МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 18

• 57 046
  • 845
  •   1
Отговори
# 180
Доколкото ми стана ясно Я се оценяват само по външен вид. Няма практически начин, по който да се направи изследване. И затова, когато нещо не се получи, все Я са виновни. Първите две стимулации ми бяха в Турция, с по 300 единици гонал. Третата беше в БГ с фемара. Изброяват между 4 и 7 фоликула, а от тях излизат до 3 Я, независимо от стимулацията. Лоша СГ в Турция, отлична в БГ. Истината вероятно е някъде по средата 😃

# 181
Не сте написали най-важния показател концентрацията в какви стойности се движи. Всички показатели които сте цитирала са % от концентрацията.
Относно двата спонтанни аборта, при повечето специалисти които сме били, казват че мъжкия фактор не е причина (ние сме с добра ДНК фрагментация). На вас какво ви казаха, каква е прчината, имахте ли недостиг на витамини или други причини?
Както бях написала и в предишното си мнение, при вариокоцелето има периоди на повишаване на резултатите, както и периоди на влошаване.

Скрит текст:
Да се отчета, ММ е с варикоцеле, сравнително лоша спермограма, и два спонтанни аборта зад гърба. След лутане по уролози-андролози в София и противоположни мнения (за операция на варикоцелето веднага и за опит с лекарства да се подобрят показателите), смятам че имаме малък напредък. Почти 3 месеца след пиене на ортомол фертил, андрозитол, трибестан, новата спермограма показва подобряване на морфологията от 5% до 6%, прогресираща подвижност (а+б, бързи и бавни сперматозоиди) от 19% на 39%, раздвижване имаше и при а+б+с от 34% на 51%.
Уви, диагнозата си стои астенотератозооспермия, защото все още не може да стигне нормалните стойности на параметрите. ДНК фрагментацията от 23% е паднала на 21%. Цялостно, предвид първоначалните показатели мисля, че е постигнал добър напредък само с хапчета и една идея по-здравословен начин на живот. Чудя се как да процедираме оттук нататък, дали да посетим пак някой андролог с двете спермограми за някакъв коментар/лечение (дори и операция за варикоцелето), или пък да правим нови опити (над 6 месеца минаха от аборта заради кухо яйце).

ПС - бях правила изследвания за тромбофилия, естествено, излязоха някои мутации (като например, че не усвоявам обикновена фолиева киселина, затова и вече пия мета версията й, мутация и в гена PAI 4G/4G, ACE I/D), но след преглед при проф. д-р Паскалева, и с оглед на това че фактор V Лeйден и протромбин са нормални, ми обясни, че нямам нужда от терапия и да не търся проблемите там.

Благодаря за коментара. От скоро съм се сблъскала с този тип изследвания и от коментара ми си личи, че на концентрацията никакво внимание не съм обърнала. Имаме скок и там - от 28.3 милиона на 57.7 милиона.

Витамини не са ни пускали и на двамата да изследваме. Първата бременност беше биохимична и приключи много рано (3-4 дена след положителния тест, и 7-8 след закъснението на цикъла). Втората пък се случи на следващия месец, но така и не се разви ембрион. Тъй като не излязоха някакви отклонения при изследването на абортивния материал, АГ заключи, че съм си здрава, млада, нямам нужда от допълнителни изследвания, а спокойствие и пауза между нови опити за 2-3 месеца, докато се възстанови организма ми след аборта. Поне ако не друго, в момента цикълът ми е изключително редовен. Според АГ най-вероятната причина за аборта е лошата спермограма. При ММ както бях споменала, получихме разноположни мнения, от веднага да се оперира варикоцелето (д-р Милушев), до не е необходимо, защото това е крайна мярка, тъй като е група 2 и ще пробваме да повишим резултатите от спермограмата с ортомол фертил и други хапчета (д-р Кацаров).

