вкусотия - домат, салата валериана, риба тон и овкусих със сос от зехтин, ябълков оцет, малко заквасена сметана, малко сусамов тахан и черен пипер. ММ като го видя и каза, че няма да припари до тоя бъркоч, та сама си го ядох. Ама много вкусно ми беше Smirk

За добавките и аз мисля, че без тях не може и виждам положителни резултати. С Д-то съм много редовна, другите на ротационен принцип, не смогвам всичко в един ден да изпия, но се старая. Снощи преди лягане изпих 400 мг магнезиев цитрат и тая сутрин тичах на бегом към тоалетната, ама нищо не се случи, та сега съм в очакване Satisfied Преди да почна този режим имах доста здрав стомах, рядко ми се случваше да се налага да тичам до тоалетната, обаче откакто почнах с НВ-ВМ доста по-често ми се случва, понякога почти веднага след хранене (особено ако съм яла сурови зелении).

# 571
....обаче откакто почнах с НВ-ВМ доста по-често ми се случва, понякога почти веднага след хранене (особено ако съм яла сурови зелении).
Ехааа, ако можех и аз така, много щях да съм хепи.
Чесън и аз много обичам, най-много пресен. Хрупам го като моркови, обаче и много ме разяжда. Като няма пресен, на прах ползвам и аз. Сега гледам по магазините на скилидки има, пише произход Китай. Ми той супер изкуствен.
Утре отивам на море за 4 дни, взимам си фраера с мен /както винаги/. Като започнат да ме питат що нося тва, що онова, що готвя, нали на почивка отивам. Еми щото си имам режим бе хора. Не ща да ям панираните хапки в заведенията. Зареждам се и с тиквички, гъби, патладжани и всяка вечер ги букам във фраера + някакво месо.

# 572
sharpy, и аз си ходя с всичко, искам да си направя кафе, както го обичам, да си направя нормални закуски за децата, да изпека зеленчуци и месо за бебето, даже си купих яйцеварка за 1 яйце. Като сме наемали апартаменти в чужбина сме си носили кафе машина с капсули, уред за готвене на пара за детето, хич не ме интересува кой как и защо, искам си комфорта, децата да са спокойни, и така си почивам и аз. Помъквам катуна на море утре за една седмица, мъжът ми ме погледна като невменяема, че съм си накупила краставици и други зеленчуци по 2-3 кила. Ми искам си точно такива, като е режим, може ли поне да е вкусно.

# 573
Да, точно!
Както казваш, като е режим - поне да е истинска храна и вкусно.
Майка ми ме бъзика, че сме ходили като от времето на соца, с касетките домати в багажника. Викам й - да не съм чула повече израза "ох, много съм надебеляла" . Ходи си ти там по кръчмите пък моите домати не ги мисли.

# 574
  • Столичанин ама не в повече :D
За добавките, аз не казвам, че не трябва да се вземат, а не трябва да са основата и човек първо трябва да се опита да подобри всичко по естествен начин (с храна, слънце, движение) и когато останат някакви липси тогава да се допълват. Simple Smile

# 575
Ние затова си взехме каравана - катуна си е натоварен, само взимам прясна храна и потегляме. Готвя си каквото ми е кеф и не го мисля. По принцип не ми е проблем да се храня на ресторант, винаги има някакъв вариант за пържолка със салата, ама друго си е домашното. Като сме на почивка с караваната даже се храня по-стриктно в повечето случаи просто защото няма откъде да купувам глупости да се изкушавам.

Миналата седмица ходихме до Австрия с колата (поради обективни причини нямаше как да летим) - натоварихме я със зеленчуци, сирене, кашкавал, даже кюфтета бях приготвила за из път. Сестра ми като ни видя се пръсна да се смее, обаче после да видиш как оцени домашните зеленчуци и българското сиренце (живеят в Англия и там зеленчуците са доста гадни).

А за подобряване на нещата по естествен път напълно съм съгласна с jerami. Проблема е, че не винаги храната, която приемаме, е с най-доброто качество. Затова и добавките подпомагат процеса.

Сега се опитвам да накарам майка да мине на изцяло растително хранене заради холестерола. Тя принципно доста внимава какво яде, но ми вика „без сирене не мога“. Ще преговаряме още, пък дано се навие. Поне за добавките започна да узрява - преди взимаше все минимални дози, колкото да каже, че пие нещо, ама тука от няколко дни я гледам, че стана по-стриктна с дозировката.

# 576
Специално за слънцето и витамин Д, съм чела на много места, а и личен опит имам, че повечето хора не могат да го набавят от слънцето. Имаше там обяснено как и защо но не помня добре вече.
Ето пример: изследвам витамин Д - резултат 25. На другия ден отивам 10 дни но море, на плажа съм пльосната като пържена филия в тиган, почернявам доволно. Връщам се, отивам на изследване и воала - станал 26.

# 577
Аз се запознах с двама лекари от Хайделберската университетска болница, които работят с тежко болни пациенти.

Интересното е ,че ги лекуват с ферменти, високи дози витамин Д и С, зелении, рибено и ленено масло.