# 182
Имам загуба в 4-5г.с преди първия преглед от естествено забременяване, после 2ра при първото инвитро със спряло развитие в почти 7г.с,беше спряло в 6г.с. Сега съм в 25г.с и се надявам на щастлив финал. Иначе след загуби е доста стресиращо поредната бременност дали ще мине всичко нормално, особено до края на 3 месец доста го мислех, сега съм по-спокойна,но пак си имам някакви притеснения,които са нормални също предполагам.
Има отношение при самото делене на ембриона и може да спре развитие в някакъв момент.Ние приложихме и ИМСИ и МАКс и въпреки това при първия трансфер забременях,но завърши със спряло развитие, което отдавам на нечитав ембрион... Втория опит е успешен за сега. Направихме въздържание 2 дни и все пак резултата беше доста зле,ноо стигнахме до 4 ембриончета - 2 върнахме свежи на 3 ден и 2 замразихме и после направихме ЗЕТ (от тях съм бременна с 1 бебе)
А всъщност фрагментацията има отношение само за оплождането или може фрагментиран сперматозоид да оплоди Я и това всъщност да спре развитието на ембрионите?

jinchen , колко дни въздържание имахте?
Аз мисля да я приложим схемата и да има 1 ,2 дни Simple Smile))

В коя седмица беше загубата ви? И в коя седмица сте сега? Аз съм в девета след ИКСИ и постоянно треперя , след загуба съм в 7ма седмица от спонтанна бременност. Последната спермограма ни беше с ниска концентрация и 4% морфология, докторът каза, че няма смисъл да изследваме ДНК фрагментация и не сме.

# 183
Здравейте!
Пак по темата за фрагментацията - някой от вас има ли наблюдения дали тя спада при увеличаване % на морфологията?
Правили сме ДНК при морфология 0.5% и беше 25,25% .Казаха,че е гранична и добра за инвитро....
Сега морфологията е 2.5% , но не сме пускали пак SDI тест.
Предстои ми 2 ри опит и дилемата ми е - само ИМСИ или ИМСИ+МАКС да доплатим ....
Според док. двата метода се припокриват и от МАКС няма нужда.
Вие как мислите?

# 184
По-добре изключете ИМСИ, но МАКС направете задължително.

# 185
Здравейте!
Пак по темата за фрагментацията - някой от вас има ли наблюдения дали тя спада при увеличаване % на морфологията?
Правили сме ДНК при морфология 0.5% и беше 25,25% .Казаха,че е гранична и добра за инвитро....
Предстои ми 2 ри опит и дилемата ми е - само ИМСИ или ИМСИ+МАКС да доплатим ....
Вие как мислите?
Няма зависимост, в България с тази фрагментация само ни загубиха времето, парите и нервите.
ТЕСЕ задължително,  с ИМСИ+МАКС доникъде не го докарахме.
Ако сте в Турция, там знаят какво да правят.
Ако сте в България, с тази фрагментация не се справят, ще си загубите времето.

# 186
А фрагментиранете сперматозоиди морфологично нормално ли изглеждат?
Може ли НЕфрагментиран сперматозоид да има лоша морфология?
И друго - хронологично кой метод се прави първо - ИМСИ или МАКС?

Последна редакция: пт, 06 яну 2023, 18:36 от FloraPasiflora99

# 187
И двата варианта са възможни.
ИМСИ е метод на оплождане с по-добър подбор евентуално, МАКС е основно метод на подбор на сперматозоиди, най-общо казано.
Прочете за методите,  има много информация.

# 188
ИМСИ е метод на оплождане с по-добър подбор евентуално, МАКС е основно метод на подбор на сперматозоиди, най-общо казано.
Прочете за методите,  има много информация.
ИМСИ не е метод на оплождане, а метод,при който сперматозоидите се гледат на много голямо увеличение (на ниво органели).Оплождането пак е ИКСИ.
А МАКС образно казано е магнит, който хваща фрагментираните сперматозоиди и тези с апоптоза.
Това съм разбрала от прочетеното.

# 189
Прочете за методите,  има много информация.
ИМСИ не е метод на оплождане, а метод,при който сперматозоидите се гледат на много голямо увеличение (на ниво органели).Оплождането пак е ИКСИ.
А МАКС образно казано е магнит, който хваща фрагментираните сперматозоиди и тези с апоптоза.
Това съм разбрала от прочетеното.

"Каква е разликата между ICSI и IMSI?
IMSI (от англ. Intracytoplasmic Morphologically selected Sperm Injection) процедурата е подобрена версия на ICSI (от англ. IntraCytoplasmic Sperm Injection), при която сперматозоидите се гледат на много голямо увеличение (x 6000). За сравнение при стандартната ICSI процедура сперматозоидите се наблюдават и селектират при оптично увеличение от x400 до x600. Около 10 пъти по-голямото увеличение позволява да се визуализират много по-добре отделните подклетъчни структури на сперматозоида като акрозомата, главичката, шийката, цитоплазмения остатък и опашката на сперматозоида. По-добрата визуализация дава възможност за много по-прецизна селекция на сперматозоидите, които ще бъдат използвани при последващото оплождането. След фазата на селекция на сперматозоиди процедурата по оплождането при IMSI е идентична с тази при ICSI.

IMSI методът е полезен при пациенти с много нисък процент сперматозоиди с нормална морфология. Въпреки че е по-трудоемък и отнема значително повече време при този вид пациенти има смисъл да се прилага. В някои случаи IMSI методът се препоръчва и при двойки с няколко неуспешни ICSI цикъла зад гърба си, както и при двойки с рекурентни аборти."

По-горе много добре е обяснено, вие ще прецените кое е за вас.

Ние уж за пълно застраховане, че правим всичко възможно да изберат най-здрави и генетично и морфологично комбинирахме имси+макс, както казах без резултат.
Всъщност знаех, че с висока фрагментация в България ще е късмет да успеят, но въпреки това решихме да правим първите опити тук.
Ами не успяха, въпреки уверенията в няколко клиники че ще изберат перфектните.
Та сега след този болезнен опит който имаме, бих прескочила българските репродуктивни клиники.
Пожелавам ви при вас да е различно и да се научили на нещо последната година. 🍀

# 190
Здравейте, момичета! След година неуспешни опити, след няколко дни имаме час за репродуктивен/андролог. Въпросът ми е към тези, които са минали вече от там: Мъжете ви сами ли ходиха при такъв специалист или и вие ги придружавахте, за да види и вашите изследвания, освен спермограмата? Мен ме притеснява по-скоро дали ММ ще даде правилна информация за това, какво сме правили до сега и каква е общата картина. Затова, ако има такъв вариант, бих искала да присъствам 🙂

# 191
Здравейте, момичета! След година неуспешни опити, след няколко дни имаме час за репродуктивен/андролог. Въпросът ми е към тези, които са минали вече от там: Мъжете ви сами ли ходиха при такъв специалист или и вие ги придружавахте, за да види и вашите изследвания, освен спермограмата? Мен ме притеснява по-скоро дали ММ ще даде правилна информация за това, какво сме правили до сега и каква е общата картина. Затова, ако има такъв вариант, бих искала да присъствам 🙂
И вие можете да присъствате, никъде не са ни правили проблем че сме двамата.

# 192
Когато записвах час при доктор Кацаров, жената по телефона изрично ми каза да присъствам и аз, защото мъжете пропускат да предадат и запомнят важна информация Grinning

# 193
Благодаря ви за бързите отговори!
Явно си ги знаят мъжете, че не могат без нас 😁

# 194
Здравейте!
Вие как мислите?
Няма зависимост, в България с тази фрагментация само ни загубиха времето, парите и нервите.
ТЕСЕ задължително,  с ИМСИ+МАКС доникъде не го докарахме.
Ако сте в Турция, там знаят какво да правят.
Ако сте в България, с тази фрагментация не се справят, ще си загубите времето.
Не знам дали сме от късметлиите, но ние успяхме в България. ДНК фрагментация 41%, морфология между 1 и 2%, малко количество и малко подвижни (олигоастенотератозооспермия). Идеята беше да използваме ИКСИ + МАКС, но в деня на пункцията след като ММ даде материал, ни предложиха ChipBaby. Имахме 17 извадени яйцеклетки, 11 се оплодиха, замразихме 6, от две от тях износих близнаци, другите 4 си чакат ред. Друго момиче от форума забременя по същото време като мен също в България, като при тях процента фрагментация беше отново 41%. Те мисля ползваха МАКС.
Споделям само моя личен опит, разбира се при никой не е гаранция, че ще се получи на дадено място с определени техники, но искам да кажа, че успех при висока фрагментация не е изключен и тук.

Общи условия

Активация на акаунт