Казаха ми,че интензитетът на слънцето е намалял драстично (аз все си мислех,че се увеличава заради покачващите се средни температури и температурни рекорди) и поради тази причина не се усвоява вече от организма.
Също ми споделиха, че евентуално можеш да набавиш някакъв витамин Д само между 12 -13 на обяд (винаги съм считала ,че тогава трябва да съм на дълбока сянка) Simple Smile

Не съм проучвала темата допълнително ,обаче.

# 578
Нивата на витамин Д не се вдигат толкова бързо, това с 2 седмици на море и си подсигурен за зимата не знам как се е появило като мит, но не отговаря на реалността. Освен това в големите градове смогът и замърсяването на въздуха пречат на пълноценното усвояване на витамина. Според моя ЛЛ всички, живеещи в София, трябва целогодишно да приемаме витамин Д като добавка.

# 579
  • София
Сега прочетох за нюкасълската диета. Това си е направо диетата за отслабване на Гайдурков.

# 580
Специално за слънцето и витамин Д, съм чела на много места, а и личен опит имам, че повечето хора не могат да го набавят от слънцето. Имаше там обяснено как и защо но не помня добре вече.
Ето пример: изследвам витамин Д - резултат 25. На другия ден отивам 10 дни но море, на плажа съм пльосната като пържена филия в тиган, почернявам доволно. Връщам се, отивам на изследване и воала - станал 26.
Аз успях да го вдигна с 10 единици само от слънце за едно лято в големия град, но буквално бях всеки ден навън, но пак остана под 30.
И наистина именно наобяд (демек когато сянката е най-ниска), се усвояват най-големи количества, но не смятам, че интензитета на слънцето е намалял, защото хора живеещи на екватора и по цял ден на слънце все още поддържат високи нива около 50 ng/ml без никакви добавки, но при нас в големите градове, където смока е ужасен и все пак не сме тропичен климат няма как нивата да са такива. Simple Smile

# 581
Аз успях да го вдигна с 10 единици само от слънце за едно лято в големия град, но буквално бях всеки ден навън, но пак остана под 30.
И наистина именно наобяд (демек когато сянката е най-ниска), се усвояват най-големи количества, но не смятам, че интензитета на слънцето е намалял, защото хора живеещи на екватора и по цял ден на слънце все още поддържат високи нива около 50 ng/ml без никакви добавки, но при нас в големите градове, където смока е ужасен и все пак не сме тропичен климат няма как нивата да са такива. Simple Smile
Точно това е, че е много, много трудно вдигането по този начин. Да не говоря, че повечето хора биха си отворили много по-големи проблеми от стоенето на слънце при силно такова, отколкото да си покачат витамина. По-скоро този начин според мен е за някакво поддържане, при наличие на оптимални нива на витамина.
Аз лично, ако стоя на над 30 градуса на слънце повече от 1 час, направо ще колабирам.

# 582
Е постковидно при мене явно това си е годината на хранителния разврат, щот бях решил от началото на седмицата вече да се стягам и днес на безглутенов кекс Yum , и айде отложих стягането за следващата седмица, петъчно точно като българските майстори и майсторки, чието мото гласи не оставяй днешната работа за утре след като можеш да я свършиш вдругиден. Laughing

# 583
  • Paris, France
И на тропически климат с много слънце, витамин Д си ми седи нисък. Прекарвала съм по 2 месеца на тропиците, винаги на слънце между 11 и 13ч и 5 дена след като се върнахме ............. Д3 излезе величествените 36. Преди да замина беше ...... 40.

Всичко правих като по учебник. Излагане на слънце без защита и шапки, нито очила, никакво къпане със сапун 24 часа след излагане и пак паднала пущината. Със сапун миех само стъпалата си и задника след сещате се какво. Даже под мишниците не съм се мила със сапун или хума, някакво подобно средство. Ядях основно риба и морски дарове. Кожата ми стана страхотна - мека, няма лющене, няма мазни петна, но вит Д не само не се качи, ами и паднал.

От дете горя на слънце. Чак след ИР забелязах, че като се качи Д3 над 25-30 не горя и даже ми е приятно под слънцето. С 35 и 40 не горя и на обедно слънце на тропиците. Явно цял живот съм била в дефицит без да зная.

Свекърите живеят на тропиците и непрекъснато се излагат на слънце. Верно са тъмнокожи, но свекърът е черен, а свекърва ми светлокафява и се оказа, че тя е дефицитна на Д3 и с пред диабет. Оправи се, но си пие ДЗ.

Също е до ген. Мутации на гена EDAR, които дават коса или козина на снопове  при азиатците и азиатски животни дават възможност бозайникът да функционира идеално с по-ниски нива на Д3 и тъмна, за интензитета на слънцето, кожа.

Същият ген дава меката, кашмирска вълна при козите. Ако имате кашмирска коза или козел, внимавайте с дозата витамин Д 🥳! Важно е. Може би масаж или оперна музика им се отразяват добре 🤩. Направете генетични тестове на всички домашни мишки и плъхове, че да не стане фал с храната и витамин Д!

http://dispatchesfromturtleisland.blogspot.com/2018/09/vitamin-d … ain-edar.html?m=1

# 584
Е че 36 си е добре, аз кво да кажа като моя беше 17. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт